Vi har pratat med ett gäng tidigare elever som gärna vill dela med sig av sin berättelse om vad de gör nu, något eller några år efter studenten.
Filip Sandgren Byggprogrammet intriktning Murning
Att få tävla inom mitt yrke som plattsättare har varit en otrolig rolig och framför allt givit lärorika upplevelser som man format mig som person.
Vem är du? Berätta om dig själv och var du arbetar nu.
Filip Sandgren, 25år från Västerås numera bor och jobbar jag i Norrland med utgång ifrån Umeå som resande säljare för KGC verktyg och maskiner. Tidigare tävlande i plattsättnings SM 2018, Wordskills 2019 samt PCI alpen Cup 2023 & 24. Övrigt så är jag en idrottskille med fokus på hälsa och välmående samt fiske och jaktintresserad!
Vad är det bästa med ditt jobb?
Det bästa med mitt jobb är att man får träffa otroligt mycket människor och lära känna folk som man inte hade fått lära känna annars, en stor del av min vardag är att vara ute på vägarna och visa berätta förklara och sälja verktyg och maskiner till plattsättarna som ska utföra arbetet hemma hos kunderna. Att kunna ge speciallösningar och idéer utifrån egna erfarenheter är något som jag tycker är extra kul med jobbet och den bakgrunden jag har.
Hur har ditt yrkesliv sett ut efter studenten?
Jag började min karriär som plattsättare efter att jag tog studenten från gymnasiet, efter det jobbade jag som plattsättare i ett par år och tävlande samt träna inför kommande tävlingar för att efter det sedan börja plugga till byggnadsingenjör inom renovering, ombyggnad, tillbyggnad i Stockholm. Efter examen på högskolan så började jag som arbetsledare på ett byggföretag i Västerås. För att sedan gå tillbaka till plattsättning branschen fast i rollen som säljare för KGC Verktyg & Maskiner Norrland.
Hur har det varit att få tävla inom yrket? Hur började du tävla och har du tävlat efter? Hur gick det i SM2018?
Att få tävla inom mitt yrke som plattsättare har varit en otrolig rolig och framför allt givit lärorika upplevelser som man format mig som person, man har fått se höra känna på hur det kan vara att jobba inom ett yrke under extrempress både tid och psykiskt. Jag började tävla genom att jag blev tipsad av mina lärare på gymnasiet och vidare därifrån blev fullt ös! Efter guldet 2018 på SM i Uppsala så var det av mot Wordskills i Ryssland 2019 och därefter var planen Euroskills samt flertalet andra tävlingar både inom Europa och utanför. Senaste nu har jag tävlat 2 år i rad på PCI Alpen Cup 2023 & 2024. Vinsten i Uppsala 2018 gav mer än bara en medalj, de gav en resa för livet.
Varför valde du bygg?
Jag valde Bygg för att jag fick tips av min pappa som är i byggbranschen själv att det alltid finns jobb om man sköter sig. Sen har jag alltid tyckt om att bygga saker och har alltid haft en spade och hink i handen när man har varit ute på äventyr, Roligast med bygg är att man får se hur saker växer fram från att Se en tom grusgrop till ett höghus är rätt så häftigt.
Vad vill du ge för tips till våra elever som går på Hahrska nu?
Mina tips är att ta vara på tiden gymnasiet och lyssna på lärarna som lär ut yrkena för det kommer att vara till stor hjälp i framtiden när ni ska söka jobb och vidareutvecklas som personer inom byggbranschen, att vara en byggare är inte bara att man ska kunna slå i en spik eller sätta en platta utan att det handlar om att kunna samspela med andra personer och andra yrken, uppträda professionellt mot kunder och göra jobbet 100% rätt från början!
Ronja Andersson Industritekniskaprogrammet
Jag hade min första praktikplats på Westinghouse på samma avdelning som jag jobbar på nu.
Vem är du? Berätta om dig själv och var du arbetar?
Jag heter Ronja Andersson och är 23 år gammal. Jag är en person som gillar att ha många bollar i luften, jag är en väldigt aktiv person. Jag jobbar på Westinghouse bränslefabriken, där tillverkar jag topp- och bottenplatta till bränslepatroner.
Jag hade min första praktikplats på Westinghouse på samma avdelning som jag jobbar på nu. Då var det en av mina nuvarande kollegor som tog emot mig i entrén så fick jag följa med och kika runt på verkstad vilket jag tyckte var jättehäftigt, maskinen var ju enorm så jag blev helt imponerad och tyckte det var jättekul!
Hur kan en arbetsdag se ut? När börjar du och när slutar du?
Jag jobbar på ett skräddarsytt skift som företaget har. Jag jobbar en helgvecka då jag bara jobbar lördag och söndag 12h skift. Veckan efter går jag på ett eftermiddagsskift då jag går från kl 13:00-22:00 måndag-fredag. Veckan efter det går jag förmiddag och då går jag från 06:00-15:00 måndag-fredag. Sen rullar schemat så att jag jobbar efter 3 veckors schema.
Vad var det som fick dig att välja industri?
Jag är egentligen väldigt hästintresserad så jag hade en stor dragningskraft till hovslageri, veterinär osv men intresset med industri började med att jag följde med min pappa till GKN i Köping där han körde stora maskiner och jag tyckte det var jättehäftigt att se de stora gigantiska maskinerna, det var en himla känsla att få se. Då kände jag att det här skulle vara jättekul att jobba med. Hästarna krävde mer men jag kände att jag ville ha hästarna på min fritid sen vill jag ha ett jobb som jag är på som jag sedan kan släppa. Det var en wow-känsla att komma in i hallen, det kändes hemma.
Märker du av att du jobbar i ett mansdominerande yrke, hur i såfall?
Ja, just Westinghouse har blivit duktiga på att anställa mycket tjejer så vi börjar faktiskt bli ganska blandade, men absolut, det är många män som jobbar där. Men att jobba som tjej, jag tycker inte att det är jobbigt på något sätt. Jag har fått frågan av chefer om det är något jag tycker är jobbigt som tjej på industri men jag har funnit mig bra. Det finns även mycket hjälpmedel att få om man tycker att några arbetsuppgifter är utmanande.
Vad har du för tips till eleverna som går på gymnasiet just nu?
Jag tycker att visa intresse är en av mina största grejer jag haft nytta av, speciellt på praktiken. Man ska inte bara försöka imponera på cheferna utan det är lika viktigt att imponera på kollegorna också för de kan hjälpa dig att få anställning genom att prata gott om dig till chefen. En bra väg in i arbetet är att hamna på bra sida med kollegorna. Visa starkt intresse att du tycker det är kul och att du vill göra det här. Ställ frågor, var framåt och sitt inte med mobilen.