Länk till mer information om IST Home

Nyhetsarkiv

Information om studentdagen 7 juni

Vi är mycket glada över att få bjuda in till en studentavslutning i sann Rudbeckiansk anda

Utspring kommer att ske från Gamla huvudbyggnaden med start kl. 11.15 Under "Visa mer" kommer ett utförligt program för dagen.

2024-05-20

Program:

Klockan 11.15: Utspring för våra studentklasser.
Turordning: BF-BFY, HU, NA, SA, TE

Klockan 12.00: Studentmarsch startar från gång- och cykelbanan längs Domkyrkan.

Klockan 12:45: Traktorkortege runt stan.

För att studentdagen ska bli en trevlig tillställning vill vi att avgångselever, deras anhöriga och andra besökare tänker på detta:

  • Från och med 30 april 2022 är det förbjudet att avfyra konfetti som innehåller plast utomhus. Använd inte heller konfetti av papper (undantaget rispapperskonfetti). Det är mycket svårt för oss att städa bort plast- och papperskonfetti, det bidrar till nedskräpning och sprids lätt med vinden. Använd gärna såpbubblor, blomblad eller solrosfrön i stället.
  • Polisen och skolan har tillsammans nolltolerans mot alkohol. Ingen alkohol får förtäras varken på skolgården eller på studentflaken. Den som uppträder berusat eller inte följer våra riktlinjer kan komma att avvisas från skolan och studentflak kan tas ur kortegen, vilket vore mycket tråkigt för hela klassen.

Information om hur föräldrar kan prata med sina tonåringar om alkohol och risker finns att tillgå på Länsstyrelsens webbsida www.fullkoll.nu.

Varmt välkomna till en härlig studentdag hälsar personal och skolledning på Rudbeckianska gymnasiet.

Rudbeckiablommor för 400-års jubileum.
Tidigare elever berättar

Tidigare elever berättar

Vad hände efter gymnasiet?

Vi har pratat med ett gäng tidigare elever som gärna vill dela med sig av sin berättelse om vad de gör nu, något eller några år efter studenten. Läs om deras liv efter sin tid på Rudbeckianska gymnasiet under "Visa mer".

2024-05-13

Till alla som ska välja till gymnasiet

Information från de kommunala gymnasieskolorna i Västerås

Till dig som ska välja till gymnasiet eller precis har börjat fundera inför valet till nästa år - se vår film där gymnasiechefen berättar om gymnasievalet och vikten av att välja en skola och ett program som passar just dig. Klicka dig ner under "Visa mer" för att se filmen!

2024-04-19

Under tre dagar har de kommunala gymnasieskolorna träffat många elever från årskurs 8 för att berätta om gymnasiet, valet och öppet hus. Alla kommunala gymnasieskolor samarbetar på olika sätt och detta var en träff där vi informerade ihop på scenen som finns hos Carlforsska gymnasiet. Stefan Remne är chef för samtliga kommunala gymnasieskolor och i filmen får du tips från honom.

Vi vill också passa på att välkomna både elever och vårdnadshavare från årskurs 8 och 9 till våra öppna hus vi har i april.Ni hittar alla våra öppna hus tider till samtliga kommunala skolor under knappen Öppet hus här på webben.

Varma hälsningar
Carlforsska, Edströmska, Hahrska, Tranellska, Rudbeckianska och Widénska.

 

Prövningar 2024

Information angående prövningar

Inom ett år efter avslutade studier på skolan kan du göra en prövning. Du kan pröva för ett godkänt betyg (om du tidigare fått ett F) eller för ett högre betyg (om du tidigare har ett godkänt betyg). Om det gått mer än ett år ska du istället kontakta vuxenutbildningen. Här kommer du hitta datum för de prövningstillfällen som finns på Rudbeckianska gymnasiet under hösten. Håll utkik.

2024-01-25

Talmans- och ministerbesök

Talman, landshövding och skolminister hälsar på

Under loppet av sex skoldagar fick vi besök av talman Andreas Norlén, landshövding Johan Sterte samt skolminister Lotta Edholm.

2023-10-24

Andreas Norlén hade en föreläsning för en stor grupp elever från det samhällsvetenskapliga programmet om riksdagens historia och viktigaste uppgifter.

Även landshövding Johan Sterte hade en kortare föreläsning om bland annat vikten av utbildning och därmed kompetensförsörjning och hur viktigt det är för länet.

Bild från föreläsning i aulan.
Bild på Andreas Norlén.

Skolminister Lotta Edholm som i början av -80 talet själv var elev på Rudbeckianska gymnasiet inledde besöket med att träffa skolans elevrådsstyrelse. Vid detta möte medverkade också kommunpolitiker Roger Haddad. Därefter hölls en föreläsning och frågestund för årskurs 1 i ljushallen.

Besöket avslutades med ett samtal där skolans lärare och skolpersonal fick möjlighet att ställa frågor.

Bild från föreläsning i ljushallen.
Bild på Lotta Edholm och Henrik Pettersson.

"Skolan ger en bred och stadig grund inför framtiden."

Eliaz Wiklander - Samhällsvetenskapsprogrammet

"På Rudbeckianska finns många aktiviteter och kurser att välja på."

2023-10-24

"Det gör att jag har många valmöjligheter inför framtiden. Studierna går lagom fort och många ämnen är intressanta. Här finns en bra gemenskap och man utvecklas socialt. Skolan ger en bred och stadig grund inför framtiden.”

"Skolan har levt upp till mina förväntningar..."

Tilde Kinander - Humanistiska programmet

”Jag valde Rudbeckianska för att jag fick höra bra saker om skolan från kompisar."

2023-10-24

"När jag såg de julpyntade skåpen under öppet hus visade det tydligt att det är mer än bara studier här. På Humanistiska programmet är det en speciell gemenskap där alla känner alla. Skolan har levt upp till mina förväntningar – jag får kunskap för livet, nya vänner och många roliga minnen här.”

"Det bästa med Rudbeckianska är känslan av gemenskap."

Maitane Sagarduy Wen - Teknikprogrammet

”Jag ville gå Teknikprogrammet då jag är intresserad av ämnena och programmet ger mig många valmöjligheter efter gymnasiet."

2023-10-24

"Rudbeckianska gymnasiet var ett självklart val eftersom det är en stor skola, har bra rykte och många traditioner och aktiviteter. Jag gillar att Teknikprogrammet har flera inriktningar som vi verkligen får prova på innan vi gör vårt val. Det bästa med Rudbeckianska är känslan av gemenskap. Lärare och elever bidrar till att stämningen här på skolan har överträffat mina förväntningar.”

Välkommen till ett nytt läsår på Rudbeckianska gymnasiet!

Läsåret startar måndagen den 21 augusti för samtliga elever.

För dig som börjar årskurs 1 startar vi med ett välkomstsamtal tillsammans med din vårdnadshavare den dagen. Ett brev med en särskild inbjudan är skickad hem till er.

2023-06-29

För er elever på språkintroduktion (IMS) är det samling klockan 09.00 i musiksalen (sal 501, andra våningen i Gamla Huvudbyggnaden).

Gemensam samling för åk 1 blir sedan tisdag 8.30 i Ljushallen.

Årskurs 2 och 3 samlas gemensamt klockan måndag 21 augusti kl14.30 i ljushallen innan ni fortsätter klassvis.

Invigningsdag 24 maj

Nu inviger vi jubileumsveckan Rudbeckianska 400 år som pågår 24-31 maj

Ta del av fantastiska arrangemang under hela jubileumsveckan. Vi börjar med invigning av minnesmärket/konstverket "Lekplatsen - Himlen är vårt enda tak" och festligheter på vår skolgård. Läs mer under "Visa mer".

2023-05-16

11:30 Invigningen av jubileumsveckan och konstverket "Lekplatsen - Himlen är vårt enda tak". Vid scen mellan Västerås domkyrka och stadsbiblioteket.
12:30 Festligheter på Rudbeckianskas skolgård. Vi bjuder Rudbeckiusbakelse och dryck.
12:40 Dansframträdande av Carlforsska gymnasiet.
13:00 Gymnastikuppvisning av Västerås gymnastikförening.
13:30 Modekavalkad av Hahrska gymnasiet.
14:00 Invigning av jubileumsutställning i Västerås domkyrka.

Läs mer om veckans program: https://plus.vasteras.se/rudbeckianska-400-ar

$news.alt

Johannes Rudbeckius

Rudbeckianska gymnasiets grundare

1623 grundades Rudbeckianska gymnasiet av Johannes Rudbeckius. Men vem var han och vad gjorde han mer?

2023-04-21

$news.alt

Rudbeckianska gymnasiets historia

Vad har hänt på 400 år?

Lär er mer om historien bakom sveriges första gymnasium.

2023-04-21

Rudbeckianska 400 år

Jubileumsåret fortsätter nu med flera evenemang

I år firar vi idén om allas rätt till utbildning. Då har 400 år passerat sedan Johannes Rudbeckius grundade Sveriges äldsta gymnasium. Och lärdomsgnistan har givit fyr och kraft till Sverige som industrination. Under jubileumsåret arrangeras flera olika evenemang, allt från föresläsningar och konserter till utställningar. Kom och fira tillsammans med oss!

2023-04-03

Följ länken nedan för mer information om vad som händer framöver:
Jubileumsåret 2023

Jubileumsskriften "400 år av kunskap"

Finns nu att köpa via Rudbeckianskas bibliotek

Skriften kostar 200 kronor och du betalar via Swish. Om du är intresserad av att köpa boken maila sylvia.kopsell@vasteras.se

2023-03-16

Tre lärare på Rudbeckianska gymnasiet har arbetat med boken 400 år av kunskap som är framtagen i samband med skolans 400 års-firande. Boken är en resa i skolutveckling från 1600-talet fram till nu.

Bild på David Randberg

"Min gymnasietid är jag väldigt nöjd med."

David Randberg - Naturvetenskapsprogrammet

"Jag valde Rudbeckianska för jag ville gå på en skola med många elever och lockades av skolans alla fester och traditioner."

2022-10-24

"Naturprogrammet är ett brett program som ger många valmöjligheter i framtiden. Min gymnasietid är jag väldigt nöjd med.Jag har haft bra lärare, fått en bra grund för fortsatta studier och lärt känna massor av nya människor."

Bild på Kevin Kallioniemi

"Nu är jag en sann Rudbeckian."

Kevin Kallioniemi - Barn och fritidsprogrammet

"Barn och fritid för mig var givet eftersom jag ville gå i min pappas fotspår och arbeta med ungdomar."

2022-10-24

"Jag är glad att jag kom in på Rudbeck, här har jag fått goda vänner och riktigt roliga år.
Nu är jag en sann Rudbeckian."

Bild på Alexandra Sestelo Lundman

"Utbildningen har överträffat mina förväntningar..."

Alexandra Sestelo Lundman - Humanistiska programmet

"Jag har ett stort intresse för språk och efter att ha besökt öppet hus beslutade jag mig för att spendera min gymnasietid här på Rudbeckianska och humanistiska programmet."

2022-10-24

"Utbildningen har överträffat mina förväntningar med intressanta kurser och fin klassgemenskap.
Den har både stimulerat mitt behov av att lära mig och bidragit till min personliga utveckling. Alla utmaningar och att omges av kloka och välkomnande människor har gjort att jag har vuxit som individ."

Ny inriktning på humanistiska programmet

Inriktning kultur

Till hösten 2022 kommer vi att erbjuda kulturinriktningen vid sidan av språkinriktningen på humanistiska programmet under förutsättning att beslut fattas i nämnd. Kulturinriktningen ger dig fördjupade kunskaper i kultur, historia och människans tänkande.

2021-10-14

Ny profil på samhällsprogrammet

Profil - Samhällspåverkan

Är du nyfiken på hur samhället vi lever i påverkar oss? Vill du lära dig mer om hur vi som individer kan påverka vår omvärld? Då är den här profilen något för dig.

2021-10-14

Här får du, genom att arbeta med samhällskunskap både i teori och praktik, utveckla kunskaper som möjliggör medvetna val och inflytande. Dessutom får du fördjupa din förståelse för komplexa samhällsfrågor som berör politisk, ekonomisk och social hållbarhet. Du får också lära dig mer om demokrati och om hur en människa kan påverkas för att tycka, tänka och agera på ett visst sätt.

Juan Bergdahl med en drönare i handen i Vasaparken

Pris till projekt på teknikprogrammet

Europeiskt pris för innovativt lärande

Juan Bergdahl får pris av EU-kommissionen för bästa innovativa lärande genom projektet Icaros. I projektet var bland annat elever och lärare från teknikprogrammet med på dåvarande Wijkmanska gymnasiet. Idag bedrivs ett uppföljningsprojekt på teknikprogrammet på Rudbeckianska tillsammans med elever från industriteknika programmet på Hahrska gymnasiet.

2021-09-21

Icaros hade som målsättningen att ta fram metoder och lektioner hur tematiskt lärande kan användas i skolor. Att konstruera och bygga drönare var temat såväl mellan skolorna, som inom de enskilda skolorna. Temat användes i allt från tekniska ämnen till samhällskunskap och engelska.


Projektet mynnade ut i fem stora drönare, men det viktigaste resultatet var att lektionsupplägg, metoder och lärarhandledningar togs fram. Under projektets gång såg lärare och förbättrat resultat hos eleverna och mindre frånvaro.


- Projektet var spännande och utvecklande eftersom det inte fanns några färdiga lösningar. Lärarna och eleverna fick tillsammans experimentera sig fram till lösningar som fungerande, berättar Juan Bergdahl, projektkoordinator och idag lärare på Hahrska gymnasiet.

Nytt projekt mellan industritekniska programmet och teknikprogrammet

Ett uppföljningsprojekt, Demeter, pågår nu med elever och lärare från teknikprogrammet på Rudbeckianska gymnasiet och industritekniska programmet på Hahrska gymnasiet. I det projektet vidareutvecklas metoderna som togs fram i Icaros för att sedan spridas till kollegor i hela Europa. Temat denna gång är att bygga minröjningsfordon.

Strategiskt arbete med internationalisering på de kommunala gymnasieskolorna

På alla kommunala gymnasieskolor i Västerås finns en handlingsplan för hur skolorna ska arbeta strategiskt med internationalisering. Elever som är med i internationella projekt och utbyten får utökad förståelse för sin omvärld utifrån ett ekonomiskt, kulturellt och politiskt perspektiv. Det är även viktigt eftersom det stärker elevers självförtroende och personliga utveckling samt motivationen att lära sig andra språk ökar.

Hej!

Jag heter Henrik Pettersson och är sedan 1 augusti ny rektor på Rudbeckianska gymnasiet.

Jag känner en enorm stolthet, glädje och ödmjukhet över att ha fått uppdraget att som rektor förvalta och utveckla den här underbara skolan! Jag ser nu fram emot att lära känna skolan, alla som arbetar här och förstås våra elever. Jag vill lära känna vad som är unikt för just oss här på Rudbeckianska.

2021-08-10

Redan efter en vecka på nya jobbet känner jag vilken trivsel det finns här och att det här är en skola som präglas av stort engagemang, kunnig personal, vänlighet och mycket glädje! Framöver vill jag tillsammans med skolans personal fortsätta utveckla Rudbeckianska så vi är en skola som vilar på stolta traditioner, där elever och personal trivs och mår bra och där vi förstås når mycket goda studieresultat.

Apropå traditioner: Tänk att få som en av sina första arbetsuppgifter att leda planeringensarbetet för skolans 400-årsjubileum 2023! Det ska bli häftigt!

Innan detta uppdrag var jag rektor på CEH, Carlforsskas Ekonomi- och Handelsskola i tio år och var med att starta och bygga upp den skolan. Eftersom bägge skolorna är del av samma organisation i Västerås stad känner jag till skolans verksamhet en del och jag känner fr.a. skolans fantastiska ledningsgrupp med våra biträdande rektorer och vår administrativa chef bra sedan tidigare. Det är en enorm trygghet för mig.

Jag vill att mitt ledarskap ska vila på engagemang, mod, tydlighet, delaktighet och tillgänglighet. På så sätt vill jag bidra till att Rudbeckianska gymnasiet är en skola där personalen har goda förutsättningar att göra ett riktigt bra arbete med stort engagemang och där vi gemensamt tar ansvar för skolans verksamhet. Jag hoppas också uppfattas som en tillgänglig rektor. Jag vill röra mig på skolan, vara en del av vår verksamhet och ha en öppen dörr. Tveka inte att höra av dig till mig om du funderar något!

Hälsningar

Henrik Pettersson

Rektor Rudbeckianska gymnasiet

Tel: 021-399402

e-post: henrik.pettersson@vasteras.se

 

Pris till lärare på Rudbeckianska

Öyvinn Björkas har tilldelats Svenska Akademiens svensklärarpris 2020

Rudbeckianska gymnasiet är stolta att kunna meddela att Öyvinn Björkas har tilldelats Svenska Akademiens svensklärarpris 2020. Priset instiftades 1987 och skall tilldelas lärare ”som genom sin gärning har stimulerat intresset hos unga människor för svenska språket och litteraturen”.

2020-05-19

”Jag är lika glad som överraskad”, säger Öyvinn om utmärkelsen. ”Det här är lika mycket en bekräftelse för skolan som för mig. Vi på Rudbeckianska sätter kunskap i fokus och jag ser priset som en bekräftelse på att vårt kunskapsfokus andas kvalitet och därför uppmärksammas på det här sättet.”

Förutom att Öyvinn själv belönas med ära och 50 000 kr, tilldelas även skolans svenskinstitution 30 000 kr.

$news.alt

En hälsning från en fd elev

Så här var Emma-Karins tid på Rudbeckianska

”Möjligheten att förändras och växa var något det bästa med min tid på Rudbeck. Den gjordes möjlig av det enorma engagemang som fanns både hos personal och elever. Det fanns en känsla av att alla kunde lyckas, alla skulle lyckas och vi ville dessutom ha roligt under tiden”

2020-02-13

Emma-Karin Rehnman, tidigare elev på Rudbeckianska gymnasiet, tog studenten från naturvetenskapliga programmet år 2018 och har redan hunnit skriva två romaner. Den första, Alla dör i slutet, självpublicerades redan ett halvår efter gymnasiet. Rehnmans andra roman, Atlas, är redo att ges ut och vi hoppas att den kommer ut i tryck så snart som möjligt.

I november 2019 tilldelades Rhenman Lilla Augustpriset för sin novell En ospelad fiol. Priset har varit en språngbräda för många unga författare genom åren, däribland Amanda Svensson, Moa-Lina Croall och Lyra Ekström Lindbäck som senare tilldelats ”stora” Augustpriset.

Emma-Karin Rehnman satsar på en författarkarriär på heltid, hon har redan påbörjat arbetet med sin tredje roman. Just nu jobbar hon deltid som fritidsledare på en skola på Lidingö och kombinerar det med sitt författarskap.

Hör Emma-Karin Rehnman berätta om hur hennes tid på Rudbeckianska gymnasiet varit i klippet ovan. Hon passar även på att ge oss tittare några tips på vägen för de kommande tre åren.

Du kan läsa Emma-Karin Rehnmans vinnande bidrag här: En ospelad fiol.

Vinnare Pedagogiska priset

Vinnarna av Pedagogiska priset

Årets pristagare 2019

Årets pristagare: Önsta förskola som representerades av Emma Gimberg och Pernilla Thölin, Anna-Maria Lind på Rudbeckianska gymnasiet och Pernilla Torseng på Hagabergskolan.

2019-11-01

Anna-Maria Lind, Rudbeckianska gymnasiet

Motiveringen lyder:

”För ditt starka pedagogiska engagemang i arbetet med eleverna. På ett tydligt och strukturerat sätt arbetar du med att skapa goda relationer till och mellan eleverna. Deras samstämmiga upplevelse av att vara sedda och viktiga ger dem inspiration att anstränga sig för att lyckas med studierna. Du har genom relationsbyggandet skapat förutsättningar för ett gott lärande och därmed också för deras gymnasieexamen!”

- Jag är otroligt stolt och rörd, varm i hjärtat. Sen tar det nog lite tid att sjunka in. Det betyder otroligt mycket för hela arbetslaget. För jag är ju inte själv egentligen att få priset utan det är hela arbetslaget och det lyfter också yrkesprogrammet. Så det kommer bli jättekul att göra något tillsammans med de andra som utvecklar och inspirerar oss allihopa, säger Anna-Maria Lind.