Länk till mer information om IST Home
Information om restaurang- och livsmedelsprogrammet

Restaurang- och livsmedelsprogrammet

Hela världen som arbetsplats!

Är du intresserad av mat,dryck, bakning och människor? Då är det här programmet rätt för dig. Här får du kunskap och erfarenhet för att arbeta som kock, servitör, bartender eller bagare.

Yrkesförberedande program med stora möjligheter inför framtiden

Restaurang- och livsmedelsprogrammet är ett yrkesförberedande program, du får även grundläggande högskolebehörighet så att du kan studera vidare på högskolan. Efter utbildningen kan du också läsa vidare på yrkeshögskola eller andra kvalificerade yrkesutbildningar inom restaurang och bageri.

Programmet erbjuder också programinriktat val för dig som saknar betyg i matematik eller engelska. Prata med din studie- och yrkesvägledare för att få mer information om hur du söker det.

Hos oss får du lära dig tillverkning från grunden - från hur du använder olika råvaror fram till färdiga maträtter, drycker och bakverk. Du får utveckla din kreativitet, initiativförmåga och servicekänsla. Första året provar du på olika inriktningar. Därefter väljer du din specialitet; bageri och konditori eller kök och servering.

Branschrekommenderad utbildning

Branschen väntar på dig! Efterfrågan i branschen är stor efter utbildade kockar, servitörer, bagare och konditorer. Branschrepresentanter är dessutom delaktiga i utbildningen och ser till att du får de kunskaper som efterfrågas.

Ladda ner vårt programblad här. Pdf, 1.2 MB.

Nyhet - hösten 2023

Från hösten 2023 ska kurser för grundläggande högskolebehörighet ingå i programstrukturen för alla yrkesprogram.

På Tranellska får du jobba varierat med en stor del praktiskt arbete i vår egen restaurang och i vårt bageri. Vi jobbar i team, det gör att du lär dig delaktighet och ansvar, egenskaper som är viktiga i våra branscher. Hos oss får du utveckla din kreativitet, initiativförmåga och servicekänsla. Under ditt tredje år kan du dessutom få möjlighet att göra praktik utomlands. Vi har ljusa, trevliga lokaler, som är specialbyggda för just restaurang- och bageriutbildningar. Våra kök- och bagerilokaler är välutrustade med moderna maskiner, där du får träna praktiskt redan från årskurs 1.

Efterfrågan på kreativ och kunnig personal ökar inom bageri- och konditoribranschen. Här får du kunskap för att kunna jobba som bagare och konditor. Du lär dig baka goda matbröd/kaffebröd och kakor som du sedan säljer i vår butik. Du kan även få delta i SM (skolmästerskap) och visa upp dina kunskaper.

Inom denna inriktning får du kunskap om det kalla och varma köket, servering och service. Utifrån bra råvaror planerar och komponerar du menyer som tillagas och serveras i vår restaurang. Du fördjupar kunskaper inom mat-och dryckeskombination samt barteknik. Du bör vara flexibel och stresstålig. Våra proffsiga lärare lär dig allt från grunderna till sina bästa specialknep och du gör praktik hos våra välmeriterade samarbetspartners.



Gymnasiegemensamma ämnen

Poäng

Engelska 5

100

Engelska 6*

100

Historia 1a1

50

Idrott och hälsa

100

Matematik 1a

100

Naturkunskap 1a1

50

Religionskunskap 1

50

Samhällskunskap 1a1

50

Svenska 1/Svenska som andraspråk 1

100

Svenska 2/Svenska som andraspråk 2*

100

Svenska 3/Svenska som andraspråk 3*

100

Kurser med * kan väljas bort



Programgemensamma ämnen

Poäng

Hygien

100

Livsmedels- och näringskunskap 1

100

Branschkunskap inom restaurang och livsmedel

100

Service och bemötande 1

100

 



Övriga gemensamma ämnen

Poäng

Individuellt val

Matematik 2, Yrkesfördjupning, Moderna språk med mera

200

Gymnasiearbete RL

100




Inriktning

Poäng

Bageri och konditori


Bageri 1

100

Choklad och konfektyr

100

Konditori 1

100

Programfördjupningskurser


Bageri 2, 3, 4

400

Entreprenörskap

100

Konditori 2, 3, 4

400

 

 


Inriktning

Poäng

Kök och servering


Mat och dryck i kombination

100

Matlagning 1

100

Servering 1

100

 


Programfördjupningskurser kök


Specialkost

100

Drycker och ansvarsfull alkoholservering

100

Entreprenörskap

100

Matlagning 2, 3, 4

600

 

 

Programfördjupningskurser servering


Barteknik

100

Drycker och ansvarsfull alkoholservering

100

Entreprenörskap

100

Specialkost

100

Arrangemang

100

Matsalshantverk

100

Servering 2

200

Service och bemötande 2

100

 

 

Under utbildningstiden får du vara minst 15 veckor ute på en arbetsplats. Vi har ett gott samarbete med olika företag både bagerier och restauranger i hela Västmanland, det ger dig både erfarenheter och stora chanser till jobb. Du kan även få möjlighet att genomföra din APL utomlands, då vi samarbetar med restaurang- och bageriskolor i Europa.

Utbildningen ger dig förutsättningar att arbeta i hela världen som kock, servitör, bagare eller konditor.