Våra program på gymnasiesärskolan

Information om programmet för administration, handel och varuhantering på gymnasiesärskola - CEH, Carlforsskas Ekonomi- och handelsskola

Programmet för administration, handel och varuhantering

En bra praktisk grund med inriktning service

Programmet för administration, handel och varuhantering (AHV) är ett av nio nationella program på gymnasiesärskolan. Om du gillar att träffa nya människor och tycker det är roligt att arbeta med service passar det här programmet bra.

Arbetssätt på programmet

Du får träna på att diskutera, reflektera och ta ställning i frågor som kan röra sig om till exempel möten med människor i olika servicesituationer.

På AHV vävs teori och praktik ihop till en helhet. I utbildningen ingår att du gör arbetsplatsförlagt lärande (APL) på olika arbetsplatser. Du får utveckla din förmåga att ta egna initiativ. Du tränar på att arbeta självständigt och att ta ansvar.

Vi samarbetar med det lokala näringslivet, bland annat med följande företag Coop, ICA, Hemköp, ÖoB, Jysk och Dollarstore. Vårt mål är att du efter avslutade studier ska vara väl förberedd för att arbeta inom handel och service.

Det här lär du dig på programmet

• Baskunskaper om handel och reklam
  • Praktiskt arbete inom affärsverksamhet och service, till exempel i skolans cafeteria
  • Lagerhållning, uppackning och prismärkning
  • Starta och driva UF-företag (Ung Företagsamhet)
  • Goda datorkunskaper då mycket av både arbetet och studierna sker med hjälp av dator
  • Minst 22 veckors arbetsplatsförlagt lärande

Vad står även på schemat?

På programmet AHV kommer du bland annat att lära dig om försäljning, inköp och varuflöden. Du kommer också att lära dig om marknadsföring och hur verksamheter kan utvecklas.

Du får även lära dig hur man arbetar med transport och distribution av varor, det vill säga logistik. På programmet är arbetsmiljöfrågor viktiga, anledningen till det är att du inte ska få arbetsskador i framtiden och för att du ska kunna ha en god hälsa.

Gymnasiegemensamma ämnen

Engelska 1