Länk till mer information om IST Home

Nyhetsarkiv

Välkommen till öppet hus

Måndag 24 juni kl 14.00-16.00

Är du nyfiken på vår förskola och kanske vill söka plats för ditt barn hos oss? Då kan du besöka oss för att få veta mer om förskolan, våra arbetssätt och lärmiljöer. Du får samtidigt träffa några av oss som arbetar på Hällby förskola och har möjlighet att ställa dina frågor till oss. Varmt välkommen!

2024-06-11

Flerspråkighet är en rikedom

Hällby förskola är en sverigefinsk förskola i Västerås som vänder sig till barn mellan 1–5 år. All personal på förskolan är tvåspråkig och verksamheten bedrivs
med fokus på finska. Vi värnar om att varje barn skall vara stolt över sin identitet och sin bakgrund. Ni behöver inte ha finska som ett dagligt språk hemma och barnet behöver heller inte kunna finska.

Är du nyfiken på vår förskola och kanske vill söka plats för ditt barn hos oss? Då är du välkommen på öppet hus!

Måndag 24 juni kl 14.00-16.00

Har du inte möjlighet att komma? Kontakta oss så berättar vi mer om förskolan.

Monica Jansson, rektor
telefon: 021-39 85 13
e-post: monica.jansson@vasteras.se

Välkommen med dina frågor!

 

Sverigefinnarnas dag, 24 februari

Den här veckan firar vi Sverigefinnarnas dag på Hällby förskola

Vi på Hällby förskola är en tvåspråkig sverigefinsk förskola och den här veckan firar vi Sverigefinnarnas dag, som är den 24 februari. Hurra! Vi firar genom att bland annat baka karelska piråger, pysslar och lyssnar på finsk musik tillsammans med barnen på förskolan.

2024-02-19

Om Sverigefinnarnas dag, 24 februari

Dagen har firats sedan 2011 och Svenska Akademien beslutade 2012 att den 24 februari ska anges som Sverigefinnarnas dag i Akademialmanackan. Beslutet grundar sig bland annat på att sverigefinnar utgör den största nationella minoriteten i Sverige. Antalet personer med finsk bakgrund i Sverige beräknas för närvarande till över 700 000 personer.

Att den 24 februari valts för att synliggöra den sverigefinska minoritetens historia, språk och kultur som en del av det svenska kulturarvet beror på att det är folklivsforskaren Carl Axel Gottlunds födelsedag. Han levde mellan åren 1796 och 1875 och var finländsk folklorist och författare.

Varför firar vi Sverigefinnarnas dag speciellt på Hällby förskola?

Västerås tillhör sedan 2010 det finska förvaltningsområdet. Det innebär att Västerås stad bland annat erbjuder tvåspråkig förskola.

Hällby förskola erbjuder därför sverigefinsk tvåspråkig förskoleverksamhet för barn 1-5 år. Språket är nyckeln till förståelse. Att ha ett rikt och varierat språk är betydelsefullt för att kunna förstå och verka i ett samhälle där kulturer, livsåskådningar, generationer och språk möts. Verksamheten har finska som undervisningsspråk, men vissa moment är och ska vara på svenska. All vår personal är tvåspråkig.

Vill du söka plats hos oss?

Vad roligt! Ni behöver inte ha finska som ett dagligt språk hemma och barnet behöver heller inte kunna finska. All vår personal är tvåspråkig och verksamheten bedrivs med fokus på finska.

För att ansöka om plats använder du dig av e-tjänsten för förskola och fritidshem som du hittar på Västerås stads hemsida, eller via länken nedan. Du som vill ansöka till den sverigefinska förskolan väljer Hällby förskola i e-tjänsten.

Logga in på e-tjänsten för förskola och fritidshem

Ansök om plats senast 4 månader innan du har behov av att barnet börjar i förskolan. Läs mer om vilka regler som gäller för placering på Västerås stads hemsida.

Regler för plats i förskola

Välkommen till oss!

Starten på det livslånga lärandet

Välkommen till den kommunala förskolan

Förskolan är det första steget i barnets utbildning. Utbildningen ska lägga grunden till ett livslångt lärande, och omfattar barnets hela vistelse där både lek, skapande, omsorg och lärande ingår. Här får barnen utvecklas på bästa sätt utifrån sina förmågor, i en rolig, trygg och utvecklande miljö.

2023-11-28

Vår förskola ingår i Västerås stads förskoleverksamhet tillsammans med andra förskolor runt om i staden. Vi har en gemensam pedagogisk inriktning som fungerar som ett stöd för att utveckla varje enskild förskola utifrån gemensamma ställningstaganden. 

Västerås stads värdegrund är ”Alltid bästa möjliga möte”. Inom förskolan har vi ett levande värdegrundsarbete där målet är att alla ska lyckas och att alla barn ska få tillgång till bästa möjliga lärande.

Vill du veta mer om oss och våra arbetssätt? Vill du komma och hälsa på?

Då är du varmt välkommen att kontakta oss. Du hittar våra kontaktuppgifter på sidan Kontakt.

Varmt välkommen till oss!

Utmärkelse

Guldäppeljuryns Särskilda Pris 2023

Vi är glada att berätta att Fredrik Söderlund, utvecklare inom Västerås stads förskolor, har tilldelats pris för långvariga, betydelsefulla insatser för främjande av lärande med stöd av it och medier. Priset delas ut av stiftelsen Yngve Lindbergs Minne med partners.

2023-10-26

Fredrik Söderlund arbetar som utvecklare inom Västerås stads förskolor med fokus på hur digitaliseringen kan vara ett tillägg för undervisningen. Fredrik är en av fyra framstående inspiratörer-debattörer-utvecklare av förskola och skola för barn i yngre åldrar som mottagit årets utmärkelse Guldäppeljuryns Särskilda Pris 2023. Idag, den 26 oktober, fick han ta emot priset som delas ut av stiftelsen Yngve Lindbergs Minne med partners.

Grattis Fredrik! Hur känns det att få ta emot Guldäpplejuryns Särskilda Pris 2023?

- Givetvis ger det en energiboost när sitt arbete uppmärksammas, inte minst när det är en nationell utmärkelse och förskolan åter sätter Västerås på kartan! Just kring hur vi arbetar med digitaliseringsfrågor och hur vi har gjort det över lång tid gör att vi fortfarande ligger i framkant. En långsiktighet där vi är många som ska känna sig delaktiga i denna utmärkelse, säger Fredrik.

Pristagare Fredrik Söderlund


Berätta lite om ditt uppdrag i förskolan. Vad är det roligaste i ditt arbete?

- Jag arbetar sedan 10 år som utvecklare för digitaliseringen i Västerås Stads förskolor. Uppdraget innefattar främst inspiration och kompetensutveckling för våra pedagoger. Jag har en bakgrund som förskollärare och specialpedagog.

- Det roligaste med mitt uppdrag är just att jag har möjligheten att arbeta så nära verksamheten, både med den täta kontakten med lärcoacher och rektorer. Att få möjlighet att, till exempel i mina lärgrupper ute på förskolorna, få vara med och påverka hur vi tänker kring våra digitala verktyg, att skapa ett tydligt varför. De digitala verktygen kan vara en accelerator för undervisning och det är en skyldighet sett till vår läroplan att ge våra barn en grundläggande adekvat digital kompetens, fortsätter Fredrik.

Om Guldäppeljuyns Särskilda Pris

Guldäpplejuryns Särskilda Pris delas ut av stiftelsen Yngve Lindbergs Minne med partners. Priset delas ut till en eller flera personer, oftast utanför lärarkåren, som har uträttat långvariga, betydelsefulla insatser för främjande av lärande med stöd av it och medier. I år har juryn valt att rikta ljuset mot förskolan. Fredrik är en av fyra framstående inspiratörer-debattörer-utvecklare av förskola och skola för barn i yngre åldrar som mottagit årets utmärkelse Guldäppeljuryns Särskilda Pris 2023.

Juryns motivering:

"Fredrik är sedan tio år tillbaka central utvecklare för Västerås förskolor. Med en bakgrund som förskollärare har han under många år arbetat med förskolans lärspridare, personalens delande och kunskapsutveckling. Fredrik bidrar till att sätta förskolans arbete och digitalisering på kartan i hela landet. Han är en efterfrågad föreläsare och inspiratör som knyter ihop läroplanen och förskolans undervisning och praktik med digitala arbetssätt. Fredrik gör professionens erfarenheter synliga och deras röster hörda."

Läs mer om priset på diu.se

Länk till extern webbplatsFokus: barns undran, lärande, trygghet – och röster i världen – Guldäpplet (diu.se)


IST Home Skola

Nytt IT-system för förskolan från den 27 mars 2023

Som vårdnadshavare med barn i förskolan använder du appen IST Home Skola för att hantera ditt barns vistelseschema, anmäla frånvaro och ha dialog med förskolan.

2023-03-23

De kommunala förskolorna och fritidshemmen har bytt till nytt IT-system. Det nya IT-systemet heter IST Home Skola.

Det här gör du i IST Home Skola

Du som vårdnadshavare med barn i förskolan använder appen IST Home Skola för att:

  • lägga in ditt barns vistelsetid (schema för när ditt barn är på förskolan)
  • anmäla frånvaro
  • lämna information om vem som lämnar och hämtar barnet
  • ha dialog med förskolan

Det är enkelt att komma igång och använda IST Home Skola, allt du behöver göra är att ladda hem appen till din iPhone eller Android-telefon och lägga in dina kontaktuppgifter och ditt barns vistelseschema.

Matsedel via appen Skolmaten

För tillgång till förskolans matsedel använder du appen Skolmaten. I appen ser du veckans och kommande veckors menyer. Du kan också se två veckor bakåt. Ladda ner Skolmaten från AppStore och Google Play och välj den förskola du vill följa.

Så kommer du igång med IST Home Skola och Skolmaten

Läs mer om hur du laddar ner och kommer igång med IST Home Skola och Skolmaten på vasteras.se

IST Home - Västerås (vasteras.se)