På Tranellska hittar du utbildningar för spännande, utvecklande jobb inom hotell-,turism-,restaurang- och bageribranschen. Här varvar vi teoretiskt och praktiskt arbete, allt för att du ska få bästa möjliga utbildning.
Vårdnadshavare får information från skolan
Som vårdnadshavare med barn i gymnasieskolan använder du appen IST Home Skola för att anmäla frånvaro, se schema, följa skolgången och ha dialog med skolan. Glöm inte att lägga in dina kontaktuppgifter så att vi snabbt kan nå dig om det skulle behövas.
2024-08-12
Det är enkelt att komma igång och använda IST Home Skola. Allt du behöver göra är att ladda hem appen till din iPhone eller Android-telefon.
Mer information om hur du laddar ner och kommer igång med IST Home Skola på vasteras.se
Du som vårdnadshavare använder appen IST Home Skola för att:
Glöm inte att se över dina kontaktuppgifter i appen så att skolan har rätt telefonnummer och e-post till dig. Det är viktigt att vi har rätt kontaktuppgifter vid exempelvis akuta händelser eller då vi behöver nå dig.
Gå in på Meny och välj Min profil. Klicka på pennan i högra hörnet. Klicka på plustecknet vid mobil och e-post för att lägga in dina kontaktuppgifter från start. Vill du uppdatera kan du sedan enkelt ändra i fältet där kontaktuppgiften står. Tryck på Spara.
Höstterminen startar igen måndagen den 19/8.
2024-06-12
Årskurs:
Årskurs 1 klockan 09.00
Årskurs 2 och 3 klockan 10.00
Plats: Aulan i Icander på Stensborgsgatan 1.
Innan skolstart har ni en möjlighet att komma och kika på skolan/träffa personal under vår Drop-in fredagen den 16e augusti. Välkomna detta gäller nya som gamla elever kl 14-16.
Kommunen släpper en kokbok där gymnasieelever från Tranellska står för recepten. Temat är att kunna laga mat under mer ansträngande tider. ÖB Micael Bydén medverkar vid lanseringen.
2024-05-23
Vi bad elever vid Tranellska gymnasiet ta fram 14 recept på mat som du kan laga vid kris. Recepten finns i boken som heter ”Recept i kris och krig- så stärker du din hemberedskap”.
Hemberedskap kan ju handla om att du till exempel köper hem och lagrar lite matvaror – kanske så att du kan laga just de här recepten. I boken får du också lära känna några aktörer som alla har en viktig del i totalförsvaret - precis som du och din hemberedskap har. Aktörerna är Försvarsmakten, Räddningstjänsten Mälardalen, Polismyndigheten, Länsstyrelsen Västmanland, Frivilliga beredskapsgruppen, Lantbrukarnas Riksförbund, Sveriges Veteranförbund, Hemvärnet, Region Västmanland, Svenska Röda Korset, Trafikverket, Mälarenergi, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap och så vi på Västerås stad
Boken kommer att gå att låna på Västerås stadsbibliotek. Den finns även att ladda ner.
Recept i kris och krig - så stärker du din hemberedskapPdf, 4.5 MB.
Utskriftsversion av bokenPdf, 6.4 MB.
På vasteras.se/hemberedskap kan du också få mer information om andra beredskapsfrågor.
Ingrid och Julia fick guld i servering
Vi har två Gymnasie-SM-vinnare på skolan i servering. Tävlingen hölls på Internationella Hotell- och restaurangskolan i Stockholm. Grattis Ingrid och Julia!
2024-04-16
Julia och Ingrid tävlade mot fem andra lag och coachades av deras yrkeslärare Eddie Carlsson. Jurymotiveringen löd:
“Med stor yrkesskicklighet och ett lugn genom alla moment har detta lag visat en otroligt jämn och korrekt service. Er stora utmaning kommer bli nu på scen när enbart en av er kan få sin röst hörd."
Julia förklarade:
Ingrid tappade rösten och kunde inte prata under hela helgen. Vi blev helt enkelt tvungna att kommunicera på andra sätt. Men vi är väldigt bra på att samarbeta och det var det som gjorde att vi vann.
Hela reportaget om vinnarna, vilket tävlingsmoment som var svårast och vad som är roligt med just servering kan ni läsa om i reportaget från besoksliv.se.
Här är vinnarna i årets Gymnasie-SM : Besöksliv (besoksliv.se)
Vi på skolan är så stolta över Julia och Ingrid som kommer att firas även på skolan.
Information från de kommunala gymnasieskolorna i Västerås
Till dig som ska välja till gymnasiet eller precis har börjat fundera inför valet till nästa år - se vår film där gymnasiechefen berättar om gymnasievalet och vikten av att välja en skola och ett program som passar just dig. Klicka dig ner under "Visa mer" för att se filmen!
2024-04-19
Under tre dagar har de kommunala gymnasieskolorna träffat många elever från årskurs 8 för att berätta om gymnasiet, valet och öppet hus. Alla kommunala gymnasieskolor samarbetar på olika sätt och detta var en träff där vi informerade ihop på scenen som finns hos Carlforsska gymnasiet. Stefan Remne är chef för samtliga kommunala gymnasieskolor och i filmen får du tips från honom.
Vi vill också passa på att välkomna både elever och vårdnadshavare från årskurs 8 och 9 till våra öppna hus vi har i april.Ni hittar alla våra öppna hus tider till samtliga kommunala skolor under knappen Öppet hus här på webben.
Varma hälsningar
Carlforsska, Edströmska, Hahrska, Tranellska, Rudbeckianska och Widénska.
Läs intervjun med tjejerna nedan
Finalen går av stapeln 13-14 april 2024 på Internationella Hotell och Restaurangskolan, Campus Södermalm i Stockholm
2024-02-21
Vad motiverade er att delta i SM i servering och hur känns det att ha kvalificerat er?
Det känns bra, roligt och lite förvånande att vi kvalificerade oss till SM. Det är lite svårt att säga vad som motiverade oss, men eftersom vi båda var och tävlade tidigare så var vi kvar i ett typ av tävlingsmode och spontant anmälde oss.
Har ni någon annan erfarenhet av att tävla?
Ja, vi båda har tävlat i AEHT under 2 olika år i samma gren, restaurant service. Ingrid tävlade år 2022 i Italien, Senigallia. Och Julia tävlade under år 2023 i Litauen, Vilnius.
Vilka är era främsta mål och förväntningar inför SM i servering och hur tror ni att tävlingen kommer att bidra till er professionella utveckling?
Våra mål är att vinna och ha kul.
Vi tror det kommer bidra på ett bra sätt till vår professionella utveckling då vi kommer lära oss hur andra skolor jobbar, vi får mer erfarenhet och vi lär oss jobba mer under press då det är väldigt stressigt och mycket press när man tävlar.
Kan ni berätta om några uppgifter ni utförde under kvalificeringen som utmanade er och hur ni hanterade det?
Två av uppgifterna vi fick göra till kvalificeringen som utmanade oss väldigt mycket var att skriva en vinlista som vi matchade med vår matmeny, och sedan att presentera och servera en flaska bubbel till 6 gäster.
Det svåra med allt var att det inte är något vi vanligtvis brukar göra på skolan, så vi fick försöka lära oss allting på väldigt kort tid, alltså lära oss hur man komponerar vin till mat och hur man presenterar viner och hur en meny är uppbyggd.
Vilka färdigheter anser ni vara mest avgörande för att lyckas inom serveringsbranschen och hur har ni utvecklat dem inför tävlingen?
Några av de avgörande färdigheterna för den här branschen är att vara väldigt flexibel, social, alltid glad, noggrann och strukturerad. Vi har försökt utveckla dessa färdigheter både genom att öva på skolan och att jobba mycket på fritiden.
Slutligen, hur tror ni att deltagandet i SM i servering kommer att påverka er framtida karriär inom branschen och vilka mål har ni för er framtid inom yrket?
Det kommer att påverka oss på ett positivt sätt då det ser bra ut i Cv:t, vi kommer att lära oss väldigt mycket av tävlingen som är en positiv sak för vår framtid i branschen.
I framtiden vill Ingrid utbilda sig till sommelier och Julia vill bli flygvärdinna, och vi tror att tävlandet kan vara en bra start på våra framtida karriärer.
Stort lycka till!
Eleven Alina tävlade för skolan i AEHT, Vilnius
Alina tävlade i grenen Hospitality Management. Hon blev ihopparad med Daisyvan Delft från Nederländerna. Foto: VESK-School Vilnius
2024-01-24
Stort grattis! Berätta mer om tävlingen och din gren?
Jag fick tävla i Hospitality Management. Det betyder att man jobbar med att styra ett hotell och vi gjorde det i en simulator. Vi jobbade med Revenue Management, Sales Management, satte ihop en restaurangmeny, prissatte och uppskattade antal gäster, anställde personal etc, allt man får göra som hotellchef i princip.
Vad tar du med dig mest från tävlingen?
Det jag tar med mig mest var all kunskap jag fick av tävlingarna. Det var väldigt svårt men jag lärde mig mycket och har nu kunskaper jag kommer ha mycket användning för längre fram i min karriär.
Tips till andra som skulle vilja testa att tävla? Vad ska man tänka på?
Förbered er ordentligt, se till att ni kan mycket fackspråk på engelska. På plats var med och lyssna och anteckna ALLT som sägs på kurserna och föreläsningarna. Lägg tid på det redan långt innan ni åker på tävlingen om ni tävlar i min gren och kalkylera resultaten från tidigare rundor i simulatorn noggrant- det kommer hjälpa er mycket när ni ska ta beslut.
Eleven Finley tävlade för skolan i AEHT, Vilnius
Finley tävlade i grenen Tourist destination & Managment. Han blev ihopparad med två andra lagmedlemmar Simun Princip från Kroatian och Laura Neuteboom Spijker från Nederländerna. På bilden från vänster Simun, Finley, Laura. Foto: VESK-School Vilnius
2024-01-24
Stort grattis! Berätta mer om tävlingen och din gren?
Min tävling gick till så att man hade helt fritt val att välja 2-3 olika nationer alltså länder som man skulle sälja in en ett resepaket till Vilnius för. Samtidigt som man skulle ha miljön i baktanken och anpassa sig för olika målgrupper utifrån ålder, kön, kultur med mera. Vi valde att skapa ett resepaket till Vilnius för Island och Israel.
Vad tar du med dig mest från tävlingen?
Jag tar med att man gör sånna här saker till det man vill att dom ska bli. Jag gick in med bra inställning glad och kom hem precis lika glad och hade kul på samma gång.
Tips till andra som skulle vilja testa att tävla? Vad ska man tänka på?
Tänk utanför boxen och våga! Vi hade en frågesport, köpte saker för att använda alla sinnen och svåra nationer. Vi visste inte om juryn skulle gilla det men det gick bra, vi vann!
Är du nyfiken på våra program? Kom och prova en dag här på skolan!
Du har möjlighet att göra ett besök under en vanlig skoldag på Tranellska. En prova-på-dag är det bäst sättet att verkligen lära känna skolan och våra program.
2024-01-24
Tveka inte att kontakta vår studie- och yrkesvägledare Arja Larsson, telefon 021-39 90 59, arja.leena.larsson@vasteras.se om du är intresserad eller har andra frågor om våra utbildningar.
Besöker Tranellska
Det här är del tre i filmserien Åsa besöker, där Åsa Lundkvist, direktör på barn- och utbildningsförvaltningen besöker en av våra verksamheter för att prata om systematiskt kvalitetsarbetet. Denna gång besöker hon Tranellska gymnasiet.
2024-01-24
I detta avsnitt besöker Åsa Tranellska gymnasiet som har en inriktning inom hotell-, turism-, restaurang- och bageri. Här studerar cirka 180 gymnasieelever, 40 vuxenstuderande och 20 studerande på yrkeshögskola.
Vi får följa med rektor Marcus och förstelärare Eddie på en rundvandring genom skolköken där eleverna får lära sig grunderna i matlagning samt olika metoder och tekinker. Åsas knivskicklighet sätts på prov när hon får testa på att filéa en apelsin som ska användas till en efterrätt.
I slutet av avsnittet får vi veta mer om hur Tranellska gymnasiet involverar eleverna i det systematiska kvalitetsarbetet.
En tävling på Tranellska gymnasiet avgjorde vilken bakelse som ska serveras till lunchen under det första svenska gymnasiets 400 års jubileum.
Vinnaren blev Kaden Stenholm som kommer få servera Rudbeckiusbakelsen till kronprinsessan Victoria under firandet. – Det är lite vad som motiverade mig att många ska känna till den, säger Kaden Stenholm som studerar på Västerås yrkeshögskola.
2024-01-24
Tävlingen blev till efter att Tranellska gymnasiet fick frågan om att ta fram en bakelse till Rudbeckianska gymnasiets 400 års jubileum den 24 maj.
– Då tänkte jag varför inte göra en tävling utav det och låta flera försöka få sin bakelse som vinnare, säger Marcus Hallgren som är rektor på Tranellska, samt huvuddomare för tävlingen.
Under hösten har finalisterna planerat sina bakverk. Vilka som tog sig till final avgjordes av en receptjury, där fem tog sig till finaldagen. Men för Kaden Stenholm var inte att vinna den viktigaste anledningen till att vara med.
– Jag gör någonting jag tycker är gott och roligt, så ser jag om andra också tycker det. Jag tänkte inte så mycket på att vinna.
Under tävlingen fick domare från branschen bedöma finalisternas bakverk. Där en av hedersdomarna var Malin Lönneberg som är konditor för de svenska kocklandslaget.
– Det jag kommer ta med mig från dagen är att det hållit på så pass kort tid och är duktiga, säger Malin Lönneberg.
Journalist Johan Bjernevall, SVT Nyheter Västmanland