Länk till Vklass

Nyhetsarkiv

Juan Bergdahl med en drönare i handen i Vasaparken

Hahrskas lärare får pris

Europeiskt pris för innovativt lärande

Juan Bergdahl får pris av EU-kommissionen för bästa innovativa lärande genom projektet Icaros. Det drevs tidigare på Wijkmanska gymnasiet. Idag är elever från industritekniska programmet på Hahrska med i det internationella uppföljningsprojektet.

2021-09-17

Icaros hade som målsättningen att ta fram metoder och lektioner hur tematiskt lärande kan användas i skolor. Att konstruera och bygga drönare var temat såväl mellan skolorna, som inom de enskilda skolorna. Temat användes i allt från tekniska ämnen till samhällskunskap och engelska.

 

Projektet mynnade ut i fem stora drönare, men det viktigaste resultatet var att lektionsupplägg, metoder och lärarhandledningar togs fram. Under projektets gång såg lärare och förbättrat resultat hos eleverna och mindre frånvaro.

 

- Projektet var spännande och utvecklande eftersom det inte fanns några färdiga lösningar. Lärarna och eleverna fick tillsammans experimentera sig fram till lösningar som fungerande, berättar Juan Bergdahl, projektkoordinator och lärare på Hahrska gymnasiet.

Nytt projekt mellan industritekniska programmet och teknikprogrammet

Ett uppföljningsprojekt, Demeter, pågår nu med elever och lärare från industritekniska programmet på Hahrska gymnasiet och teknikprogrammet på Rudbeckianska gymnasiet. I det projektet vidareutvecklas metoderna som togs fram i Icaros för att sedan spridas till kollegor i hela Europa. Temat denna gång är att bygga minröjningsfordon.

Strategiskt arbete med internationalisering på de kommunala gymnasieskolorna

På alla kommunala gymnasieskolor i Västerås finns en handlingsplan för hur skolorna ska arbeta strategiskt med internationalisering. Elever som är med i internationella projekt och utbyten får utökad förståelse för sin omvärld utifrån ett ekonomiskt, kulturellt och politiskt perspektiv. Det är även viktigt eftersom det stärker elevers självförtroende och personliga utveckling samt motivationen att lära sig andra språk ökar.

El- och energiprogrammet och Industritekniska programmet

- från hösten en del av Hahrska gymnasiet

Till höstterminens start välkomnar vi elever på el- och energiprogrammet och industritekniska programmet till Hahrska gymnasiet. Dessa program har tidigare tillhört Wijkmanska gymnasiet.

2021-07-01

För elever som läser el- och energiprogrammet och industritekniska programmet kommer de ha de flesta gymnasiegemensamma ämnena på Hahrska gymnasiet. Där finns också elevhälsan, skolledning och matsal. Flertalet praktiska lektioner kommer att vara kvar i Skrapans lokaler. I Skrapan delas lokalerna med Västerås yrkeshögskola. För att det ska bli smidigt för eleverna samordnas dagen och lektionerna läggs samlat i största mån på respektive ställe. Däremot kan det bli så att skoldagen börjar på ett ställe och avslutas på ett annat.

 

Elever som går på Hahrska gymnasiets andra program kommer även fortsättningsvis att ha samtliga av sina lektioner på Kopparlunden. Det gäller elever på bygg- och anläggningsprogrammet, hantverksprogrammet med frisör och stylist, samt VVS- och fastighetsprogrammet.


Inför studenten

Onsdag 9 juni 2021

Studentfirande med utspring kommer att genomföras på samtliga kommunala gymnasieskolor onsdagen den 9 juni. Det förutsätter att smittspridningen inte ökar radikalt fram till dess. Utspring med en klass åt gången och bara de absolut närmast anhöriga på plats.

2021-05-11

Årets studentavslutning anpassas efter rådande omständigheter och vi är mycket glada att kunna bjuda in elever och närmast anhöriga (endast föräldrar och syskon) till ett glädjefyllt och högtidligt studentfirande på Hahrska gymnasiet. För anhöriga gäller att man är välkommen att vara på plats tidigast 15 minuter före klassens utspring och man lämnar utspringsområdet tillsammans med sin student direkt efter utspringet.

Vi förhåller oss till Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Visa hänsyn till andra och följ de instruktioner som ges på plats.

 • Kom inte till utspringet om du har minsta förkylningssymtom.
 • Sitt/stå på anvisad plats.
 • Tider måste följas för att undvika trängsel både inom- och utomhus.
 • Välkomna anhöriga är föräldrar och syskon.
 • Utspringet sker genom dörrarna mot Vasagatan/gräsmattan mot parkeringen

Tider för utspringet:

Klass

Utspring

B-Huset

BA18TR:B

9:30-10:00

B-Huset

BA18MU

10:30-11:00

B-Huset

BA18TR:A

11:30-12:00

B-Huset

BA18PL och FAB17

12:30-13:00

B-Huset
VF18 och VF18FA

9:30-10:00

A-huset Admin ingång

HV18FR och HV18ST

10:30-11:00

A-huset Admin ingång

BA18MA

11:30-12:00

A-huset Admin ingång

 

 

Vi ser fram emot en fin dag tillsammans!


Elever som klipper hårdockor och övar sig i manikyr.

Hantverksprogrammet stänger antagningen

Inga nya elever börjar till hösten 2021

Elever som har sökt programmet får ett brev hem med uppmaning att göra ett nytt val. Våra nuvarande elever får slutföra sin utbildning här på Hahrska. Beslutet togs av utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden den 21 april.

2021-04-21

Hantverksprogrammet med inriktning frisör, barberare, hår- och makeupstylist, stänger sin antagning för nya elever till hösten 2021.

Du som har sökt behöver göra ett omval

Du som har sökt till programmet i något av dina gymnasieval får ett brev hemskickat med information om att programmet inte kommer att starta. Du behöver då göra ett omval. Omvalsperioden är mellan 22 april – 6 maj. För att välja om behöver du kontakta sin studie- och yrkesvägledare på grundskolan som öppnar upp din ansökan igen. Din studie- och yrkesvägledare på grundskolan har fått information om förändring och kan också guida dig vidare i ditt gymnasieval.

Programmet finns kvar på skolan tills att alla nuvarande elever har slutfört sin utbildning

Elever som redan går på programmet idag får slutföra sin utbildning på Hahrska gymnasiet. Vi är måna om att hålla en fortsatt hög kvalitet på undervisningen under resterande tid. Eleverna får vidare information på skolan och i Vklass.

Bakgrund till beslutet

Beslut om att avveckla programmet på Hahrska gymnasiet togs av utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden den 21 april. Beslutet är en del av den större gymnasieutredningen där en helhetsöversyn görs av de kommunala gymnasieskolorna för att skapa attraktiva skolor med god ekonomi för framtiden. Orsaken till avveckling är att programmet inte ses som ekonomiskt bärkraftigt. Programmet har låga söksiffror och det finns liknande utbildningar i Västerås hos de fristående aktörerna.

El- och energiprogrammet och Industritekniska programmet

- från hösten en del av Hahrska gymnasiet

Till höstterminens start välkomnar vi elever på el- och energiprogrammet och industritekniska programmet till Hahrska gymnasiet. Eleverna äter redan lunch på Hahrska gymnasiet idag och det här innebär att eleverna på dessa program även kommer att ha en del av sina lektioner på Hahrska.

2021-02-17

Elever som går på Hahrska gymnasiets andra program kommer även fortsättningsvis att ha alla sina lektioner på skolan. Det gäller elever på bygg- och anläggningsprogrammet, hantverksprogrammet och VVS- och fastighetsprogrammet.


För elever som läser el- och energiprogrammet och industritekniska programmet kommer de ha de flesta gymnasiegemensamma ämnena på Hahrska gymnasiet. Där finns också elevhälsan och skolledning. Flertalet praktiska lektioner kommer att vara kvar i Skrapans lokaler. Lokalerna kommer då att delas med Västerås yrkeshögskola som flyttar in till hösten. För att det ska bli smidigt för eleverna samordnas dagen och lektionerna läggs samlat i största mån på respektive ställe. Däremot kan det bli så att skoldagen börjar på ett ställe och avslutas på ett annat.


Vi på de olika skolorna arbetar alla för att eleverna ska få en bra övergång till Hahrska gymnasiet och vi gör vårt yttersta för att eleverna ska känna sig välkomna på sin nya skola.


Läs gärna mer om programmen på Wijkmanska gymnasiets webb:

Information om El- och energiprogrammet

Information om Industritekniska programmet


Beslutet om flytt av program tas under valperioden. De elever som har valt antingen el- och energiprogrammet eller industritekniska programmet på Wijkmanska gymnasiet under första valomgången kommer att bli överflyttade till Hahrska gymnasiet. Vi kommer också att skicka ut information till de eleverna om förändringen. Elever som vill välja något av programmen i omvalsperioden söker då el- och energiprogrammet eller industritekniska programmet på Hahrska gymnasiet. Omvalsperioden startar 22 april och stänger 6 maj.

Vid frågor och funderingar

Om du har frågor om detta är du välkommen att kontakta någon av rektorerna.


Wijkmanskas rektor Mikael Blom, mikael.blom@vasteras.se, tfn 021-39 91 53
Hahrskas rektor Sara Snees, sara.snees@vasteras.se, tfn 021-39 91 22


Välkommen på digitalt öppet hus 27 januari

Varje program har sin egen länk

Du som ska söka till gymnasiet är välkommen att besöka vårt digitala öppet hus via länk här på Hahrskas hemsida. Ingen anmälan krävs. Var noga med att du följer rätt länk vid rätt tidpunkt så att du får lyssna på det program du är intresserad av.

2021-02-16

Det digitala öppna huset är till för dig som ska börja på gymnasiet och är intresserad av Hahrska och något av våra program. Det är en ersättning för de Öppna hus som vi normalt brukar ha. Är du intresserad av Bygg- och anläggingsprogrammet följer du länken nedan som blir giltig från och med 17:00. 18:00 aktiveras länken för VVS- och fastighetsprogrammet och 19:00 aktiveras länken för Hantverksprogrammet.

Givetvis är du välkommen att delta vid flera informationsmöten.


Uppläget är enligt följande:

På vår webb hittar du både mer information om programmen, skolan, hur du hittar hit och hur du kontaktar oss.Bild på elever på Carforsska gymnasiet.

Ska du söka till gymnasiet?

Informationstillfällen på Hahrska

Nu kan du se tider för våra informationsmöten!

2020-10-23

Informationstillfället är för dig som ska söka till gymnasiet och är intresserad av Hahrska och något av våra program.

På Hahrska är informationstillfällena planerade till:

 • 25 november 2020, 17.00 Hanteverksprogrammet, 18:00 VVS- och fastighetsprogrammet och 19.00 Bygg- och anläggningsprogrammet
 • 27 januari 2021,17.00 Hanteverksprogrammet, 18:00 VVS- och fastighetsprogrammet och 19.00 Bygg- och anläggningsprogrammet


Var observant på att du följer rätt länk vid rätt tid. Givetvis är du välkommen att delta på fler informationsträffar om du är intresserad av flera program.

Vi följer rekommendationer från Folkhälsomyndigheten och Smittskydd Västmanland.

Välkomna tillbaka till skolan!

18 augusti är det skolstart

Vi önskar både gamla och nya elever varmt välkomna till skolan. Extra kul tycker vi att det är att få ta emot er i skolorna igen efter en vår med distansundervisning. Mer information om skolstarten ges i Vklass.

2020-08-13

Den 18 augusti är det skolstart. Information om skolstarten kommer att läggas ut i Vklass. Det går också bra att kontakta oss på skolan om du har några frågor. Du hittar våra kontaktuppgifter på sidan Kontakt.

Information om aktuella datum för läsåret 2020-2021 på Västerås stads webbsida.

Information till nya elever och vårdnadshavare om Vklass och hur ni loggar in där.

Vi ses!

Elevhand som klipper med en plåtsax i plåt

Plåtinriktningen stänger antagningen för nya elever

Bygg- och anläggningsprogrammet har en inriktningen färre från hösten

Plåtinriktningen på Bygg- och anläggningsprogrammet stänger sin antagning för nya elever till hösten 2020 i den form det är i idag. 

2019-12-13

Inriktningarna Husbyggnad och Måleri fortsätter som vanligt och inom de inriktningarna finns profiler som eleverna kan välja att fördjupa sig inom. Valet till inriktningarna på Bygg- och anläggningsprogrammet gör eleverna i årskurs 1. Under första året får eleverna prova på alla inriktningar. Plåtinriktningen står med i gymnasiekatalogen, men kommer alltså inte att starta i sin nuvarande form. I dagsläget vet vi inte heller om den kan komma att erbjudas i annan form. Det kommer dock att undersökas vidare om inriktningen kan göras om till en lärlingsutbildning eller kan erbjudas i samverkan med andra närliggande kommuner.

Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden tog beslutet den 11 december. De elever som läser plåtinriktningen idag kommer att få gå klart sin utbildning utan några större förändringar. Det här är en del av en större utredning som där en helhetsöversyn görs av de kommunala gymnasieskolorna för att skapa attraktiva skolor med god ekonomi för framtiden.

Läs mer om Bygg- och anläggningsprogrammet på våra programsidor

 • Du är här:
 • Hahrska /
 • Om skolan /
 • Nyhetsarkiv