Länk till Vklass
Information om Hantverksprogrammet på Hahrska gymnasiet

Hantverksprogrammet

För den konstnärliga, kreativa och sociala!

Hantverksprogrammet har inriktningen Frisör, barberare, hår- och makeupstylist. Det här programmet riktar sig till dig som vill ha ett kreativt yrke. Design, teknisk skicklighet, estetisk tänkande och kvalitet är centralt i utbildningen. Vi arbetar varierat, flexibelt och individuellt och deltar i projekt som till exempel modevisningar och fotograferingar. Du arbetar i nya, ljusa och välutrustade lokaler tillsammans med kunniga lärare.

Yrkesförberedande program med möjlighet att läsa högskolespåret.

Hantverksprogrammet är ett yrkesförberedande program som ger dig goda förutsättningar till arbete direkt efter studenten. Önskar du läsa vidare på högskola/universitet så kan du välja att läsa högskolespåret, vilket innebär att du läser mer svenska, engelska och matematik.

Programmet erbjuder också programinriktat val för dig som saknar betyg i matematik eller engelska. Prata med din studie- och yrkesvägledare för att få mer information om hur du söker det.


Branschrekommenderad utbildning

Vi erbjuder en rad branschreglerade yrkesdiplom. På stylistprogrammet har du möjlighet att diplomera dig inom samtliga yrkesområden. Redan i årskurs ett kan du få ditt första yrkesdiplom – manikyrist!


Det här får du på programmet

Hos oss får du en yrkesutbildning, vilket innebär att du är anställningsbar direkt efter gymnasiet. Du kommer att få en bra grund att stå på inför ditt framtida yrkesliv inom frisör eller stylistyrket. Vi erbjuder dig möjlighet till en rad branschreglerade yrkesdiplom redan på gymnasiet. På Hahrska får du också lära dig att skriva ett CV för att i första hand söka en relevant APL-plats på egen hand och för att du ska kunna få träna på hur det fungerar i verkligheten. Vi lånar ut läromedel i form av dator, frisörverktyg/make-up kit under dina tre gymnasieår.

 

Frisör, barberare, hår och make-upstylist

Frisöryrket är ett konstnärligt serviceyrke där du dagligen arbetar med människor. Först arbetar du praktisk på dockor för att senare ta hand om kunder. Teori och praktik vävs ihop på ett naturligt sätt i en riktig salong. Du får kunskaper om förekommande moment inom branschen, till exempel klippteknik, färgteknik, permanent, långhåruppsättningar, frans- och brynfärg. Du har även möjlighet att fördjupa dig i exempelvis avancerade långhårstekniker och frisyrer. Vi övar på marknadsföring, service och försäljning. Du får utnyttja din kreativitet och utvecklas efter dina egna förutsättningar.

 

Stylist är ett samlingsnamn för en rad olika yrken och därför är utbildningen mycket bred och varierad. Den passar dig som är kreativ och som vill arbeta med människor, kläder, mode och styling. Fashion, stil, färg, form och makeup löper som en röd tråd genom vår utbildning. Vi arbetar varierat och brett inom makeup, maskering, naglar, mode och hårstyling. Det praktiska utförandet görs i första hand på varandra, men även på dockor och kunder. Kundservice, kundbemötande och yrkestekniskt kunnande är en viktig del i utbildningen så du får tidigt öva på service och försäljning. Du får utbildning i s.m.a.r.t. styleträning, ett verktyg som leder till nöjdare kunder och ökad försäljning. Här får du även möjlighet till att starta eget företag.
Gymnasiegemensamma ämnen

PoängEngelska 5

100

Historia 1a1

50

Idrott och hälsa 1

100

Matematik 1a

100

Naturkunskap1a1

50

Religionskunskap 1

50

Samhällskunskap 1a1

50

Svenska 1/svenska som andraspråk 1

100

Summa

600


Programgemensamma ämnen

Poäng

 

 

Entreprenörskap

100

Hantverksintroduktion

200

Tradition och utveckling

100

Summa

400


Övriga gemensamma ämnen

PoängGymnasiearbete

100Individuellt val

Välj mellan högskolespår: Svenska 2, 3/Svenska som andraspråk 2, 3,

Engelska 6, Matematik 2a Eller Yrkesspår: Hantverksteknik 4s,

Hantverksteknik 5s och Hantverksteknik 6a

200

Frisör

Inriktningkurser

Poäng

Frisör 1

200

Frisör 2

200

Material och miljö

100

Summa

500Programfördjupningskurser


Frisör 3

200

Frisör 4

200

Frisör 5

200

Frisör 6a

100

Summa

700

Stylist

Inriktningkurser

Poäng

Hantverksteknik 1

200

Hantverksteknik 2

200

Material och miljö

100

Summa

500Programfördjupningskurser


Hantverksteknik 3

200

Hantverksteknik 4

200

Hantverksteknik 5

200

Design

100

Summa

700

Tidsbokning och priser

Kontakta Hantverksprogrammet, Hahrska Gymnasiet
Telefon: 021-390739

 

Frisör

Behandling

Priser

Klippning

150

Permanent inkl. klippning

Från 500

Färg

Från 500

Slingor (hätta)

Från 450

Folieslingor

Från 600

Slingor och färg

Från 800

Bayalageteknik

Från 500

Bryn eller fransfärg

Från 100Stylist

Behandling

Priser

Manikyr med lack


150

Manikyr med gellack


250

Spamanikyr


150

Tillägg alla manikyrer -

paraffinbad

100

Nagelförlängning


250

Plockning av bryn


50

Frans och brynfärg

Från 100

Ansiktsrengöring,

Maria Åkerberg

150

Hårtvätt med inpackning

och styling

150

Dagsmakeup


150

Kvällsmakeup

200

Arbetsplatsförlagt lärande, APL

I båda inriktningarna ingår 15 veckors arbetsplatsförlagd lärande (APL) och i årskurs tre så har du även möjlighet att göra en APL-period på ön Syros i Grekland.

Efter utbildningen

Väljer du inriktning frisör så kan du efter utbildningen arbeta som frisöraspirant på en salong eller som försäljare inom frisörbranschen.
Väljer du inriktning stylist så kan du efter utbildningen arbeta som manikyrist, makeupartist, nagelterapeut samt style-advisor inom smart styling.