Länk till Vklass

Välkommen till Tranellska!

- Vi gör dig redo för jobb i hela världen.

På Tranellska hittar du utbildningar för spännande, utvecklande jobb inom hotell-,turism-,restaurang- och bageribranschen. Här varvar vi teoretiskt och praktiskt arbete, allt för att du ska få bästa möjliga utbildning.

Rudbeck 400 år

Storslaget firande på Rudbeck 400 år

Tranellska som skola var en stor drivkraft i Rudbecks firande och bidrog på många vis till detta. Läs mer nedan.

2023-05-26

Tranellska representerades på flera plan genom elever och personal på firandet. Från Hotell och turism-programmet deltog lärare och elever som värdar under tillställningen.

Lärarna Erik Lind, Tomas Bardevik och Anders Järgren lagade lunchen tillsammans med eleverna. Elever från skolans restaurang-program både förberedde, lagade och serverade maten.

På skolgården och under lunchen serverades den framtagna Rudbeckiusbakelsen av elever och personal från vår bageri-inriktning på gymnasiet och utbildning inom YH (bagare/konditor).

Skolan har även en monter där man visar upp skolan men även branschens utveckling över tid. Till den har vår anpassade gymnasieskola samt vuxenutbildning inom bageri bidragit.

 

Servering
Restaurang
Dekoration
Upplägg
Fisk
Bakelse

Avslutningstider!

Snart är sommaren och avslutningarna här

Se tider och information nedan.

2023-05-11

Avslutning åk 1 och 2 onsdag 7/6:

10.00 i aulan åk 1

11.00 i aulan åk 2

 

Studentdagen torsdag 8/6:

09.00 Samling i Icander

09.30 Programmet startar i aulan

10.30 Utspring RL20B

10.45 Utspring HT20

11.00 Utspring RL20A och HRB20


Studentkortege från 11.30-14.00

Marcus Widegren, tävlar i Nordiska mästerskapen

Nordic chef association genomför nordiska mästerskapen i Trondheim. För detta eleven Marcus Widegren ska dit och tävla.

2023-05-08

Berätta kort om dig själv, vem är du och vad är din bakgrund?

Jag heter Marcus Widegren och jobbar som sommelier på Vinoteket i Västerås. Jag tog studenten 2021 och har sedan dess arbetat som servitör tills jag nu i julas blev klar med min sommelierutbildning.

Hur fick du reda på tävlingen?

Jag fick förslaget om att vara med i tävlingen av Patric Andersson, en av delägarna i Vinoteket (nu också vikarierande lärare på skolan).

Vad ska du tävla i?

Det är en kock/serveringstävling som hålls i början av juni i Trondheim, Norge. "Tävlingsgrenarna" är väldigt spridda och man kommer bedömas i allt från drinkblandning och sabrering till att servera från silverfat.

Vad har du för förhoppningar?

Jag tackade ja utan att riktigt veta vad jag hade gett mig in på. Mest för att det alltid är kul och nyttigt med nya grejer som kommer upp. Speciellt när det har med yrket att göra.

Vi önskar dig stort lycka till!

Fjärdeplats i Bageri-SM

Pelle Grindebäck, RL20B

Pelle var en av två elever som åkte och tävlade för skolan i Bageri-SM. Eleverna tog hem en fjärdeplats. Läs intervjun med honom nedan kring bland annat tävlingens moment, vad som var svårast och vad han tog med sig för lärdomar.

2023-03-23

Hur kom det sig att du ställde upp i Bageri-SM?

Till en början var jag inte superintresserad av att tävla. Dock var det bara en i klassen som verkligen ville tävla samt att lärare också hade intresse, så jag kände att jag kunde ställa upp; Vilket visade sig vara en bra ide då det var en kul upplevelse och jag fick en snygg tröja :)

Vart var tävlingen?

Tävlingen var på Ester Mosessons gymnasium i Göteborg. Vi sov på Comfort Hotel på andra sidan ån och åkte färja fram och tillbaka.

Berätta om tävlingens olika moment!

Dag ett hade vi en uppvägningstid på 1 timme 15 minuter där vi t.ex vägde upp degar, kokade vaniljkräm och förberedde inför dag två.

Dag två gick vi upp klockan fem för att hinna checka ut från hotellet, åka till gymnasiet, byta om och förbereda oss. Tävlingen började klockan sju och höll på i fyra och en halv timme.

Under tävlingen fick vi bara använda en våg mellan oss två, vilket gjorde att man fick planera och arbeta smart och tidseffektivt för att inte behöva stå och vänta på varandra. Efteråt fick vi en liten stund att duka upp ett bord med allt vi bakat under dagen. Därefter åt vi lunch och väntade till prisutdelningen som startade klockan tre.

Vad var svårast?

Tävlingen i sig tyckte jag inte var speciellt svår. Det svåra som nästan förstörde halva tävlingen var att vi var tio lag som skulle dela på X antal ugnar osv. Alla använder olika temperaturer, ånga och tid. Vi fick inte riktigt till temperaturen på limporna, och de togs ut med två minuter kvar, men det gick helt okej ändå.

Vad var roligast?

Det roligaste för mig var inte enbart tävlingen utan också hela upplevelsen. Åka till Göteborg, äta på restaurang, åka färja, träffa nya människor och så vidare.

Vilka lärdomar tar du med dig?

Något man lär sig där är nya sätt att improvisera saker på. Någon kanske har ugnen på andra temperaturer, deras jässkåp är inställt annorlunda, deras kylar har andra temperaturer vilket gör att wienerdegen kanske inte kan kavlas likadant som i våra lokaler.


$item.alt

Direktör Åsa Lundkvist

Besöker Tranellska

Det här är del tre i filmserien Åsa besöker, där Åsa Lundkvist, direktör på barn- och utbildningsförvaltningen besöker en av våra verksamheter för att prata om systematiskt kvalitetsarbetet. Denna gång besöker hon Tranellska gymnasiet.

2023-03-07

I detta avsnitt besöker Åsa Tranellska gymnasiet som har en inriktning inom hotell-, turism-, restaurang- och bageri. Här studerar cirka 180 gymnasieelever, 40 vuxenstuderande och 20 studerande på yrkeshögskola.

Vi får följa med rektor Marcus och förstelärare Eddie på en rundvandring genom skolköken där eleverna får lära sig grunderna i matlagning samt olika metoder och tekinker. Åsas knivskicklighet sätts på prov när hon får testa på att filéa en apelsin som ska användas till en efterrätt.

I slutet av avsnittet får vi veta mer om hur Tranellska gymnasiet involverar eleverna i det systematiska kvalitetsarbetet.


Rudbeckiusbakelsen

En tävling på Tranellska gymnasiet avgjorde vilken bakelse som ska serveras till lunchen under det första svenska gymnasiets 400 års jubileum.

Vinnaren blev Kaden Stenholm som kommer få servera Rudbeckiusbakelsen till kronprinsessan Victoria under firandet. – Det är lite vad som motiverade mig att många ska känna till den, säger Kaden Stenholm som studerar på Västerås yrkeshögskola.

2023-02-01


Tävlingen blev till efter att Tranellska gymnasiet fick frågan om att ta fram en bakelse till Rudbeckianska gymnasiets 400 års jubileum den 24 maj.

– Då tänkte jag varför inte göra en tävling utav det och låta flera försöka få sin bakelse som vinnare, säger Marcus Hallgren som är rektor på Tranellska, samt huvuddomare för tävlingen.

Under hösten har finalisterna planerat sina bakverk. Vilka som tog sig till final avgjordes av en receptjury, där fem tog sig till finaldagen. Men för Kaden Stenholm var inte att vinna den viktigaste anledningen till att vara med.

– Jag gör någonting jag tycker är gott och roligt, så ser jag om andra också tycker det. Jag tänkte inte så mycket på att vinna.

Hedersdomare inbjuden

Under tävlingen fick domare från branschen bedöma finalisternas bakverk. Där en av hedersdomarna var Malin Lönneberg som är konditor för de svenska kocklandslaget.

– Det jag kommer ta med mig från dagen är att det hållit på så pass kort tid och är duktiga, säger Malin Lönneberg.

Journalist Johan Bjernevall, SVT Nyheter Västmanland

öppet hus ht21

Prova på dag!

Är du nyfiken på våra program? Du har möjlighet att göra ett besök under en vanlig skoldag på Tranellska. En prova-på-dag är det bäst sättet att verkligen lära känna skolan och våra program.

2023-01-19

Tveka inte att kontakta vår studie- och yrkesvägledare Arja Larsson, telefon 021-39 90 59, arja.leena.larsson@vasteras.se om du är intresserad eller har andra frågor om våra utbildningar.

Bild på Samuel som går Restaurang- och livsmedel på Tranellska

Ajoub Omer

Restaurang- och livsmedelsprogrammet, inriktning Kök och servering

"Jag har valt Tranellska för att matlagning alltid har varit mitt stora intresse. Här får jag laga mycket mat och testa många rätter från hela jordklotet. Jag är stolt över att jag har utvecklats så mycket och min matlagning blir bättre och bättre. Det är skönt att möjligheten till jobb är så stor - därför känns mitt val så rätt."

2022-08-24

Låter restaurang- och livsmedelsprogrammet intressant?

Läs mer om det här programmet

Bild på Emma som går Hotell och turismprogrammet på Tranellska

Fanny Hultgren

Hotell- och turismprogrammet

"Jag valde att gå hotell- och turismprogrammet på Tranellska för i framtiden vill jag bli frukostvärdinna eller reseledare. Då tycker jag att detta program var en väldigt bra start till min framtid och för alla möjligheter man får genom att gå på Tranellska gymnasiet. Skolan är heller inte så stor så sammanhållningen mellan alla lärare och elever är så bra och härlig."

2022-09-02

Låter hotell- och turismprogrammet intressant?

Läs mer om det här programmet

  • Du är här:
  • Tranellska