Länk till mer information om IST Home
Information om Samhällsvetenskapsprogrammet på Carlforsska gymnasiet

Samhällsvetenskapsprogrammet

Inriktning beteendevetenskap

Hos oss får du fördjupade kunskaper om hur människor och samhällen fungerar utifrån sociala, kulturella och psykologiska perspektiv. Med engagerade lärare får du kombinera teori med olika praktiska moment, studiebesök och fältstudier inom Sverige och Europa.


En högskoleförberedande utbildning med många praktiska moment

På Carlforsska gymnasiet läser du samhällsvetenskapligt program med inriktning beteendevetenskap. Vi ger dig en bred och verklighetsförankrad utbildning med studiebesök, rollspel, gästföreläsare, historiskt kulturella resor och fältstudier utomlands. Det du lär dig i teorin blir till konkreta, praktiska erfarenheter som du har nytta av i dina vidare studier på tex högskola och universitet.

Programmet är högskoleförberedande och genomsyras av ett lokalt och globalt perspektiv. Med inriktningen beteendevetenskap läggs fokus på beteenden och samspel mellan människor.

Genom att Carlforsska gymnasiet är en EU-ambassadörsskola och Amnesty partner skola får du även fördjupande kunskaper i mänskliga rättigheter, globala mål, demokrati och hur Sverige och andra länder styrs.

Programmet erbjuder också programinriktat val för dig som saknar betyg i matematik eller engelska. Prata med din studie- och yrkesvägledare för att få mer information om hur du söker det.

Programblad för Samhällsvetenskapsprogrammet Pdf, 854.2 kB.

Lär dig förstå dig själv och andra

Här läser du inriktning beteendevetenskap och på programmet lägger vi stor vikt vid aktuella frågor som rör samspel och kommunikation, ledarskap och jämställdhet men också vid sådant som främjar lycka och välbefinnande i livet. Vi diskuterar även hur man kan leva hållbart både socialt, ekonomiskt och miljömässigt. Frågor om hur vi kan skapa miljöer som inkluderar människor och hur vi kan motverka utanförskap och extremism är också viktiga.

Du lär dig hur människor fungerar, både som individer och deltagare i grupp. Du lär dig också om kommunikation och får förståelse för vad som formar och påverkar oss människor och våra beteenden.

I kurserna psykologi, sociologi, kommunikation och ledarskap får du möjlighet att utveckla förmågan att se samband och bakgrund till reaktioner och handlingar i olika sociala sammanhang. Du får fördjupa dig i hur människor kommunicerar, lär och leder varandra.

 


Dansprofil

Dansprofil kan du söka om du går på Ekonomiprogrammet och Samhällsvetenskapliga programmet

Dansprofilen är perfekt för dig som vill kombinera studier med ditt intresse för dans under gymnasietiden. Här får du chansen att fördjupa dina kunskaper i både jazz och modern nutida dans.

Programmet vänder sig till dig som vill ha dans som ett inspirerande och kreativt inslag i din skolgång. Två gånger i veckan är dans en del av ditt schema, där du får undervisning av kvalificerade danslärare och möjlighet att både utveckla din koreografiska förmåga och stärka din teknik.

Ämnen

År 1 och 2 läser du ämnena Dansteknik nivå 1 och nivå 2. På gymnasiet har du 200 poäng till förfogande för individuellt val och det är dessa poäng du nyttjar till dansprofilen. Du har fortfarande möjlighet att läsa andra ämnen som individuellt val i årskurs 2 och 3 som utökat program.

För mer information

Du får gärna kontakta oss vid frågor eller funderingar:

Charlotte Johansson, danslärare: charlotte2.johansson@vasteras.se

Johanna Werme Bladh, biträdande rektor: johanna.werme.bladh@vasteras.se

Programblad för Dansprofilen Pdf, 670 kB.

 

dansande elever

Ämnen du läser på Samhällsvetenskapliga programmet

Gymnasiegemensamma ämnen

 

Engelska, nivå 1

100

Engelska, nivå 2

100

Historia, nivå 1

100

Idrott och hälsa, nivå 1

100

Matematik, nivå 1b

100

Matematik, nivå 2b

100

Naturkunskap, nivå 1b

100

Religionskunskap, nivå 1

50

Samhällskunskap, nivå 1b

100

Svenska / Svenska som andraspråk, nivå 1

100

Svenska / Svenska som andraspråk, nivå 2

100

Svenska / Svenska som andraspråk, nivå 3

100

 

 

Programgemensamma ämnen

 

Filosofi, nivå 1

50

Moderna språk

200

Psykologi, nivå 1

50

 

 

Ämnen i inriktningarna

 

Ledarskap och organisation, nivå 1

100

Psykologi, nivå 2

50

Samhällskunskap, nivå 2

100

Sociologi, nivå 1

100

Sociologi, nivå 2

100



Programfördjupning

 

Humanistisk och samhällsvetenskaplig specialisering, nivå 1

100

Psykologi, nivå 3

100

Valbar kurs

100



Övriga gemensamma ämnen

 

Individuellt val

200

Gymnasiearbete

100




Poängplaner för dig som går i årskurs 2 och 3

Poängplanerna för dig som går i årskurs 2 och 3 ser annorlunda ut då ni läser kurser enligt läroplanen GY11. Är du intresserad av att byta till det här programmet och veta vilka kurser som du då kommer att läsa är du välkommen att ta kontakt med vår studie- och yrkesvägledare.

Beteendeinriktningen ger dig en mycket god grund att stå på för att studera vidare till en rad olika yrken
som handlar om människor eller miljöer som människor lever i. Exempel på yrken du kan studera till är:
polis, psykolog, pedagog, beteendevetare, stadsplanerare, kommunikatör, projektledare eller socionom.