Länk till mer information om IST Home
Elev som skruvar på en flygmotor

Flygteknikutbildningen

Med världen som arbetsplats

Flygteknikutbildningen är anpassad för dig som är intresserad av att jobba inom flygbranschen. Här får du en teknisk utbildning där du får lösa problem. I framtiden har du möjlighet att arbeta utomlands.


Högtflygande drömmar

Du som är intresserad av kombinationen teknik och flygplan kommer att kunna få en intressant och lärorik utbildning vid Edströmska. Utbildningen är både praktisk och teoretisk. Att använda ny teknik och lösa tekniska problem genom metodisk felsökning utgör en del av en flygteknikers vardag, likväl som dokumentation av utfört arbete.

Att arbeta med flygplan ställer krav. Därför är det viktigt att du kan behålla lugnet i pressade situationer. Du bör också vara flexibel, kunna arbeta i team samt vara ansvarstagande.

Flygteknikutbildningen är en riksrekryterande yrkesutbildning inom gymnasieskolan med egna examensmål. Innehållet i och utformningen av utbildningen styrs till stor del av internationella överenskommelser. Efter examen och genomfört praktikår har du de kunskaper som behövs för att arbeta som mekaniker för flygplan.

OBS! I och med att du börjar årskurs ett på Edströmska erbjuds du, under förutsättning att du uppfyller bedömningskriterierna, möjlighet att genomföra , alla teoriexaminationer i samtliga moduler enligt EASA Del66 A.1. Vilket innebär att du kan bli examinerad inom alla teoretiska delar som krävs för att blir certifierad flygmekaniker under din gymnasietid.


Elever vid flygmotor


Gymnasiegemensamma ämnen

Poäng

Engelska 5

100

Historia 1a1

50

Idrott och hälsa 1

100

Matematik 1a

100

Naturkunskap 1a1

50

Religionskunskap 1

50

Samhällskunskap 1a1

50

Svenska 1/Svenska som andraspråk 1

100

Svenska 2/Svenska som andraspråk2*

100

Svenska 3/Svenska som andraspråk3*

100

Summa

800

 

Nyhet - hösten 2023

Från hösten 2023 ska kurser för grundläggande högskolebehörighet ingå i programstrukturen för alla yrkesprogram. Det innebär att omfattningen utökas från start men att elever får möjligheten att välja bort kurser. Alla elever kan fortfarande nå en yrkesexamen och fullständig gymnasieutbildning om 2500 poäng. Det kommer även finnas möjlighet att uppnå grundläggande behörighet inom ramen för 2500 poäng. Valet görs under första gymnasieåret och mer information får du från skolan. Programstrukturen ska gå på remiss under v 43 till 46, förändringar kan därför ske.


Programgemensamma ämnen

Poäng

Engelska 6

100

Aerodynamik

100

Flyglagstiftning

50

Materiallära - flyg

100

Flygunderhåll

200

Ellära - flyg

100

Mänskliga faktorer

50

Fysik 1b1

100

Digitalteknik och flyginstrument

100

Summa

900


Övriga gemensamma ämnen

Poäng

Gymnasiearbete

100

Summa

100

Inriktning flygplan


Karaktärsämnen

Poäng

Flygplansteknik

200

 

Programfördjupning - skolans val

Poäng

 Gasturbinmotorer 200


Programfördjupning - valbart - 300p

Poäng

Fysik 1b2

50

Naturkunskap 1a2

50

Matematik 2b

100

Kolvmotor

200

Entreprenörskap

100


Individuellt val - Olika alternativ finns

Poäng

Formgivning 1/ plåt

100

Formgivning 1/ komposit

100

Under utbildningen kommer vissa elever att erbjudas praktik på flygföretag.

Företagspraktiken kan komma att förläggas utomlands eller i Sverige samt på icke skoltid.

Motsvarande praktisk utbildning finns även på skolan.

Gymnasieexamen ger dig möjlighet att arbeta som flygmekaniker inom hela Europa och stora delar av övriga världen, eller andra yrken som kräver gott tekniskt kunnande. Efter utförd praktik enligt EASA kan du ansöka om ett flygmekaniker CAT A certifikat hos Transportstyrelsen.