Länk till mer information om IST Home

Nyhetsarkiv

Recept i kris, en kokbok i samarbete med Tranellskas elever

Kommunen släpper en kokbok där gymnasieelever från Tranellska står för recepten. Temat är att kunna laga mat under mer ansträngande tider. ÖB Micael Bydén medverkar vid lanseringen.

2024-05-23

Vi bad elever vid Tranellska gymnasiet ta fram 14 recept på mat som du kan laga vid kris. Recepten finns i boken som heter ”Recept i kris och krig- så stärker du din hemberedskap”.

Hemberedskap kan ju handla om att du till exempel köper hem och lagrar lite matvaror – kanske så att du kan laga just de här recepten. I boken får du också lära känna några aktörer som alla har en viktig del i totalförsvaret - precis som du och din hemberedskap har. Aktörerna är Försvarsmakten, Räddningstjänsten Mälardalen, Polismyndigheten, Länsstyrelsen Västmanland, Frivilliga beredskapsgruppen, Lantbrukarnas Riksförbund, Sveriges Veteranförbund, Hemvärnet, Region Västmanland, Svenska Röda Korset, Trafikverket, Mälarenergi, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap och så vi på Västerås stad

Boken kommer att gå att låna på Västerås stadsbibliotek. Den finns även att ladda ner.

Recept i kris och krig - så stärker du din hemberedskapPdf, 4.5 MB.

Utskriftsversion av bokenPdf, 6.4 MB.

vasteras.se/hemberedskap kan du också få mer information om andra beredskapsfrågor.

Avslutningstider!

Snart är sommaren och avslutningarna här

Se tider och information nedan.

2024-04-24

Avslutning åk 1 och 2 onsdag 5/6:

10.00 i aulan åk 1

11.00 i aulan åk 2

 

Studentdagen fredagen 7/6:

08.45 Samling i Icander

09.00 Programmet startar i aulan

10.00 Utspring RL21B + HT21

10.15 Utspring RL21A + HRB

 

Studentkortege från 11.30-14.00

Till alla som ska välja till gymnasiet

Information från de kommunala gymnasieskolorna i Västerås

Till dig som ska välja till gymnasiet eller precis har börjat fundera inför valet till nästa år - se vår film där gymnasiechefen berättar om gymnasievalet och vikten av att välja en skola och ett program som passar just dig. Klicka dig ner under "Visa mer" för att se filmen!

2024-04-19

Under tre dagar har de kommunala gymnasieskolorna träffat många elever från årskurs 8 för att berätta om gymnasiet, valet och öppet hus. Alla kommunala gymnasieskolor samarbetar på olika sätt och detta var en träff där vi informerade ihop på scenen som finns hos Carlforsska gymnasiet. Stefan Remne är chef för samtliga kommunala gymnasieskolor och i filmen får du tips från honom.

Vi vill också passa på att välkomna både elever och vårdnadshavare från årskurs 8 och 9 till våra öppna hus vi har i april.Ni hittar alla våra öppna hus tider till samtliga kommunala skolor under knappen Öppet hus här på webben.

Varma hälsningar
Carlforsska, Edströmska, Hahrska, Tranellska, Rudbeckianska och Widénska.

 

Skolan har vinnare i Gymnasie-SM

Ingrid och Julia fick guld i servering

Vi har två Gymnasie-SM-vinnare på skolan i servering. Tävlingen hölls på Internationella Hotell- och restaurangskolan i Stockholm. Grattis Ingrid och Julia!

2024-04-16

Julia och Ingrid tävlade mot fem andra lag och coachades av deras yrkeslärare Eddie Carlsson. Jurymotiveringen löd:

Med stor yrkesskicklighet och ett lugn genom alla moment har detta lag visat en otroligt jämn och korrekt service. Er stora utmaning kommer bli nu på scen när enbart en av er kan få sin röst hörd."

Julia förklarade:

Ingrid tappade rösten och kunde inte prata under hela helgen. Vi blev helt enkelt tvungna att kommunicera på andra sätt. Men vi är väldigt bra på att samarbeta och det var det som gjorde att vi vann.

Hela reportaget om vinnarna, vilket tävlingsmoment som var svårast och vad som är roligt med just servering kan ni läsa om i reportaget från besoksliv.se.

Här är vinnarna i årets Gymnasie-SM : Besöksliv (besoksliv.se)

Vi på skolan är så stolta över Julia och Ingrid som kommer att firas även på skolan.

Välkommen på Öppet hus

11-13 lördagen 13/4-24

Träffa våra elever och lärare i fina lokaler vid Mälaren.

2024-03-21

På vårt Öppna hus kommer du kunna träffa våra ambassadörer samt bli guidad av elever på hotell och turism/restaurang och livsmedel. Vid detta tillfälle kommer även vår Vuxenutbildning vara representerade.

Julia och Ingrid kvalificerade för SM i servering

Läs intervjun med tjejerna nedan

Finalen går av stapeln 13-14 april 2024 på Internationella Hotell och Restaurangskolan, Campus Södermalm i Stockholm

2024-02-21


Vad motiverade er att delta i SM i servering och hur känns det att ha kvalificerat er?


Det känns bra, roligt och lite förvånande att vi kvalificerade oss till SM. Det är lite svårt att säga vad som motiverade oss, men eftersom vi båda var och tävlade tidigare så var vi kvar i ett typ av tävlingsmode och spontant anmälde oss.

Har ni någon annan erfarenhet av att tävla?


Ja, vi båda har tävlat i AEHT under 2 olika år i samma gren, restaurant service. Ingrid tävlade år 2022 i Italien, Senigallia. Och Julia tävlade under år 2023 i Litauen, Vilnius.

Vilka är era främsta mål och förväntningar inför SM i servering och hur tror ni att tävlingen kommer att bidra till er professionella utveckling?


Våra mål är att vinna och ha kul.

Vi tror det kommer bidra på ett bra sätt till vår professionella utveckling då vi kommer lära oss hur andra skolor jobbar, vi får mer erfarenhet och vi lär oss jobba mer under press då det är väldigt stressigt och mycket press när man tävlar.

Kan ni berätta om några uppgifter ni utförde under kvalificeringen som utmanade er och hur ni hanterade det?

Två av uppgifterna vi fick göra till kvalificeringen som utmanade oss väldigt mycket var att skriva en vinlista som vi matchade med vår matmeny, och sedan att presentera och servera en flaska bubbel till 6 gäster.

Det svåra med allt var att det inte är något vi vanligtvis brukar göra på skolan, så vi fick försöka lära oss allting på väldigt kort tid, alltså lära oss hur man komponerar vin till mat och hur man presenterar viner och hur en meny är uppbyggd.


Vilka färdigheter anser ni vara mest avgörande för att lyckas inom serveringsbranschen och hur har ni utvecklat dem inför tävlingen?

Några av de avgörande färdigheterna för den här branschen är att vara väldigt flexibel, social, alltid glad, noggrann och strukturerad. Vi har försökt utveckla dessa färdigheter både genom att öva på skolan och att jobba mycket på fritiden.

Slutligen, hur tror ni att deltagandet i SM i servering kommer att påverka er framtida karriär inom branschen och vilka mål har ni för er framtid inom yrket?


Det kommer att påverka oss på ett positivt sätt då det ser bra ut i Cv:t, vi kommer att lära oss väldigt mycket av tävlingen som är en positiv sak för vår framtid i branschen.

I framtiden vill Ingrid utbilda sig till sommelier och Julia vill bli flygvärdinna, och vi tror att tävlandet kan vara en bra start på våra framtida karriärer.

Stort lycka till!

$news.alt

Direktör Åsa Lundkvist

Besöker Tranellska

Det här är del tre i filmserien Åsa besöker, där Åsa Lundkvist, direktör på barn- och utbildningsförvaltningen besöker en av våra verksamheter för att prata om systematiskt kvalitetsarbetet. Denna gång besöker hon Tranellska gymnasiet.

2024-01-24

I detta avsnitt besöker Åsa Tranellska gymnasiet som har en inriktning inom hotell-, turism-, restaurang- och bageri. Här studerar cirka 180 gymnasieelever, 40 vuxenstuderande och 20 studerande på yrkeshögskola.

Vi får följa med rektor Marcus och förstelärare Eddie på en rundvandring genom skolköken där eleverna får lära sig grunderna i matlagning samt olika metoder och tekinker. Åsas knivskicklighet sätts på prov när hon får testa på att filéa en apelsin som ska användas till en efterrätt.

I slutet av avsnittet får vi veta mer om hur Tranellska gymnasiet involverar eleverna i det systematiska kvalitetsarbetet.


Rudbeckiusbakelsen

En tävling på Tranellska gymnasiet avgjorde vilken bakelse som ska serveras till lunchen under det första svenska gymnasiets 400 års jubileum.

Vinnaren blev Kaden Stenholm som kommer få servera Rudbeckiusbakelsen till kronprinsessan Victoria under firandet. – Det är lite vad som motiverade mig att många ska känna till den, säger Kaden Stenholm som studerar på Västerås yrkeshögskola.

2024-01-24


Tävlingen blev till efter att Tranellska gymnasiet fick frågan om att ta fram en bakelse till Rudbeckianska gymnasiets 400 års jubileum den 24 maj.

– Då tänkte jag varför inte göra en tävling utav det och låta flera försöka få sin bakelse som vinnare, säger Marcus Hallgren som är rektor på Tranellska, samt huvuddomare för tävlingen.

Under hösten har finalisterna planerat sina bakverk. Vilka som tog sig till final avgjordes av en receptjury, där fem tog sig till finaldagen. Men för Kaden Stenholm var inte att vinna den viktigaste anledningen till att vara med.

– Jag gör någonting jag tycker är gott och roligt, så ser jag om andra också tycker det. Jag tänkte inte så mycket på att vinna.

Hedersdomare inbjuden

Under tävlingen fick domare från branschen bedöma finalisternas bakverk. Där en av hedersdomarna var Malin Lönneberg som är konditor för de svenska kocklandslaget.

– Det jag kommer ta med mig från dagen är att det hållit på så pass kort tid och är duktiga, säger Malin Lönneberg.

Journalist Johan Bjernevall, SVT Nyheter Västmanland

Rudbeck 400 år

Storslaget firande på Rudbeck 400 år

Tranellska som skola var en stor drivkraft i Rudbecks firande och bidrog på många vis till detta. Läs mer nedan.

2024-01-24

Tranellska representerades på flera plan genom elever och personal på firandet. Från Hotell och turism-programmet deltog lärare och elever som värdar under tillställningen.

Lärarna Erik Lind, Tomas Bardevik och Anders Järgren lagade lunchen tillsammans med eleverna. Elever från skolans restaurang-program både förberedde, lagade och serverade maten.

På skolgården och under lunchen serverades den framtagna Rudbeckiusbakelsen av elever och personal från vår bageri-inriktning på gymnasiet och utbildning inom YH (bagare/konditor).

Skolan har även en monter där man visar upp skolan men även branschens utveckling över tid. Till den har vår anpassade gymnasieskola samt vuxenutbildning inom bageri bidragit.

 

Servering
Restaurang
Dekoration
Upplägg
Fisk
Bakelse

Guldmedalj för Finley Rejström, HT21

Eleven Finley tävlade för skolan i AEHT, Vilnius

Finley tävlade i grenen Tourist destination & Managment. Han blev ihopparad med två andra lagmedlemmar Simun Princip från Kroatian och Laura Neuteboom Spijker från Nederländerna. På bilden från vänster Simun, Finley, Laura. Foto: VESK-School Vilnius

2024-01-24

Stort grattis! Berätta mer om tävlingen och din gren?

Min tävling gick till så att man hade helt fritt val att välja 2-3 olika nationer alltså länder som man skulle sälja in en ett resepaket till Vilnius för. Samtidigt som man skulle ha miljön i baktanken och anpassa sig för olika målgrupper utifrån ålder, kön, kultur med mera. Vi valde att skapa ett resepaket till Vilnius för Island och Israel.

Vad tar du med dig mest från tävlingen?

Jag tar med att man gör sånna här saker till det man vill att dom ska bli. Jag gick in med bra inställning glad och kom hem precis lika glad och hade kul på samma gång.

Tips till andra som skulle vilja testa att tävla? Vad ska man tänka på?

Tänk utanför boxen och våga! Vi hade en frågesport, köpte saker för att använda alla sinnen och svåra nationer. Vi visste inte om juryn skulle gilla det men det gick bra, vi vann!

Silvermedalj för Alina Johansson, HT21

Eleven Alina tävlade för skolan i AEHT, Vilnius

Alina tävlade i grenen Hospitality Management. Hon blev ihopparad med Daisyvan Delft från Nederländerna. Foto: VESK-School Vilnius

2024-01-24

Stort grattis! Berätta mer om tävlingen och din gren?

Jag fick tävla i Hospitality Management. Det betyder att man jobbar med att styra ett hotell och vi gjorde det i en simulator. Vi jobbade med Revenue Management, Sales Management, satte ihop en restaurangmeny, prissatte och uppskattade antal gäster, anställde personal etc, allt man får göra som hotellchef i princip.

Vad tar du med dig mest från tävlingen?

Det jag tar med mig mest var all kunskap jag fick av tävlingarna. Det var väldigt svårt men jag lärde mig mycket och har nu kunskaper jag kommer ha mycket användning för längre fram i min karriär.

Tips till andra som skulle vilja testa att tävla? Vad ska man tänka på?

Förbered er ordentligt, se till att ni kan mycket fackspråk på engelska. På plats var med och lyssna och anteckna ALLT som sägs på kurserna och föreläsningarna. Lägg tid på det redan långt innan ni åker på tävlingen om ni tävlar i min gren och kalkylera resultaten från tidigare rundor i simulatorn noggrant- det kommer hjälpa er mycket när ni ska ta beslut.

 

öppet hus ht21

Prova på dag läsåret 23/24!

Är du nyfiken på våra program? Kom och prova en dag här på skolan!

Du har möjlighet att göra ett besök under en vanlig skoldag på Tranellska. En prova-på-dag är det bäst sättet att verkligen lära känna skolan och våra program.

2024-01-24

Tveka inte att kontakta vår studie- och yrkesvägledare Arja Larsson, telefon 021-39 90 59, arja.leena.larsson@vasteras.se om du är intresserad eller har andra frågor om våra utbildningar.

Flera skolformer får nya namn

Gymnasiesärskola blir anpassad gymnasieskola

Den 2 juli 2023 byter gymnasiesärskolan namn till anpassad gymnasieskola. Grundsärskolan och komvux som särskild utbildning byter också namn, samt benämningen träningsskola försvinner. Läs mer om vad ändringarna innebär här.

2023-06-29

Ändringarna innebär att:

  • grundsärskolan byter namn till anpassade grundskolan
  • gymnasiesärskolan byter namn till anpassade gymnasieskolan
  • komvux som särskild utbildning på grundläggande nivå och komvux som särskild utbildning på gymnasial nivå byter namn till komvux som anpassad utbildning på grundläggande nivå respektive på gymnasial nivå
  • uttrycket utvecklingsstörning ersätts med intellektuell funktionsnedsättning
  • benämningen träningsskola tas bort.

Bakgrund till namnbytet

Beslutet fattades av riksdagen 2022. Förslaget att ändra namn kom från början från elever och startade som ett medborgarförslag.

I utredningen inför beslutet framgår att de tidigare begreppen signalerar att eleverna skulle vara särskilda på ett sätt som är negativt och stigmatiserande. Det nya namnet anpassade skolformer beskriver verksamheten på ett bättre sätt eftersom undervisningen anpassas efter elevernas olika förutsättningar och behov,

Läs mer om namnändringarna på skolverket.se


Stipendier

Under studentavslutningen delades det ut stipendier

Stipendier som delades ut var från Stiftelsen Västerås praktiska hushållsskola, Gymnasieskolans donationsfond, Carlsbrödraförbundets stipendiefond, Bohmanska testamentsfonden samt diplom för deltagande i here4u.

2023-06-08

Stiftelsen Västerås praktiska hushållsskola:

Meja Forsberg, RL20A

Allis Eriksson, RL20A

Alva Robertsson, RL20A

Hugo Rosling, RL20A

Wille Rundström, RL20A

Dennis Stockselius Jansson, RL20A

Amal Abdi Malaz, RL20B

Alva Sjödahl, RL20B

Pelle Grindebäck, RL20B

Emma Sjöns, RL20B

 

Gymnasieskolans donationsfond:

Alice Larsson, HT20

Ville Hämeenniemi, HT20

 

Carlsbrödraförbundets stipendiefond:

Linus Andreasen Hök, RL20A

 

Bohmanska testamentsfonden:

Wilma Eriksson, RL20A

Agnes Eriksson, HT20

 

here4u:

Ajoub Omer, RL20A

Kawtar Sabri, HT20

Maryam Suleiman, HT20

Marcus Widegren, tävlar i Nordiska mästerskapen

Nordic chef association genomför nordiska mästerskapen i Trondheim. För detta eleven Marcus Widegren ska dit och tävla.

2023-05-08

Berätta kort om dig själv, vem är du och vad är din bakgrund?

Jag heter Marcus Widegren och jobbar som sommelier på Vinoteket i Västerås. Jag tog studenten 2021 och har sedan dess arbetat som servitör tills jag nu i julas blev klar med min sommelierutbildning.

Hur fick du reda på tävlingen?

Jag fick förslaget om att vara med i tävlingen av Patric Andersson, en av delägarna i Vinoteket (nu också vikarierande lärare på skolan).

Vad ska du tävla i?

Det är en kock/serveringstävling som hålls i början av juni i Trondheim, Norge. "Tävlingsgrenarna" är väldigt spridda och man kommer bedömas i allt från drinkblandning och sabrering till att servera från silverfat.

Vad har du för förhoppningar?

Jag tackade ja utan att riktigt veta vad jag hade gett mig in på. Mest för att det alltid är kul och nyttigt med nya grejer som kommer upp. Speciellt när det har med yrket att göra.

Vi önskar dig stort lycka till!

Fjärdeplats i Bageri-SM

Pelle Grindebäck, RL20B

Pelle var en av två elever som åkte och tävlade för skolan i Bageri-SM. Eleverna tog hem en fjärdeplats. Läs intervjun med honom nedan kring bland annat tävlingens moment, vad som var svårast och vad han tog med sig för lärdomar.

2023-03-23

Hur kom det sig att du ställde upp i Bageri-SM?

Till en början var jag inte superintresserad av att tävla. Dock var det bara en i klassen som verkligen ville tävla samt att lärare också hade intresse, så jag kände att jag kunde ställa upp; Vilket visade sig vara en bra ide då det var en kul upplevelse och jag fick en snygg tröja :)

Vart var tävlingen?

Tävlingen var på Ester Mosessons gymnasium i Göteborg. Vi sov på Comfort Hotel på andra sidan ån och åkte färja fram och tillbaka.

Berätta om tävlingens olika moment!

Dag ett hade vi en uppvägningstid på 1 timme 15 minuter där vi t.ex vägde upp degar, kokade vaniljkräm och förberedde inför dag två.

Dag två gick vi upp klockan fem för att hinna checka ut från hotellet, åka till gymnasiet, byta om och förbereda oss. Tävlingen började klockan sju och höll på i fyra och en halv timme.

Under tävlingen fick vi bara använda en våg mellan oss två, vilket gjorde att man fick planera och arbeta smart och tidseffektivt för att inte behöva stå och vänta på varandra. Efteråt fick vi en liten stund att duka upp ett bord med allt vi bakat under dagen. Därefter åt vi lunch och väntade till prisutdelningen som startade klockan tre.

Vad var svårast?

Tävlingen i sig tyckte jag inte var speciellt svår. Det svåra som nästan förstörde halva tävlingen var att vi var tio lag som skulle dela på X antal ugnar osv. Alla använder olika temperaturer, ånga och tid. Vi fick inte riktigt till temperaturen på limporna, och de togs ut med två minuter kvar, men det gick helt okej ändå.

Vad var roligast?

Det roligaste för mig var inte enbart tävlingen utan också hela upplevelsen. Åka till Göteborg, äta på restaurang, åka färja, träffa nya människor och så vidare.

Vilka lärdomar tar du med dig?

Något man lär sig där är nya sätt att improvisera saker på. Någon kanske har ugnen på andra temperaturer, deras jässkåp är inställt annorlunda, deras kylar har andra temperaturer vilket gör att wienerdegen kanske inte kan kavlas likadant som i våra lokaler.


AEHT, Tävling i Italien

Ingrid Pettersson, ska tävla i restaurant and service

Snart ska några elever från skolan åka iväg och tävla med AEHT, denna gång i Italien. AEHT är en Europeisk organisation för hotell och restaurangskolor. Vi har ställt frågor till Ingrid som ska åka och tävla i Resturant Service Competition. Läs nedan om själva tävlingen samt vad Ingrid hoppas att få lära sig.

2022-10-25

Hur kom det sig att du ville tävla?

Jag fick frågan av vår rektor Marcus och tyckte det lät som en spännande upplevelse där jag kan lära mig nya saker tex under de senaste månaderna har jag lärt mig att flambera m.m

Vilken inriktning ska du tävla inom?

Jag ska tävla inom restaurang och service.

Vad hoppas du få lära dig eller få ut av själva tävlingen?

Jag hoppas kunna utveckla min engelska med tanke på att hela tävlingen är på engelska men även skapa nya kontakter runt om i världen.

Stort lycka till Ingrid!

Tranellskas elever både guld och brons värda internationellt

Förra veckan var elever från Tranellska gymnasiet på plats i italienska Senigallia för att delta i en internationell tävling. Framgågarna blev stora med både guld och brons. - Vi är så stolta över våra elever säger rektor Marcus Hallgren.

2022-10-25

Det var elever från hotell- och turism samt restaurang- och livsmedelsprogrammet som fanns på plats i Italien.

Guldet vann Fanny Hultgren i kategorin Tourist destination och bronsplaketten tog Maryam Suleiman hem i klassen Hospitality management. De båda prisades under en galamiddag i fredags.

Tävlingen arrangerades av AEHT som är Europas största organisation mot hotell- och restaurangskolor. Totalt deltog 400 elever från 22 länder och ett 70-tal skolor i elva olika klasser.

”Vi är så stolta över våra elever, alla fyra elever som deltog gjorde ett fantastiskt jobb även om det inte blev medaljer inom servering, att vi lyckas ta medaljer första gången vi är med i tävlingen är helt fantastiskt”, säger rektor Marcus Hallgren i ett pressmeddelande.

Årets Yrkeslärare 2022

Edward "Eddie" Carlsson vann årets Yrkeslärare på Yrkesgalan i Västerås

- Det är fantastiskt säger Eddie!

2022-10-21

Nomineringen lyder "Du lär ut på ett bra sätt och tar hänsyn till alla. Du skapar motivation och får oss att vilja lära mer, utvecklas och testa nya saker. Oavsett vilka problem eller utmaningar som vi elever har pushar du oss alltid att nå våra mål. Du kan vara både sträng och snäll när du behöver det. Du är rättvis och säger alltid ifrån om du hör någon elev prata illa om någon annan. The perfect balance! Du är en otroligt underbar lärare".

Vilken underbar nominering hur känns det?

Jättekul, först och främst vill jag tacka alla elever som nominerat mig! Jag blev förvånad, att jag vann det var ändå 34 stycken nominerade.

Matlådor

Tranellskas populära matlådor säljs efter tillgång och inte efter efterfrågan, maten vi serverar är av bra råvaror och har god kvalité. Då detta är skolverksamhet så blir det olika mängder matlådor, maten tillagas efter elevernas utveckling i kurser så elevantal kan variera likaså antalet matlådor. Finns det matlådor i frysen så säljer vi matlådor.

2022-09-16

Inbjudan till föräldramöte!

Välkomna till föräldramöte på Tranellska

Du som förälder/vårdnadshavare till en elev på Tranellska gymnasiet är välkommen till föräldramöte: Elever på restaurang och livsmedelsprogrammet : Onsdagen den 7 september kl. 17.30-18.30 årskurs 1 19.00-20.00 årskurs 2 och 3   Elever på hotell och turismprogrammet samt gymnasiesärskolans program hotell, restaurang och bageri : Onsdagen den 14 september kl. 17.30-18.30 årskurs 1 och HRB 19.00-20.00 årskurs 2 och 3

2022-09-14

Kvällen inleds med att skolans rektor ger allmän information i aulan därefter samlas ni föräldrar klassvis tillsammans med mentor/mentorerna i respektive klass. Under kvällen kommer även undervisande lärare samt elevhälsoteamet finnas tillgängliga för eventuella frågor eller samtal.Vi bjuder på fika under kvällen. Välkomna!

Adress: Stensborgsgatan 1, 721 32 Västerås

Marcus Worldchefs

Rektor får unik utnämning

Ordförande i utbildningskommittén i Worldchefs

Worldchefs är världsorganistationen som samlar kockar, bagare och konditorer. Worldchefs har sitt säte i Paris.

2022-08-22

Utnämningen innebär flera fördelar för eleverna på Tranellska.


- Det här medför att vi får ett större kontaktnät globalt, och att våra elever får möjlighet att få en internationell certifiering.

Det gäller både gymnasieeleverna och vuxenstuderande på skolan. Dessutom blir Tranellskas elever förebilder för svenska gymnasieskolor och det svenska skolsystemet på restaurang- och bagerisidan mot världsorganisationen Worldchefs, berättar Marcus Hallgren.


Marcus Hallgren får nu en hög position i världen inom utbildning för kockar och bagare. En svensk har på 2000-talet haft ordförandeskapet men då inom tävlingskommittén på Worldchefs. Idag är Marcus Hallgren den enda ordinarie svenska ledamoten i en kommitté inom Worldchefs.


- Det här är ett riktigt hedersuppdrag för mig. Det är även ett kvitto på mitt brinnande intresse för ungdomar och utbildning, både i Sverige och i världen. Det är ett ideellt uppdrag och en del av mitt fritidsintresse, säger Marcus Hallgren.