Länk till mer information om IST Home
Information om Bygg- och anläggningsprogrammet på Hahrska gymnasiet

Bygg- och anläggningsprogrammet

En bransch i utveckling!

Bygg- och anläggningsprogrammet riktar sig till dig som vill ha en praktisk och kreativ yrkesutbildning. På Hahrska kommer du att få arbeta i stora och välutrustade lokaler med kunniga lärare. Det första året får du prova på alla våra inriktningar.

Under ditt första år får du prova på alla inriktningar så som snickeri, mureri, betongarbete, måleri, plåtslageri och anläggning. Du får även kunskaper om byggprocessen, såväl planering som genomförande. Du studerar ritningsläsning och verktygshantering samt säkerhet och arbetsmiljölagstiftning.

Inriktning söker du till år 2 utifrån betygen i år 1. Husbyggnad och måleri läser du på Hahrska. Anläggningsförare och mark- och anläggning läser du på Edströmska.

Yrkesförberedande program med goda chanser till jobb

Bygg- och anläggningsprogrammet är ett yrkesförberedande program som ger dig goda förutsättningar till arbete direkt efter studenten! I samtliga inriktningar ingår minst 15 veckors arbetsplatsförlagt lärande (APL). Inom programmet har vi samarbete med ett stort antal företag. Det gör att du får med dig den kompetens som branschen efterfrågar och blir attraktiv på arbetsmarknaden.

Vi erbjuder kurser som ger grundläggande högskolebehörighet och ger möjlighet till vidare studier. Du behöver då läsa svenska, engelska och matematik.

Programinriktat val finns på programmet

Programmet erbjuder också programinriktat val för dig som saknar betyg i matematik eller engelska. Prata med din studie- och yrkesvägledare för att få mer information om hur du söker det.


Det här får du på programmet

Hos oss får du en yrkesutbildning, vilket innebär att du är anställningsbar direkt efter gymnasiet. Du kommer att få en bra grund att stå på inför ditt framtida yrkesliv inom byggbranschen. Vi lånar ut läromedel i form av dator, arbetskläder, skor m.m. under dina tre gymnasieår.

Husbyggnad

Här utbildar du dig till snickare, murare eller betongarbetare.

Trä

Väljer du att specialisera dig inom snickeri kan du jobba med att bygga framtidens bostäder, kontor och anläggningar. Snickaren/träarbetaren använder många olika byggnadsmaterial till olika byggnadskonstruktioner. Hos oss på Hahrska fokuserar vi på de material och metoder som snickaren vanligen stöter på i sitt arbetsliv och vi använder moderna maskiner och verktyg. Som snickare ska du kunna montera färdiga formelement, men också spika ihop en form av lösvirke. Att resa husstommar, montera inredning, fönster och dörrar är andra uppgifter. Här krävs det att du har god samarbetsförmåga och kan arbeta självständigt.

Betong

Vill du jobba som betongare kan du till exempel arbeta med brobyggen eller vara en del av ett arbetslag på en stor byggarbetsplats.

Mureri

Som murare kommer du att föra vidare traditioner som har rötter helt tillbaka till antiken. Även om tekniken är äldre, så har konstruktionernas uppbyggnad utvecklats och vi på Hahrska använder oss av moderna material och arbetsverktyg. Muraren finner vi i dag främst inom husbyggnad och hos oss får du lära dig att t.ex. mura upp väggar, bekläda husfasader och plattsätta badrum, arbeta med stuckatur, utsmyckningar och inredningsdetaljer. En del murare väljer att utbilda sig i konsten att bygga kakelugnar. Som murare ingår du i ett arbetslag men arbetet är självständigt med egna arbetsuppgifter.


Eleverna lär sig att mura

Måleri

Måleriinriktningen ger dig en bred grund att stå på som målare. Hos oss får du prova på många olika områden inom en målares vardag.

Målaren arbetar både inomhus och utomhus och kan ha mycket varierade arbetsuppgifter. Hos oss får du lära dig måleriteknik så som målning av tak, väggar och snickerier, dekorationsmåleri samt tapetsering.

Som färdig målare kan du specialisera dig inom olika områden, som t.ex. dekormålning, ådring, marmorering, sprutlackering, försäljning och inredning. För att arbeta som målare är det viktigt att vara noggrann och kunna arbeta självständigt.


Två elever i målarkläder


Gymnasiegemensamma ämnen

Poäng

Engelska 5

100

Engelska 6 *

100

Historia 1a1

50

Idrott och hälsa 1

100

Matematik 1a

100

Naturkunskap1a1

50

Religionskunskap 1

50

Samhällskunskap 1a1

50

Svenska 1/svenska som andraspråk 1

100

Svenska 2/Svenska som andraspråk 2*

100

Svenska 3/Svenska som andraspråk 3*

100

* Kursen ger grundläggande högskolebehörighet men kan väljas bort.
Mer information får du från skolan under ditt första år.

 


Programgemensamma ämnen

Poäng



Bygg- och anläggning 1

200

Bygg- och anläggning 2

200

Summa

400


Övriga gemensamma ämnen

Poäng

Gymnasiearbete

100

Utökat program


Matematik 2a

100

Husbyggnad



Inriktningkurser

Poäng

Husbyggnadsprocessen

200

Husbyggnad 1

100

Husbyggnad 2

200

Husbyggnad 3

200



Programfördjupning - Yrkesutgång Trä


Trä 1 - Stommar

100

Trä 2 - Beklädnad

100

Trä 3 - Montage

100

Elementmontering

100

Betong 3

100

Individuellt val - Yrkesutgång Trä


Betong 1

100

Betong 2

100



Programfördjupning - Yrkesutgång Mureri


Mur- och putsverk 1

100

Mur- och putsverk 2

100

Mur- och putsverk 3

100

Betong 1

100

Betong 2

100

Individuellt val - Yrkesutgång Mureri


Specialyrken 1

100

Specialyrken 2

100

Måleri



Inriktningkurser

Poäng

Måleri 1

200

Måleriprocessen

200



Programfördjupningskurser


Måleri 2

200

Måleri 3

200

Måleri 4

200

Specialyrken 1 alt. Matematik 2a

100

Dekorationstekniker

100

Minst 15 veckor APL

I samtliga inriktningar ingår minst 15 veckors arbetsplatsförlagd lärande (APL) där du får möjlighet att färdighetsträna dina förvärvade kunskaper. Detta ger dig möjlighet att knyta kontakter med arbetslivet redan under din studietid och som sedan kan leda till en anställning. Under ditt tredje år på bygg- och anläggningsprogrammet har du även möjlighet att göra en APL-period på ett företag i Reims, Frankrike.

 

Många yrken att välja på

Väljer du bygg- och anläggningsprogrammet så kan du efter utbildningen arbeta som t.ex. snickare, målare, murare, betongarbetare, anläggare eller maskinförare.