Om Carlforsska Introduktionsprogram

Det här är vi

På Carlforsska IM kan du läsa programmen Individuellt alternativ och Språkintroduktion. Vi erbjuder även utbildning på Fenix, för dig som har behov av individuellt och utökat stöd samt på Wegas, en utbildning för elever med diagnoser inom autismspektrum. Här möts elever från olika program vilket gör att du lär känna nya människor och kan utvecklas som person. Gymnasietiden handlar inte bara om studier utan också om att ha roligt - det får du hos oss.

Vi är många som arbetar för att du ska nå dina mål

På Carlforsska IM arbetar lärare, speciallärare, specialpedagog, kurator, skolsköterska, studie- och yrkesvägledare, fritidsledare och rektor.

På Carlforsska introduktionsprogram får du:

• Engagerad och kompetent personal som alla jobbar för att du ska nå dina mål.
  • Individuella studier som är anpassade efter dig som förbereder dig för fortsatta studier eller arbetslivet
  • Utveckla din självständighet och personlighet
  • Studiebesök och kontakter med samhälls- och arbetsliv
  • Praktik om du vill

Trygghet, trivsel och studiero

Det är viktigt att du som elev trivs, känner dig trygg och har studiero i skolan. Du har också en eller två mentorer som du kan prata med förutom dina lärare och elevhälsan.

Pedagogisk idé

Varje elev ges möjlighet till maximal utveckling utifrån sin individuella förmåga. Varje elev kartläggs vid mottagande och en individuell studieplan med elevens egna mål upprättas. Genom ett medvetet respektfullt bemötande arbetar läraren för att bygga upp ett förtroende med varje elev. Grunden i undervisningen är att ta utgångspunkt i elevens styrkor.

Det här betyder namnet

Skolan startade som ett handelsgymnasium i Västerås 1953. Knut Carlfors, som givit namn till Carlforsska, var rektor under åren 1953-1958. 1971 tillfördes en del kurser till Carlforsska från dåvarande Kristiansborgsskolan, bland annat handelsutbildningar, hushållsutbildningar, frisörutbildning etc. Från början hette vi Carlforsska skolan men bytte namn 1992 till Carlforsska gymnasiet.