Länk till mer information om IST Home

Våra program

Information om Bygg- och anläggningsprogrammet på Hahrska gymnasiet

Bygg- och anläggningsprogrammet

En bransch i utveckling!

Bygg- och anläggningsprogrammet riktar sig till dig som vill ha en praktisk och kreativ yrkesutbildning. På Hahrska kommer du att få arbeta i stora och välutrustade lokaler med kunniga lärare. Det första året får du prova på alla våra inriktningar.

Under ditt första år får du prova på alla inriktningar så som snickeri, mureri, betongarbete, måleri, plåtslageri och anläggning. Du får även kunskaper om byggprocessen, såväl planering som genomförande. Du studerar ritningsläsning och verktygshantering samt säkerhet och arbetsmiljölagstiftning.

Inriktning söker du till år 2 utifrån betygen i år 1. Husbyggnad och måleri läser du på Hahrska. Anläggningsförare och mark- och anläggning läser du på Edströmska.

Yrkesförberedande program med goda chanser till jobb

Bygg- och anläggningsprogrammet är ett yrkesförberedande program som ger dig goda förutsättningar till arbete direkt efter studenten! I samtliga inriktningar ingår minst 15 veckors arbetsplatsförlagt lärande (APL). Inom programmet har vi samarbete med ett stort antal företag. Det gör att du får med dig den kompetens som branschen efterfrågar och blir attraktiv på arbetsmarknaden.

Vi erbjuder kurser som ger grundläggande högskolebehörighet och ger möjlighet till vidare studier. Du behöver då läsa svenska, engelska och matematik.

Programinriktat val finns på programmet

Programmet erbjuder också programinriktat val för dig som saknar betyg i matematik eller engelska. Prata med din studie- och yrkesvägledare för att få mer information om hur du söker det.


Information om El- och energiprogrammet på Wijkmanska gymnasiet

El- och energiprogrammet

I starkt samarbete med branschen

Vill du jobba i en bransch som påverkar hela samhället och ständigt utvecklas? Vill du kunna få jobb direkt efter gymnasiet och starta eget företag i framtiden? Då är det här programmet för dig.

El- och energiprogrammet

Programmet är yrkesförberedande med möjlighet att läsa kurser som ger dig grundläggande högskolebehörighet.

Under ditt första år läser du ämnen som elektroteknik, mekatronik, energiteknik, dator- och kommunikationsteknik. Du lär dig bland annat att felsöka, mäta, montera och löda. Till år två väljer du inriktning: Automation eller Elteknik. Båda inriktningarna följer kraven från Elbranschens Centrala Yrkesnämnd, ECY.

Inom elbranschen måste du vara serviceinriktad, säkerhetsmedveten och kunna leverera i tid. Det får du öva dig på hos oss.


Programmet erbjuder också programinriktat val för dig som saknar betyg i matematik eller engelska. Prata med din studie- och yrkesvägledare för att få mer information om hur du söker det.


Programmet har tidigare funnits på Wijkmanska gymnasiet men blev en del av Hahrska gymnasiet från och med hösten 2021. Karaktärsämnena (de praktiska ämnena) finns kvar i de tidigare lokalerna i Skrapan. Det innebär att eleverna har lektioner både i Skarpan och på Kopparlunden.

Information om Industritekniska programmet på Wijkmanska gymnasiet

Industritekniska programmet

Kompetens som företagen efterfrågar

Industrin är en spännande bransch som utvecklas med mer avancerad teknik. Det här är programmet är för dig som vill arbeta praktiskt med många varierande arbetsuppgifter. Här får du kunskaper i tillverkning – från idé till färdig produkt.

Utbildar den kompetens som företagen efterfrågar

Väljer du industritekniska programmet får du den kompetens som företagen efterfrågar. Industritekniska programmet är en del av Teknikcollege där flera lokala, regionala och internationella teknik- och industriföretag ingår. Det ger dig värdefulla kontakter och rätt kompetens inför framtiden.

Vad du får lära dig

Hos oss får du kunskaper i att hantera verktyg, industriella utrustningar, samt att rita och programmera efter 3D-modeller.
Du lär dig att fräsa, svarva, konstruera och reparera, samt får testa grunderna i svets. I tillverkningen av nya produkter får du själv prova att designa och konstruera din idé. Under hela utbildningen arbetar du både självständigt och tillsammans med andra.

Nya fräscha lokaler

Under 2024 flyttar programmet till nya och fräscha lokaler i Kopparlunden. Då kommer även flera maskiner att bytas ut till nya och mer moderna maskiner.

Yrkesprogram som leder till jobb där du kan få grundläggande högskolebehörighet

Den här inriktningen leder till yrket CNC-tekniker som är ett tekniskt och avancerat yrke där du ofta behöver vara kreativ för att lösa uppgifter på bästa sätt. Efter gymnasiet är det lätt att få jobb eller fortsätta läsa på yrkeshögskola. Du kan även studera vidare på högskola eller universitet om du läser kurser som ger grundläggande högskolebehörighet.

Programinriktat val erbjuds på programmet

Programmet erbjuder också programinriktat val för dig som saknar betyg i matematik eller engelska. Prata med din studie- och yrkesvägledare för att få mer information om hur du söker det.

Information om VVS- och fastighetsprogrammet på Hahrska gymnasiet

VVS- och fastighetsprogrammet

En investering för framtiden!

På VVS- och fastighetsprogrammet på Hahrska utbildar du dig till VVS-montör. Det här programmet passar dig som är flexibel, gillar att lösa problem och vill ha ett varierat jobb där du får jobba praktiskt. Här på Hahrska kommer du att arbeta i nya, ljusa och välutrustade lokaler med kunniga lärare.

Vad du får lära dig ?

Som VVS-montör bidrar du till att alla ska få ett trivsamt inomhusklimat såväl i hemmen som på företag. På programmet lär du dig hur system för energi, värme, kyla, ventilation, vatten och avlopp fungerar. Du lär dig att bygga, montera, felsöka och laga, till exempel att montera tvättställ och radiatorer eller installera värmepumpar. Du får kunskaper i hur byggnader kan vara energisparande och hållbara ur miljösynpunkt. En viktig del av utbildningen rör arbetsmiljöfrågor för att undvika arbetsskador och bygga en god hälsa.

Kommunikation och samarbete viktigt

Att arbeta som VVS-montör innebär många kontakter med kunder, entreprenörer och beställare. Hos oss får du träna på din förmåga att bemöta kunder på ett professionellt sätt genom kommunikation, samverkan och servicetänkande. Vi övar även på förmågan att vara kreativ och hur du kvalitetssäkrar ditt arbete. Du kommer att få arbeta med uppgifter både enskilt och tillsammans med andra utifrån både nya och beprövade material och arbetsmetoder.

Yrkesförberedande program med möjlighet att få grundläggande högskolebehörighet

VVS- och fastighetsprogrammet är ett yrkesförberedande program som ger dig goda förutsättningar till arbete direkt efter studenten! Efter gymnasiet är du väl förberedd för yrkeslivet och det finns goda chanser att få jobb direkt. Du har även möjlighet att studera på högskola om du har läst kurser som ger grundläggande högskolebehörighet.

Möjlighet att läsa programinriktat val

Programmet erbjuder också programinriktat val för dig som saknar betyg i matematik eller engelska. Prata med din studie- och yrkesvägledare för att få mer information om hur du söker det.


Information om Yrkesintroduktion Bygg på Hahrska gymnasiet

Yrkesintroduktion Bygg

Vill du arbeta inom byggbranschen i framtiden?

Det här programmet riktar sig till dig som inte är behörig till ett nationellt program. Här kan du slutföra dina grundskolestudier samtidigt som du påbörjar din gymnasiala utbildning. Hahrska ger dig goda grunder inom byggnadsyrket. Du får lära dig att läsa och förstå ritningar och instruktioner. Du får även kunskap om olika byggmaterial.

På Hahska får du grundkunskaper om vad en byggnadssnickare, murare, betongarbetare, anläggare, plåtslagare, målare och golvläggare gör. Under första året kommer du att få prova på de olika inriktningarna som finns på skolan.

 

Industri

Med sikte mot jobb inom industrin

Industri passar dig som är nyfiken på hur det är att jobba inom industrin. Du får stora möjligheter till inblick i branschen, kombinerat med en individuellt anpassad teori.

Gillar du att arbeta praktiskt med teknik? På Industri får du kunskaper i vad ett arbete inom teknikindustrin innebär. Du lär dig att använda utrustning, bearbeta material, hantera industritekniska processer samt arbeta med kvalitetssäkring för såväl produktion som färdig produkt.


Inför ditt andra år på programmet väljer du om du vill inrikta dig mot svetsteknik eller skärande bearbetning.


Programmet har tidigare funnits på Wijkmanska gymnasiet men blir en del av Hahrska gymnasiet från och med hösten 2021. Karaktärsämnena (de praktiska ämnena) kommer att finnas kvar i de tidigare lokalerna i Skrapan. Det innebär att eleverna har lektioner både i Skarpan och på Kopparlunden.

Information om individuellt alternativ på Hahrska

Individuellt alternativ

Läsa in grundskoleämnen för att komma vidare

Individuellt alternativ på Hahrska gymnasiet riktar sig till dig som behöver läsa in grundskolebehörighet och som på sikt är intresserad av att gå vidare till någon av skolans yrkesintroduktionsutbildningar. Tillsmmans med din mentor och studie- och yrkesvägledare planerar du hur din individuella studieplan ska se ut under din tid hos oss.

Utbildning som förbereder dig inför framtiden

På Hahrska gymnasiet kan du läsa in grundskolekurser i Svenska/SVA, Engelska och Matematik. Skolan kommer även kunna erbjuda undervisning i ytterligare några grundskolekurser. Om skolan ser att det är bra för dig finns det även möljighet att läsa yrkeskurser och/eller gymnasiegemensamma kurser. Det finns även möjlighet att prova på vissa av de yrkesutbildningar som skolan har. En viktig del av utbildningen är även kontakter med samhället och arbetslivet.

I den individuella studieplanen som görs för dig ska det framgå vilka målen med utbildningen är och vad den förväntad utbildningslängden är. Det ska också framgå vilka eventuella andra insatser som skolan kan erbjuda för din kunskapsutveckling och personliga utveckling. Hahrska kan exempelvis erbjuda friskvård och studiebesök.

Sök via Arenans intresseanmälan

Du kan söka till Individuellt alternativ genom Arenans webbaserade intresseanmälan. Ta kontakt med din studie- och yrkesvägledare på grundskolan för att göra ansökan. I intresseanmälan kan du välja att söka till de olika lärmiljöerna inom Individuellt alternativ, antingen på Carlforsska gymnasiet eller Hahrska gymnasiet. .

 

  • Du är här:
  • Hahrska /
  • Studera här /
  • Våra program