Länk till mer information om IST Home
Bild på två elever som går på vård- och omsorgsprogrammet.

Vård- och omsorgsprogrammet

Yrkesprogram med stora möjligheter till jobb efter studenten

Programmet för dig som vill ha en examen som undersköterska men samtidigt ha möjlighet att studera vidare.

logga

Branschrekommenderad utbildning

Vi ingår i Vård- och omsorgscollege Västmanland och bedriver en kvalitetssäkrad och verklighetsanpassad utbildning tillsammans med våra samarbetspartners inom Vård- och omsorgscollege.


Programmet erbjuder också programinriktat val för dig som saknar betyg i matematik eller engelska. Prata med din studie- och yrkesvägledare för att få mer information om hur du söker det.

Programblad för Vård- och omsorgsprogrammet Pdf, 852.8 kB.

Nyhet!

Inför APL på Vård- och omsorgsprogrammet ska du vara beredd på att du kan behöva uppvisa ett utdrag ur belastningsregistret från polisen. Kontakta oss på skolan om du har frågor om detta innan du söker till Vård- och omsorgsprogrammet.


Vård- och omsorgsprogrammet är utbildningen för dig som vill arbeta med människor i behov av vård eller människor som har särskilda behov. Programmet är ett yrkesprogram med mycket teori som ger dig goda möjligheter till arbete som undersköterska direkt efter studenten. Du ges också möjlighet att läsa kurser som ger dig särskild behörighet för fortsatta studier till bland annat sjuksköterska eller socionom.Gymnasiegemensamma ämnen

Poäng

Engelska 5

100

Engelska 6 (kursen kan väljas bort)

100

Historia 1a1

50

Idrott och hälsa 1

100

Matematik 1a

100

Naturkunskap 1a1

50

Religionskunskap 1

50

Samhällskunskap 1a1

50

Svenska 1/ Svenska som andraspråk 1

100

Svenska 2/ Svenska som andraspråk 2

100

Svenska 3/ Svenska som andraspråk 3 (kursen kan väljas bort*)

100*

  

*Väljer du bort Sv 3/Sva 3 ersätts den med kursen Entreprenörskap 100 poäng


Programgemensamma ämnen

Poäng

Anatomi och fysiologi 1

50

Anatomi och fysiologi 2

50

Funktionsförmåga och funktionsnedsättning 1

100

Funktionsförmåga och funktionsnedsättning 2

100

Gerontologi och geriatrik

100

Hälso- och sjukvård 1

100

Hälso- och sjukvård 2

100

Omvårdnad 1

100

Omvårdnad 2

100

Psykiatri 1

100

Psykiatri 2

100

Psykologi 1

50

Samhällskunskap 1a2

50

Social omsorg 1

100

Social omsorg 2

100


Övriga gemensamma ämnen

Poäng

Gymnasiearbete

100

Individuellt val

200


Programfördjupning

Poäng

Vårdpedagogik och handledning

100

  

På Vård- och Omsorgsprogrammet har du minst 15 veckors praktik, så kallad abetsplatsförlagt lärande (APL). Första praktikperioden ligger redan i år 1 så du snabbt får prova på att komma ut på en arbetsplats. Det du får göra på praktiken är knutet till de olika vårdkurserna och ingår som moment i dem

Inför APL på Vård- och omsorgsprogrammet ska du vara beredd på att du kan behöva uppvisa ett utdrag ur belastningsregistret från polisen. Kontakta oss på skolan om du har frågor om detta innan du söker till Vård- och omsorgsprogrammet.


Läs Vård- och omsogrsprogrammet med inslag av Internationell Baccalaureate. Detta val gör du till senare år på Vård- och omsorgsprogrammet.

IB Career Related Programme (CRP) är ett ramverk för en internationell utbildning som integrerar IB:s värderingar, visioner och utbildningsprinciper i ett unikt program specifikt utvecklat för studerande som vill läsa ett yrkesprogram med inslag av IB. CRP förbereder för ett effektivt deltagande i livet, främja attityder och livsval. Vidare uttveckals din förmåga och vilja att göra en positiv skillnad.

De flesta kurser i CRP på Carlforsska är desamma som på VO och du har APL som alla andra på VO och följer de flesta andra kurserna tillsammans med övriga VO-elever. På CRP ersätts några av skolverkets kurser (tex engelska och svenska) med IBDP:s engelska och svenska samt fyra ”kärnkurser”. Det finns en stark tonvikt på internationell förståelse. Programmet undervisas främst på svenska med vissa kurser på engelska.

Alla som studerar på CRP följer också specialiserade kurser, ”kärnkurser”, som uppmuntrar till personliga och professionella färdigheter, att utvecla sina språkkunskaper, att förbättra lärandet genom omtänksamhet och reflekterande projekt. När du fullföljt dina CPVO:studier har du samma examen som andra elever på VO samt det internationella IBCP-certifikatet vilket underlättar vid ansökan om arbete och studier internationellt.


Direkt efter studenten kan du söka jobb som undersköterska men du kan också välja att studera vidare på högskola och universitet beroende på vilka kurser du läst inom Vård- och omsorgsprogrammet.