Länk till Vklass
Program 1

Naturvetenskapsprogrammet

Här får du bredaste möjliga högskolebehörigheten för vidare studier

Naturvetenskap är en viktig förutsättning för den snabba utvecklingen i vårt moderna samhälle inom exempelvis medicin, matematik och teknik.

Stora möjligheter för framtiden

Hos oss på Rudbeckianska lär du dig att förstå den naturvetenskapliga världsbilden och du lär dig att arbeta på ett naturvetenskapligt sätt.
Rudbeckianska gymnasiet erbjuder inriktningarna naturvetenskap respektive naturvetenskap och samhälle.
Det finns en internationell profil som kan väljas oavsett vilken inriktning man går.

 

Programmet erbjuder också programinriktat val för dig som saknar betyg i matematik eller engelska.
Prata med din studie- och yrkesvägledare för att få mer information om hur du söker det.


Programblad Naturvetenskapsprogrammet Pdf, 697.2 kB.

Hos oss får du garanterat bästa möjliga förutsättningar för vidare studier tack vare våra engagerade och legitimerade lärare, våra välutrustade labbsalar och framförallt tack vare att du kommer vara i en miljö som präglas av en passion för både lärande och naturvetenskap.

Vårt grundläggande pedagogiska tänk är att vi använder formativa metoder i klassrummet för att stötta våra elevers lärande, detta kombineras med att vi kontinuerligt jobbar i basgrupper.

Lektionstiden fördelas på 2-3 pass per vecka för att skapa bättre förutsättningar för varierad undervisning. Utbildningen består bland annat av lärarledda föreläsningar, fältstudier, laborationer och ämnesövergripande projekt.


På den naturvetenskapliga inriktningen får du behörighet till princip alla högskoleutbildningar. Här ingår fördjupade kunskaper i matematik, biologi, fysik och kemi. Med hjälp av de valbara kurserna kan du rikta in dig mot de ämnen som intresserar dig mest inom naturkunskap, som till exempel kriminalteknik, bioteknik, fysik och matematik.

På inriktningen naturvetenskap och samhälle får du en bred behörighet till fortsatta högskolestudier. Här ingår fördjupade kunskaper inom energi och miljö, samhällskunskap och biologi. Med hjälp av alla valbara kurser kan du rikta in dig mot de ämnen som intresserar dig mest inom antingen naturvetenskap eller samhällskunskap.

 

Oavsett inriktning kan du välja vår internationella profil. På den får du fördjupade kunskaper om andra kulturer och ytterligare möjlighet att använda engelska som arbetsspråk. Du studerar bland annat internationella relationer, freds- och rättvisefrågor, mänskliga rättigheter och hållbar utveckling. Den internationella profilen har en progression som avslutas med att du i årskurs 3 deltar i ett elevutbyte där det ingår en fältresa till ett annat land. Länder vi har haft utbyte med är Israel/Palestina, Slovenien och Kina.

 


Gymnasiegemensamma ämnen, 1 150p

Poäng

Engelska 5

100

Engelska 6

100

Historia 1b

100

Idrott och hälsa 1

100

Matematik 1c

100

Matematik 2c

100

Matematik 3c

100

Religionkunskap 1

50

Samhällskunskap 1b

100

Svenska 1 / SVA 1

100

Svenska 2 / SVA 2

100

Svenska 3 / SVA 3

100
Programgemensamma karaktärsämnen, 450p

Poäng

Biologi 1

100

Fysik 1

150

Kemi 1

100

Moderna språk

100
Övriga gemensamma ämnen, 300p

Poäng

Individuellt val

200

Gymnasiearbete

100


Inriktning Naturvetenskap, 400p

Poäng

Biologi 2

100

Fysik 2

100

Kemi 2

100

Matematik 4

100
Inriktning Naturvetenskap och Samhälle, 400p

Poäng

Samhällskunskap 2

100

Geografi 1

100

Biologi 2

100

Miljö- och energikunskap

100
Programfördjupningar, 200p

Poäng

Naturvetenskaplig spec.

100

Programmering 1

100

Engelska 7

100

Matematik 5

100

Bioteknik

100

Retorik

100

Entreprenörskap

100

(Man väljer2 av dessa kurser)

Programfördjupning Internationell profil

Poäng

Internationella relationer

100

Engelska 7

100

Du får många valmöjligheter för framtiden

Utbildningen passar dig som vill studera vidare efter gymnasiet. När du läser Naturvetenskapsprogrammet får du en mycket bred högskolebehörighet. Du blir förberedd att plugga vidare inom framförallt naturvetenskap, teknik och matematik, men du kan välja att studera vidare inom många områden. Exempel på högskolestudier du blir behörig till är läkare, ingenjör, psykolog, ekonom, arkitekt och lärare.