Länk till mer information om IST Home

Det naturliga valet

Sarah Daag Jacobsen - Naturvetenskapliga programmet

För många är gymnasiestudierna ett steg på vägen för att nå andra mål i livet. För Sarah Daag Jacobsen stämmer det så klart också. Men lika mycket som det var en språngbräda mot läkaryrket, lika mycket är gymnasietiden för alltid något hon ser som en av de bästa tiderna i hennes liv.

- Jag fick så mycket möjligheter under mina år på Rudbeckianska gymnasiet. Jag var bland annat och tävlade i kemi i Sankt Petersburg och fick bo inneboende hos en rysk familj. Hur många har fått göra det? Folk tror att jag ljuger när jag berättar det, säger Sarah Daag Jacobsen.

För Sarah är en arbetsdag aldrig den andra lik. Hon håller på med sin specialisttjänstgöring som läkare inom obstetrik och gynekologi på Karolinska universitetssjukhuset. Även om det så klart finns rutiner att förhålla sig till som exempelvis att gå igenom jourrapporter från nattpersonalen, så är oftast mycket av det som händer under en arbetsdag en överraskning. Just ovissheten och spänningen som finns i det gör att Sarah känner att hon valt helt rätt i livet.

- Ibland när jag startar mitt skift så kan jag få besked om att jag ska göra ett kejsarsnitt direkt. Mitt arbete står aldrig stilla, vilket är tur det. Jag ska ju göra det här i 40 år till.

För Sarah började resan mot läkaryrket på Rudbeckianska gymnasiet. Det naturvetenskapliga programmet finns på många skolor, men valet av skola har aldrig ångrats. Tvärtom så är den tiden ett av Sarah bästa minnen hittills i livet. Engagerade lärare, en bra organisation och ett rikt föreningsliv utanför studierna är något som Sarah lyfter fram som avgörande faktorer för varför hon trivdes så bra. Sarah upplever att en del kan skrämmas av skolans storlek. Men det är inget som hon anser ska avskräcka någon. Tvärtom så skapar det unika möjligheter.

- Jag är så tacksam för min tid på Rudbeck. Det var tre fantastiska år med ett extremt roligt socialt liv. Det fanns en sådan härlig gemenskap och möjligheter att utvecklas. Mitt engagemang i Skol IF (idrottsföreningen) har gett mig unika ledarskapserfarenheter jag inte kunnat få någon annanstans.

Vägen mot universitetsstudierna har alltid varit rak, däremot har inte alltid universitetsstudierna varit utan problem. Men Sarah menar att en viktig detalj från hennes gymnasietid gav henne extra bra förutsättningar jämfört med hennes läkarstudentkompisar.

- Jag fick med mig god kunskap i studieteknik, men fick också utmanas av ett tempo som gjorde mig väl rustad för vidare studier. Jag hade flera vänner på läkarprogrammet som hamnade i chocktillstånd över det väldigt höga tempot. Men jag som hade gått på Rudbeck hade en väldigt bra grund som gjorde att jag kände mig mycket väl förberedd.

Sarah valde att flytta till Uppsala för sina universitetsstudier och ångrade inte sitt val. Hon beskriver att hon kände samma familjära känsla i studentstaden Uppsala som hon gjorde på Rudbeckianska gymnasiet. Närheten till hemstaden Västerås var så klart också ett plus som vägde över till Uppsalas favör. Studierna till läkare är tuffa medger Sarah, men menar att allting har visat sig vara värt det. Förutom det oförutsägbara i yrket, så är det framför allt en sak som gör att Sarah ser sig själv stanna i det livet ut.

- Det bästa med mitt arbete är alla de patienter jag får möta och att få vara en del av deras livs bästa - och ibland värsta - upplevelser. Det är en sådan ynnest att dagligen få komma människor så nära in på livet.

För de som funderar på att gå i Sarahs fotspår så är det just möjligheterna att få chansen att prova på att engagera sig i en skolförening som hon lyfter fram som något man inte får missa. Bra lärare, en topputbildning och stabil organisation kommer alla elever få på Rudbeckianska gymnasiet. Däremot är det egna engagemanget något som lätt kan gå förlorat om man inte själv tar det steget.

- Gymnasietiden på Rudbeck är en tid som aldrig kommer tillbaka och jag är så glad att jag passade på att prova på andra aktiviteter vid sidan av mina studier. Det är jag evigt tacksam för nu. Varje gång jag är i Västerås och går förbi skolan så fylls jag av många fina minnen och en härlig känsla.

Gymnasietiden ligger Sarah varmt om hjärtat och arbetet med att hjälpa nya hjärtan komma till världen fortsätter. Sarah är mitt uppe i att förverkliga sin livsresa. En resa som för många människor i över 400 år har startat på just Rudbeckianska gymnasiet.