- en förutsättning för framtiden
Förskolan är det första steget i skolväsendet, och vi hjälper barnen att lägga grunden till sitt livslånga lärande. En viktig förutsättning för det fortsatta lärandet är att barnet får med sig ett rikt och utvecklat språk. Därför försöker vi ge våra pedagoger de verktyg de behöver för att hjälpa barnen på bästa sätt.
2021-12-02
En gång per år samlas alla kommunala förskolepedagoger under en gemensam kompetensutvecklingsdag. I år var temat ”språkandets pedagogik”. Under dagen fick pedagogerna del av goda exempel på språkutvecklande arbetssätt, både från sina kollegor i staden, och från Ann Pihlgren som är filosofie doktor i pedagogik. Det resonerades bland annat om språkutvecklande undervisning, interaktiv högläsning och mycket mer.
Camilla Kulläng jobbar som utvecklare mot språkutvecklande arbetssätt inom förskoleverksamheten. I sin roll hjälper hon förskolorna att hitta verktyg för att öka interaktionen och samspelet med barnen, och att göra lärmiljön så språkligt tillgänglig som möjligt. Det kan till exempel handla om att använda sig av bildstöd eller TAKK, en form av enklare teckenspråk som stöd för kommunikation. Camilla finns till för alla förskolor, men jobbar närmast de som har högst andel flerspråkiga barn.
Här är nomineringarna inom förskola 2021
Varje år delar Västerås stads pedagogiska nämnder ut pris till skickliga pedagoger inom förskola och skola. Bland årets nomineringar inom området förskola hittar vi flera avdelningar, hela förskolor och enskilda medarbetare från våra kommunala förskolor. Vinnarna utses fredag 3 december.
2021-11-04
Alla som bor, studerar eller arbetar i Västerås kommun har kunnat nominera.
Fredag den 3 december klockan 11 meddelar förskolenämnden vinnarna av Pedagogiska priset 2021. Tre pris à 25 000 kronor delas ut i kategorierna förskola, grundskola samt gymnasieskola och vuxenutbildning. Vinnarna meddelas inför prisutdelningen.
- en självklar del av vårt arbete
Den 1 januari 2020 blev barnkonventionen svensk lag. Det innebär att barnens rättigheter stärks i samhället. För oss i förskolan är detta någonting vi har jobbat med länge. Att barnen känner sig trygga och delaktiga är en självklar del av vår verksamhet.
2020-02-28
Sedan 1990 har barnkonventionen varit juridiskt bindande i Sverige, men det är alltså först nu som den har blivit svensk lag. I Västerås har vi jobbat med barnkonventionen länge, men nu har vi en ännu tydligare anledning att jobba aktivt med frågan – både med barn och med vuxna.
Barnkonventionen består av 54 artiklar som beskriver barns rättigheter, men det är fyra av dem som på sätt och vis sammanfattar alla de andra.
Du hittar hela Barnkonventionen på UNICEFs webbplats.
Barnkonventionen är en naturlig del av arbetet på förskolan. Det står till exempel i förskolans läroplan att utbildningen ska utgå från barnets bästa, att barnen har rätt till delaktighet och inflytande och att de ska få kännedom om sina rättigheter.
Vi jobbar med barnkonventionen på många olika sätt. Det kan till exempel handla om att vi läser böcker och sedan diskurerar hur man är en bra kompis, eller att vi gör olika övningar för att träna demokrati och att lyssna på varandra. Barnkonventionen är en naturlig del i lekar, i samtal och på väggar. För oss är det viktigt att barnen får ta del av barnkonventionen i både teori och praktik, för att de ska få en djupare förståelse för sina rättigheter.
För att kunna jobba på det här sättet krävs det förstås att vi vuxna också får en djupare förståelse för vad lagen innebär. Därför är barnkonventionen en prioriterad fråga i vår verksamhetsplan, där det bland annat står att alla medarbetare ska ta del av olika typer av kompetensutveckling.
Varje år gör vi också en plan mot diskriminering och kränkande behandling. Hör gärna av dig till oss om du är intresserad av att läsa den.
Hör av dig till oss så berättar vi mer.
Priset delades ut 6 december
Varje år delar Västerås stads pedagogiska nämnder ut pris till skickliga pedagoger inom förskola och skola. De som bor, studerar eller arbetar i Västerås kommun har kunnat nominera. Nu är vinnarna utsedda.
2019-12-19
För andra året i rad kom det in rekordmånga nomineringar till Pedagogiska priset, där de pedagogiska nämnderna ska utse en vinnare i de tre kategorierna förskola, grundskola samt gymnasieskola och vuxenutbildning. Vinnarna får ett pris à 25 000 kronor.
I kategorin förskola var det Önsta förskola som vann med motiveringen:
”För ert metodiska arbete med att utveckla barnen som finns hos er. Er förmåga att se varje barn och hens behov lyfter deras nyfikenhet och vilja att lära. I kombination med metoder och tydliga planer skapar det förutsättningar för progression. Hos er är det inte främst ett specialområde som skapar pedagogisk höjd utan en hög lägstanivå där ett metodiskt arbete med fokus på lärande främjar barnens utveckling.”
Läs mer om Pedagogiska priset och vilka som vann de övriga kategorierna på Västerås stads hemsida.