Länk till mer information om IST Home

Välkommen till Hahrska gymnasiet!

Är du intresserad av en utbildning som ger goda förutsättningar till arbete direkt efter studenten? Här finns programmen Bygg- och anläggning, El- och energi, Industriteknik och VVS- och fastighet. På Hahrska får du en verklighetsnära utbildning med fokus på både nutid och framtid. Hos oss kommer du att bygga en stabil grund att stå på inför kommande arbetsliv eller studier.

Utförsäljning från Hantverksprogrammet

Torsdag 28 september, mellan klockan 9.30-15.00

Nu kan du fynda frisör- och nagelprodukter, eller varför inte inredning till frisör- och nagelsalonger. Hantverksprogrammet på Hahrska gymnasiet säljer ut flera frisör- och nagelprodukter då utbildningen har lagts ner. Utförsäljningen riktar sig till både privatpersoner och företagare. Allt säljs i begagnat och befintligt skick på plats i lokalen på Sintervägen 12.

2023-09-19

Försäljning av allt från frisörstolar till hårborstar

Nedan ser du exempel på vad du kan köpa, men det finns mer artiklar på plats. Det är både du som privatperson och du som företagare som kan köpa.


Salongsinredning för frisör och stylist

Exempelvis:
• frisörstolar
• schamponeringsstolar
• arbetsbord/frisör
• makeupstolar
• spegelmoduler
• manikyrbord för nagelvård
• utsug för nagelvård
• arbetsstolar

Arbetsmaterial som hör till yrkeskategorierna

Exempelvis:
• ledlampor för naglar
• arbetslampor
• nagelprodukter
• hårborstar och hårfönar
• permanentspolar och andra spolar
• färglager och färgtillbehör
• övningshuvuden av olika slag
• dockställningar
• brudslöjor och annat till håruppsättning

Möbler

Exempelvis:
• Garderober, vitrinskåp, bokhylla, kontorsstolar
• gardiner, gardinstänger med mera.

Betalning via swish eller faktura

Du betalar med swish eller faktura och du får kvitto på det du köper. Pengarna från försäljningen går tillbaka till skolans drift.

Tänk på att ta med lämpligt emballage att bära i och eventuell släpkärra för hemtransport av era inköp.

Var sker försäljningen?

Försäljningen sker i Hahrska gymnasiets lokaler på Sintervägen 12,
torsdag 28 september mellan 9.30-15.00.

Vi har tyvärr inte möjlighet att ge förhandsvisning eller lägga undan något i förväg.

 

Bilder på en del av det som säljs

Här ser du ett bildspel på en del av det som säljs.

 

 

Varmt välkomna!

Föräldramöte

Varmt välkomna till föräldramöte för årskurs 1, onsdag den 30 augusti kl.18:00

2023-08-25

El-och energiprogrammet och Industritekniska programmet:
Vårdnadshavare bjuds in till Skrapan, Karlsgatan

Bygg-och anläggningsprogrammet och VVS:

Vårdnadshavare bjuds in till vår matsal, Glödgargränd 4, Kopparlunden.

Välkommen till ett nytt läsår på Hahrska

21 augusti är det skolstart

2023-08-09

Vi önskar både gamla och nya elever varmt välkomna till skolan.

Årskurs 1 – Upprop i matsalen kl. 09:00 måndag den 21 augusti

Årskurs 2 och 3 – Välkomna tillbaka i matsalen kl.13:00 måndagen den 21 augusti

Vi ses!

Flera skolformer får nya namn

Gymnasiesärskola blir anpassad gymnasieskola

Den 2 juli 2023 byter gymnasiesärskolan namn till anpassad gymnasieskola. Grundsärskolan och komvux som särskild utbildning byter också namn, samt benämningen träningsskola försvinner. Läs mer om vad ändringarna innebär här.

2023-06-29

Ändringarna innebär att:

  • grundsärskolan byter namn till anpassade grundskolan
  • gymnasiesärskolan byter namn till anpassade gymnasieskolan
  • komvux som särskild utbildning på grundläggande nivå och komvux som särskild utbildning på gymnasial nivå byter namn till komvux som anpassad utbildning på grundläggande nivå respektive på gymnasial nivå
  • uttrycket utvecklingsstörning ersätts med intellektuell funktionsnedsättning
  • benämningen träningsskola tas bort.

Bakgrund till namnbytet

Beslutet fattades av riksdagen 2022. Förslaget att ändra namn kom från början från elever och startade som ett medborgarförslag.

I utredningen inför beslutet framgår att de tidigare begreppen signalerar att eleverna skulle vara särskilda på ett sätt som är negativt och stigmatiserande. Det nya namnet anpassade skolformer beskriver verksamheten på ett bättre sätt eftersom undervisningen anpassas efter elevernas olika förutsättningar och behov,

Läs mer om namnändringarna på skolverket.se


Individuellt alternativ startar till höstterminen 2023 på Hahrska

Varmt välkomna till oss!

Till hösten 2023 startar Hahrska gymnasiet ett nytt introduktionsprogram, Individuellt alternativ. Individuellt alternativ finns sedan tidigare på Carlforsska gymnasiet men behovet av programmet har växt och antalet platser behöver utökas.

2023-06-08

Om individuellt alternativ

Individuellt alternativ är en personligt anpassad utbildning för elever som inte är behörig till nationella program. Utbildningen utgår från elevens behov och förutsättningar, vilka sammanfattas i en individuell studieplan. Tillsammans med mentor sätter eleven upp mål för sina studier som följs upp tillsammans. I utbildningen finns möjlighet att läsa grundskoleämnen, gymnasiekurser och välja att göra praktik på en arbetsplats.

Individuellt alternativ på Hahrska gymnasiet

Den nya utbildningen på Hahrska gör det möjligt för eleven som går här att göra studiebesök på yrkesprogrammen, se lokalerna och få en inblick i hur lektionerna är uppbyggda. Eftersom eleverna på Individuellt alternativ har en individuell studieplan görs en bedömning om studiebesök är möjligt att tillämpa för den enskilda eleven och är bra för elevens vidare skolgång.

Beslut att Individuellt alternativ, vid behov, ska erbjudas på Hahrska gymnasiet från och med läsår 2023/2024 fattades av utbildningsnämnden den 17 maj 2023.

I urvalet kommer i första hand elever som har sökt Hahrska gymnasiet i något av sina val att prioriteras. Utöver det styrs placeringen också av antalet utbildningsplatser som finns lediga på de olika skolorna, elevens studieplan och hur väl skolorna kan tillgodose elevens önskemål till sin individuella studieplan. Arenan sköter antagningen till bland annat detta introduktionsprogram.

Kontaktuppgifter till Arenan på vasteras.se

Vi önskar de elever som kommer till oss varmt välkomna.


Svetsinriktningen på Industritekniska programmet fasas ut

Gäller från hösten 2023

Till hösten kommer Industritekniska programmet inte att erbjuda inriktningen svetsteknik i Västerås för nya elever. Programmet har kvar inriktningen produkt- och maskinteknik. Det är samma goda jobbmöjligheter efter programmet som tidigare. Branschen har ett stort behov av kompetens.

2023-03-23

Svetsinriktningen på Industritekniska programmet har stått med i gymnasievalsmaterialet från Hahrska gymnasiet och Västerås stad men den kommer därmed inte starta i sin nuvarande form. Vi undersöker möjligheten att erbjuda svetsinriktningen i samverkan med en annan kommun, men det är inget vi kan erbjuda i dagsläget.

De elever som läser Industritekniska programmet med inriktning svetsteknik i årskurs 2 och 3 blir inte alls berörda av beslutet. De får information muntligt torsdag 23 mars samt i Vklass.

Elever som går i årskurs 1 kommer inte att kunna välja svetsinriktningen till årskurs 2. Särskild information har gått ut till de eleverna och deras vårdnadshavare.

Beslutet kring svetsteknik togs av utbildningsnämnden den 22 mars och är en besparingsåtgärd.

Årets yrkeslärare finns på Hahrska

Två av våra lärare vann ett fint pris

Två av våra lärare vann pris som årets yrkeslärare i Västerås kommunala gymnasieskolor. Det var märkbart tagna lärare som fick ta emot diplom och blommar. Det var framför allt eleverna som hade nominerat dem.

2023-08-25

Anna-Lena Karlsson, yrkeslärare på hantverksprogrammet

Med motiveringen:

Du är en mästare i bemötande och tar alla på rätt sätt. Med din magi ser du varje elev och tar tag i saker som händer. Med fingertoppskänsla och smidighet lämnar du inget åt slumpen. Du tar ansvar och följer upp både undervisning och mående hos elev och klassen.

Du står stadigt och har ett respektfullt förhållningssätt till både elever och personal. Dina hantverkskunskaper och flexibilitet formar din undervisning hela tiden framåt och med nytänkande. Du har allt man kan drömma om att en lärare ska ha.

Marcus Johansson, yrkeslärare på el- och energiprogrammet

Med motiveringen:

Du är hjälpsam, snäll och alltid positiv. Du bryr dig om alla elever och vill det bästa för alla. Du lär ut bra och förklarar på ett sätt som alla elever kan ta in. Om det blir några frågetecken så ändrar du på dina ord så alla förstår vad du menar och ligger vi långt efter hjälper du oss. Du bjuder på dig själv och ger oss alltid möjligheter att lära oss mer och bli bättre varje dag i skolan. Du skapar ett klassrum där man både kan ha kul och vara seriös. Man ser fram emot att ha lektion med dig.


Stort grattis - hela skolan är stolta över er! Och tack till alla elever som tog sig tid att nominera. På alla kommunala skolor kom det in 118 nomineringar.

  • Du är här:
  • Hahrska