Länk till mer information om IST Home

Nyhetsarkiv

IST Home Skola

Ny app som börjar gälla från 9 augusti

Som vårdnadshavare med barn i gymnasieskolan och myndig elev använder du appen IST Home Skola för att anmäla frånvaro, följa skolgången och ha dialog med skolan.

2023-08-10

De kommunala gymnasieskolorna börjar använda IST Home Skola en vecka innan skolstart. Det ersätter Vklass som stängdes ner 30 juni.

Det här gör du i IST Home Skola

Du som vårdnadshavare och myndig elev använder appen IST Home Skola för att:

  • anmäla frånvaro
  • följa skolgången
  • ha dialog med skolan.


Det är enkelt att komma igång och använda IST Home Skola. Allt du behöver göra är att ladda hem appen till din iPhone eller Android-telefon.

Så kommer du igång med IST Home Skola

Läs mer om hur du laddar ner och kommer igång med IST Home Skola på vasteras.se

IST Home - Västerås (vasteras.se)

Flera skolformer får nya namn

Gymnasiesärskola blir anpassad gymnasieskola

Den 2 juli 2023 byter gymnasiesärskolan namn till anpassad gymnasieskola. Grundsärskolan och komvux som särskild utbildning byter också namn, samt benämningen träningsskola försvinner. Läs mer om vad ändringarna innebär här.

2023-06-29

Ändringarna innebär att:

  • grundsärskolan byter namn till anpassade grundskolan
  • gymnasiesärskolan byter namn till anpassade gymnasieskolan
  • komvux som särskild utbildning på grundläggande nivå och komvux som särskild utbildning på gymnasial nivå byter namn till komvux som anpassad utbildning på grundläggande nivå respektive på gymnasial nivå
  • uttrycket utvecklingsstörning ersätts med intellektuell funktionsnedsättning
  • benämningen träningsskola tas bort.

Bakgrund till namnbytet

Beslutet fattades av riksdagen 2022. Förslaget att ändra namn kom från början från elever och startade som ett medborgarförslag.

I utredningen inför beslutet framgår att de tidigare begreppen signalerar att eleverna skulle vara särskilda på ett sätt som är negativt och stigmatiserande. Det nya namnet anpassade skolformer beskriver verksamheten på ett bättre sätt eftersom undervisningen anpassas efter elevernas olika förutsättningar och behov,

Läs mer om namnändringarna på skolverket.se


Lidmanskas stipendiater

Skolan har i år delat ut fyra stipendier

Vi vill gratulera våra fantastiska stipendiater för 2023: Lina Hanes, Torsten Löfdahl, Mårten Hedén och Linus Arnåsen. Tack för att vi fick följa er under era år på skolan, vi önskar er stort lycka till i framtiden! Stipendierna kommer från Gymnasieskolans donationsfond och Bohmanska testamentsfonden.

2023-06-09

Student 2023!

Torsdagen 8 juni Lidmanska gymnasiet

Varmt välkomna på studentfirande och sommaravslutning på Lidmanska gymnasiet! Torsdagen 8 juni samlas Studentklasserna på skolan kl.8.20, Ceremonin börjar i rörelserummet 9.15 och utspringet sker cirka 10.10. OBS! Var i tid. Anhöriga till studenter är välkomna att delta. Vi önskar alla våra studenter ett fantastiskt firande och en fin sommar!

2023-06-02

Bygget fortskrider

Lidmanska på Carlforsskaområdet

Byggarbetet fortskrider. Ledningar dras, och golvet läggs. Det finns såklart mycket kvar att göra, men vi börjar nu ana hur våra lokaler kommer bli.

2023-05-08

Våren på Eldorado

Lidmanskas område på Tunbytorp

Våren är en av de mest aktiva årstiderna för Lidmanskas filial Eldorado. Hit kommer våra elever för att bland annat lära sig om växter och plantering, fågelholkssnickeri och andra praktiska byggprojekt. Det finns alltid något att göra!

2023-05-05

Anpassade Gymnasieskolan

Skolformer byter namn

Från den 2 juli 2023 byter Grundsärskolan, gymnasiesärskolan och komvux namn. Vill du läsa mer, följ länken nedan (Klicka först på Visa Mer).  

2023-03-17

Det byggs för fullt!

Nya skolan förväntas vara klar till 2024

Ett stort nytt hus har växt upp på Carlforsska gymnasiets område. Under 2024 blir Lidmanska Gymnasiet en del av Carlforsska, och flyttar in i den nya fastigheten. Vi ser fram emot det, och hoppas att våra elever kommer trivas minst lika bra där som de gjort på Vasagatan.

2023-03-17

Här skriver du brödtexten för nyheten. Denna text kommer att vara utfällningsbar i nyhetslistningen.

Glöm inte att välja in en bild till nyheten också, som visas i den tomma vita ytan. Det gör du genom att högerklicka på nyheten i trädstrukturen till vänster, och välja "Egenskaper -> Metadata". Där går du in i bildarkivet.

lokaler

Välkomna på öppethus

23 november kl 18-19.30

På öppethus får ni träffa våra lärare, få information om våran skola och program. Passa även på att kolla in i våra lokaler och fritidsklubb.

2022-11-02

10 års-kalas för Lidmanska

23 sep 2022

Lidmanska gymnasiet firade 10 år i slutet av september. Det firades med tipspromenad, uppträdande av gycklargruppen Trix och pizzalunch. Eleverna hade bakat fika till jubileet och gjort hemmagjord pizzasallad. Här kan du se lite bilder från dagen.

2022-10-17

Om Lidmanska gymnasiet

Lidmanska gymnasiet är en gymnasiesärskola som har individuella programmet samt det nationella programmet Samhälle, Natur och Språk. Lidmanska har 10 klasser och har lokaler på flera ställen - Vasagatan 44, Tunbytorp och Önsta Gryta.

nya byggnaden

År 2024 blir Lidmanska en del av Carlforsska gymnasiet

Berör elever som börjar hos oss nu

År 2024 kommer Lidmanska gymnasiet som är en gymnasiesärskola att tillhöra Carlforsska gymnasiet.

2021-04-30

Beslutet togs av utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden den 29 april. Det ligger så långt fram att det inte kommer att beröra er som går på skolan idag eller ska börja på skolan i höst.


Carlforsska gymnasiet växer och blir större när fler skolor slås ihop. År 2024 kommer Lidmanska också ingå i den nya organisationen, och då finns nya lokaler byggda som passar gymnasiesärskolan.


Bakgrunden till beslutet är en utredning som visar att en större skola kan ge ökad samverkan mellan program, det blir en inkluderande skola med flera olika program och skolformer, och den är inte lika ekonomiskt sårbar.