Länk till mer information om IST Home

Nyhetsarkiv

Nya Lidmanska är färdigbyggt!

Nu har vi flyttat in i nya lokaler på Vallgatan 3.

Lidmanskas nya hus på Carlforsskaområdet är nu klart. Äntligen har vi flyttat in i våra nybyggda, fina lokaler. Det ska bli så kul att ta emot eleverna här till höstterminen. Vi ses där!

2024-05-28

Student 2024!

Fredagen 7 juni Lidmanska gymnasiet

Varmt välkomna på studentfirande och sommaravslutning på Lidmanska gymnasiet! Fredag 7 juni samlas Studentklasserna på skolan kl.8.20, Ceremonin börjar i rörelserummet 9.15 och utspringet sker cirka 10.10. OBS! Var i tid. Anhöriga till studenter är välkomna att delta. Vi önskar alla våra studenter ett fantastiskt firande och en fin sommar!

2024-05-28

Höstens adress:Vallgatan 3

Nya lokalerna blir fantastiska!

Inredning, golv och färger börjar komma på plats. Lidmanska börjar flytta in i juni och till hösten välkomnar vi våra elever till en ny adress: Vallgatan 3

2024-02-07

Vinnare av skolledarpriset 2023

Christina Östling Karlsson, rektor på Lidmanska

Varje år delar Västerås stad ut pris till en framstående skolledare. Detta år gick priset till Lidmanska gymnasiets rektor. Här kan du läsa motiveringen och vad vår rektor själv säger om priset

2023-12-01

Engagerad och närvarande ledare

Västerås stads skolledarpris delades ut av ordförande för utbildningsnämnden och direktören för barn- och utbildningsförvaltningen under torsdagen 30 november. De läste upp följande motivering när priset tillkännagavs.

För att du är en mycket engagerad och närvarande ledare med breda och djupa kunskaper om anpassade gymnasieskolans uppdrag och elevgruppen på Lidmanska gymnasiet. Du har tillsammans med dina medarbetare tagit fram ett arbetssätt för att synliggöra varje elevs utveckling utifrån deras egna unika förutsättningar.

Det är fantastiskt att få vinna det här priset som pedagogisk ledare. Det känns hedrande och jag är jätteglad över att mitt ledarskap uppskattas. Jag vill också lyfta fram alla fantastiska och kompetenta medarbetare på Lidmanska gymnasiet som gör att vi arbetar som ett team, säger Christina Östling Karlsson.

Det är extra hedrande att anpassad gymnasieskola lyfts fram som skolform. Jag är så glad! Varmt tack till de som har nominerat mig, avslutar Christina.

Kriterier för skolledarpriset

De nominerade bedöms utifrån deras bidrag till målbilden”alla ska lyckas” med följande kriterier:

 • Är en god ledare som inspirerar och lyfter medarbetarna samt skapar kompetenta team där styrkor och kompetenser tas tillvara.
 • Skapar förutsättningar för ökad eller hög måluppfyllelse för barn/elever/studerande.
 • Utvecklar och tänker nytt om arbetssätt och metoder som stödjer lärandet.
 • Jobbar framgångsrikt och strukturerat med verksamhetens systematiska kvalitetsarbete.

Öppet hus

29 november, 18-19.30

Varmt välkomna på Öppet hus på Lidmanska gymnasiet. Ni får träffa våra lärare, få information om våran skola och program. Passa även på att kolla in i våra lokaler och fritidsklubb.

2023-10-25

Hela vägen till framtiden!

Välkommen till mässan, 24 okt

Mässan är för dig som: • Går i åttan eller nian i anpassad grundskola. • Går tredje eller fjärde året på anpassad gymnasieskola. • Vill veta mer om daglig verksamhet. • Vill veta mer om LSS-insatser antingen för din egen del eller för någon annan. Tisdag 24 oktober klockan 12–18 i Syrianska kulturcentret (Vallbyleden/Narvavägen)

2023-10-04

Kom, så berättar vi mer. Dina anhöriga är också välkomna!

UTSTÄLLARE
Kommunala och fristående anpassade gymnasieskolor. Daglig verksamhet i kommunal och privat regi. Organisationer och föreningar.

IST Home Skola

Ny app som börjar gälla från 9 augusti

Som vårdnadshavare med barn i gymnasieskolan och myndig elev använder du appen IST Home Skola för att anmäla frånvaro, följa skolgången och ha dialog med skolan.

2023-08-10

De kommunala gymnasieskolorna börjar använda IST Home Skola en vecka innan skolstart. Det ersätter Vklass som stängdes ner 30 juni.

Det här gör du i IST Home Skola

Du som vårdnadshavare och myndig elev använder appen IST Home Skola för att:

 • anmäla frånvaro
 • följa skolgången
 • ha dialog med skolan.


Det är enkelt att komma igång och använda IST Home Skola. Allt du behöver göra är att ladda hem appen till din iPhone eller Android-telefon.

Så kommer du igång med IST Home Skola

Läs mer om hur du laddar ner och kommer igång med IST Home Skola på vasteras.se

IST Home - Västerås (vasteras.se)

Flera skolformer får nya namn

Gymnasiesärskola blir anpassad gymnasieskola

Den 2 juli 2023 byter gymnasiesärskolan namn till anpassad gymnasieskola. Grundsärskolan och komvux som särskild utbildning byter också namn, samt benämningen träningsskola försvinner. Läs mer om vad ändringarna innebär här.

2023-06-29

Ändringarna innebär att:

 • grundsärskolan byter namn till anpassade grundskolan
 • gymnasiesärskolan byter namn till anpassade gymnasieskolan
 • komvux som särskild utbildning på grundläggande nivå och komvux som särskild utbildning på gymnasial nivå byter namn till komvux som anpassad utbildning på grundläggande nivå respektive på gymnasial nivå
 • uttrycket utvecklingsstörning ersätts med intellektuell funktionsnedsättning
 • benämningen träningsskola tas bort.

Bakgrund till namnbytet

Beslutet fattades av riksdagen 2022. Förslaget att ändra namn kom från början från elever och startade som ett medborgarförslag.

I utredningen inför beslutet framgår att de tidigare begreppen signalerar att eleverna skulle vara särskilda på ett sätt som är negativt och stigmatiserande. Det nya namnet anpassade skolformer beskriver verksamheten på ett bättre sätt eftersom undervisningen anpassas efter elevernas olika förutsättningar och behov,

Läs mer om namnändringarna på skolverket.se


Lidmanskas stipendiater

Skolan har i år delat ut fyra stipendier

Vi vill gratulera våra fantastiska stipendiater för 2023: Lina Hanes, Torsten Löfdahl, Mårten Hedén och Linus Arnåsen. Tack för att vi fick följa er under era år på skolan, vi önskar er stort lycka till i framtiden! Stipendierna kommer från Gymnasieskolans donationsfond och Bohmanska testamentsfonden.

2023-06-09

Student 2023!

Torsdagen 8 juni Lidmanska gymnasiet

Varmt välkomna på studentfirande och sommaravslutning på Lidmanska gymnasiet! Torsdagen 8 juni samlas Studentklasserna på skolan kl.8.20, Ceremonin börjar i rörelserummet 9.15 och utspringet sker cirka 10.10. OBS! Var i tid. Anhöriga till studenter är välkomna att delta. Vi önskar alla våra studenter ett fantastiskt firande och en fin sommar!

2023-06-02

Bygget fortskrider

Lidmanska på Carlforsskaområdet

Byggarbetet fortskrider. Ledningar dras, och golvet läggs. Det finns såklart mycket kvar att göra, men vi börjar nu ana hur våra lokaler kommer bli.

2023-05-08

Våren på Eldorado

Lidmanskas område på Tunbytorp

Våren är en av de mest aktiva årstiderna för Lidmanskas filial Eldorado. Hit kommer våra elever för att bland annat lära sig om växter och plantering, fågelholkssnickeri och andra praktiska byggprojekt. Det finns alltid något att göra!

2023-05-05

Anpassade Gymnasieskolan

Skolformer byter namn

Från den 2 juli 2023 byter Grundsärskolan, gymnasiesärskolan och komvux namn. Vill du läsa mer, följ länken nedan (Klicka först på Visa Mer).  

2023-03-17

Det byggs för fullt!

Nya skolan förväntas vara klar till 2024

Ett stort nytt hus har växt upp på Carlforsska gymnasiets område. Under 2024 blir Lidmanska Gymnasiet en del av Carlforsska, och flyttar in i den nya fastigheten. Vi ser fram emot det, och hoppas att våra elever kommer trivas minst lika bra där som de gjort på Vasagatan.

2023-03-17

Här skriver du brödtexten för nyheten. Denna text kommer att vara utfällningsbar i nyhetslistningen.

Glöm inte att välja in en bild till nyheten också, som visas i den tomma vita ytan. Det gör du genom att högerklicka på nyheten i trädstrukturen till vänster, och välja "Egenskaper -> Metadata". Där går du in i bildarkivet.

lokaler

Välkomna på öppethus

23 november kl 18-19.30

På öppethus får ni träffa våra lärare, få information om våran skola och program. Passa även på att kolla in i våra lokaler och fritidsklubb.

2022-11-02

10 års-kalas för Lidmanska

23 sep 2022

Lidmanska gymnasiet firade 10 år i slutet av september. Det firades med tipspromenad, uppträdande av gycklargruppen Trix och pizzalunch. Eleverna hade bakat fika till jubileet och gjort hemmagjord pizzasallad. Här kan du se lite bilder från dagen.

2022-10-17

Om Lidmanska gymnasiet

Lidmanska gymnasiet är en gymnasiesärskola som har individuella programmet samt det nationella programmet Samhälle, Natur och Språk. Lidmanska har 10 klasser och har lokaler på flera ställen - Vasagatan 44, Tunbytorp och Önsta Gryta.

nya byggnaden

År 2024 blir Lidmanska en del av Carlforsska gymnasiet

Berör elever som börjar hos oss nu

År 2024 kommer Lidmanska gymnasiet, som är en Anpassad Gymnasieskola (AGY) att tillhöra Carlforsska gymnasiet.

2021-04-30

Carlforsska gymnasiet växer och blir större när fler skolor slås ihop. År 2024 kommer Lidmanska också ingå i den nya organisationen, och då finns nya lokaler byggda som passar den anpassade gymnasieskolan.