Länk till Vklass
Information om Bygg- och anläggningsprogrammet på Hahrska gymnasiet

Bygg- och anläggningsprogrammet

En bransch i utveckling!

Bygg- och anläggningsprogrammet riktar sig till dig som vill ha en praktisk och kreativ yrkesutbildning. På Hahrska kommer du att få arbeta i stora och välutrustade lokaler med kunniga lärare. Det första året får du prova på alla våra inriktningar.

Under det första året på bygg- och anläggningsprogrammet får du prova på snickeri, måleri, mureri, plåtslageri samt betongarbete och inför årskurs två väljer du inriktning. Väljer du inriktningen anläggningsarbete kommer du att läsa dina två sista år på Edströmska gymnasiet.


Yrkesförberedande program med goda chanser till jobb

Bygg- och anläggningsprogrammet är ett yrkesförberedande program som ger dig goda förutsättningar till arbete direkt efter studenten! Önskar du läsa vidare på högskola/universitet så kan du välja att läsa högskolespåret, vilket innebär att du läser mer svenska, engelska och matematik.


Programmet erbjuder också programinriktat val för dig som saknar betyg i matematik eller engelska. Prata med din studie- och yrkesvägledare för att få mer information om hur du söker det.


Det här får du på programmet

Hos oss får du en yrkesutbildning, vilket innebär att du är anställningsbar direkt efter gymnasiet. Du kommer att få en bra grund att stå på inför ditt framtida yrkesliv inom byggbranschen. Vi lånar ut läromedel i form av dator, arbetskläder, skor m.m. under dina tre gymnasieår.

Husbyggnad

Trä

Snickaren/träarbetaren använder många olika byggnadsmaterial till olika byggnadskonstruktioner. Hos oss på Hahrska fokuserar vi på de material och metoder som snickaren vanligen stöter på i sitt arbetsliv och vi använder moderna maskiner och verktyg. Som snickare ska du kunna montera färdiga formelement, men också spika ihop en form av lösvirke. Att resa husstommar, montera inredning, fönster och dörrar är andra uppgifter. Här krävs det att du har god samarbetsförmåga och kan arbeta självständigt.

Mureri

Som murare kommer du att föra vidare traditioner som har rötter helt tillbaka till antiken. Även om tekniken är äldre, så har konstruktionernas uppbyggnad utvecklats och vi på Hahrska använder oss av moderna material och arbetsverktyg. Muraren finner vi i dag främst inom husbyggnad och hos oss får du lära dig att t.ex. mura upp väggar, bekläda husfasader och plattsätta badrum, arbeta med stuckatur, utsmyckningar och inredningsdetaljer. En del murare väljer att utbilda sig i konsten att bygga kakelugnar. Som murare ingår du i ett arbetslag men arbetet är självständigt med egna arbetsuppgifter.


Måleri

Målaren arbetar både inomhus och utomhus och kan ha mycket varierade arbetsuppgifter. Hos oss får du lära dig måleriteknik så som målning av tak, väggar och snickerier, dekorationsmåleri samt tapetsering. Som färdig målare kan du specialisera dig inom olika områden, som t.ex. dekormålning, ådring, marmorering, sprutlackering, försäljning och inredning. För att arbeta som målare är det viktigt att vara noggrann och kunna arbeta självständigt.

 


Gymnasiegemensamma ämnen

PoängEngelska 5

100

Historia 1a1

50

Idrott och hälsa 1

100

Matematik 1a

100

Naturkunskap1a1

50

Religionskunskap 1

50

Samhällskunskap 1a1

50

Svenska 1/svenska som andraspråk 1

100

Summa

600


Programgemensamma ämnen

PoängBygg- och anläggning 1

200

Bygg- och anläggning 2

200

Summa

400


Övriga gemensamma ämnen

PoängGymnasiearbete

100Individuellt val
Välj mellan Svenska 3/ Svenska som andraspråk 3,

Engelska 6, matematik 2a eller yrkesfördjupning

400

HusbyggnadInriktningkurser

Poäng

Husbyggnadsprocessen

200

Husbyggnad 1

100

Husbyggnad 2

200

Husbyggnad 3

200

Summa

700Yrkesutgång Träarbetare


Trä 1 - Stommar

100

Trä 2 - Beklädnad

100

Trä 3 - Montage

100

Summa

300Yrkesutgång Murare


Mur- och putsverk 1

100

Mur- och putsverk 2

100

Mur- och putsverk 3

100

Summa

300

MåleriInriktningkurser

Poäng

Måleri 1

200

Måleriprocessen

200

Summa

400Programfördjupningskurser


Måleri 2

200

Måleri 3

200

Måleri 4

200

Summa

600

Minst 15 veckor APL

I samtliga inriktningar ingår minst 15 veckors arbetsplatsförlagd lärande (APL) där du får möjlighet att färdighetsträna dina förvärvade kunskaper. Detta ger dig möjlighet att knyta kontakter med arbetslivet redan under din studietid och som sedan kan leda till en anställning. Under ditt tredje år på bygg- och anläggningsprogrammet har du även möjlighet att göra en APL-period på ett företag i Reims, Frankrike.

 

Många yrken att välja på

Väljer du bygg- och anläggningsprogrammet så kan du efter utbildningen arbeta som t.ex. snickare, målare, murare, betongarbetare, anläggare eller maskinförare.