Länk till Vklass

Nyhetsarkiv

Bild på gymnasiemässan 2021

Öppet hus

Nästa öppet hus är 12 april

På öppet hus träffar du våra elever och lärare. Du får möjlighet att ställa frågor och få information om våra program och skolan. Passa även på att titta in i våra lokaler. Har du frågor om skolan är du välkommen att kontakta oss.

2022-10-26

Mer information kommer när öppna huset börjar närma sig.Om du ska besöka oss finns vi på två adresser:


Glödgargränd 4, Kopparlunden

 • Bygg- och anläggning
 • VVS- och fastighetsprogrammet
 • Matsal för samtliga elever
 • Gymnasiegemensamma ämnen för samtliga elever


Karlsgatan 9A (Bakom Skrapan)

 • El- och energiprogrammet
 • Industritekniska programmet

Läs gärna mer om våra program under Studera här/Våra program.

Årets yrkeslärare finns på Hahrska

Två av våra lärare vann ett fint pris

Två av våra lärare vann pris som årets yrkeslärare i Västerås kommunala gymnasieskolor. Det var märkbart tagna lärare som fick ta emot diplom och blommar. Det var framför allt eleverna som hade nominerat dem.

2022-10-26

Anna-Lena Karlsson, yrkeslärare på hantverksprogrammet

Med motiveringen:

Du är en mästare i bemötande och tar alla på rätt sätt. Med din magi ser du varje elev och tar tag i saker som händer. Med fingertoppskänsla och smidighet lämnar du inget åt slumpen. Du tar ansvar och följer upp både undervisning och mående hos elev och klassen.

Du står stadigt och har ett respektfullt förhållningssätt till både elever och personal. Dina hantverkskunskaper och flexibilitet formar din undervisning hela tiden framåt och med nytänkande. Du har allt man kan drömma om att en lärare ska ha.

Marcus Johansson, yrkeslärare på el- och energiprogrammet

Med motiveringen:

Du är hjälpsam, snäll och alltid positiv. Du bryr dig om alla elever och vill det bästa för alla. Du lär ut bra och förklarar på ett sätt som alla elever kan ta in. Om det blir några frågetecken så ändrar du på dina ord så alla förstår vad du menar och ligger vi långt efter hjälper du oss. Du bjuder på dig själv och ger oss alltid möjligheter att lära oss mer och bli bättre varje dag i skolan. Du skapar ett klassrum där man både kan ha kul och vara seriös. Man ser fram emot att ha lektion med dig.


Stort grattis - hela skolan är stolta över er! Och tack till alla elever som tog sig tid att nominera. På alla kommunala skolor kom det in 118 nomineringar.

Juan Bergdahl med en drönare i handen i Vasaparken

Hahrskas lärare får pris

Europeiskt pris för innovativt lärande

Juan Bergdahl får pris av EU-kommissionen för bästa innovativa lärande genom projektet Icaros. Det drevs tidigare på Wijkmanska gymnasiet. Idag är elever från industritekniska programmet på Hahrska med i det internationella uppföljningsprojektet.

2021-09-16

Icaros hade som målsättningen att ta fram metoder och lektioner hur tematiskt lärande kan användas i skolor. Att konstruera och bygga drönare var temat såväl mellan skolorna, som inom de enskilda skolorna. Temat användes i allt från tekniska ämnen till samhällskunskap och engelska.

 

Projektet mynnade ut i fem stora drönare, men det viktigaste resultatet var att lektionsupplägg, metoder och lärarhandledningar togs fram. Under projektets gång såg lärare och förbättrat resultat hos eleverna och mindre frånvaro.

 

- Projektet var spännande och utvecklande eftersom det inte fanns några färdiga lösningar. Lärarna och eleverna fick tillsammans experimentera sig fram till lösningar som fungerande, berättar Juan Bergdahl, projektkoordinator och lärare på Hahrska gymnasiet.

Nytt projekt mellan industritekniska programmet och teknikprogrammet

Ett uppföljningsprojekt, Demeter, pågår nu med elever och lärare från industritekniska programmet på Hahrska gymnasiet och teknikprogrammet på Rudbeckianska gymnasiet. I det projektet vidareutvecklas metoderna som togs fram i Icaros för att sedan spridas till kollegor i hela Europa. Temat denna gång är att bygga minröjningsfordon.

Strategiskt arbete med internationalisering på de kommunala gymnasieskolorna

På alla kommunala gymnasieskolor i Västerås finns en handlingsplan för hur skolorna ska arbeta strategiskt med internationalisering. Elever som är med i internationella projekt och utbyten får utökad förståelse för sin omvärld utifrån ett ekonomiskt, kulturellt och politiskt perspektiv. Det är även viktigt eftersom det stärker elevers självförtroende och personliga utveckling samt motivationen att lära sig andra språk ökar.

Bild på elever på Carforsska gymnasiet.

Ska du söka till gymnasiet?

Informationstillfällen på Hahrska

Nu kan du se tider för våra informationsmöten!

2020-10-23

Informationstillfället är för dig som ska söka till gymnasiet och är intresserad av Hahrska och något av våra program.

På Hahrska är informationstillfällena planerade till:

 • 25 november 2020, 17.00 Hanteverksprogrammet, 18:00 VVS- och fastighetsprogrammet och 19.00 Bygg- och anläggningsprogrammet
 • 24 januari 2021,17.00 Hanteverksprogrammet, 18:00 VVS- och fastighetsprogrammet och 19.00 Bygg- och anläggningsprogrammet


Var observant på att du följer rätt länk vid rätt tid. Givetvis är du välkommen att delta på fler informationsträffar om du är intresserad av flera program.

Vi följer rekommendationer från Folkhälsomyndigheten och Smittskydd Västmanland.

 • Du är här:
 • Hahrska /
 • Om skolan /
 • Nyhetsarkiv