Skolan med tradition och nytänkande, ger eleverna redskap för livet
– kunskap, självkänsla, empati.
Välkommen att "prova på" en dag hos oss!
Du i årskurs 9 som vill se hur lektionerna på ett program ser ut under en dag, är välkommen att göra en "prova på"-dag. Under dagen får du följa en klass under deras lektioner. Upplägget för "prova-på" skiljer sig lite mellan de olika programmen. Klicka på visa mer för länk till anmälan.
2024-12-03
Anmäl dig via länken så hör vi av oss via e-post: https://forms.office.com/e/CmNWLq498J
Nyfiken på teknik?
Kom och träffa elever som redan går på teknikprogrammet för att höra om deras upplevelser – både på gymnasiet och vilka möjligheter de ser framåt. Vi bjuder på pizza eller sallad och läsk. Under kvällen har vi också en rolig tävling!
2024-11-25
9 januari 2025
17:00–19:00
Alstom Test and Technology Center Office
Wijkmansgatan 8
Buss 4, hållplats Finnslätten
Anmäl dig via QR-koden eller till jenny.gwiten@vasteras.se senast den 3 januari 2025 med ditt namn, telefonnummer och nuvarande skola.
Nya tillfällen till våren
Det kommer nya möjligheter att göra prövningar våren 2025. Håll utkik på hemsidan.
2024-11-25
Årets Yrkeslärare!
Vi gratulerar vår Angelica Gunnarsson, lärare på Barn- och fritidsprogrammet på Rudbeckianska gymnasiet, till utmärkelsen ”Årets Yrkeslärare”.
2024-10-21
Angelica fick priset efter denna fina motivering.
”Du betyder otroligt mycket för oss elever. Du får oss att lyckas och hitta motivation att nå våra mål. Med ditt bemötande och stöd ger du oss kunskap och självförtroende att klara av utmaningar både i skolan och livet. Du gör skillnad för vår framtid. Tack för att du är du!”
Priset delades ut på Yrkesgalan som gick av stapeln 16 oktober.
Stort grattis till alla kvällens vinnare!
Årets Yrkeslärare
Årets APL företag:
Årets APL-handledare:
Sveriges minister för civilt försvar hälsar på Rudbeckianska gymnasiet
Onsdag den 25 september, mitt i beredskapsveckan, fick vi besök av Carl-Oscar Bohlin.
2024-09-25
Carl-Oskar Bohlin gjorde under dagen besök på flera olika platser i Västerås stad. Utöver Mariaberget, ett av Sveriges största skyddsrum, så beökte han även två gymnasiekolor.
På Tranellska gymnasiet visade Räddningstjänst Mälardalen och Västerås Stad upp stadens frivilliga skyddsvakt.
Efter besöket på Tranellska kom han till Rudbeckianska gymnasiet för att hålla ett anförande om Sveriges civilförsvar.
Innan han behövde röra sig vidare till Räddningstjänst Mälardalens nya station svarar Carl-Oskar på flera frågor från eleverna.
Vad hände efter gymnasiet?
Vi har pratat med ett gäng tidigare elever som gärna vill dela med sig av sin berättelse om vad de gör nu, något eller några år efter studenten. Läs om deras liv efter sin tid på Rudbeckianska gymnasiet under "Visa mer".
2024-06-03
Information från de kommunala gymnasieskolorna i Västerås
Till dig som ska välja till gymnasiet eller precis har börjat fundera inför valet till nästa år - se vår film där gymnasiechefen berättar om gymnasievalet och vikten av att välja en skola och ett program som passar just dig. Klicka dig ner under "Visa mer" för att se filmen!
2024-04-19
Under tre dagar har de kommunala gymnasieskolorna träffat många elever från årskurs 8 för att berätta om gymnasiet, valet och öppet hus. Alla kommunala gymnasieskolor samarbetar på olika sätt och detta var en träff där vi informerade ihop på scenen som finns hos Carlforsska gymnasiet. Stefan Remne är chef för samtliga kommunala gymnasieskolor och i filmen får du tips från honom.
Vi vill också passa på att välkomna både elever och vårdnadshavare från årskurs 8 och 9 till våra öppna hus vi har i april.Ni hittar alla våra öppna hus tider till samtliga kommunala skolor under knappen Öppet hus här på webben.
Varma hälsningar
Carlforsska, Edströmska, Hahrska, Tranellska, Rudbeckianska och Widénska.
Maitane Sagarduy Wen - Teknikprogrammet
”Jag ville gå Teknikprogrammet då jag är intresserad av ämnena och programmet ger mig många valmöjligheter efter gymnasiet."
2023-10-24
"Rudbeckianska gymnasiet var ett självklart val eftersom det är en stor skola, har bra rykte och många traditioner och aktiviteter. Jag gillar att Teknikprogrammet har flera inriktningar som vi verkligen får prova på innan vi gör vårt val. Det bästa med Rudbeckianska är känslan av gemenskap. Lärare och elever bidrar till att stämningen här på skolan har överträffat mina förväntningar.”
Eliaz Wiklander - Samhällsvetenskapsprogrammet
"På Rudbeckianska finns många aktiviteter och kurser att välja på."
2023-10-24
"Det gör att jag har många valmöjligheter inför framtiden. Studierna går lagom fort och många ämnen är intressanta. Här finns en bra gemenskap och man utvecklas socialt. Skolan ger en bred och stadig grund inför framtiden.”
Tilde Kinander - Humanistiska programmet
”Jag valde Rudbeckianska för att jag fick höra bra saker om skolan från kompisar."
2023-10-24
"När jag såg de julpyntade skåpen under öppet hus visade det tydligt att det är mer än bara studier här. På Humanistiska programmet är det en speciell gemenskap där alla känner alla. Skolan har levt upp till mina förväntningar – jag får kunskap för livet, nya vänner och många roliga minnen här.”
Talman, landshövding och skolminister hälsar på
Under loppet av sex skoldagar fick vi besök av talman Andreas Norlén, landshövding Johan Sterte samt skolminister Lotta Edholm.
2023-10-24
Andreas Norlén hade en föreläsning för en stor grupp elever från det samhällsvetenskapliga programmet om riksdagens historia och viktigaste uppgifter.
Även landshövding Johan Sterte hade en kortare föreläsning om bland annat vikten av utbildning och därmed kompetensförsörjning och hur viktigt det är för länet.
Skolminister Lotta Edholm som i början av -80 talet själv var elev på Rudbeckianska gymnasiet inledde besöket med att träffa skolans elevrådsstyrelse. Vid detta möte medverkade också kommunpolitiker Roger Haddad. Därefter hölls en föreläsning och frågestund för årskurs 1 i ljushallen.
Besöket avslutades med ett samtal där skolans lärare och skolpersonal fick möjlighet att ställa frågor.
Vad har hänt på 400 år?
Lär er mer om historien bakom sveriges första gymnasium.
2023-04-21
Rudbeckianska gymnasiets grundare
1623 grundades Rudbeckianska gymnasiet av Johannes Rudbeckius. Men vem var han och vad gjorde han mer?
2023-04-21
Finns nu att köpa via Rudbeckianskas bibliotek
Skriften kostar 200 kronor och du betalar via Swish. Om du är intresserad av att köpa boken maila sylvia.kopsell@vasteras.se
2023-03-16
Tre lärare på Rudbeckianska gymnasiet har arbetat med boken 400 år av kunskap som är framtagen i samband med skolans 400 års-firande. Boken är en resa i skolutveckling från 1600-talet fram till nu.