Är du intresserad av en utbildning som ger goda förutsättningar till arbete direkt efter studenten? Här finns programmen Bygg- och anläggning, El- och energi, Industriteknik och VVS- och fastighet. På Hahrska får du en verklighetsnära utbildning med fokus på både nutid och framtid. Hos oss kommer du att bygga en stabil grund att stå på inför kommande arbetsliv eller studier.
Till både avgångselever och anhöriga
Snart är det dags att fira studenten - en rolig, härlig och efterlängtad dag! För att alla ska få en trygg och fin upplevelse gäller nolltolerans mot alkohol på skolgården och studentflak, och vi ber er att inte använda konfettikanoner. Tillsammans skapar vi ett minnesvärt firande!
2025-05-15
Det finns massor av olika sätt att fira studenten på. Vi vill att både avgångselever och anhöriga tänker på detta:
Tillsammans hjälps vi åt att studenten blir en trevlig upplevelse och att vi håller staden ren.
Med önskan om en härlig studentdag!
Varma hälsningar
Samtliga rektorer på de kommunala gymnasieskolorna
genom gymnasiechef Stefan Remne
.
Sommarskola på Rudbeckianska gymnasiet
Start den 17/6 och slut den 27/6. Totalt 8 dagars sommarskola med avslutande examinationer den 27/6. Samtlig undervisning är i Hallskolan
2025-06-11
Var och när?
Ma1a: kl 12.30 - 15.30 i sal 307
Sv1: kl. 08.30 - 11.30 i sal 309
En5: kl 08.30 - 11.30 i sal 219
Eleverna kommer att ha möjlighet att äta lunch
i Rudbeckianskas skolmatsal
Vi välkomnar till ett glädjefyllt och högtidligt studentfirande på Hahrska gymnasiet!
12/6 kl. 10:00 Studenterna springer ut från Hahrskas bygghall mot Varmvalsvägen i Kopparlunden. Schema för klassernas utspring kommer att avgöras under studentkampen.
2025-04-22
Tidpunkt: kl. 10:00 den 12 Juni
Vi avråder från att använda smällare och konfetti under utspring och flak.
Mer information och riktlinjer kring dagen finner du på Västerås stads sida
Varmt välkomna till denna glädjefyllda dag!
Information från de kommunala gymnasieskolorna i Västerås
Till dig som ska välja till gymnasiet eller precis har börjat fundera inför valet till nästa år - se vår film där gymnasiechefen berättar om gymnasievalet och vikten av att välja en skola och ett program som passar just dig. Klicka dig ner under "Visa mer" för att se filmen!
2024-04-19
Under tre dagar har de kommunala gymnasieskolorna träffat många elever från årskurs 8 för att berätta om gymnasiet, valet och öppet hus. Alla kommunala gymnasieskolor samarbetar på olika sätt och detta var en träff där vi informerade ihop på scenen som finns hos Carlforsska gymnasiet. Stefan Remne är chef för samtliga kommunala gymnasieskolor och i filmen får du tips från honom.
Vi vill också passa på att välkomna både elever och vårdnadshavare från årskurs 8 och 9 till våra öppna hus vi har i april.Ni hittar alla våra öppna hus tider till samtliga kommunala skolor under knappen Öppet hus här på webben.
Varma hälsningar
Carlforsska, Edströmska, Hahrska, Tranellska, Rudbeckianska och Widénska.
– en upplevelse för livet
I maj reste elever från industritekniska programmet till Frankrike för en två veckors praktik. Detta spännande utbyte med en ny samarbetsskola gav eleverna möjlighet att utvecklas både professionellt och personligt. Med på resan var även skolans internationella utvecklare som hjälpte eleverna att anpassa sig till den nya miljön.
2024-09-05
Bourg-en-Bresse är en liten stad med 42 000 invånare. Det hade närmat sig kvällen när eleverna kom till sina studentlägenheter som de skulle bo i under de närmsta två veckorna. Maxime Plassard, är internationell samordnare för skolan AFPMA, visade dem runt i byggnaden. Han pekade ut var närmaste affär låg och var busshållplatsen var. Maxime och Juan följde även med till affären där killarna fick handla frukost.
Första dagen blev Markus, Leo, Ronny och Sergio hämtade för att ta sig till sin praktikplats på AFPMA. Dagen på skolan började med att Maxime Plassard förklarade regler och förväntningar. Arbetstiden var mellan 8.30-16.30. Huva och kepsanvändning är förbjudet att använda i Frankrike i skolan, så även mobiltelefoner. Men här fick de svenska eleverna gör undantag och använda mobilen för översättning när det behövdes.
Därefter var det dags för rundtur. Eleverna fick då se skolans stora verkstadslokaler för svets, CNC, 3D-printing, robotik, och mycket mer. Skolan har också en cafeteria med fotbollsspel och Playstation, matsal med trerätterslunch och ett gym. Efter rundvandringen fick Markus, Leo och Ronny gå till en workshop med maskinister inom deras område och Sergio deltog i en lektion med andra svetsare. Praktiken var igång!
Dag två bestod av ett studiebesök på Verallia, ett företag som producerar glasburkar. Det var fascinerande att se produktionen i verkligheten och det fanns kopplingar till utbildningen med bland annat svets och hur de skär ut gjutformarna. Under rundturen fick gruppen följa hela produktionskedjan från glasmassa till färdiga glasburkar redo att transporteras till producenterna. Elevernas nyfikna frågor gjorde att de på stående fot blev erbjudna jobb där framöver om de önskade.
Ganska fort fick eleverna klara sig själva nere i Frankrike, vilket är en del av erfarenheten. Juan Bergdahl kom tillbaka vid praktikperiodens slut för att höra hur det har gått för eleverna på praktikplatserna och följa med eleverna hem till Sverige.
Sergio berättade om sin upplevelse och erfarenhet som han fick med sig. I början kändes det annorlunda och det var lite svårt att passa in, men han blev snabbt bekväm i klassen.
Alla var öppna och ville hjälpa till att förklara olika saker. Jag fick lära mig mycket nytt, både inom svetstekniker och maskininställningar. Hela resan har varit en upplevelse och något jag kommer att minnas för alltid, säger Sergio.
AFPMA är en skola och träningscenter som ägs av industriföretag. Det är en stor och imponerande anläggning med cirka 500 lärlingselever på gymnasienivå och 3500 studerande från industriföretag som vidareutbildar sig. Skolan, som grundades 1961 är en central del av regionens industribransch – den största i Frankrike. Med sina 84 anställda, varav 50 är lärare inom industri, erbjuder skolan utbildning inom åtta olika områden.
Juan Bergdahl sammanfattar det nya samarbetet med att det gick mycket bra för att vara första gången och att han vill fortsätta satsningen och utöka möjligheten att fler elever på industritekniska programmet kan få samma chans.
- Jag är mycket imponerad, det har varit otroligt välorganiserat och välplanerat. Arbetsplatsen var riktigt avancerad och det är mycket high tec. De tog hand om eleverna på ett bra sätt och snabb integrerade dem i klasserna, berättar Juan.
För gymnasieelever som läser yrkesprogram i Västerås stads kommunala skolor finns möjlighet att göra delar av sin praktik utomlands. Inom de kommunala skolorna finns samarbeten med flera aktörer i europeiska länder. Det görs möjligt genom projektpengar från Erasmus+. Juan Bergdahl berättar att det finns två huvudsyften med utbyten via Erasmus +.
- Det första är att ungdomar ska upptäcka den europeiska arbetsmarknaden och vidga sina möjligheter. Det andra är att de ska skapa sig en europeisk identitet. Det gör dem genom att utvecklas, upptäcka nya platser, nya kulturer och träffa andra europeer, berättar Juan Bergdahl.
Kraven för att få åka på en praktikperiod utomlands är att man gör sitt bästa i skolan, har en hög närvaro och ambitionsvilja, samt har gjort bra ifrån sig på sina svenska praktikplatser. Utifrån det gör lärarna intervjuer och bestämmer vilka elever som får möjlighet att åka.
Får du chansen så skulle jag verkligen rekommendera att göra praktiken utomlands. Du upplever helt andra saker, lär dig nytt och möter nya människor, avslutar Sergio.
Upptäck framtiden i våra nya toppmoderna lokaler!
El- och energiprogrammet och Industritekniska programmet har flyttat in i helt nya, moderna lokaler – perfekt för dig som vill lära dig praktiskt och vara redo för framtiden! Nu är hela skolan samlad i Kopparlunden, det ger en ökad känsla av gemenskap.
2024-10-01
På Industritekniska programmet får du jobba i en helt ny verkstad med över 30 maskiner – från manuella klassiker till den allra senaste tekniken. Du kan testa, mäta och dokumentera ditt arbete i ett avancerat mätrum.
- Våra nya lokaler är ljusa, luftiga och har jättebra ljudisolering. Här finns allt du behöver för att bli redo för industrins framtid, säger Thomas Erikson, lärare.
I El- och energiprogrammets nya lokaler får du kombinera teori och praktik på ett smart sätt. Installationssalen har arbetsstationer där du kan öva på att installera belysning, larm och datanätverk. I elnätssalen finns de senaste mätinstrumenten integrerade i arbetsbänkarna.
Automationsalen erbjuder möjlighet att programmera och jobba med tryckluft, och i datortekniksalen lär du dig bygga datorer. På ovanvåningen finns dessutom sociala ytor för avkoppling och spel.
- Med vår nya utrustning och våra specialdesignade lokaler kommer detta vara en av de bättre utbildningsmiljöerna i Sverige för dessa program, berättar Stefan Remne, verksamhetschef för gymnasiet.
Med våra nya lokaler och utrustning får du de bästa möjliga förutsättningarna för att lyckas. Teknik och industri är branscher som växer snabbt, och hos oss får du kunskaperna som krävs för att ta steget in i framtiden.
Vill du läsa pressmeddelandet inför invigningen kan du läsa det här: