Länk till mer information om IST Home

Nyhetsarkiv

Till alla som ska välja till gymnasiet

Information från de kommunala gymnasieskolorna i Västerås

Till dig som ska välja till gymnasiet eller precis har börjat fundera inför valet till nästa år - se vår film där gymnasiechefen berättar om gymnasievalet och vikten av att välja en skola och ett program som passar just dig. Klicka dig ner under "Visa mer" för att se filmen!

2024-03-28

Under tre dagar har de kommunala gymnasieskolorna träffat många elever från årskurs 8 för att berätta om gymnasiet, valet och öppet hus. Alla kommunala gymnasieskolor samarbetar på olika sätt och detta var en träff där vi informerade ihop på scenen som finns hos Carlforsska gymnasiet. Stefan Remne är chef för samtliga kommunala gymnasieskolor och i filmen får du tips från honom.

Vi vill också passa på att välkomna både elever och vårdnadshavare från årskurs 8 och 9 till våra öppna hus vi har i april.Ni hittar alla våra öppna hus tider till samtliga kommunala skolor under knappen Öppet hus här på webben.

Varma hälsningar
Carlforsska, Edströmska, Hahrska, Tranellska, Rudbeckianska och Widénska.

 

Bild på gymnasiemässan 2021

Öppet hus på Hahrska gymnasiet

10 April, klockan 17:30 - 19:30

Öppet hus är ett bra tillfälle för dig att träffa oss, ställa frågor om våra utbildningar och se dig omkring i lokalerna. Den 10 april kl.17:30-19:30 är du varmt välkommen att besöka oss.

2024-02-23

Alla våra fyra program presenteras i Kopparlunden, Glödgargränd 4:

Både yrkeslärare, lärare som undervisar i gymnasiegemensamma kurser, rektorer och elevhälsa finns på plats för att svara på dina frågor.

Bygg- och anläggningsprogrammet med möjlighet att besöka bygghallar, murarhallen och måleriet

VVS utbildningen med möjlighet att besöka VVS verkstaden

El-och energiprogrammet med möjlighet att se de nybyggda lokalerna vi flyttar in i under sommaren

Industritekniska programmet med möjlighet att se de nybyggda lokalerna vi flyttar in i under sommaren

Läs gärna mer om våra program under Studera här/Våra program.

Du vet väl om att El- och energiprogrammet och Industritekniska programmet får nya, fräscha lokaler till hösten i Kopparlunden? De flyttar ut ur sina nuvarande lokaler i Skrapan till sommaren. Vi ser framemot att samla alla program på ett och samma ställe. Därför är det också extra roligt att samla alla program på samma ställe vid det här öppna huset.

Välkomna till Glödgargränd 4 på öppet hus!

Bild på gymnasiemässan 2021

Öppet hus

10 April,

På öppet hus träffar du våra elever och lärare. Du får möjlighet att ställa frågor och få information om våra program och skolan. Passa även på att titta in i våra lokaler. Har du frågor om skolan är du välkommen att kontakta oss.

2023-12-12

Vad händer på Öppet hus

 • Få guidningar i lokalerna av våra elevambassadörer
 • Alla program visar upp sina utbildningar och det finns elever och lärare på plats för att ställa frågor till och prata med.
 • Träffa och prata med elevhälsan och våra lärare och rektor


Vi finns på denna adress:

 

Glödgargränd 4, Kopparlunden

 • Bygg- och anläggning
 • VVS- och fastighetsprogrammet
 • Matsal för samtliga elever
 • Gymnasiegemensamma ämnen för samtliga elever
 • El- och energiprogrammet
 • Industritekniska programmet

Läs gärna mer om våra program under Studera här/Våra program.

Årets yrkeslärare finns på Hahrska

Två av våra lärare vann ett fint pris

Två av våra lärare vann pris som årets yrkeslärare i Västerås kommunala gymnasieskolor. Det var märkbart tagna lärare som fick ta emot diplom och blommar. Det var framför allt eleverna som hade nominerat dem.

2023-08-25

Anna-Lena Karlsson, yrkeslärare på hantverksprogrammet

Med motiveringen:

Du är en mästare i bemötande och tar alla på rätt sätt. Med din magi ser du varje elev och tar tag i saker som händer. Med fingertoppskänsla och smidighet lämnar du inget åt slumpen. Du tar ansvar och följer upp både undervisning och mående hos elev och klassen.

Du står stadigt och har ett respektfullt förhållningssätt till både elever och personal. Dina hantverkskunskaper och flexibilitet formar din undervisning hela tiden framåt och med nytänkande. Du har allt man kan drömma om att en lärare ska ha.

Marcus Johansson, yrkeslärare på el- och energiprogrammet

Med motiveringen:

Du är hjälpsam, snäll och alltid positiv. Du bryr dig om alla elever och vill det bästa för alla. Du lär ut bra och förklarar på ett sätt som alla elever kan ta in. Om det blir några frågetecken så ändrar du på dina ord så alla förstår vad du menar och ligger vi långt efter hjälper du oss. Du bjuder på dig själv och ger oss alltid möjligheter att lära oss mer och bli bättre varje dag i skolan. Du skapar ett klassrum där man både kan ha kul och vara seriös. Man ser fram emot att ha lektion med dig.


Stort grattis - hela skolan är stolta över er! Och tack till alla elever som tog sig tid att nominera. På alla kommunala skolor kom det in 118 nomineringar.

Välkommen till ett nytt läsår på Hahrska

21 augusti är det skolstart

2023-08-09

Vi önskar både gamla och nya elever varmt välkomna till skolan.

Årskurs 1 – Upprop i matsalen kl. 09:00 måndag den 21 augusti

Årskurs 2 och 3 – Välkomna tillbaka i matsalen kl.13:00 måndagen den 21 augusti

Vi ses!

Flera skolformer får nya namn

Gymnasiesärskola blir anpassad gymnasieskola

Den 2 juli 2023 byter gymnasiesärskolan namn till anpassad gymnasieskola. Grundsärskolan och komvux som särskild utbildning byter också namn, samt benämningen träningsskola försvinner. Läs mer om vad ändringarna innebär här.

2023-06-29

Ändringarna innebär att:

 • grundsärskolan byter namn till anpassade grundskolan
 • gymnasiesärskolan byter namn till anpassade gymnasieskolan
 • komvux som särskild utbildning på grundläggande nivå och komvux som särskild utbildning på gymnasial nivå byter namn till komvux som anpassad utbildning på grundläggande nivå respektive på gymnasial nivå
 • uttrycket utvecklingsstörning ersätts med intellektuell funktionsnedsättning
 • benämningen träningsskola tas bort.

Bakgrund till namnbytet

Beslutet fattades av riksdagen 2022. Förslaget att ändra namn kom från början från elever och startade som ett medborgarförslag.

I utredningen inför beslutet framgår att de tidigare begreppen signalerar att eleverna skulle vara särskilda på ett sätt som är negativt och stigmatiserande. Det nya namnet anpassade skolformer beskriver verksamheten på ett bättre sätt eftersom undervisningen anpassas efter elevernas olika förutsättningar och behov,

Läs mer om namnändringarna på skolverket.se


Individuellt alternativ startar till höstterminen 2023 på Hahrska

Varmt välkomna till oss!

Till hösten 2023 startar Hahrska gymnasiet ett nytt introduktionsprogram, Individuellt alternativ. Individuellt alternativ finns sedan tidigare på Carlforsska gymnasiet men behovet av programmet har växt och antalet platser behöver utökas.

2023-06-08

Om individuellt alternativ

Individuellt alternativ är en personligt anpassad utbildning för elever som inte är behörig till nationella program. Utbildningen utgår från elevens behov och förutsättningar, vilka sammanfattas i en individuell studieplan. Tillsammans med mentor sätter eleven upp mål för sina studier som följs upp tillsammans. I utbildningen finns möjlighet att läsa grundskoleämnen, gymnasiekurser och välja att göra praktik på en arbetsplats.

Individuellt alternativ på Hahrska gymnasiet

Den nya utbildningen på Hahrska gör det möjligt för eleven som går här att göra studiebesök på yrkesprogrammen, se lokalerna och få en inblick i hur lektionerna är uppbyggda. Eftersom eleverna på Individuellt alternativ har en individuell studieplan görs en bedömning om studiebesök är möjligt att tillämpa för den enskilda eleven och är bra för elevens vidare skolgång.

Beslut att Individuellt alternativ, vid behov, ska erbjudas på Hahrska gymnasiet från och med läsår 2023/2024 fattades av utbildningsnämnden den 17 maj 2023.

I urvalet kommer i första hand elever som har sökt Hahrska gymnasiet i något av sina val att prioriteras. Utöver det styrs placeringen också av antalet utbildningsplatser som finns lediga på de olika skolorna, elevens studieplan och hur väl skolorna kan tillgodose elevens önskemål till sin individuella studieplan. Arenan sköter antagningen till bland annat detta introduktionsprogram.

Kontaktuppgifter till Arenan på vasteras.se

Vi önskar de elever som kommer till oss varmt välkomna.


Svetsinriktningen på Industritekniska programmet fasas ut

Gäller från hösten 2023

Till hösten kommer Industritekniska programmet inte att erbjuda inriktningen svetsteknik i Västerås för nya elever. Programmet har kvar inriktningen produkt- och maskinteknik. Det är samma goda jobbmöjligheter efter programmet som tidigare. Branschen har ett stort behov av kompetens.

2023-03-23

Svetsinriktningen på Industritekniska programmet har stått med i gymnasievalsmaterialet från Hahrska gymnasiet och Västerås stad men den kommer därmed inte starta i sin nuvarande form. Vi undersöker möjligheten att erbjuda svetsinriktningen i samverkan med en annan kommun, men det är inget vi kan erbjuda i dagsläget.

De elever som läser Industritekniska programmet med inriktning svetsteknik i årskurs 2 och 3 blir inte alls berörda av beslutet. De får information muntligt torsdag 23 mars samt i Vklass.

Elever som går i årskurs 1 kommer inte att kunna välja svetsinriktningen till årskurs 2. Särskild information har gått ut till de eleverna och deras vårdnadshavare.

Beslutet kring svetsteknik togs av utbildningsnämnden den 22 mars och är en besparingsåtgärd.

Juan Bergdahl med en drönare i handen i Vasaparken

Hahrskas lärare får pris

Europeiskt pris för innovativt lärande

Juan Bergdahl får pris av EU-kommissionen för bästa innovativa lärande genom projektet Icaros. Det drevs tidigare på Wijkmanska gymnasiet. Idag är elever från industritekniska programmet på Hahrska med i det internationella uppföljningsprojektet.

2021-09-16

Icaros hade som målsättningen att ta fram metoder och lektioner hur tematiskt lärande kan användas i skolor. Att konstruera och bygga drönare var temat såväl mellan skolorna, som inom de enskilda skolorna. Temat användes i allt från tekniska ämnen till samhällskunskap och engelska.

 

Projektet mynnade ut i fem stora drönare, men det viktigaste resultatet var att lektionsupplägg, metoder och lärarhandledningar togs fram. Under projektets gång såg lärare och förbättrat resultat hos eleverna och mindre frånvaro.

 

- Projektet var spännande och utvecklande eftersom det inte fanns några färdiga lösningar. Lärarna och eleverna fick tillsammans experimentera sig fram till lösningar som fungerande, berättar Juan Bergdahl, projektkoordinator och lärare på Hahrska gymnasiet.

Nytt projekt mellan industritekniska programmet och teknikprogrammet

Ett uppföljningsprojekt, Demeter, pågår nu med elever och lärare från industritekniska programmet på Hahrska gymnasiet och teknikprogrammet på Rudbeckianska gymnasiet. I det projektet vidareutvecklas metoderna som togs fram i Icaros för att sedan spridas till kollegor i hela Europa. Temat denna gång är att bygga minröjningsfordon.

Strategiskt arbete med internationalisering på de kommunala gymnasieskolorna

På alla kommunala gymnasieskolor i Västerås finns en handlingsplan för hur skolorna ska arbeta strategiskt med internationalisering. Elever som är med i internationella projekt och utbyten får utökad förståelse för sin omvärld utifrån ett ekonomiskt, kulturellt och politiskt perspektiv. Det är även viktigt eftersom det stärker elevers självförtroende och personliga utveckling samt motivationen att lära sig andra språk ökar.

Bild på elever på Carforsska gymnasiet.

Ska du söka till gymnasiet?

Informationstillfällen på Hahrska

Nu kan du se tider för våra informationsmöten!

2020-10-23

Informationstillfället är för dig som ska söka till gymnasiet och är intresserad av Hahrska och något av våra program.

På Hahrska är informationstillfällena planerade till:

 • 25 november 2020, 17.00 Hanteverksprogrammet, 18:00 VVS- och fastighetsprogrammet och 19.00 Bygg- och anläggningsprogrammet
 • 24 januari 2021,17.00 Hanteverksprogrammet, 18:00 VVS- och fastighetsprogrammet och 19.00 Bygg- och anläggningsprogrammet


Var observant på att du följer rätt länk vid rätt tid. Givetvis är du välkommen att delta på fler informationsträffar om du är intresserad av flera program.

Vi följer rekommendationer från Folkhälsomyndigheten och Smittskydd Västmanland.

 • Du är här:
 • Hahrska /
 • Om skolan /
 • Nyhetsarkiv