Kanske är det dags för ditt barn att börja förskola för första gången, eller också ta nästa steg i sitt livslånga lärande. Oavsett om ditt barn är ny i förskolan eller ej, så hoppas vi få vara med på resan. På Gransångarens förskola erbjuder vi ditt barn en god lärandemiljö från förskola till gymnasium. Hos oss hittar ni en verksamhet med kunnig personal där barnens trygghet, trivsel och utveckling är i fokus. Läs vidare här nedan för att se vad andra vårdnadshavare tycker om vår verksamhet.
Anna Lundh Liljegren, förälder till barn på Tegnérgårdens förskola
Anna och familjen flyttade till Västerås med kort varsel och sökte plats på flera förskolor till Svea som då var två år. När det några år senare blev dags att söka plats till Sveas lillebror August var det självklart att söka sig till samma förskola. Tryggheten med den enskilda förskolan i en större, stabil organisation som Västerås stad var en del i det beslutet.
Efter att ha bott en tid utomlands flyttade Anna och hennes familj tillbaka till Västerås med kort varsel. De hade inte haft möjlighet att ansöka om plats inom utsatt tid och kontaktade därför Placeringsenheten för att höra var det fanns plats.
Det viktigaste för oss var att förskolan låg nära hemmet, men såklart också att det fanns plats. Därför ringde vi och frågade var vi kunde få in Svea med kort varsel. Det tog lite tid att få svar, men bemötandet var bra hela vägen, berättar Anna.
Förskolan där Svea tillslut fick plats drivs i kommunal regi. Något familjen inte riktigt hade tänkt sig från början.
Från början hade vi hoppats få plats på en privat förskola, men till slut blev det kommunal ändå. Det var helt enkelt där det fanns plats. Nu kan vi inte tänka oss något annat! I kommunal förskola vet vi att vi har förskola när vi behöver det. De har flexibla tider, och möjlighet till förskola även under sommar och andra lov. Det är jättebra att den möjligheten finns. I våra jobb kan vi inte alltid förutsätta att vi kan vara lediga under industrisemestern, berättar Anna.
Nu har Svea börjat förskoleklass, och det är istället lillebror August som går på Tegnérgårdens förskola. Att förskolan ingår i en större organisation var en del i beslutet att söka plats på samma förskola.
Det känns tryggt att förskolan ingår i en större organisation. De har till exempel tillgång till en vikariepool, och jag upplever att det finns ett välfungerande backup-system. Det ser jag som en fördel och trygghet.
På förskolan används en digital lärplattform som heter Vklass. Där kan vårdnadshavare ta del av det som händer under dagen. Både information om incidenter och det som barnen har jobbat med under dagen.
Det händer alltid saker på en förskola, men jag tycker att vi alltid har haft en bra kontakt och ett bra bemötande – både med personalen och med rektorn. De är duktiga på att höra av sig och kommunicera med oss föräldrar, de informerar oss om vad som händer. Om det är en incident så får vi veta det direkt från dem, om barnen skulle behöva prata om det hemma, berättar Anna.
Anna berättar att förskolan jobbar mycket med inflytande och delaktighet, och att barnen känner att de kan påverka det som händer under dagen.
Det händer nya grejer hela tiden: det är teman och de låter barnen sätta agendan. De fångar upp barnens intressen! De utbildar barnen på ett lekfullt sätt och det är barnens intresse som styr. Det får dem att känna sig viktiga, de känner att de är med och bestämmer. Jag tror att det får barnen att växa och lusten att lära stimuleras, avslutar Anna.
En gång om året skickar Västerås stad ut en enkät för att ta reda på vad barn och vårdnadshavare tycker om förskolan i Västerås. Resultatet använder vi för att utveckla vår verksamhet. Om du är intresserad av att veta vad vårdnadshavarna tycker om just vår förskola kan du läsa mer i enkätresultaten som finns på Förskola - Västerås (vasteras.se).