Länk till mer information om IST Home

Lärmiljöer

Välkommen att titta in hos oss!

Regnskog projicerat på dinosaurier som står på olika byggklossar
Olika sorters klossar i en hylla

Olika rum, olika syften

Vi är glada att få välkomna era barn till vår förskola. Här strävar vi efter att skapa en stimulerande och kreativ miljö där barnen kan utforska och utveckla sina färdigheter inom olika områden. Nedan finner ni en beskrivning av de olika rummen och aktiviteterna på förskolan samt deras syften och mål.

Ateljé: I vår ateljé får barnen möjlighet att möta färg, lera och olika kreativa material. Syftet med ateljén är att uppmuntra barnens kreativitet och fantasi samt att utveckla deras finmotoriska färdigheter. Genom att experimentera med olika material och tekniker lär sig barnen att uttrycka sig kreativt och att arbeta både individuellt och i grupp.

Bygg och konstruktion: I bygg- och konstruktionsrummet får barnen bygga och konstruera med olika material som träklossar, lego och återvinningsmaterial. Målet med denna aktivitet är att främja barnens problemlösningsförmåga, logiska tänkande och samarbetsförmåga. Genom att arbeta med olika projekt och utmaningar lär sig barnen att planera, konstruera och reflektera över sina skapelser.

Bordsaktiviteter: Pussel, olika former av bordspel som hjälper till att utveckla deras logiska tänkande och problemlösninsförmåga. Barnen kan tillexempel arbeta med matematikspel, räkna föremål, sortera och kategorisera objekt. Detta hjälper till att utveckla deras matematiska färdigheter.

Uterummet: Vår förskola har en mindre gård med både äppel- och päronträd. I utemiljön får barnen utforska, leka och lära. Här finns klätterställningar och sandlådor och odlingsbäddar. Syftet med vår utemiljö är att främja barnens fysiska aktivitet, motoriska utveckling och sociala samspel. Genom att vistas utomhus i alla väder lär sig barnen att anpassa sig till olika miljöer och utveckla sin förståelse för natur och miljö.

Eftersom vår gård är mindre organiseras det regelbundet utflykter till närliggande parker, skogar och andra intressanta platser. Syftet med våra utflykter är att ge barnen möjligheten att uppleva och utforska nya miljöer samt att stärka deras nyfikenhet och upptäckarlust. Genom att delta i utflykter får barnen också tillfälle att utveckla sin förståelse för samhället och sin närmiljö. Vi strävar efter att erbjuda utflykter som är både lärorika och roliga, och som främjar barnens känsla av samhörighet och gemenskap.

Vi ser fram emot att följa era barns utveckling och stödja dem i deras lärande och upptäckande. Har ni några frågor eller funderingar, tveka inte att kontakta oss.

Utegård med rutschkana och sandlåda
Lövkonst uppsatt på fönster, gröna tomater morgnar på fönsterbrädan

Material på barnens nivå

För att uppmuntra barnen till egna initiativ, kreativitet och självständighet är materialen hos oss lätta att se och komma åt. Vi använder oss mycket av ”ofärdiga” material som barnet själv kan påverka och som därmed kan utvecklas och ändras utifrån barnets intresse och mognad. Under de olika årstiderna samlar vi in olika naturmaterial som barnen kan använda för att bygga och skapa med.

Detta gör vi dels för att skapa en medvetenhet om hållbarhet och miljö, men också för att vara ett komplement till den miljö och de leksaker som barnet har hemma. Vi använder även digitala verktyg för att skapa nya dimensioner hos materialen och nya spännande miljöer för barnen.

Barnen har målat utifrån bilder av Monet
Läshörna med böcker och ett tak av tyllgardin och ljusslingor

Språk och kommunikation som grund för det fortsatta lärandet

Vi arbetar medvetet med språk och kommunikation, bland annat genom daglig reflektion tillsammans med barnen. Vi har även en tanke med att miljöerna ska stödja barnens språkande. På samma sätt som mindre grupper stödjer barnens lek och utveckling stödjer det också språket.

Vi arbetar språkutvecklande genom högläsning, boksamtal, sånger, rim och ramsor. Vi har även språksamlingar utifrån Bornholmsmodellen, som syftar till att stärka barnens språkliga medvetenhet och förmåga att kommunicera. Genom dessa aktiviteter vill vi skapa en grund för läs- och skrivinlärning samt främja barnens kärlek till böcker och språk.

Det finns tydliga platser för barnen att samlas och läsa med en vuxen eller för sig själva. Vi tänker också att böcker ska vara en del av alla miljöer på förskolan. Vi försöker läsa med alla barn varje dag, vi läser både inne och ute på gården. Vi arbetar systematiskt med boksamtal, alla får möjlighet att vara med i dialogen. All personal på förskolan arbetar med aktionsforskning tillsammans med logoped och språkutvecklare. Vi försöker att utforska världen runt oss för att ge barnen varierade upplevelser och ett utökat ordförråd och förståelse. Vi arbetar med barnreflektioner där barnen får vara med och berätta vad de har varit med om under dagen. De får även sätta ord på sitt eget lärande och där deras intressen fångas upp för det fortsatta arbetet.