Länk till Vklass

Nyhetsarkiv

Välkomna tillbaka till skolan!

18 augusti är det skolstart

Vi önskar både gamla och nya elever varmt välkomna till skolan. Extra kul tycker vi att det är att få ta emot er i skolorna igen efter en vår med distansundervisning. Mer information om skolstarten ges i Vklass.

Den 18 augusti är det skolstart. Information om skolstarten kommer att läggas ut i Vklass. Det går också bra att kontakta oss på skolan om du har några frågor. Du hittar våra kontaktuppgifter på sidan Kontakt.

Information om aktuella datum för läsåret 2020-2021 på Västerås stads webbsida.

Information till nya elever och vårdnadshavare om Vklass och hur ni loggar in där.

Vi ses!

Sommarlov!

Vi önskar alla en trevlig sommar!

Nu är det sommarlov! Vi önskar alla en trevlig sommar och välkomna tillbaka till hösten. Extra kul tycker vi att det är att få ta emot alla nya och gamla elever till skolorna igen efter en vår med distansundervisning.

Vi önskar gamla och nya elever välkomna till terminsstarten den 18 augusti. Om du har några frågor om skolstarten är du välkommen att kontakta oss. Du hittar våra kontaktuppgifter på sidan Kontakt.

Information om aktuella datum för läsåret 2020-2021 på Västerås stads webbsida

Information till nya elever och vårdnadshavare om Vklass och hur ni loggar in där på Västerås stads webbsida

Glad sommar!

Anmälan till höstens prövningar

Nu kan du som är eller har varit elev på Rudbeckianska gymnasiet anmäla dig till höstterminens prövningar.

Sista anmälningsdag är 9 augusti 2020. Länk till anmälan finns längst ned i texten.

Elev som går på gymnasiet har rätt att göra prövning i en kurs där eleven fått betyget F. Elev som har slutat gymnasiet har även rätt att göra prövning i kurs med ett godkänt betyg upp till två år efter avslutade gymnasiestudier.

Prövningsschemat kommer att sammanställas och publiceras under augusti månad. Samtliga prövningar kommer att genomföras under perioden v. 38-v. 43 d.v.s. mellan 14/9 och 23/10.

Information om betalning för elever som har gått ut gymnasiet kommer i augusti. Avgiften per prövning är 500 kr för elever som gått ut gymnasiet. Elever som fortfarande går på gymnasiet betalar ingen avgift.

Anmäl dig här:
forms.office.com/.../ResponsePage.aspx

Livestream från studenten 5/6 2020

Vi sänder studenten live via Facebook

Då vi i Coronatider måste dra ner på antalet besökare till årets student kommer den sändas live på Facebook. För att komma till sändningen går du in på följande adress: https://www.facebook.com/Rudbeckianska/

Här finns en klickbar länk till Facebook: https://www.facebook.com/Rudbeckianska/

Pris till lärare på Rudbeckianska

Öyvinn Björkas har tilldelats Svenska Akademiens svensklärarpris 2020

Rudbeckianska gymnasiet är stolta att kunna meddela att Öyvinn Björkas har tilldelats Svenska Akademiens svensklärarpris 2020. Priset instiftades 1987 och skall tilldelas lärare ”som genom sin gärning har stimulerat intresset hos unga människor för svenska språket och litteraturen”.

”Jag är lika glad som överraskad”, säger Öyvinn om utmärkelsen. ”Det här är lika mycket en bekräftelse för skolan som för mig. Vi på Rudbeckianska sätter kunskap i fokus och jag ser priset som en bekräftelse på att vårt kunskapsfokus andas kvalitet och därför uppmärksammas på det här sättet.”

Förutom att Öyvinn själv belönas med ära och 50 000 kr, tilldelas även skolans svenskinstitution 30 000 kr.

Elever från teknikprogrammet sitter i en tekniksal

Teknikprogrammet på Rudbeckianska från och med hösten 2021

Varmt välkomna önskar vi teknikeleverna

Hösten 2021 tar vi emot Teknikprogrammet på Rudbeckianska. Om du börjar teknikprogrammet på Wijkmanska denna höst läser du första året på Wijkmanska och de övriga två åren på Rudbeckianska. Båda våra skolor har stora fördelar som du i så fall får ta del av.

Många fördelar för dig som elev

Wijkmanska är skolan med stark teknikanknytning och Rudbeckianska är skolan med lång erfarenhet av naturvetenskap. Det ger dig ett större urval av kurser att välja mellan och din behörighet kan bli ännu bredare.

På Rudbeckianska finns ett stort utbud av labbsalar inom kemi och fysik. De praktiska och tekniska lokaler som idag används av teknikprogrammet kommer vi att behålla, till exempel robotlokalen på Finnslätten. Som ett extra plus får du äta lunch i den helt nybyggda skolrestaurangen som står klar till hösten 2021 på Rudbeckianska. Redan nu i höst får elever på teknikprogrammet delta i Rudbeckianskas tävlingar inom naturvetenskap, till exempel vetenskapsolympiaden. När du sedan börjar på skolan finns det en hel rad fina traditioner att ta del av, liksom föreningar, aktiviteter och Skol-if.

Teknikföretagen behöver din kompetens

Vår ambition är att flytten ska vara så smidig som möjligt med flera lärare från Wijkmanska som följer med och klasser som är kvar i samma form. Vi vill också behålla det goda och nära samarbetet med näringslivet som finns genom Teknikcollege. Därför känns det bra att företagen också står bakom förändringen, allt från stora ABB till mindre företag som är specialister och i många fall världsledande inom sitt område. Teknikbranschen är viktig för oss och vi är viktiga för den. Det finns ett stort behov av kompetens inom naturvetenskap och teknik. Genom att lyfta teknikprogrammet stärker vi också Västerås som teknikstad. Genom Teknikcollege får du kompetensen som företagen efterfrågar och möjligheter att knyta viktiga kontakter redan under gymnasietiden.

Kontakta oss om du har frågor

Beslutet om flytten fattades den 29 april av Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden. Nu är det omvalsperiod fram till 7 maj. Det är viktigt för oss att du vet om vad som händer. Du eller dina föräldrar får gärna höra av er till oss om ni har frågor och funderingar kring detta. Du kan också kontakta Wijkmanskas rektor för frågor.

Kontaktuppgifter till vår rektor

Läs mer om teknikprogrammet på Wijkmanskas sida

Läs mer om Wijkmanska och hitta kontaktuppgifter på deras webbplats

Omval görs på gymnasieantagningen.se

Chatta kring detta med Teknikprogrammets rektor 29 april

Den 29:e april, mellan kl. 17-19 kommer rektorn på Wijkmanska gymnasiet där teknikprogrammet ligger idag finnas tillgänglig på chatt. Där kan du ställa frågor kring detta beslut och vad det innebär. Du hittar mer information om hur du ansluter dig till chatten på Wijkmanskas webbplats. Självklart kan du ställa frågor utanför denna tid till både oss och Wijkmanska.

$news.alt

En hälsning från en fd elev

Så här var Emma-Karins tid på Rudbeckianska

”Möjligheten att förändras och växa var något det bästa med min tid på Rudbeck. Den gjordes möjlig av det enorma engagemang som fanns både hos personal och elever. Det fanns en känsla av att alla kunde lyckas, alla skulle lyckas och vi ville dessutom ha roligt under tiden”

Emma-Karin Rehnman, tidigare elev på Rudbeckianska gymnasiet, tog studenten från naturvetenskapliga programmet år 2018 och har redan hunnit skriva två romaner. Den första, Alla dör i slutet, självpublicerades redan ett halvår efter gymnasiet. Rehnmans andra roman, Atlas, är redo att ges ut och vi hoppas att den kommer ut i tryck så snart som möjligt.

I november 2019 tilldelades Rhenman Lilla Augustpriset för sin novell En ospelad fiol. Priset har varit en språngbräda för många unga författare genom åren, däribland Amanda Svensson, Moa-Lina Croall och Lyra Ekström Lindbäck som senare tilldelats ”stora” Augustpriset.

Emma-Karin Rehnman satsar på en författarkarriär på heltid, hon har redan påbörjat arbetet med sin tredje roman. Just nu jobbar hon deltid som fritidsledare på en skola på Lidingö och kombinerar det med sitt författarskap.

Hör Emma-Karin Rehnman berätta om hur hennes tid på Rudbeckianska gymnasiet varit i klippet ovan. Hon passar även på att ge oss tittare några tips på vägen för de kommande tre åren.

Du kan läsa Emma-Karin Rehnmans vinnande bidrag här: En ospelad fiol.

Vinnare Pedagogiska priset

Vinnarna av Pedagogiska priset

Årets pristagare 2019

Årets pristagare: Önsta förskola som representerades av Emma Gimberg och Pernilla Thölin, Anna-Maria Lind på Rudbeckianska gymnasiet och Pernilla Torseng på Hagabergskolan.

Anna-Maria Lind, Rudbeckianska gymnasiet

Motiveringen lyder:

”För ditt starka pedagogiska engagemang i arbetet med eleverna. På ett tydligt och strukturerat sätt arbetar du med att skapa goda relationer till och mellan eleverna. Deras samstämmiga upplevelse av att vara sedda och viktiga ger dem inspiration att anstränga sig för att lyckas med studierna. Du har genom relationsbyggandet skapat förutsättningar för ett gott lärande och därmed också för deras gymnasieexamen!”

- Jag är otroligt stolt och rörd, varm i hjärtat. Sen tar det nog lite tid att sjunka in. Det betyder otroligt mycket för hela arbetslaget. För jag är ju inte själv egentligen att få priset utan det är hela arbetslaget och det lyfter också yrkesprogrammet. Så det kommer bli jättekul att göra något tillsammans med de andra som utvecklar och inspirerar oss allihopa, säger Anna-Maria Lind.