Länk till mer information om IST Home
Information om Språkintroduktion på Carlforsska IM

Språkintroduktion

Svenska i fokus

Språkintroduktion riktar sig till dig som är 16-20 år och nyanländ i Sverige. Du får möjlighet att lära dig svenska spåket samtidigt som du läser in vissa andra grundskoleämnen.


På Carlforsska språkintroduktion börjar du lära dig svenska språket. Beroende på vilket mål du har kombinerar du svenska som andraspråk med andra grundskoleämnen för att senare få behörighet till gymnasieskolans yrkesprogram, högskoleförberedande program, vuxenutbildning eller arbetslivet.


Det här får du på programmet

Tillsammans med din studie- och yrkesvägledare och mentor tar ni fram en individuell studieplan anpassad för dig och dina mål. Du läser alltid svenska som andraspråk och utöver det lägger vi till olika ämnen som du behöver för att komma vidare. Det kan vara exempleivs matematik, idrott och modersmål. Du kan också få stöd av en studiehandledare som hjälper dig med dina studier på ditt modersmål. En viktig del i din utbildning är att förstå hur det svenska samhället fungerar. Därför gör vi studiebesök och bjuder in gästföreläsare som berättar om olika delar av samhället.

Samverkan med Rudbeckianska gymnasiet

Vi samverkar med Rudbeckianska gymnasiets Språkintroduktion för att ge dig bästa möjliga undervisning. Du som är ny i svenska språket börjar din utbildning här på Carlforsska. Om din svenska når en viss nivå flyttar du över till Rudbeckianska gymnasiet och fortsätter på Språkintroduktion där.

Så här tycker våra elever

Det går väldigt bra och effektivt framåt. /Zerin

Det är väldigt bra att gå på Språkintro på Carlforsska. Jag tycker om att gå på Språkintro på Carlforsska. /Shugla

Jag tycker det är bra lärare och elever. Jag lär mig bra på språkintro. Vi njuter av tiden och pluggar i skolan. /Ibrahim

Det är en rolig upplevelse eftersom du kan lära dig språket med mycket bra människor. /Emily

Jag älskar lektionerna och lärarna är mycket förstående. Jag älskar deras behandling och vänlighet. Jag har inte hittat rasism än. /Ines

Målet med utbildningen

På Språkintroduktion är målet att du ska lära dig så mycket svenska som möjligt den tid du läser hos oss så att du är förberedd för nästa steg. Nästa steg kan vara ett annat gymnasieprogram, studier på folkhögskola eller vuxenutbildning. Det kan också vara kontakt med arbetsförmedlingen eller andra alternativ som tar dig vidare. Tillsammans med studie- och yrkesvägledare och mentor gör du en studieplanering.

Var finns vi?

Språkintroduktion finns på Sångargatan 1. Busslinje 2 och 6, hållplats Arosvallen eller Sångargatan

Kommer du med bil finns en stor gratis parkering på andra sidan Vasagatan, se karta.

Karta till google maps