Länk till mer information om IST Home
Samhällsprogrammet

Samhällsvetenskapsprogrammet

En inriktning - tre profiler

På Samhällsvetenskapsprogrammet på Rudbeckianska får du en bred utbildning. Studier och traditioner blandas under läsåret för att du ska få en helhetsupplevelse av dina gymnasieår.

Ett brett högskoleförberedande program

Det här programmet passar dig som vill förstå hur samhället fungerar och styrs på olika nivåer. Vi erbjuder inriktningen samhällsvetenskap med tre olika profiler. Oavsett vilken profil du väljer blir du väl förberedd för högskole- och universitetsstudier.

En inriktning - tre profiler

Här kan du läsa inriktningen samhällsvetenskap som har tre olika profiler du kan välja på. Beroende på vilken profil du väljer så lär du dig mer om globala frågor, internationella relationer, lag och rätt och samhällspåverkan. Du får prova att arbeta i olika ämnesövergripande projekt och får stor kännedom om viktiga samhällsfrågor.

Samhällsvetenskapsprogrammet går att läsa i AST-klass inom Wegas för dig som har en diagnos inom autismspektrat. Läs mer om det här: Wegas AST-klass

Samhällsvetenskapsprogrammet
- elever berättar om sitt program

Examensmålen för samhällsvetenskapsprogrammet betonar att det är ett högskoleförberedande program. Efter examen ska du ha kunskaper för högskolestudier inom ett brett samhällsvetenskapligt område.

Utbildningen handlar om samhällsförhållanden i Sverige och övriga världen, om samspelet mellan individ och samhälle och om hur människors livsvillkor varierar över tid och rum.

Frågor om kommunikation, demokrati, etik, miljö och människan som individ är viktiga. Med hjälp av historien förstår vi förhållanden i dagens samhälle och blickar framåt.

Centralt är media, kommunikation och kritisk granskning av åsikter och värderingar. Du kommer att utvecklas i att skriva, läsa, förstå och tolka olika typer av texter och du får träna dig i att uttrycka dig i tal och skrift på både svenska och engelska.

Viktigt är att du får utveckla din samarbetsförmåga, kreativitet och självständighet och att du kan ta initiativ, ser möjligheter och att du tränar dig i att arbeta utifrån tvärvetenskapliga förhållningssätt.


Det här är profilen för dig som vill bredda dina kunskaper om lag och rätt – både i nutid och dåtid, i Sverige och övriga världen. I år 3 har du möjlighet att genomföra en studieresa inom Europa där vi bland annat besöker olika EU-institutioner. Gymnasiearbetet ska rikta in sig på ett samhällsproblem och kopplas till juridiska frågor.

 

Genom internationella samarbeten och möten med elever från andra länder fördjupar du dina kunskaper i engelska, utvecklar dig och din förståelse för komplexa samhällsfrågor. Du studerar bland annat internationella relationer, klimat- och hållbarhetsfrågor, mänskliga rättigheter och freds- och konfliktkunskap. I år 3 gör du en fältstudieresa utomlands


Du lär dig om hur samhället vi lever i påverkar oss och hur vi påverkar vår omvärld
Du får insikt i hur människor agerar, tycker och tänker påverkar andra. Du fördjupar din förståelse för demokrati och komplexa samhällsfrågor som berör politisk, ekonomisk och social hållbarhet. Genom ett undersökande arbetssätt får du utveckla dina kunskaper så att du kan göra medvetna val och öka ditt inflytande i samhället.


Gymnasiegemensamma kurser

Poäng

Engelska 5

100

Engelska 6

100

Historia 1b

100

Idrott och hälsa 1

100

Matematik 1b

100

Matematik 2b

100

Naturkunskap 1b

100

Religionskunskap 1

50

Samhällskunskap 1b

100

Svenska 1 / Svenska som andraspråk 1

100

Svenska 2 / Svenska som andraspråk 2

100

Svenska 3 / Svenska som andraspråk 3

100




Programgemensamma kurser

Poäng

Filosofi 1

50

Moderna språk

200

Psykologi 1

50




Inriktningarskurser

Poäng

Geografi 1

100

Historia 2a

100

Religionskunskap 2

50

Samhällskunskap 2, 3

200




Programfördjupningar för respektive profil - 3 olika möjligheter

Poäng



1. Profil: Lag rätt och samhälle


Rätten och samhället

100

Programfördjupning

200



2 .Profil: Internationell


Geografi 2

100

Internationella relationer

100

Engelska 7

100



3. Profil: Samhällspåverkan


Politik och hållbar utveckling

100

Psykologi 2a, 2b

100

Programfördjupning

100




Övrigt gemensamt

Poäng

Gymnasiearbete

100

Individuellt val

200



Exempel på yrken som du kan studera vidare till

Efter Samhällsvetenskapsprogrammet är tänkbara framtida yrken: Lärare, socionom, folkhälsovetare, beteendevetare, åklagare, polis och mycket annat.