Länk till mer information om IST Home

Nyhetsarkiv

IST Home Skola

Nytt IT-system för förskolan från den 27 mars 2023

Som vårdnadshavare med barn i förskolan använder du appen IST Home Skola för att hantera ditt barns vistelseschema, anmäla frånvaro och ha dialog med förskolan.

2023-03-23

De kommunala förskolorna och fritidshemmen har bytt till nytt IT-system. Det nya IT-systemet heter IST Home Skola.

Det här gör du i IST Home Skola

Du som vårdnadshavare med barn i förskolan använder appen IST Home Skola för att:

  • lägga in ditt barns vistelsetid (schema för när ditt barn är på förskolan)
  • anmäla frånvaro
  • lämna information om vem som lämnar och hämtar barnet
  • ha dialog med förskolan

Det är enkelt att komma igång och använda IST Home Skola, allt du behöver göra är att ladda hem appen till din iPhone eller Android-telefon och lägga in dina kontaktuppgifter och ditt barns vistelseschema.

Matsedel via appen Skolmaten

För tillgång till förskolans matsedel använder du appen Skolmaten. I appen ser du veckans och kommande veckors menyer. Du kan också se två veckor bakåt. Ladda ner Skolmaten från AppStore och Google Play och välj den förskola du vill följa.

Så kommer du igång med IST Home Skola och Skolmaten

Läs mer om hur du laddar ner och kommer igång med IST Home Skola och Skolmaten på vasteras.se

IST Home - Västerås (vasteras.se)

Sverigefinnarnas dag, 24 februari

Idag firar vi Sverigefinnarnas dag på Hällby förskola

Vi på Hällby förskola är en tvåspråkig sverigefinsk förskola och idag, den 24 februari, firar vi Sverigefinnarnas dag. Hurra! Dagen firas med nybakade karelska piroger, pyssel och musik tillsammans med barnen på förskolan.

2023-02-24

Om Sverigefinnarnas dag, 24 februari

Dagen har firats sedan 2011 och Svenska Akademien beslutade 2012 att den 24 februari ska anges som Sverigefinnarnas dag i Akademialmanackan. Beslutet grundar sig bland annat på att sverigefinnar utgör den största nationella minoriteten i Sverige. Antalet personer med finsk bakgrund i Sverige beräknas för närvarande till över 700 000 personer.

Att den 24 februari valts för att synliggöra den sverigefinska minoritetens historia, språk och kultur som en del av det svenska kulturarvet beror på att det är folklivsforskaren Carl Axel Gottlunds födelsedag. Han levde mellan åren 1796 och 1875 och var finländsk folklorist och författare.

Varför firar vi Sverigefinnarnas dag speciellt på Hällby förskola?

Västerås tillhör sedan 2010 det finska förvaltningsområdet. Det innebär att Västerås stad bland annat erbjuder tvåspråkig förskola.

Hällby förskola erbjuder därför sverigefinsk tvåspråkig förskoleverksamhet för barn 1-5 år. Språket är nyckeln till förståelse. Att ha ett rikt och varierat språk är betydelsefullt för att kunna förstå och verka i ett samhälle där kulturer, livsåskådningar, generationer och språk möts. Verksamheten har finska som undervisningsspråk, men vissa moment är och ska vara på svenska. All vår personal är tvåspråkig.

Vill du söka plats hos oss?

Vad roligt! Ni behöver inte ha finska som ett dagligt språk hemma och barnet behöver heller inte kunna finska. All vår personal är tvåspråkig och verksamheten bedrivs med fokus på finska.

För att ansöka om plats använder du dig av e-tjänsten för förskola och fritidshem som du hittar på Västerås stads hemsida, eller via länken nedan.

Logga in på e-tjänsten för förskola och fritidshem

Ansök om plats senast 4 månader innan du har behov av att barnet börjar i förskolan. Läs mer om vilka regler som gäller för placering på Västerås stads hemsida.

Regler för plats i förskola

Välkommen till oss!

Starten på det livslånga lärandet

Välkommen till den kommunala förskolan

Förskolan är det första steget i barnets utbildning. Utbildningen ska lägga grunden till ett livslångt lärande, och omfattar barnets hela vistelse där både lek, skapande, omsorg och lärande ingår. Här får barnen utvecklas på bästa sätt utifrån sina förmågor, i en rolig, trygg och utvecklande miljö.

2022-11-24

Vår förskola ingår i Västerås stads förskoleverksamhet tillsammans med andra förskolor runt om i staden. Vi har en gemensam pedagogisk inriktning som fungerar som ett stöd för att utveckla varje enskild förskola utifrån gemensamma ställningstaganden. 

Västerås stads värdegrund är ”Alltid bästa möjliga möte”. Inom förskolan har vi ett levande värdegrundsarbete där målet är att alla ska lyckas och att alla barn ska få tillgång till bästa möjliga lärande.

Vill du veta mer om oss och våra arbetssätt? Vill du komma och hälsa på?

Då är du varmt välkommen att kontakta oss. Du hittar våra kontaktuppgifter på sidan Kontakt.

Varmt välkommen till oss!