Välkommen till Rudbeckianska gymnasiet!

Skolan med tradition och nytänkande, ger eleverna redskap för livet
– kunskap, självkänsla, empati.

Juan Bergdahl med en drönare i handen i Vasaparken

Pris till projekt på teknikprogrammet

Europeiskt pris för innovativt lärande

Juan Bergdahl får pris av EU-kommissionen för bästa innovativa lärande genom projektet Icaros. I projektet var bland annat elever och lärare från teknikprogrammet med på dåvarande Wijkmanska gymnasiet. Idag bedrivs ett uppföljningsprojekt på teknikprogrammet på Rudbeckianska tillsammans med elever från industriteknika programmet på Hahrska gymnasiet.

2021-09-21

Icaros hade som målsättningen att ta fram metoder och lektioner hur tematiskt lärande kan användas i skolor. Att konstruera och bygga drönare var temat såväl mellan skolorna, som inom de enskilda skolorna. Temat användes i allt från tekniska ämnen till samhällskunskap och engelska.

Projektet mynnade ut i fem stora drönare, men det viktigaste resultatet var att lektionsupplägg, metoder och lärarhandledningar togs fram. Under projektets gång såg lärare och förbättrat resultat hos eleverna och mindre frånvaro.

- Projektet var spännande och utvecklande eftersom det inte fanns några färdiga lösningar. Lärarna och eleverna fick tillsammans experimentera sig fram till lösningar som fungerande, berättar Juan Bergdahl, projektkoordinator och idag lärare på Hahrska gymnasiet.

Nytt projekt mellan industritekniska programmet och teknikprogrammet

Ett uppföljningsprojekt, Demeter, pågår nu med elever och lärare från teknikprogrammet på Rudbeckianska gymnasiet och industritekniska programmet på Hahrska gymnasiet. I det projektet vidareutvecklas metoderna som togs fram i Icaros för att sedan spridas till kollegor i hela Europa. Temat denna gång är att bygga minröjningsfordon.

Strategiskt arbete med internationalisering på de kommunala gymnasieskolorna

På alla kommunala gymnasieskolor i Västerås finns en handlingsplan för hur skolorna ska arbeta strategiskt med internationalisering. Elever som är med i internationella projekt och utbyten får utökad förståelse för sin omvärld utifrån ett ekonomiskt, kulturellt och politiskt perspektiv. Det är även viktigt eftersom det stärker elevers självförtroende och personliga utveckling samt motivationen att lära sig andra språk ökar.

Hej!

Jag heter Henrik Pettersson och är sedan 1 augusti ny rektor på Rudbeckianska gymnasiet.

Jag känner en enorm stolthet, glädje och ödmjukhet över att ha fått uppdraget att som rektor förvalta och utveckla den här underbara skolan! Jag ser nu fram emot att lära känna skolan, alla som arbetar här och förstås våra elever. Jag vill lära känna vad som är unikt för just oss här på Rudbeckianska.

2021-08-10

Redan efter en vecka på nya jobbet känner jag vilken trivsel det finns här och att det här är en skola som präglas av stort engagemang, kunnig personal, vänlighet och mycket glädje! Framöver vill jag tillsammans med skolans personal fortsätta utveckla Rudbeckianska så vi är en skola som vilar på stolta traditioner, där elever och personal trivs och mår bra och där vi förstås når mycket goda studieresultat.

Apropå traditioner: Tänk att få som en av sina första arbetsuppgifter att leda planeringensarbetet för skolans 400-årsjubileum 2023! Det ska bli häftigt!

Innan detta uppdrag var jag rektor på CEH, Carlforsskas Ekonomi- och Handelsskola i tio år och var med att starta och bygga upp den skolan. Eftersom bägge skolorna är del av samma organisation i Västerås stad känner jag till skolans verksamhet en del och jag känner fr.a. skolans fantastiska ledningsgrupp med våra biträdande rektorer och vår administrativa chef bra sedan tidigare. Det är en enorm trygghet för mig.

Jag vill att mitt ledarskap ska vila på engagemang, mod, tydlighet, delaktighet och tillgänglighet. På så sätt vill jag bidra till att Rudbeckianska gymnasiet är en skola där personalen har goda förutsättningar att göra ett riktigt bra arbete med stort engagemang och där vi gemensamt tar ansvar för skolans verksamhet. Jag hoppas också uppfattas som en tillgänglig rektor. Jag vill röra mig på skolan, vara en del av vår verksamhet och ha en öppen dörr. Tveka inte att höra av dig till mig om du funderar något!

Henrik Pettersson

Rektor Rudbeckianska gymnasiet