Länk till mer information om IST Home

Nyhetsarkiv

Elevutställning

7-26 maj, sal 3 på Västerås konstmuseum

Eleverna i åk 2 med inriktningen Bild och formgivning Estetiska programmet, har arbetat med textila porträtt och inspirerats av konstnären Małgorzata Mirga-Tas och hennes textila arbetssätt för att gestalta en betydelsefull person. Resultatet av vårens samarbetsprojekt ses 7-26 maj i sal 3 på Västerås konstmuseum. Klicka på "Visa mer" för ytterligare information.

2024-05-03

Projektet har pågått under våren 2024 med att undersöka det textila materialet och uttrycket. I de textila porträtten vävs personliga berättelser samman till ett gemensamt kollage.  

Till alla som ska välja till gymnasiet

Information från de kommunala gymnasieskolorna i Västerås

Till dig som ska välja till gymnasiet eller precis har börjat fundera inför valet till nästa år - se vår film där gymnasiechefen berättar om gymnasievalet och vikten av att välja en skola och ett program som passar just dig. Klicka dig ner under "Visa mer" för att se filmen!

2024-04-19

Under tre dagar har de kommunala gymnasieskolorna träffat många elever från årskurs 8 för att berätta om gymnasiet, valet och öppet hus. Alla kommunala gymnasieskolor samarbetar på olika sätt och detta var en träff där vi informerade ihop på scenen som finns hos Carlforsska gymnasiet. Stefan Remne är chef för samtliga kommunala gymnasieskolor och i filmen får du tips från honom.

Vi vill också passa på att välkomna både elever och vårdnadshavare från årskurs 8 och 9 till våra öppna hus vi har i april.Ni hittar alla våra öppna hus tider till samtliga kommunala skolor under knappen Öppet hus här på webben.

Varma hälsningar
Carlforsska, Edströmska, Hahrska, Tranellska, Rudbeckianska och Widénska.

 

Elevutställning på Konstmuseet

6-10 mars, på Karlsgatan 2

Susy Marklund och Teodora Zivanovic från IB21, som läser Visual Arts på Carlforsska, har genomfört sina examinerande slututställningar i samarbete med Västerås Konstmuseum och det var öppet för allmänheten att besöka 6-10 mars i Konstlabbet. Klicka på "Visa mer" för ytterligare information.

2024-04-16

Utställningen utfördes i samarbete med curator Martina McQueen och handlar om curering utifrån att planera och bygga en utställning. Den bygger på de tematiska trådar som eleverna själva utvecklat under kursen och det är eleverna som själva fått planera och genomföra hängningen av verken.

Foto: Ludvig Löfgren

Här hittar du mer information på Västerås Konstmuseums hemsida:

https://vasteraskonstmuseum.se/program/kalender/utstallning-i-konstlabbet-granser-emellan/

Konsert på Slottet!

Onsdag 24 april, 18.30 på Västerås Slott

Varmt välkomna till Västerås slott! Carlforsska gymnasiets musikelever, från alla tre årskurser, framför klassisk musik. Biljetter köper du på plats: 150 kr för vuxen, 75 kr för studerande/pensionär. Är du under 18 år så är det fri entré. Vi ses!

2024-04-16

Gratis Dansworkshop!

10 april, 15:30-17:00 i Danssalen E137

Välkommen på workshop i Jazz och Modern Nutida dans. Ta chansen, kom och dansa GRATIS samt få information kring vår utbildning och möjlighet att känna in miljön på Carlforsska Gymnasiet. Anmälan: charlotte2.johansson@vasteras.se

2024-04-09

Under workshopen kommer vi jobba med stilarna Jazzdans och Modern Nutida dans, med material som uppvärmning, diagonaler och kombinationer.

Visit to Prague

A week of cultural exchange!

In March 2024 the IB diploma students from year 2 (IB22) and year 3 (IB21) enjoyed a week of European cultural exchange with our IB partner school in Prague, Czechia. This is a regular visit that all of our IB diploma students complete every spring, spending one week in school in Prague, plus visiting some of the sites in the city. Each autumn the IB diploma students from Duhovka gymnazium, Prague visit us, spending one week in our classes plus visiting many of the sites around Västerås as well as Stockholm

2024-04-09

I mars 2024 åkte IB-elever från år 2 (IB22) och 3 (IB21) till vår partnerskola i Prag, Tjeckien, för en veckas kulturellt utbyte. Detta är ett utbyte som sker varje år med IB-elever, där man besöker skolan i Prag och stadens olika sevärdigheter. Varje höst kommer elever från Duhovka gymnazium till Västerås för att besöka oss i skolan och besöka platser i och runtom Västerås, t.e.x. Anundshög och Björnön, samt Stockholm

UF-mässa på ACC

Våra elever visade sina UF-företag, 12 mars

Vårens UF-mässa gick av stapeln 12 mars på Aros Congress Center, och runt 40 av Carlforsskas elever representerade sina företag under dagen. Eleverna fick mycket positiv respons vid sina montrar och hade en toppendag! Mässan är en del av årets spännande aktiviteter för elever som har UF-företag. Men vi gör mycket annat också! Klicka på "Visa mer" för ytterligare info.  

2024-03-19

Ekonomiprogrammet inriktning Ekonomi och Försäljnings- och serviceprogrammet har UF-företag som en del av utbildningen, men du kan läsa kursen som en valbar kurs oavsett vilket program du går.
Länk till information om FS: Försäljnings - och Serviceprogrammet
Länk till information om EK: Ekonomiprogrammet

Skidresan blev en hit!

Romme Alpin -16 februari

Vi vill framföra ett stort TACK till alla elever och personal som var med och bidrog till att vi fick en trevlig upplevelse tillsammans. Vi var hela 245 personer som åkte till Romme vilket är nytt rekord! Carlforsska gymnasiet har såklart fler spännande elevaktiviteter också. Klicka på "Visa mer" för ytterligare info.  

2024-03-08

På Carlforsska anordnas det olika aktiviteter och utflykter året runt, där du som elev har möjlighet att delta om du vill. Det sker både klassvis och programvis. Länk till ytterligare information: Elevaktivitetssida

$news.alt

VÄLKOMNA till ÖPPET HUS på Carlforsska gymnasiet 17 april 18-20:00

Program för kvällen finns nedan.

2023-11-21

Program för kvällen.

Ekonomiprogrammet

Information i A234 18.15 och 19.00

Estetiska programmet Aktiviteter under hela kvällen

Information om programmet i E138 18:15 och 19:15

Inriktning Bild- och formgivning: bildsalarna

Inriktning Media: mediasalarna

Inriktning Teater: E124

Inriktning Dans: E137

Inriktning Musik: Från Scenen och vår studio för musikproduktion kommer att vara öppen

Information om gymnasiegemensamma ämnen i Vinterträdgården.

Försäljning- och serviceprogrammet

Information i A218 18.15 och 19.00

IB International Baccalaureate

Information in A120 18:15 and 19:00

Introduktionsprogram
Individuellt alternativ, Fenix, Wegas och Språkintroduktion:
Studievägledare finns i A-huset för att svara på dina frågor!

Samhällsvetenskapsprogrammet

Information i A216/217 18:15 och 19:00

Vård- och omsorgsprogrammet

Information i A316 18:15 och 19:00

Övriga aktiviteter

Studie- och yrkesvägledning i A-huset

Biblioteket håller öppet under hela kvällen

Ung Företagsamhet utanför scenen

Vi bjuder soppa med nybakat bröd samt fika under hela kvällen! Soppan serveras i A-huset.

VARMT VÄLKOMNA

 

 

 

Utbyggnaden av Carlforsska

Bygget är i full gång, kolla in hur det nya skolområdet kommer se ut!

Se nedan för mer information

2023-10-26

Du som är nyfiken på det nya skolområdet och tidplanen för bygget kan läsa mer via Västerås stads hemsida.

Carlforsska får flera nya byggnader, både inne vid skolomgården men även längre upp mot Kristiansborgsallén. På den delen vid badet kommer delar av nya byggnaden att tillhöra Carlforsska.

Illustrationen av Carlforsskas nya byggnader och skolområde är skapad av Archus.

 

Illustration över hur expeditionen kommer att se ut

Matsalen och administrationslokalerna byggs ut (E-huset)

Illustration över nya byggnaden på skolgården

Det nya F-huset byggs på den östra delen av skolgården, mot Vallgatan.

Illustration av Carlforsskas nya skolområde

Rektor Johanna Kamph och en av de biträdande rektorerna Johanna Werme Bladh var med och tog första spadtaget.

Anpassad gymnasieskola är nytt namn för gymnasiesärskolan

Namnändring gäller från 2 juli

Den 2 juli 2023 byter gymnasiesärskolan namn till anpassad gymnasieskola. Grundsärskolan och komvux som särskild utbildning byter också namn, samt benämningen träningsskola försvinner. Läs mer om vad ändringarna innebär här.

2023-06-29

Ändringarna innebär att:

  • grundsärskolan byter namn till anpassade grundskolan
  • gymnasiesärskolan byter namn till anpassade gymnasieskolan
  • komvux som särskild utbildning på grundläggande nivå och komvux som särskild utbildning på gymnasial nivå byter namn till komvux som anpassad utbildning på grundläggande nivå respektive på gymnasial nivå
  • uttrycket utvecklingsstörning ersätts med intellektuell funktionsnedsättning
  • benämningen träningsskola tas bort.

Bakgrund till namnbytet

Beslutet fattades av riksdagen 2022. Förslaget att ändra namn kom från början från elever och startade som ett medborgarförslag.

I utredningen inför beslutet framgår att de tidigare begreppen signalerar att eleverna skulle vara särskilda på ett sätt som är negativt och stigmatiserande. Det nya namnet anpassade skolformer beskriver verksamheten på ett bättre sätt eftersom undervisningen anpassas efter elevernas olika förutsättningar och behov,

Läs mer om namnändringarna på skolverket.se


Visit To IB

IB's partner school in Prague, Duhovka gymnazium will visit next week.

Scroll down for more information

2023-06-01

IB's partner school in Prague, Duhovka gymnazium, will visit Carlforsska and the IB programme during week 23. They will join us for end of term activities, both academic and social, and also spend a day in Stockholm. In the autumn, students and staff from IB21 will visit them in Prague. We look forward to welcoming them to our school and to IB

Både Musikproduktion 1 och 2

För dig som ska börja Estetiska programmet inriktning Musik

Vi kan nu glädjande meddela att vi till hösten kommer att erbjuda både Musikproduktion 1 och Musikproduktion 2 som profilval till våra elever!

2023-04-17

Redan i årskurs 1 kommer du att kunna läsa Musikproduktion 1 för att sedan bygga på med Musikproduktion 2 i årskurs 2.

I musikproduktionskurserna får du lära dig hantera digitala verktyg för att komponera och spela in musik. Du får även arbeta med ljudutrustning både vid musikinspelningar och i föreställningar på vår stora scen.

Att läsa musikproduktion ger dig en utmärkt grund för att i framtiden kunna jobba som exempelvis musikproducent, sound designer inom spel och film eller som ljudtekniker.

Tack

till alla er som besökte vår Musikalafton!

Det var en uppskattad kväll och vi ser emot att få uppträda snart igen. Hälsningar från Esteterna

2023-02-20

VINNARE av Pedagogiska priset 2022

Hampus Hagman, lärare på Carlforsska Gymnasiet

Vi gratulerar Hampus till vinsten och nedan finns motiveringen.

2022-11-22

Torsdagen den 8 december delades Pedagogiska priset och Skolledarpriset 2022 ut till framstående pedagoger och skolledare i Västerås. Priserna delades ut av ordförandena i de pedagogiska nämnderna vid fyra ceremonier. Vinnare av priset för Gymnasieskola/vuxenutbildning blev

Hampus Hagman, förstelärare Carlforsska gymnasiet, med motiveringen:

För att du genuint bryr dig om skolan och eleverna. Du skapar förutsättningar för att eleverna ska lyckas genom att ha en enormt bra struktur i skolarbetet. Du fångar klassens intresse samtidigt som du lär ut om ämnet så att alla lyssnar och förstår. Du gör det enklare för eleverna att nå sina mål.

Vi startar AST-klass på Estetiska programmet

En möjlighet för dig som har en diagnos inom autismspektrum

Samma kurser men i lugnare tempo. Du läser enligt studieplanen som gäller för Estetiska programmet Mosaiken på bilden är skapad av Camilla Caro Jara

2022-07-01

Estetiska programmet startar AST-klass på Carlforsska gymnasiet

Nu startar estetiska programmet en AST-klass för dig som har en diagnos inom autismspektrum. Där finns goda möjligheter att göra anpassningar som just du behöver. Du får en lugn lärmiljö och undervisas av behöriga lärare som har lång erfarenhet och hög kompetens inom AST-området. Alla ämnen läser du i E-huset på Carlforsska.

Samma kurser men i lugnare miljö och tempo

I AST-klassen läser du enligt studieplanen som gäller för estetiska programmet. Det innebär att du läser alla kurser inom programmet, men det kan vara i en annan ordning och i ett annat tempo.

Skillnaden mellan AST-klass och skolans andra klasser är att du läser i en mindre undervisningsupp i gymnasiegemensamma ämnen som exempelvis svenska, engelska och matematik. Det gör du i anpassade och lugna lokaler i E-huset på Carlforsska gymnasiet. Där finns anpassade lokaler för både lektioner och raster.

Inriktningskurserna inom bild, dans, media, musik eller teater läser du tillsammans med andra elever på programmet, även det i E-huset.

Du kan läsa samtliga inriktningarna i AST-klass

Du kan läsa i AST-klass på estetiska programmets samtliga inriktningar: bild, dans, media, musik eller teater.

Så här ansöker du

Du ansöker på samma sätt som till alla andra nationella program på gymnasieskolan.

  1. Logga in med din inloggning till Dexter.
  2. Sök estetiska programmet och välj inriktning.
  3. Välj profil AST-klass.
  4. Läs igenom informationsbladet om AST-klasser som ligger som bilaga i Dexter.
  5. För att du ska få den bästa starten hos oss ber vi dig att även fylla i en blankett som ligger i Dexter. Elev, vårdnadshavare och nuvarande skola fyller i olika delar av blanketten som sedan skickas in till Carlforsska gymnasiet.

För att du ska få en trygg övergång och introduktion innan skolstart kommer personal från skolan att ta en personlig kontakt under våren.

Kontakta oss vid frågor

Har du frågor eller funderingar är du välkommen att kontakta oss.

Mikaela Ekehult
Lärare AST-klass, Carlforsska gymnasiet
Telefon: 021-39 07 37
E-post: mikaela.ekehult@vasteras.se

Monica Lindell
Studie-och yrkesvägledare, Carlforsska gymnasiet
Telefon: 021-39 07 23

E-post: monica.lindell@vasteras.se

Elever tillsammans

Introduktionsprogram, vad är det?

Få en överblick av våra introduktionsprogram

Ladda ner vår brocshyr och titta gärna på våra filmer!

2022-07-01

Läs och ladda gärna ner vår broschyr Pdf, 2.4 MB. som kort beskriver våra program.

Titta på våra filmer så får du besöka Språkintroduktion och våra tre varianter av Individuellt alternativ. Du får en överblick av vad vi erbjuder och hur skolmiljön ser ut. Filmerna hittar du uppe i menyn i rubriken Studera här/Våra program.

Välkommen in!