Välkommen till Hahrska gymnasiet!

Är du intresserad av en utbildning som ger goda förutsättningar till arbete direkt efter studenten? Här finns programmen Bygg- och anläggning, El- och energi, Industriteknik och VVS- och fastighet. På Hahrska får du en verklighetsnära utbildning med fokus på både nutid och framtid. Hos oss kommer du att bygga en stabil grund att stå på inför kommande arbetsliv eller studier.

Juan Bergdahl med en drönare i handen i Vasaparken

Hahrskas lärare får pris

Europeiskt pris för innovativt lärande

Juan Bergdahl får pris av EU-kommissionen för bästa innovativa lärande genom projektet Icaros. Det drevs tidigare på Wijkmanska gymnasiet. Idag är elever från industritekniska programmet på Hahrska med i det internationella uppföljningsprojektet.

2021-09-17

Icaros hade som målsättningen att ta fram metoder och lektioner hur tematiskt lärande kan användas i skolor. Att konstruera och bygga drönare var temat såväl mellan skolorna, som inom de enskilda skolorna. Temat användes i allt från tekniska ämnen till samhällskunskap och engelska.

Projektet mynnade ut i fem stora drönare, men det viktigaste resultatet var att lektionsupplägg, metoder och lärarhandledningar togs fram. Under projektets gång såg lärare och förbättrat resultat hos eleverna och mindre frånvaro.

- Projektet var spännande och utvecklande eftersom det inte fanns några färdiga lösningar. Lärarna och eleverna fick tillsammans experimentera sig fram till lösningar som fungerande, berättar Juan Bergdahl, projektkoordinator och lärare på Hahrska gymnasiet.

Nytt projekt mellan industritekniska programmet och teknikprogrammet

Ett uppföljningsprojekt, Demeter, pågår nu med elever och lärare från industritekniska programmet på Hahrska gymnasiet och teknikprogrammet på Rudbeckianska gymnasiet. I det projektet vidareutvecklas metoderna som togs fram i Icaros för att sedan spridas till kollegor i hela Europa. Temat denna gång är att bygga minröjningsfordon.

Strategiskt arbete med internationalisering på de kommunala gymnasieskolorna

På alla kommunala gymnasieskolor i Västerås finns en handlingsplan för hur skolorna ska arbeta strategiskt med internationalisering. Elever som är med i internationella projekt och utbyten får utökad förståelse för sin omvärld utifrån ett ekonomiskt, kulturellt och politiskt perspektiv. Det är även viktigt eftersom det stärker elevers självförtroende och personliga utveckling samt motivationen att lära sig andra språk ökar.

alla kommunala skolors logotyper

Möt oss på gymnasiemässan!

11 november 2021 i Västerås arena

På gymnasiemässan träffar du alla kommunala gymnasieskolor i Västerås. Går du i årskurs 9 kommer du åka dit under dagen med din skola. Kom gärna tillbaka på kvällen med en förälder. Ladda upp med frågor till oss och prata gärna med våra elevambassadörer som kommer att finnas på plats i våra montrar.

2021-10-19

Mässan är öppen mellan klockan 9.00-20.00.

Frågor du kan ställa till de gymnasieskolor som du är intresserad av är:

• Varför ska jag välja er skola?
  • Hur ser schemat ut och är det mycket håltimmar?
  • Är alla lektioner lärarledda eller läser du mycket på egen hand?
  • Om jag tycker det blir jobbigt i skolan, vad kan jag då få för hjälp?
  • Finns det studie- och yrkesvägledare, specialpedagog, skolsköterska och kurator?
  • Finns det möjlighet att få stöd utanför lektionstid?
  • Har skolan ett skolbibliotek?
  • Samarbetar skolan med företag, föreningar och övriga samhället?
  • Finns det möjlighet att få sommarjobb inom några av utbildningarna?
  • Anordnar skolan aktiviteter för eleverna utanför lektionstid, till exempel via elevföreningar, skol-IF eller liknande?
  • Har ni något samarbete med andra länder?
  • Är det mycket praktik på programmet och hur mycket?
  • Vd kan jag välja för individuella val hos er?

Hoppas att vi ses!

• Hahrska