Våra program

Information om Bygg- och anläggningsprogrammet på Hahrska gymnasiet

Bygg- och anläggningsprogrammet

En bransch i utveckling!

Bygg- och anläggningsprogrammet riktar sig till dig som vill ha en praktisk och kreativ yrkesutbildning. På Hahrska kommer du att få arbeta i stora och välutrustade lokaler med kunniga lärare. Det första året får du prova på alla våra inriktningar.

Under det första året på bygg- och anläggningsprogrammet får du prova på snickeri, måleri, mureri, plåtslageri samt betongarbete och inför årskurs två väljer du inriktning. Väljer du inriktningen anläggningsarbete kommer du att läsa dina två sista år på Edströmska gymnasiet.

Yrkesförberedande program med goda chanser till jobb

Bygg- och anläggningsprogrammet är ett yrkesförberedande program som ger dig goda förutsättningar till arbete direkt efter studenten! Önskar du läsa vidare på högskola/universitet så kan du välja att läsa högskolespåret, vilket innebär att du läser mer svenska, engelska och matematik.

Programmet erbjuder också programinriktat val för dig som saknar betyg i matematik eller engelska. Prata med din studie- och yrkesvägledare för att få mer information om hur du söker det.

Information om El- och energiprogrammet på Wijkmanska gymnasiet

El- och energiprogrammet

I starkt samarbete med branschen

Vill du jobba i en bransch som påverkar hela samhället och ständigt utvecklas? Vill du kunna få jobb direkt efter gymnasiet och starta eget företag i framtiden? Då är det här programmet för dig.

El- och energiprogrammet

Programmet är yrkesförberedande med möjlighet att läsa kurser som ger dig grundläggande högskolebehörighet.

Under ditt första år läser du ämnen som elektroteknik, mekatronik, energiteknik, dator- och kommunikationsteknik. Du lär dig bland annat att felsöka, mäta, montera och löda. Till år två väljer du inriktning: Automation eller Elteknik. Båda inriktningarna följer kraven från Elbranschens Centrala Yrkesnämnd, ECY.

Inom elbranschen måste du vara serviceinriktad, säkerhetsmedveten och kunna leverera i tid. Det får du öva dig på hos oss.

Programmet har tidigare funnits på Wijkmanska gymnasiet men blir en del av Hahrska gymnasiet från och med hösten 2021. Karaktärsämnena (de praktiska ämnena) kommer att finnas kvar i de tidigare lokalerna i Skrapan. Det innebär att eleverna har lektioner både i Skarpan och på Kopparlunden.

Information om Industritekniska programmet på Wijkmanska gymnasiet

Industritekniska programmet

Kompetens som företagen efterfrågar

Vill du arbeta praktiskt med varierande uppgifter och lära dig hur saker tillverkas, från idé till färdig produkt? Vill du jobba med avancerad datorutrustning eller bli en duktig svetsare? Då är det här programmet för dig.

Väljer du industritekniska programmet får du den kompetens som företagen efterfrågar. Vårt samarbete med lokala, regionala och internationella företag ger dig värdefulla kontakter inför framtiden och chansen att visa vad du går för, genom arbetsplatsförlagda delar av utbildningen.

Du får lära dig att svetsa, fräsa, svarva, konstruera, reparera samt tillverka produkter. Du tränas för självständigt arbete men också för samarbete. Programmet leder till tekniskt avancerade yrken som till exempel CNC-operatör och svetsare. Vi erbjuder inriktningarna Produkt- och maskinteknik samt Plåt- och svetsteknik. Industritekniska programmet är ett yrkesprogram. Om du vill finns även möjlighet till fortsatta studier på yrkeshögskolan. Du har också alltid möjlighet till högskolebehörighet.

Information om VVS- och fastighetsprogrammet på Hahrska gymnasiet

VVS- och fastighetsprogrammet

En investering för framtiden!

VVS- och fastighetsprogrammet hänvänder sig till dig som vill ha en praktisk och kreativ yrkesutbildning och som önskar ett flexibelt och rörligt arbete med stora möjligheter till arbete direkt efter gymnasiet. Här på Hahrska kommer du att arbeta i nya, ljusa och välutrustade lokaler med kunniga lärare.

Yrkesförberedande program med möjlighet att få grundläggande högskolebehörighet

VVS- och fastighetsprogrammet är ett yrkesförberedande program som ger dig goda förutsättningar till arbete direkt efter studenten! Önskar du läsa vidare på högskola/universitet så kan du välja att läsa högskolespåret, vilket innebär att du läser mer svenska, engelska och matematik.

Information om Yrkesintroduktion Bygg på Hahrska gymnasiet

Yrkesintroduktion Bygg

Vill du arbeta inom byggbranschen i framtiden?

Det här programmet riktar sig till dig som inte är behörig till ett nationellt program. Här kan du slutföra dina grundskolestudier samtidigt som du påbörjar din gymnasiala utbildning. Hahrska ger dig goda grunder inom byggnadsyrket. Du får lära dig att läsa och förstå ritningar och instruktioner. Du får även kunskap om olika byggmaterial.

På Hahska får du grundkunskaper om vad en byggnadssnickare, murare, betongarbetare, anläggare, plåtslagare, målare och golvläggare gör. Under första året kommer du att få prova på de olika inriktningarna som finns på skolan.

Yrkesintroduktion Industri

Med sikte mot jobb inom industrin

Yrkesintroduktion Industri passar dig som är nyfiken på hur det är att jobba inom industrin. Du får stora möjligheter till inblick i branschen, kombinerat med en individuellt anpassad teori.

Gillar du att arbeta praktiskt med teknik? På Yrkesintroduktion Industri får du kunskaper i vad ett arbete inom teknikindustrin innebär. Du lär dig att använda utrustning, bearbeta material, hantera industritekniska processer samt arbeta med kvalitetssäkring för såväl produktion som färdig produkt.

Inför ditt andra år på programmet väljer du om du vill inrikta dig mot svetsteknik eller skärande bearbetning.

• Hahrska /
  • Studera här /