Länk till Vklass

Våra program

På Tranellska kan du läsa programmen Hotell- och turism eller Restaurang- och livsmedel.

Information om hotell- och turismprogrammet

Hotell- och turismprogrammet

Vill du arbeta i en fartfylld, internationell miljö?

Är du serviceinriktad och social? Du är intresserad av människor, utåtriktad, positiv och har lätt för att samarbeta. Detta är ett program för dig som i framtiden vill arbeta inom hotell-, konferens- och turismnäringen.

Yrkesförberedande program med möjlighet till högskolebehörighet

Hotell och Turismprogrammet är ett yrkesförberedande program. Vi ser också till att du får grundläggande högskolebehörighet, för att du ska ha alla vägar öppna inför framtiden. Efter utbildningen kan du också läsa vidare på yrkeshögskola eller andra kvalificerade yrkesutbildningar inom hotell och turism.

 

Programmet erbjuder också programinriktat val för dig som saknar betyg i matematik eller engelska. Prata med din studie- och yrkesvägledare för att få mer information om hur du söker det.

 

Branschrekommenderad utbildning

Hotell och turismbranschen är världens snabbast växande med många olika yrken. Här finns ett stort behov att anställa många medarbetare i framtiden, enligt branschorganisationen Visita.

Under studietiden kommer du få kunskaper i informationshantering, marknadsföring samt service och bemötande. Du kan få driva företag under ett år genom Ung företagsamhet (UF). Språk är viktigt inom branschen därför läser du Svenska 2 och Engelska 6, med möjlighet att läsa fler språk. Under ditt tredje år kan du få möjlighet att göra APL i Europa. Under din APL tid är du på hotell, konferensanläggning eller annat inom turistnäringen. Vi samarbetar med de bästa inom branschen för att din APL ska bli så värdefull som möjligt. Det ger dig praktisk erfarenhet och kontakter. Direkt efter avslutad utbildning får de flesta av våra elever jobb.


Gymnasiegemensamma ämnen

Poäng

Engelska 5

100

Historia 1a1

50

Idrott och hälsa

100

Matematik 1a

100

Naturkunskap 1a1

50

Religionskunskap 1

50

Samhällskunskap 1a1

50

Svenska 1/Svenska som andraspråk 1

100

Summa

600


Programgemensamma ämnen

Poäng

Besöksnäringen

100

Engelska 6

100

Entreprenörskap

100

Konferens och evenemang

100

Logi

100

Hållbar turism

100

Resmål och resvägar

100

Service och bemötande 1

100

Summa

800


Programfördjupningskurser

Poäng

Aktiviteter och upplevelser

100

Guid och reseledare

100

Entreprenörskap och företagande

100

Reception 1

100

Marknadsföring och försäljning

100

Frukost och bufféservering

100

Servering 1

100

Svenska 2

100

Summa

800


Övriga kurser

Poäng

Individuellt val,

200

svenska 3, matematik2, yrkesfördjupning, moderna språk med mera


Gymnasiearbete HT

100

Summa

300

Under utbildningstiden får du vara minst 15 veckor ute på en arbetsplats. Det ger dig bra förutsättningar för arbete över hela världen. Du får möjlighet att genomföra din APL i Sverige eller utomlands. Vi samarbetar med restaurang- och hotellskolor i Europa.

Du kan exempelvis jobba med:

  • events
  • mässor och konferenser
  • som guide- eller reseledare
  • flygvärdinna
  • hotellmedarbetare
  • eller som egen företagare.

Det finns också många fler yrken inom branschens så du har stora valmöjligheter för framtiden.

Information om restaurang- och livsmedelsprogrammet

Restaurang- och livsmedelsprogrammet

Hela världen som arbetsplats!

Restuarang- och livsmedelsprogrammet på Tranellska är rätt utbildning för dig som vill bli kock, servitör, bagare, konditor eller bartender. Här får du de rätta kunskaperna och erfarenheterna för att kunna få ett riktigt bra jobb inom restaurang- eller bageribranschen.

Yrkesförberedande program med stora möjligheter inför framtiden

Restaurang- och livsmedelsprogrammet är ett yrkesförberedande program, du som vill kan få grundläggande högskolebehörighet så att du kan studera vidare på högskolan. Efter utbildningen kan du också läsa vidare på yrkeshögskola eller andra kvalificerade yrkesutbildningar inom restaurang och bageri.

 

Programmet erbjuder också programinriktat val för dig som saknar betyg i matematik eller engelska. Prata med din studie- och yrkesvägledare för att få mer information om hur du söker det.

 

Branschrekommenderad utbildning

Branschen väntar på dig! Efterfrågan i branschen är stor efter utbildade kockar, servitörer, bagare och konditorer. Branschrepresentanter är dessutom delaktiga i utbildningen och ser till att du får de kunskaper som efterfrågas.

 

På Tranellska får du jobba varierat med en stor del praktiskt arbete i vår egen restaurang och i vårt bageri. Vi jobbar i team, det gör att du lär dig delaktighet och ansvar, egenskaper som är viktiga i våra branscher. Hos oss får du utveckla din kreativitet, initiativförmåga och servicekänsla. Under ditt tredje år kan du dessutom få möjlighet att göra praktik utomlands. Vi har ljusa, trevliga lokaler, som är specialbyggda för just restaurang- och bageriutbildningar. Våra kök- och bagerilokaler är välutrustade med moderna maskiner, där du får träna praktiskt redan från årskurs 1.

Efterfrågan på kreativ och kunnig personal ökar inom bageri och konditoribranschen. Här får du kunskaper för att kunna jobba som bagare och konditor. Du lär dig baka gott matbröd, kaffebröd och kakor som vi sedan säljer i vår butik.

Inom denna inriktning får du kunskaper om det kalla och varma köket, servering och service. Våra proffsiga lärare lär dig allt från grunderna till sina bästa specialknep och du gör praktik hos våra välmeriterade samarbetspartners.Gymnasiegemensamma ämnen

Poäng

Engelska 5

100

Historia 1a1

50

Idrott och hälsa

100

Matematik 1a

100

Naturkunskap 1a1

50

Religionskunskap 1

50

Samhällskunskap 1a1

50

Svenska 1/Svenska som andraspråk 1

100

Summa

600


Programgemensamma ämnen

Poäng

Hygien

100

Livsmedels- och näringskunskap 1

100

Branschkunskap inom restaurang och livsmedel

100

Service och bemötande 1

100

Summa

400


Övriga gemensamma ämnen

Poäng

Individuellt val

200

Gymnasiearbete

100

Summa

300


Inriktning

Poäng

Bageri och konditori


Bageri 1

100

Choklad och konfektyr

100

Konditori 1

100

Programfördjupningskurser


Bageri 2, 3, 4

400

Engelska 6 eller Entreprenörskap

100

Konditori 2, 3, 4

400

Summa

1200


Inriktning

Poäng

Kök och servering


Mat och dryck i kombination

100

Matlagning 1

100

Servering 1

100

Summa

300

Programfördjupningskurser kök


Engelska 6 eller Entreprenörskap

100

Matlagning 2, 3, 4

600

Servering 2

200

Summa

900

Programfördjupningskurser servering


Barteknik

100

Drycker och ansvarsfull alkoholservering

100

Engelska 6 eller Entreprenörskap

100

Matlagning 2

200

Matsalshantverk

100

Servering 2

200

Service och bemötande 2

100

Summa

900

Under utbildningstiden får du vara minst 15 veckor ute på en arbetsplats. Vi har ett gott samarbete med olika företag både bagerier och restauranger i hela Västmanland, det ger dig både erfarenheter och stora chanser till jobb. Du kan även få möjlighet att genomföra din APL utomlands, då vi samarbetar med restaurang- och bageriskolor i Europa.

Utbildningen ger dig förutsättningar att arbeta i hela världen som kock, servitör, bagare eller konditor.

Information om hotell- och turismprogrammet

Yrkesintroduktion

På Tranellska får du alla förutsättningar att lyckas med dina studier!

Programmet passar dig som lär dig bäst genom att praktiskt göra saker. Utbildingen varvar teori och praktik, du läser antingen på grundskole- eller gymnasienivå beroende på dina förkunskaper.

Tranellska gymnasiet är en liten skola och alla dina lektioner kommer vara lärarledda. Du får möjlighet att läsa gymnasiekurser integrerat med övriga gymnasieelever.

Yrkesinstroduktion mot kök eller bageri ger dig en ingång till branschen genom praktik och individanpassad teoretisk utbildning. Du får en individuell studieplan som anpassas efter dina behov och önskemål. Planen visar vilka kurser du ska läsa och du läser på heltid i max 3 år. På Tranellska får du alla förutsättningar att lyckas med dina studier. Du möter utbildade och kunniga lärare, specialpedagog, skolsköterska, kurator samt studie och yrkesvägledare som kan ge dig det stöd och den hjälp du behöver.

  • Kök/servering
  • Bagare/konditor

Du läser antingen på grundskole- eller gymnasienivå, beroende på dina förkunskaper. Förutom svenska, engelska och matematik kan du läsa samhällskunskap, historia och religionskunskap. Även programgemensamma yrkeskurser kan ingå i din individuella studieplan.

Utbildningen varvar teori och praktik. Beroende på din individuella studieplan kan du 2-3 dagar i veckan vara på en arbetsplats och genomföra arbetsplatsförlagt lärande, APL.

Målet är att du efter utbildningen ska kunna söka till de nationella programmet Restaurang och livsmedel eller börja arbeta inom branschen alternativt gå vidare till vuxenutbildningen.