Länk till Vklass

Nyhetsarkiv

Klart med inriktning på samhällsvetenskapsprogrammet

Elever som börjar i år är inte berörda

De elever som börjar i år får fortfarande välja på båda inriktningarna och läsa klart här på skolan.

2021-04-26

För dig som påbörjar utbildningen nu till hösten 2021

Du som börjar hos oss i år kan välja på både samhällsinriktningen och beteendeinriktningen hos oss och får gå klart den inriktningen på här på skolan.

För dig som börjar nästa år på gymnasiet

Förändringen gäller för elever som börjar gymnasiet hösten 2022. Då kommer vi på Rudbeckianska endast ha samhällsinriktningen som valbart alternativ på samhällsvetenskapsprogrammet. Det här betyder att vi kan fortsätta med våra profiler som vi idag har på den inriktningen. Profilerna är Lag, rätt och samhälle, Internationell, samt Entreprenörskap.


Idag har vi fler elever som väljer samhällsinriktningen och går emot den stora söktrenden i Sverige där de flesta väljer beteendeinriktningen. Det säger något om att vi har en bra, populär och attraktiv utbildning. Nu kommer vi kunna specialisera oss ytterligare och att utveckla utbildningen ännu mer.


Börjar du gymnasiet nästa år och vill läsa beteendeinriktningen kan du göra det på Carlforsska gymnasiet eller Widénska gymnasiet, samt på flera av de fristående skolorna.

Student 2021

Onsdag 9 juni

Studentfirande med utspring kommer att genomföras på samtliga kommunala gymnasieskolor onsdagen den 9 juni. Det förutsätter att smittspridningen inte ökar radikalt fram till dess. Utspring med en klass åt gången och bara de absolut närmast anhöriga på plats.

2021-02-23

Till närmaste anhöriga räknas exempelvis föräldrar och syskon. Besökarna behöver tänka på att hålla avstånd till andra på skolgården och följa de anvisningar som finns. När studenterna har sprungit ut måste de tillsammans med sina anhöriga lämna skolgården snarast för att nästa klass ska kunna genomföra sitt utspring. Inför varje moment behöver skolan vidta lämpliga åtgärder för att minimera risken för smittspridning.


Detta gäller den 9 juni för elever och anhöriga:


• Eleverna genomför avslutningsaktiviteter klass- eller gruppvis

• Utspring genomförs för en klass i taget för att undvika trängsel

• För att undvika trängsel får endast absolut närmast anhöriga bjudas in

• Till närmast anhöriga räknas exempelvis föräldrar och syskon

• På skolgården måste avstånd upprätthållas mellan anhöriggrupper

• Elever ska snarast efter utspring åka med anhöriga eller på egen hand från skolans område

• De som tillhör en riskgrupp och inte har vaccinerats bör avstå från deltagande

• De som inte är fullt friska eller har symptom på Corona ska stanna hemma för att inte riskera att smitta andra

• Följ skolans direktiv kring vad som gäller så att alla elever får en så bra studentupplevelse som möjligt


Skolan, polisen och Västerås stad gör allt för att eleverna ska få en så bra student som möjligt utifrån rådande omständigheter. Vi ber er att tänka på att alla har ett stort ansvar för att förhindra smittspridning under studentdagen.

Studenter med studentmössa utanför Rudbeck

Ska du välja till gymnasiet?

Allt du behöver veta finns på en sida

Nu har vi samlat alla våra filmer, programblad och länkar på samma ställe under rubriken "Inför ditt gymnasieval". Här finns skolpresentation, film om elevhälsa, film om våra program där eleverna också berättar varför dom valde just sitt program och mycket mer.

2021-02-01

För att du ska få så mycket information som möjligt om vår skola har vi skapat flera filmer. I filmerna möter du våra elever och medarbetare.

 • Here4you, som jobbar för gemenskap och mot utanförskap och ensamhet, berättar i en av filmerna om sitt viktiga arbete.

 • I filmen om elevhälsan får du möta skolsköterska, kurator, studie- och yrkesvägledare och specialpedagoger som arbetar för att ge dig de bästa förutsättningarna under din studietid här hos oss.

 • Vår rektor berättar om skolan, dess historik och hur den fungerar idag.

 • Kika in i våra lokaler och se hur det ser ut här.

 • Vi har filmer för alla våra program. Där du får fördjupad information om vad programmet innebär. Här möter du både lärare och elever.


Se filmer och läs mer under "Inför ditt gymnasieval"


Tack för att du deltog på vårt digitalt öppet hus

Här nedan, under VISA MER ikonen, finner du filmer om våra program, vad våra elever tycker och om skolan.

2020-11-24

Information inför ditt gymnasieval hittar du här


Här hittar du fördjupande presentationer för varje program.


Film om Barn- och fritidsprogrammet

Film om Humanistiska programmet

Film om Naturvetenskapsprogrammet

Film om Samhällsvetenskapsprogrammet

Film om Teknikprgrammet


Se på våra filmer om skolan och vad våra elever tycker


Vår rektor presenterar skolanSå här ser det ut hos oss

 


Hör vad våra elever tycker om Rudbeckianska och sitt program


Elever berättar om Barn -och fritidsprogrammet

Elever berättar om Humanistiska programmet

Elever berättar om Naturvetenskapsprogrammet

Elever berättar om Samhällsvetenskapsprogrammet

Elever berätter om Teknikprogrammet


Titta på vår livesändning från november

För er som inte var med oss under livsändningen eller vill titta igen kan besöka vår facebook sida.

Klicka på länken Rudbeckianskas Facebook

Bild på elever på Carforsska gymnasiet.

Ska du söka till gymnasiet?

Informationstillfällen på Rudbeckianska

På våra informationstillfällen får du veta mer om skolan och programmet. Vi har datumen klara men jobbar för fullt med anmälningsformulären. I år måste du boka din plats och du får endast ta med dig en anhörig. Datumen hittar du här i nyheten.

2020-10-25

Informationstillfället är för dig som ska söka till gymnasiet och är intresserad av Rudbeckinaska och något av våra program.

På Rudbeckianska är informationstillfällena planerade till:

 • Måndagen den 30 november kl. 17.30-20.00, bokningsbara tider kommer att finnas.
 • Lördagen den 23 januari kl. 11.00-13.00, bokningsbara tider kommer att finnas.

Bokningsbara platser kommer att komma inom kort. För att så många som möjligt ska få chansen att besöka oss får du ta med dig max en person i ditt sällskap. För att vi ska se så att vi håller rätt antal kommer vi att pricka av dig när ni kommer.

Vi följer rekommendationer från Folkhälsomyndigheten och Smittskydd Västmanland och vi har noga planerade informationstillfällen.

Anmälan till informationstillfällen beräknas komma ut v. 44.

Elever från teknikprogrammet sitter i en tekniksal

Teknikprogrammet flyttar till Rudbeckianska

Varmt välkomna till oss hösten 2021!

Hösten 2021 tar vi emot Teknikprogrammet på Rudbeckianska, vilket ska bli väldigt roligt. Vi ser stora samarbetsmöjligheter med naturvetenskapsprogrammet, vilket ger dig ett större urval av kurser att välja mellan och din behörighet kan bli ännu bredare.

2020-09-16

På Rudbeckianska finns ett stort utbud av labbsalar inom kemi och fysik. De praktiska och tekniska lokaler som idag används av teknikprogrammet kommer vi att behålla, till exempel robotlokalen på Finnslätten. Redan nu i höst får elever på teknikprogrammet delta i Rudbeckianskas tävlingar inom naturvetenskap, till exempel Vetenskapsolympiaden.

Fortsatt samarbete med Teknikcollege

Vi kommer att fortsätta det goda och nära samarbetet med näringslivet som finns genom Teknikcollege. Inom Teknikcollege Mälardalen samarbetar vi med allt från stora ABB till mindre företag som är specialister och i många fall världsledande inom sitt område. Teknikbranschen är viktig för oss och vi är viktiga för den. Det finns ett stort behov av kompetens inom naturvetenskap och teknik. Genom Teknikcollege får du den kompetens som företagen efterfrågar och möjligheter att knyta viktiga kontakter redan under gymnasietiden.

Höstterminens prövningsschema

FÖRLÄNGD ANMÄLNINGSTID!

För dig som är eller har varit elev på Rudbeckianska gymnasiet går det fortfarande att anmäla dig till höstterminens prövningar. Sista anmälningsdag är den 15 september.

2020-08-24

Elev som går på gymnasiet har rätt att göra prövning i en kurs där eleven fått betyget F. Elev som har slutat gymnasiet har även rätt att göra prövning i kurs med ett godkänt betyg upp till två år efter avslutade gymnasiestudier.

Prövningsschemat kommer se ut enligt nedan:

 • Onsdag 7/10 - Fysik (delprov 1), Geografi (delprov 1) och Samhällskunskap
 • Fredag 16/10 - Naturkunskap, Kemi, Svenska (delprov 1), Filosofi
 • Onsdag 21/10 - Matematik, Svenska (delprov 2)
 • Onsdag 4/11 - Historia (endast externa elever), Biologi, Övriga ämnen
 • Fredag 13/11 - Fysik (delprov 2), Geografi (delprov 2), Engelska, Moderna språk

Avgiften per prövning är 500 kr för elever som gått ut gymnasiet. Elever som fortfarande går på gymnasiet betalar ingen avgift.

Anmälan sker via denna länk:

https://forms.office.com/Pages/ResponsePage.aspx?id=tWRZ0YH0o02mY8qWECIuQ2UsoDpXAb1KtYx9SJlnBxRUNlNUTDFYRFU4RzlCWU1PMzFVQ1JNU085Ny4u

Pris till lärare på Rudbeckianska

Öyvinn Björkas har tilldelats Svenska Akademiens svensklärarpris 2020

Rudbeckianska gymnasiet är stolta att kunna meddela att Öyvinn Björkas har tilldelats Svenska Akademiens svensklärarpris 2020. Priset instiftades 1987 och skall tilldelas lärare ”som genom sin gärning har stimulerat intresset hos unga människor för svenska språket och litteraturen”.

2020-05-19

”Jag är lika glad som överraskad”, säger Öyvinn om utmärkelsen. ”Det här är lika mycket en bekräftelse för skolan som för mig. Vi på Rudbeckianska sätter kunskap i fokus och jag ser priset som en bekräftelse på att vårt kunskapsfokus andas kvalitet och därför uppmärksammas på det här sättet.”

Förutom att Öyvinn själv belönas med ära och 50 000 kr, tilldelas även skolans svenskinstitution 30 000 kr.

$news.alt

En hälsning från en fd elev

Så här var Emma-Karins tid på Rudbeckianska

”Möjligheten att förändras och växa var något det bästa med min tid på Rudbeck. Den gjordes möjlig av det enorma engagemang som fanns både hos personal och elever. Det fanns en känsla av att alla kunde lyckas, alla skulle lyckas och vi ville dessutom ha roligt under tiden”

2020-02-13

Emma-Karin Rehnman, tidigare elev på Rudbeckianska gymnasiet, tog studenten från naturvetenskapliga programmet år 2018 och har redan hunnit skriva två romaner. Den första, Alla dör i slutet, självpublicerades redan ett halvår efter gymnasiet. Rehnmans andra roman, Atlas, är redo att ges ut och vi hoppas att den kommer ut i tryck så snart som möjligt.

I november 2019 tilldelades Rhenman Lilla Augustpriset för sin novell En ospelad fiol. Priset har varit en språngbräda för många unga författare genom åren, däribland Amanda Svensson, Moa-Lina Croall och Lyra Ekström Lindbäck som senare tilldelats ”stora” Augustpriset.

Emma-Karin Rehnman satsar på en författarkarriär på heltid, hon har redan påbörjat arbetet med sin tredje roman. Just nu jobbar hon deltid som fritidsledare på en skola på Lidingö och kombinerar det med sitt författarskap.

Hör Emma-Karin Rehnman berätta om hur hennes tid på Rudbeckianska gymnasiet varit i klippet ovan. Hon passar även på att ge oss tittare några tips på vägen för de kommande tre åren.

Du kan läsa Emma-Karin Rehnmans vinnande bidrag här: En ospelad fiol.

Vinnare Pedagogiska priset

Vinnarna av Pedagogiska priset

Årets pristagare 2019

Årets pristagare: Önsta förskola som representerades av Emma Gimberg och Pernilla Thölin, Anna-Maria Lind på Rudbeckianska gymnasiet och Pernilla Torseng på Hagabergskolan.

2019-11-06

Anna-Maria Lind, Rudbeckianska gymnasiet

Motiveringen lyder:

”För ditt starka pedagogiska engagemang i arbetet med eleverna. På ett tydligt och strukturerat sätt arbetar du med att skapa goda relationer till och mellan eleverna. Deras samstämmiga upplevelse av att vara sedda och viktiga ger dem inspiration att anstränga sig för att lyckas med studierna. Du har genom relationsbyggandet skapat förutsättningar för ett gott lärande och därmed också för deras gymnasieexamen!”

- Jag är otroligt stolt och rörd, varm i hjärtat. Sen tar det nog lite tid att sjunka in. Det betyder otroligt mycket för hela arbetslaget. För jag är ju inte själv egentligen att få priset utan det är hela arbetslaget och det lyfter också yrkesprogrammet. Så det kommer bli jättekul att göra något tillsammans med de andra som utvecklar och inspirerar oss allihopa, säger Anna-Maria Lind.