Länk till Vklass
Program 1

Naturvetenskapsprogrammet

Här får du bredaste möjliga högskolebehörigheten för vidare studier

På Naturvetenskapsprogrammet på Rudbeckianska får du den bredaste möjliga högskolebehörigheten för vidare studier. Naturvetenskap är en viktig förutsättning för den snabba utvecklingen i vårt moderna samhälle inom exempelvis medicin, matematik och teknik.Stora möjligheter för framtiden

På Naturvetenskapsprogrammet på Rudbeckianska får du den bredaste möjliga högskolebehörigheten för vidare studier. Här lär du dig att förstå den naturvetenskapliga världsbilden och använda naturvetenskapliga arbetssätt. Vi har moderna, välutrustade labblokaler och genomför många fältstudier i närområdet. Här möter du välutbildade, engagerade lärare som varierar undervisningen mellan teori, laboratorier och fältstudier. Vi arbetar ämnesövergripande inom ett flertal områden för att du ska få så goda kunskaper som möjligt och bli väl förberedd för vidare studier.


Programmet erbjuder också programinriktat val för dig som saknar betyg i matematik eller engelska. Prata med din studie- och yrkesvägledare för att få mer information om hur du söker det.

 

Programblad NaturvetenskapsprogrammetPDF

Hos oss på Rudbeckianska gymnasiet lär du dig att arbeta på ett naturvetenskapligt sätt och att förstå den naturvetenskapliga världsbilden. Vi använder ett varierat arbetssätt på våra inriktningar och du får all din undervisning av kunniga och behöriga lärare.

På naturvetenskapsprogrammet erbjuder vi inriktningarna Naturvetenskap och Naturvetenskap och samhälle. Dessutom finns en internationell profil på programmet. På naturvetenskapliga programmet får du en bred behörighet för framtida studier vid högskola och universitet.


På den naturvetenskapliga inriktningen får du en bred behörighet för nästan alla högskoleutbildningar. Här ingår fördjupade kunskaper i matematik, biologi, fysik och kemi. Du får lära dig om de viktiga områdena energi och miljö. Du får också kunskap och förståelse för naturvetenskapliga processers betydelse för industri, medicin och hållbar livsmiljö.


Inriktningen naturvetenskap och samhälle ska ge kunskaper inom naturvetenskap, samhällskunskap och geografi. Om du är intresserad kan du med hjälp av alla valbara kurser få en utbildning som är en kombination av båda naturvetenskapsprogrammet och samhällsvetenskapsprogrammet.


På den internationella profilen får du fördjupad kunskap om andra kulturer och ytterligare möjligheter att använda engelska som arbetsspråk.
Den internationella profilen har en progression som avslutas med att du i årskurs 3 deltar i ett elevutbyte med Kina alternativt Israel/Palestina.
Gymnasiegemensamma ämnen, 1 150p

Poäng

Engelska 5

100

Engelska 6

100

Historia 1b

100

Idrott och hälsa 1

100

Matematik 1c

100

Matematik 2c

100

Matematik 3c

100

Religionkunskap 1

50

Samhällskunskap 1b

100

Svenska 1 / SVA 1

100

Svenska 2 / SVA 2

100

Svenska 3 / SVA 3

100
Programgemensamma karaktärsämnen, 450p

Poäng

Biologi 1

100

Fysik 1

150

Kemi 1

100

Moderna språk

100
Övriga gemensamma ämnen, 300p

Poäng

Individuellt val

200

Gymnasiearbete

100


Inriktning Naturvetenskap, 400p

Poäng

Biologi 2

100

Fysik 2

100

Kemi 2

100

Matematik 4

100
Inriktning Naturvetenskap och Samhälle, 400p

Poäng

Samhällskunskap 2

100

Geografi 1

100

Biologi 2

100

Miljö- och energikunskap

100
Programfördjupningar, 200p

Poäng

Naturvetenskaplig spec.

100

Programmering 1

100

Engelska 7

100

Matematik 5

100

Bioteknik

100

Retorik

100

Entreprenörskap

100

(Man väljer2 av dessa kurser)

Programfördjupning Internationell profil

Poäng

Internationella relationer

100

Engelska 7

100

Du får många valmöjligheter för framtiden

Utbildningen passar dig som vill studera vidare efter gymnasiet. När du läser Naturvetenskapsprogrammet får du en mycket bred högskolebehörighet. Du blir förberedd att plugga vidare inom framförallt naturvetenskap, teknik och matematik, men du kan välja att studera vidare inom många områden. Exempel på högskolestudier du blir behörig till är läkare, ingenjör, psykolog, ekonom, arkitekt och lärare.