Länk till mer information om IST Home

Välkommen till Tranellska!

- Vi gör dig redo för jobb i hela världen.

På Tranellska hittar du utbildningar för spännande, utvecklande jobb inom hotell-,turism-,restaurang- och bageribranschen. Här varvar vi teoretiskt och praktiskt arbete, allt för att du ska få bästa möjliga utbildning.

Silvermedalj för Alina Johansson, HT21

Eleven Alina tävlade för skolan i AEHT, Vilnius

Alina tävlade i grenen Hospitality Management. Hon blev ihopparad med Daisyvan Delft från Nederländerna. Foto: VESK-School Vilnius

2023-11-23

Stort grattis! Berätta mer om tävlingen och din gren?

Jag fick tävla i Hospitality Management. Det betyder att man jobbar med att styra ett hotell och vi gjorde det i en simulator. Vi jobbade med Revenue Management, Sales Management, satte ihop en restaurangmeny, prissatte och uppskattade antal gäster, anställde personal etc, allt man får göra som hotellchef i princip.

Vad tar du med dig mest från tävlingen?

Det jag tar med mig mest var all kunskap jag fick av tävlingarna. Det var väldigt svårt men jag lärde mig mycket och har nu kunskaper jag kommer ha mycket användning för längre fram i min karriär.

Tips till andra som skulle vilja testa att tävla? Vad ska man tänka på?

Förbered er ordentligt, se till att ni kan mycket fackspråk på engelska. På plats var med och lyssna och anteckna ALLT som sägs på kurserna och föreläsningarna. Lägg tid på det redan långt innan ni åker på tävlingen om ni tävlar i min gren och kalkylera resultaten från tidigare rundor i simulatorn noggrant- det kommer hjälpa er mycket när ni ska ta beslut.

 

Guldmedalj för Finley Rejström, HT21

Eleven Finley tävlade för skolan i AEHT, Vilnius

Finley tävlade i grenen Tourist destination & Managment. Han blev ihopparad med två andra lagmedlemmar Simun Princip från Kroatian och Laura Neuteboom Spijker från Nederländerna. På bilden från vänster Simun, Finley, Laura. Foto: VESK-School Vilnius

2023-11-23

Stort grattis! Berätta mer om tävlingen och din gren?

Min tävling gick till så att man hade helt fritt val att välja 2-3 olika nationer alltså länder som man skulle sälja in en ett resepaket till Vilnius för. Samtidigt som man skulle ha miljön i baktanken och anpassa sig för olika målgrupper utifrån ålder, kön, kultur med mera. Vi valde att skapa ett resepaket till Vilnius för Island och Israel.

Vad tar du med dig mest från tävlingen?

Jag tar med att man gör sånna här saker till det man vill att dom ska bli. Jag gick in med bra inställning glad och kom hem precis lika glad och hade kul på samma gång.

Tips till andra som skulle vilja testa att tävla? Vad ska man tänka på?

Tänk utanför boxen och våga! Vi hade en frågesport, köpte saker för att använda alla sinnen och svåra nationer. Vi visste inte om juryn skulle gilla det men det gick bra, vi vann!

AEHT

Tävling i Vilnius, Litauen

Mellan den 6-11 november tävlar Tranellska gymnasiet med fem elever på den årliga konferensen inom AEHT (association européenne des escoles d`hotellerie et de tourism).

2023-10-26

De 5 tävlingar som Tranellska tävlar i är, Tourist Destination, Hospitality management, Restaurant service, Pastry och Culinary art.

Tranellska tog så sent som förra året Guld genom Fanny Hultgren i Tourist Destination.

 


öppet hus ht21

Prova på dag läsåret 23/24!

Är du nyfiken på våra program? Kom och prova en dag här på skolan!

Du har möjlighet att göra ett besök under en vanlig skoldag på Tranellska. En prova-på-dag är det bäst sättet att verkligen lära känna skolan och våra program.

2023-09-14

Tveka inte att kontakta vår studie- och yrkesvägledare Arja Larsson, telefon 021-39 90 59, arja.leena.larsson@vasteras.se om du är intresserad eller har andra frågor om våra utbildningar.

$item.alt

Direktör Åsa Lundkvist

Besöker Tranellska

Det här är del tre i filmserien Åsa besöker, där Åsa Lundkvist, direktör på barn- och utbildningsförvaltningen besöker en av våra verksamheter för att prata om systematiskt kvalitetsarbetet. Denna gång besöker hon Tranellska gymnasiet.

2023-03-07

I detta avsnitt besöker Åsa Tranellska gymnasiet som har en inriktning inom hotell-, turism-, restaurang- och bageri. Här studerar cirka 180 gymnasieelever, 40 vuxenstuderande och 20 studerande på yrkeshögskola.

Vi får följa med rektor Marcus och förstelärare Eddie på en rundvandring genom skolköken där eleverna får lära sig grunderna i matlagning samt olika metoder och tekinker. Åsas knivskicklighet sätts på prov när hon får testa på att filéa en apelsin som ska användas till en efterrätt.

I slutet av avsnittet får vi veta mer om hur Tranellska gymnasiet involverar eleverna i det systematiska kvalitetsarbetet.


Rudbeckiusbakelsen

En tävling på Tranellska gymnasiet avgjorde vilken bakelse som ska serveras till lunchen under det första svenska gymnasiets 400 års jubileum.

Vinnaren blev Kaden Stenholm som kommer få servera Rudbeckiusbakelsen till kronprinsessan Victoria under firandet. – Det är lite vad som motiverade mig att många ska känna till den, säger Kaden Stenholm som studerar på Västerås yrkeshögskola.

2023-02-01


Tävlingen blev till efter att Tranellska gymnasiet fick frågan om att ta fram en bakelse till Rudbeckianska gymnasiets 400 års jubileum den 24 maj.

– Då tänkte jag varför inte göra en tävling utav det och låta flera försöka få sin bakelse som vinnare, säger Marcus Hallgren som är rektor på Tranellska, samt huvuddomare för tävlingen.

Under hösten har finalisterna planerat sina bakverk. Vilka som tog sig till final avgjordes av en receptjury, där fem tog sig till finaldagen. Men för Kaden Stenholm var inte att vinna den viktigaste anledningen till att vara med.

– Jag gör någonting jag tycker är gott och roligt, så ser jag om andra också tycker det. Jag tänkte inte så mycket på att vinna.

Hedersdomare inbjuden

Under tävlingen fick domare från branschen bedöma finalisternas bakverk. Där en av hedersdomarna var Malin Lönneberg som är konditor för de svenska kocklandslaget.

– Det jag kommer ta med mig från dagen är att det hållit på så pass kort tid och är duktiga, säger Malin Lönneberg.

Journalist Johan Bjernevall, SVT Nyheter Västmanland

  • Du är här:
  • Tranellska