Länk till Vklass

Våra program

Information om Bygg- och anläggningsprogrammet på Hahrska gymnasiet

Bygg- och anläggningsprogrammet

En bransch i utveckling!

Bygg- och anläggningsprogrammet riktar sig till dig som vill ha en praktisk och kreativ yrkesutbildning. På Hahrska kommer du att få arbeta i stora och välutrustade lokaler med kunniga lärare. Det första året får du prova på alla våra inriktningar.

Under det första året på bygg- och anläggningsprogrammet får du prova på snickeri, måleri, mureri, plåtslageri samt betongarbete och inför årskurs två väljer du inriktning. Väljer du inriktningen anläggningsarbete kommer du att läsa dina två sista år på Edströmska gymnasiet.


Yrkesförberedande program med goda chanser till jobb

Bygg- och anläggningsprogrammet är ett yrkesförberedande program som ger dig goda förutsättningar till arbete direkt efter studenten! Önskar du läsa vidare på högskola/universitet så kan du välja att läsa högskolespåret, vilket innebär att du läser mer svenska, engelska och matematik.


Programmet erbjuder också programinriktat val för dig som saknar betyg i matematik eller engelska. Prata med din studie- och yrkesvägledare för att få mer information om hur du söker det.


Det här får du på programmet

Hos oss får du en yrkesutbildning, vilket innebär att du är anställningsbar direkt efter gymnasiet. Du kommer att få en bra grund att stå på inför ditt framtida yrkesliv inom byggbranschen. Vi lånar ut läromedel i form av dator, arbetskläder, skor m.m. under dina tre gymnasieår.

Husbyggnad

Trä

Snickaren/träarbetaren använder många olika byggnadsmaterial till olika byggnadskonstruktioner. Hos oss på Hahrska fokuserar vi på de material och metoder som snickaren vanligen stöter på i sitt arbetsliv och vi använder moderna maskiner och verktyg. Som snickare ska du kunna montera färdiga formelement, men också spika ihop en form av lösvirke. Att resa husstommar, montera inredning, fönster och dörrar är andra uppgifter. Här krävs det att du har god samarbetsförmåga och kan arbeta självständigt.

Mureri

Som murare kommer du att föra vidare traditioner som har rötter helt tillbaka till antiken. Även om tekniken är äldre, så har konstruktionernas uppbyggnad utvecklats och vi på Hahrska använder oss av moderna material och arbetsverktyg. Muraren finner vi i dag främst inom husbyggnad och hos oss får du lära dig att t.ex. mura upp väggar, bekläda husfasader och plattsätta badrum, arbeta med stuckatur, utsmyckningar och inredningsdetaljer. En del murare väljer att utbilda sig i konsten att bygga kakelugnar. Som murare ingår du i ett arbetslag men arbetet är självständigt med egna arbetsuppgifter.


Måleri

Målaren arbetar både inomhus och utomhus och kan ha mycket varierade arbetsuppgifter. Hos oss får du lära dig måleriteknik så som målning av tak, väggar och snickerier, dekorationsmåleri samt tapetsering. Som färdig målare kan du specialisera dig inom olika områden, som t.ex. dekormålning, ådring, marmorering, sprutlackering, försäljning och inredning. För att arbeta som målare är det viktigt att vara noggrann och kunna arbeta självständigt.

 


Gymnasiegemensamma ämnen

PoängEngelska 5

100

Historia 1a1

50

Idrott och hälsa 1

100

Matematik 1a

100

Naturkunskap1a1

50

Religionskunskap 1

50

Samhällskunskap 1a1

50

Svenska 1/svenska som andraspråk 1

100

Summa

600


Programgemensamma ämnen

PoängBygg- och anläggning 1

200

Bygg- och anläggning 2

200

Summa

400


Övriga gemensamma ämnen

PoängGymnasiearbete

100Individuellt val
Välj mellan Svenska 3/ Svenska som andraspråk 3,

Engelska 6, matematik 2a eller yrkesfördjupning

400

HusbyggnadInriktningkurser

Poäng

Husbyggnadsprocessen

200

Husbyggnad 1

100

Husbyggnad 2

200

Husbyggnad 3

200

Summa

700Yrkesutgång Träarbetare


Trä 1 - Stommar

100

Trä 2 - Beklädnad

100

Trä 3 - Montage

100

Summa

300Yrkesutgång Murare


Mur- och putsverk 1

100

Mur- och putsverk 2

100

Mur- och putsverk 3

100

Summa

300

MåleriInriktningkurser

Poäng

Måleri 1

200

Måleriprocessen

200

Summa

400Programfördjupningskurser


Måleri 2

200

Måleri 3

200

Måleri 4

200

Summa

600

Minst 15 veckor APL

I samtliga inriktningar ingår minst 15 veckors arbetsplatsförlagd lärande (APL) där du får möjlighet att färdighetsträna dina förvärvade kunskaper. Detta ger dig möjlighet att knyta kontakter med arbetslivet redan under din studietid och som sedan kan leda till en anställning. Under ditt tredje år på bygg- och anläggningsprogrammet har du även möjlighet att göra en APL-period på ett företag i Reims, Frankrike.

 

Många yrken att välja på

Väljer du bygg- och anläggningsprogrammet så kan du efter utbildningen arbeta som t.ex. snickare, målare, murare, betongarbetare, anläggare eller maskinförare.

 

Information om El- och energiprogrammet på Wijkmanska gymnasiet

El- och energiprogrammet

I starkt samarbete med branschen

Vill du jobba i en bransch som påverkar hela samhället och ständigt utvecklas? Vill du kunna få jobb direkt efter gymnasiet och starta eget företag i framtiden? Då är det här programmet för dig.

El- och energiprogrammet

Programmet är yrkesförberedande med möjlighet att läsa högskoleförberedande på grundläggande nivå.

Under ditt första år läser du ämnen som elektroteknik, mekatronik, energiteknik, dator- och kommunikationsteknik. Du lär dig bland annat att felsöka, mäta, montera och löda. Till år två väljer du inriktning: Automation eller Elteknik. Båda inriktningarna följer kraven från Elbranschens Centrala Yrkesnämnd, ECY.


Inom elbranschen måste du vara serviceinriktad, säkerhetsmedveten och kunna leverera i tid. Allt detta får du god träning i hos oss. Läs gärna mer om våra inriktningar på baksidan.


Programmet erbjuder också programinriktat val för dig som saknar betyg i matematik eller engelska. Prata med din studie- och yrkesvägledare för att få mer information om hur du söker det.

 

Programmet har tidigare funnits på Wijkmanska gymnasiet men blir en del av Hahrska gymnasiet från och med hösten 2021. Karaktärsämnena (de praktiska ämnena) kommer att finnas kvar i de tidigare lokalerna i Skrapan. Det innebär att eleverna har lektioner både i Skarpan och på Kopparlunden.

Värdefulla kontakter inför framtiden

Vi ger dig kunskaper som efterfrågas hos process- och verkstadsindustri, fastighetsservice och elföretag. Vårt samarbete med lokala, regionala och internationella företag ger dig värdefulla kontakter inför framtiden och chansen att visa vad du går för, genom arbetsplatsförlagda delar av utbildningen.


Automation

För inriktningen Automation ligger tyngdpunkten på styr- och reglerteknik samt mätteknik och elektronik. Du får konstruera, planera, installera, programmera, driftsätta och felsöka i automatiserade produktionsutrustningar. Elritningar ritas i ett program som heter EasyEl.

 

Du får även lära dig att projektera el i fastigheter med hjälp av DALI-teknik. Utbildningen leder till att du blir industritekniker. Som industritekniker är du vanligen anställd på elavdelningar inom industrin, men du kan även arbeta på elinstallationsföretag som utför uppdrag åt industrin. Du arbetar med underhåll och reparationer på industriföretagens el- och automationsutrustningar samt installerar ny utrustning. Du kan också arbeta som servicetekniker inom styr- och reglerteknik. Då arbetar du med underhåll och felsökning på avancerad utrustning som styr olika processer inom industrin samt med fastighetsautomation.

 

Utbildningen leder till att du blir industrielektriker och servicetekniker inom styr- och reglerteknik, enligt krav från Elbranschens Centrala Yrkesnämnd, ECY.


Bild på två automationselever

Elteknik

Inriktningen elteknik ger dig utbildning till installationselektriker enligt Elbranschens Centrala Yrkesnämnds branschkrav (ECY). Du får kunskaper inom:

 • kraft
 • belysning
 • telenät
 • larm
 • datanät


Inriktningen passar dig som vill specialisera dig mot arbete med installationer av elektriska anläggningar, kommunikationsanläggningar, larmanläggningar och olika system för att styra kraft och belysning.


Framtidsyrke

Väljer du inriktningen Elteknik blir du installationstekniker. Efter utbildningen är du direkt efterfrågad på arbetsmarknaden. Du kan arbeta med många omväxlande uppgifter i allt från butiker och kontor till hem och nybyggen. Framtiden är fylld av möjligheter och du får jobba med teknik som ständigt utvecklas. Eftersom företag är med och utformar utbildningen går du med dig den kunskap som branschen efterfrågar.

Bild på elev som läser inriktningen Elteknik


Gymnasiegemensamma ämnen

Poäng

Engelska 5

100

Historia 1a1

50

Idrott och hälsa 1

100

Matematik 1a

100

Naturkunskap 1a1

50

Religionskunskap 1

50

Samhällskunskap 1a1

50

Svenska som andraspråk 1/Svenska 1

100

Summa

600


Programgemensamma ämnen

Poäng

Datorteknik 1a

100

Elektromekanik

100

Energiteknik 1

100

Mekatronik 1

100

Summa

400


Gymnasiearbete

Poäng

Individuellt val

200

Gymnasiearbete El- och energiprogrammet

100

Summa

300Inriktning Automation

Poäng

Inriktningsgemensamma kurser


Ellära 1

100

Praktisk ellära

100

Mät- och styrteknik

100

Mät- och reglerteknik

100

Programmerbara styrsystem

100

Programfördjupningskurser


Cad 1

50

Cad 2

50

Elkraftteknik

100

Entreprenörskap

100

Fastighetsautomation 1

100

Kommunikationsnät 1

100

Larm-, övervaknings- och säkerhetssystem

100

Distribuerade styrsystem

100

Summa

1200


Inriktning Elteknik

Poäng

Inriktningsgemensamma kurser


Ellära 1

100

Praktisk ellära

100

Elkraftteknik

100

Elinstallationer

200

Kommunikationsnät 1

100

Programfördjupningskurser


Cad 1

50

Cad 2

50

Entreprenörskap

100

Fastighetsautomation 1

100

Belysningsteknik

100

Elmotorstyrning

100

Larm-, övervaknings- och säkerhetssystem

100

Summa

1200

Arbetsplatsförlagt lärande, APL

Vår absoluta styrka är att vi har gott samarbete med lokala och regionala företag.
Alla elever på våra yrkesprogram genomför 16 veckor APL.

Efter utbildningen

Väljer du inriktningen Elteknik blir du installationstekniker. Efter utbildningen är du direkt efterfrågad på arbetsmarknaden.

 

Du kan arbeta med många omväxlande uppgifter i allt från butiker och kontor till hem och nybyggen. Framtiden är fylld av möjligheter och du får jobba med teknik som ständigt utvecklas. Bakom ETG-konceptet står elteknikbranschen. Det gör att du kan vara säker på att få just den kunskap som branschen efterfrågar. Den treåriga utbildningen avslutas med ett veckolångt praktiskt yrkestest. Elever som har godkänt enligt branschens fastställda kurskrav, godkänd APL samt klarat terminsproven och yrkestestet erhåller ETG-examen. De elever som tar en ETG-examen får sitt yrkesbevis i samband med examen och anställs som förstaårsmontörer i företagen enligt kollektivavtal mellan elteknikbranschens parter.

 

I inriktningen automation kan du arbeta i yrken som industrielektriker och servicetekniker inom styr- och reglerteknik, enligt krav från Elbranschens Centrala Yrkesnämnd, ECY.

.

Information om Hantverksprogrammet på Hahrska gymnasiet

Hantverksprogrammet

För den konstnärliga, kreativa och sociala!

Hantverksprogrammet har inriktningen Frisör, barberare, hår- och makeupstylist. Det här programmet riktar sig till dig som vill ha ett kreativt yrke. Design, teknisk skicklighet, estetisk tänkande och kvalitet är centralt i utbildningen. Vi arbetar varierat, flexibelt och individuellt och deltar i projekt som till exempel modevisningar och fotograferingar. Du arbetar i nya, ljusa och välutrustade lokaler tillsammans med kunniga lärare.

Yrkesförberedande program med möjlighet att läsa högskolespåret.

Hantverksprogrammet är ett yrkesförberedande program som ger dig goda förutsättningar till arbete direkt efter studenten. Önskar du läsa vidare på högskola/universitet så kan du välja att läsa högskolespåret, vilket innebär att du läser mer svenska, engelska och matematik.

Programmet erbjuder också programinriktat val för dig som saknar betyg i matematik eller engelska. Prata med din studie- och yrkesvägledare för att få mer information om hur du söker det.


Branschrekommenderad utbildning

Vi erbjuder en rad branschreglerade yrkesdiplom. På stylistprogrammet har du möjlighet att diplomera dig inom samtliga yrkesområden. Redan i årskurs ett kan du få ditt första yrkesdiplom – manikyrist!


Det här får du på programmet

Hos oss får du en yrkesutbildning, vilket innebär att du är anställningsbar direkt efter gymnasiet. Du kommer att få en bra grund att stå på inför ditt framtida yrkesliv inom frisör eller stylistyrket. Vi erbjuder dig möjlighet till en rad branschreglerade yrkesdiplom redan på gymnasiet. På Hahrska får du också lära dig att skriva ett CV för att i första hand söka en relevant APL-plats på egen hand och för att du ska kunna få träna på hur det fungerar i verkligheten. Vi lånar ut läromedel i form av dator, frisörverktyg/make-up kit under dina tre gymnasieår.

 

Frisör, barberare, hår och make-upstylist

Frisöryrket är ett konstnärligt serviceyrke där du dagligen arbetar med människor. Först arbetar du praktisk på dockor för att senare ta hand om kunder. Teori och praktik vävs ihop på ett naturligt sätt i en riktig salong. Du får kunskaper om förekommande moment inom branschen, till exempel klippteknik, färgteknik, permanent, långhåruppsättningar, frans- och brynfärg. Du har även möjlighet att fördjupa dig i exempelvis avancerade långhårstekniker och frisyrer. Vi övar på marknadsföring, service och försäljning. Du får utnyttja din kreativitet och utvecklas efter dina egna förutsättningar.

 

Stylist är ett samlingsnamn för en rad olika yrken och därför är utbildningen mycket bred och varierad. Den passar dig som är kreativ och som vill arbeta med människor, kläder, mode och styling. Fashion, stil, färg, form och makeup löper som en röd tråd genom vår utbildning. Vi arbetar varierat och brett inom makeup, maskering, naglar, mode och hårstyling. Det praktiska utförandet görs i första hand på varandra, men även på dockor och kunder. Kundservice, kundbemötande och yrkestekniskt kunnande är en viktig del i utbildningen så du får tidigt öva på service och försäljning. Du får utbildning i s.m.a.r.t. styleträning, ett verktyg som leder till nöjdare kunder och ökad försäljning. Här får du även möjlighet till att starta eget företag.
Gymnasiegemensamma ämnen

PoängEngelska 5

100

Historia 1a1

50

Idrott och hälsa 1

100

Matematik 1a

100

Naturkunskap1a1

50

Religionskunskap 1

50

Samhällskunskap 1a1

50

Svenska 1/svenska som andraspråk 1

100

Summa

600


Programgemensamma ämnen

Poäng

 

 

Entreprenörskap

100

Hantverksintroduktion

200

Tradition och utveckling

100

Summa

400


Övriga gemensamma ämnen

PoängGymnasiearbete

100Individuellt val

Välj mellan högskolespår: Svenska 2, 3/Svenska som andraspråk 2, 3,

Engelska 6, Matematik 2a Eller Yrkesspår: Hantverksteknik 4s,

Hantverksteknik 5s och Hantverksteknik 6a

200

Frisör

Inriktningkurser

Poäng

Frisör 1

200

Frisör 2

200

Material och miljö

100

Summa

500Programfördjupningskurser


Frisör 3

200

Frisör 4

200

Frisör 5

200

Frisör 6a

100

Summa

700

Stylist

Inriktningkurser

Poäng

Hantverksteknik 1

200

Hantverksteknik 2

200

Material och miljö

100

Summa

500Programfördjupningskurser


Hantverksteknik 3

200

Hantverksteknik 4

200

Hantverksteknik 5

200

Design

100

Summa

700

Tidsbokning och priser

Kontakta Hantverksprogrammet, Hahrska Gymnasiet
Telefon: 021-390739

 

Frisör

Behandling

Priser

Klippning

150

Permanent inkl. klippning

Från 500

Färg

Från 500

Slingor (hätta)

Från 450

Folieslingor

Från 600

Slingor och färg

Från 800

Bayalageteknik

Från 500

Bryn eller fransfärg

Från 100Stylist

Behandling

Priser

Manikyr med lack


150

Manikyr med gellack


250

Spamanikyr


150

Tillägg alla manikyrer -

paraffinbad

100

Nagelförlängning


250

Plockning av bryn


50

Frans och brynfärg

Från 100

Ansiktsrengöring,

Maria Åkerberg

150

Hårtvätt med inpackning

och styling

150

Dagsmakeup


150

Kvällsmakeup

200

Arbetsplatsförlagt lärande, APL

I båda inriktningarna ingår 15 veckors arbetsplatsförlagd lärande (APL) och i årskurs tre så har du även möjlighet att göra en APL-period på ön Syros i Grekland.

Efter utbildningen

Väljer du inriktning frisör så kan du efter utbildningen arbeta som frisöraspirant på en salong eller som försäljare inom frisörbranschen.
Väljer du inriktning stylist så kan du efter utbildningen arbeta som manikyrist, makeupartist, nagelterapeut samt style-advisor inom smart styling.

Information om Industritekniska programmet på Wijkmanska gymnasiet

Industritekniska programmet

Kompetens som företagen efterfrågar

 Vill du arbeta praktiskt med varierande uppgifter och lära dig hur saker tillverkas, från idé till färdig produkt? Vill du jobba med avancerad datorutrustning eller bli en duktig svetsare? Då är det här programmet för dig.

Väljer du industritekniska programmet får du den kompetens som företagen efterfrågar. Vårt samarbete med lokala, regionala och internationella företag ger dig värdefulla kontakter inför framtiden och chansen att visa vad du går för, genom arbetsplatsförlagda delar av utbildningen.


Du får lära dig att svetsa, fräsa, svarva, konstruera, reparera samt tillverka produkter. Du tränas för självständigt arbete men också för samarbete. Programmet leder till tekniskt avancerade yrken som till exempel CNC-operatör och svetsare. Vi erbjuder inriktningarna Produkt- och maskinteknik samt Plåt- och svetsteknik. Industritekniska programmet är ett yrkesprogram. Om du vill finns även möjlighet till fortsatta studier på yrkeshögskolan. Du har också alltid möjlighet till högskolebehörighet.

 

Programmet erbjuder också programinriktat val för dig som saknar betyg i matematik eller engelska. Prata med din studie- och yrkesvägledare för att få mer information om hur du söker det.


Programmet har tidigare funnits på Wijkmanska gymnasiet men blir en del av Hahrska gymnasiet från och med hösten 2021. Karaktärsämnena (de praktiska ämnena) kommer att finnas kvar i de tidigare lokalerna i Skrapan. Det innebär att eleverna har lektioner både i Skarpan och på Kopparlunden.

Det här får du på programmet

 Väljer du industritekniska programmet får du den kompetens som företagen efterfrågar. Vårt samarbete med lokala, regionala och internationella företag ger dig värdefulla kontakter inför framtiden och chansen att visa vad du går för, genom arbetsplatsförlagda delar av utbildningen.


Du får lära dig:

 • svetsa
 • fräsa
 • svarva
 • konstruera
 • reparera
 • tillverka produkter


Du tränas för självständigt arbete men också för samarbete.


Programmet leder till tekniskt avancerade yrken som till exempel CNC-operatör och svetsare.


Vi erbjuder inriktningarna Produkt- och maskinteknik samt Plåt- och svetsteknik. Industritekniska programmet är ett yrkesprogram. Om du vill finns även möjlighet till fortsatta studier på yrkeshögskolan. Du har också alltid möjlighet till högskolebehörighet.

Utveckla från idé till färdig produkt

Allt mer inom industrin automatiseras och styrs via datorer.

 

I den här inriktningen utbildas du till CNC-tekniker. Som CNC-tekniker jobbar du i spännande branscher med avancerad teknik. Det är ett självständigt arbete som ofta fordrar kreativitet för att lösa uppgifter på bästa sätt. I arbetet ingår att programmera och ställa in en CNC-maskin med ritningar eller CAD/CAM som underlag.

 

Våra samverkande industriföretag värdesätter kompetenser och egenskaper som noggrannhet och att självständigt kunna programmera utifrån ritningar eller CAD/CAM. Det är även bra att kunna flera olika maskinmärken och programmeringsspråk. Här hos oss får du möjligheten att bli duktig på att hantera verktyg, industriella utrustningar samt att rita och bearbeta efter 3D-modeller, som du kanske även har designat och konstruerat.

 

Yrkesroller

Yrkesroller för en utbildad CNC-tekniker är till exempel CNC-operatör, produktionstekniker, produktionsutvecklare skärteknik och CAM-beredare.

Svetsare - ett kreativt yrke som behövs i många olika branscher

I inriktningen plåt- och svetsteknik utbildar du dig till svetsare. Det är ett självständigt arbete som ofta fordrar kreativitet för att lösa uppgifter på bästa sätt. Samtidigt behöver du samarbeta med dina kollegor för att planera arbetet. 

 

Här lär du dig allt om olika svetstekniker, plåtbearbetning och andra viktiga aspekter av ditt yrke.Hos oss kan du utvecklas till en duktig svetsare tack vare den träning du får, såväl på skolan som på den arbetsplatsförlagda delen av utbildningen. 

 

Som svetsare jobbar du i spännande branscher med avancerad teknik. Svetsning behövs inom många olika branscher och för många typer av produkter, till exempel pacemakers, raketmotorer, motorcyklar, bränsletankar, järnvägsräls, stålkonstruktioner i byggnader, kärnkraftverk, maskiner, truckar, stålmaster, tryckkärl, sågverksutrustning och elmotorer.

 


Gymnasiegemensamma ämnen

Poäng

Engelska 5

100

Historia 1a1

50

Idrott och hälsa 1

100

Matematik 1a

100

Naturkunskap 1a1

50

Religionskunskap 1

50

Samhällskunskap 1a1

50

Svenska som andraspråk 1/Svenska 1

100

Summa

600


Programgemensamma ämnen

Poäng

Industritekniska processer 1

100

Människan i industrin 1

100

Produktionskunskap 1

100

Produktionsutrustning 1

100

Summa

400


Gymnasiearbete

Poäng

Individuellt val

200

Gymnasiearbete Industritekniska programmet

100

Summa

300

 


Inriktning Produkt och maskinteknik

Poäng

Inriktningsgemensamma kurser


Datorstyrd produktion 1

100

Produktutveckling 1

100

Produktionsutrustning 2

100

Programfördjupningskurser


Allmän automationsteknik

100

Avhjälpande och förebyggande underhåll

100

Cad 1

50

Cad/cam

100

Datorstyrd produktion 2

100

Datorstyrd produktion 3

100

Datorstyrd produktion 4

100

Interna transporter

50

Svets grund

100

Summa

1200


Inriktning Svetsteknik

Poäng

Inriktningsgemensamma kurser


Produktutveckling 1

100

Kälsvets 1

100

Svets grund

100

Tillverkningsunderlag 1

100

Programfördjupningskurser


Cad 1

50

Datorstyrd produktion 1

100

Materialkunskap 1

100

Materialkunskap 2

100

Interna transporter

50

Kälsvets 1

100

Kälsvets 2

100

Stumsvets 1

100

Stumsvets 1, kurs 2

100

Summa

1200

Arbetsplatsförlagt lärande, APL

Vår absoluta styrka är att vi har gott samarbete med lokala och regionala företag.
Alla elever på våra yrkesprogram genomför 16 veckor APL.

Efter utbildningen

Efter att ha slutfört studier inom Produkt och maskinteknik kan du till exempel arbeta som

 • CNC-tekniker
 • CNC-operatör
 • produktionstekniker
 • produktionsutvecklare skärteknik
 • CAM-beredare

 

Inom plåtbearbetning och svetsning finns yrken som behövs inom många olika branscher och för många typer av produkter, till exempel pacemakers, raketmotorer, motorcyklar, bränsletankar, järnvägsräls, stålkonstruktioner i byggnader, kärnkraftverk, maskiner, truckar, stålmaster, tryckkärl, sågverksutrustning och elmotorer.

Information om VVS- och fastighetsprogrammet på Hahrska gymnasiet

VVS- och fastighetsprogrammet

En investering för framtiden!

VVS- och fastighetsprogrammet hänvänder sig till dig som vill ha en praktisk och kreativ yrkesutbildning och som önskar ett flexibelt och rörligt arbete med stora möjligheter till arbete direkt efter gymnasiet. Här på Hahrska kommer du att arbeta i nya, ljusa och välutrustade lokaler med kunniga lärare.

Yrkesförberedande program med möjlighet att få grundläggande högskolebehörighet

VVS- och fastighetsprogrammet är ett yrkesförberedande program som ger dig goda förutsättningar till arbete direkt efter studenten! Önskar du läsa vidare på högskola/universitet så kan du välja att läsa högskolespåret, vilket innebär att du läser mer svenska, engelska och matematik.

 

Programmet erbjuder också programinriktat val för dig som saknar betyg i matematik eller engelska. Prata med din studie- och yrkesvägledare för att få mer information om hur du söker det.


Det här får du på programmet

Hos oss får du en yrkesutbildning, vilket innebär att du är anställningsbar direkt efter gymnasiet. Du kommer att få en bra grund att stå på inför ditt framtida yrkesliv inom byggbranschen. Vi lånar ut läromedel i form av dator, arbetskläder, skor m.m. under dina tre gymnasieår.

VVS

VVS-montören är den som ser till att det finns värme, vatten och avlopp i en byggnad. Som VVS-montör ska du t.ex. kunna montera tvättställ, radiatorer, installera pannor, värmepumpar och varmvattenberedare. Att arbeta som VVS-montör innebär att ha många kontakter med såväl kunder, entreprenörer och beställare och ställer därför krav på självständighet, kommunikation, samverkan, servicetänkande, kreativitet och kvalitetsmedvetenhet.


Gymnasiegemensamma ämnen

Poäng

Engelska 5

100

Historia 1a1

50

Idrott och hälsa 1

100

Matematik 1a

100

Naturkunskap1a1

50

Religionskunskap 1

50

Samhällskunskap 1a1

50

Svenska 1/svenska som andraspråk 1

100

Summa

600


Programgemensamma ämnen

Poäng

Systemuppbyggnad

100

Verktygs- och materialhantering

100

Värmelära

100

Entreprenadteknik

100

Praktisk ellära

100

Summa

500


Övriga gemensamma ämnen

Poäng

Sanitetsteknik 2

100

VVS gassvetsning rör

100

Injusteringsteknik

100

VVS-teknik

200

Värmeteknik 2

100Rörsvets 1

100

VVS TIG-svetsning rör

100Gymnasiearbete

100

Summa

900

VVS

Inrikningkurser

Poäng

Sanitetsteknik 1

100

Värmeteknik 1

100

VVS svets och lödning rör

100

Summa

300

Arbetsplatsförlagt lärande, APL

I båda inriktningarna ingår minst 15 veckors arbetsplatsförlagd lärande (APL) där du får möjlighet att färdighetsträna dina förvärvade kunskaper. I årskurs tre får du även möjlighet att göra en APL-period på ett företag i Reims, Frankrike.

Efter utbildningen

Väljer du inriktningen VVS så kan du arbeta som VVS-montör. Väljer du i stället fastighetssektorn, kan du välja mellan en mängd yrken, som t.ex. servicetekniker, fastighetstekniker, fastighetsvärd eller fastighetsskötare.

Information om Yrkesintroduktion Bygg på Hahrska gymnasiet

Yrkesintroduktion Bygg

Vill du arbeta inom byggbranschen i framtiden?

Det här programmet riktar sig till dig som inte är behörig till ett nationellt program. Här kan du slutföra dina grundskolestudier samtidigt som du påbörjar din gymnasiala utbildning. Hahrska ger dig goda grunder inom byggnadsyrket. Du får lära dig att läsa och förstå ritningar och instruktioner. Du får även kunskap om olika byggmaterial.

På Hahska får du grundkunskaper om vad en byggnadssnickare, murare, betongarbetare, anläggare, plåtslagare, målare och golvläggare gör. Under första året kommer du att få prova på de olika inriktningarna som finns på skolan.

 

Det här får du på programmet

På Hahrska har vi välutbildade, erfarna lärare som ger dig stöd på vägen mot yrkeslivet. Här finns också specialpedagog, skolsköterska, kurator
samt studie- och yrkesvägledare.

Kurser

Du läser grundskoleämnen som du saknar betyg i samt hela eller delar av gymnasieskolans kurser. Det gör att utbildningen delvis är individuellt anpassad för dig. Du läser svenska, engelska och matematik eller olika kombinationer av dessa ämnen beroende på vilka förkunskaper du har. Tillsammans tar vi fram en individuell studieplan. 

Praktik och APL

I årskurs 2 och 3 får du göra praktik och arbetsplatsförlagt lärande på företag.

Börja jobba eller fortsätt studera

Målet är att du efter programmet ska kunna börja studera på Bygg- och anläggningsprogrammet eller gå ut i arbetslivet.

Yrkesintroduktion Industri

Med sikte mot jobb inom industrin

Yrkesintroduktion Industri passar dig som är nyfiken på hur det är att jobba inom industrin. Du får stora möjligheter till inblick i branschen, kombinerat med en individuellt anpassad teori.

Gillar du att arbeta praktiskt med teknik? På Yrkesintroduktion Industri får du kunskaper i vad ett arbete inom teknikindustrin innebär. Du lär dig att använda utrustning, bearbeta material, hantera industritekniska processer samt arbeta med kvalitetssäkring för såväl produktion som färdig produkt.

 

Inför ditt andra år på programmet väljer du om du vill inrikta dig mot svetsteknik eller skärande bearbetning.

 

Programmet har tidigare funnits på Wijkmanska gymnasiet men blir en del av Hahrska gymnasiet från och med hösten 2021. Karaktärsämnena (de praktiska ämnena) kommer att finnas kvar i de tidigare lokalerna i Skrapan. Det innebär att eleverna har lektioner både i Skarpan och på Kopparlunden.

 • Du är här:
 • Hahrska /
 • Studera här /
 • Våra program