Länk till Vklass
Information om restaurang- och livsmedelsprogrammet

Restaurang- och livsmedelsprogrammet

Hela världen som arbetsplats!

Restaurang- och livsmedelsprogrammet på Tranellska är rätt utbildning för dig som vill bli kock, servitör, bagare, konditor eller bartender. Här får du de rätta kunskaperna och erfarenheterna för att kunna få ett riktigt bra jobb inom restaurang- eller bageribranschen.

Yrkesförberedande program med stora möjligheter inför framtiden

Restaurang- och livsmedelsprogrammet är ett yrkesförberedande program, du som vill kan få grundläggande högskolebehörighet så att du kan studera vidare på högskolan. Efter utbildningen kan du också läsa vidare på yrkeshögskola eller andra kvalificerade yrkesutbildningar inom restaurang och bageri.

 

Programmet erbjuder också programinriktat val för dig som saknar betyg i matematik eller engelska. Prata med din studie- och yrkesvägledare för att få mer information om hur du söker det.

 

Branschrekommenderad utbildning

Branschen väntar på dig! Efterfrågan i branschen är stor efter utbildade kockar, servitörer, bagare och konditorer. Branschrepresentanter är dessutom delaktiga i utbildningen och ser till att du får de kunskaper som efterfrågas.

 

På Tranellska får du jobba varierat med en stor del praktiskt arbete i vår egen restaurang och i vårt bageri. Vi jobbar i team, det gör att du lär dig delaktighet och ansvar, egenskaper som är viktiga i våra branscher. Hos oss får du utveckla din kreativitet, initiativförmåga och servicekänsla. Under ditt tredje år kan du dessutom få möjlighet att göra praktik utomlands. Vi har ljusa, trevliga lokaler, som är specialbyggda för just restaurang- och bageriutbildningar. Våra kök- och bagerilokaler är välutrustade med moderna maskiner, där du får träna praktiskt redan från årskurs 1.

Efterfrågan på kreativ och kunnig personal ökar inom bageri och konditoribranschen. Här får du kunskaper för att kunna jobba som bagare och konditor. Du lär dig baka gott matbröd, kaffebröd och kakor som vi sedan säljer i vår butik.

Inom denna inriktning får du kunskaper om det kalla och varma köket, servering och service. Våra proffsiga lärare lär dig allt från grunderna till sina bästa specialknep och du gör praktik hos våra välmeriterade samarbetspartners.Gymnasiegemensamma ämnen

Poäng

Engelska 5

100

Historia 1a1

50

Idrott och hälsa

100

Matematik 1a

100

Naturkunskap 1a1

50

Religionskunskap 1

50

Samhällskunskap 1a1

50

Svenska 1/Svenska som andraspråk 1

100

Summa

600


Programgemensamma ämnen

Poäng

Hygien

100

Livsmedels- och näringskunskap 1

100

Branschkunskap inom restaurang och livsmedel

100

Service och bemötande 1

100

Summa

400


Övriga gemensamma ämnen

Poäng

Individuellt val

200

Gymnasiearbete

100

Summa

300


Inriktning

Poäng

Bageri och konditori


Bageri 1

100

Choklad och konfektyr

100

Konditori 1

100

Programfördjupningskurser


Bageri 2, 3, 4

400

Engelska 6 eller Entreprenörskap

100

Konditori 2, 3, 4

400

Summa

1200


Inriktning

Poäng

Kök och servering


Mat och dryck i kombination

100

Matlagning 1

100

Servering 1

100

Summa

300

Programfördjupningskurser kök


Engelska 6 eller Entreprenörskap

100

Matlagning 2, 3, 4

600

Servering 2

200

Summa

900

Programfördjupningskurser servering


Barteknik

100

Drycker och ansvarsfull alkoholservering

100

Engelska 6 eller Entreprenörskap

100

Matlagning 2

200

Matsalshantverk

100

Servering 2

200

Service och bemötande 2

100

Summa

900

Under utbildningstiden får du vara minst 15 veckor ute på en arbetsplats. Vi har ett gott samarbete med olika företag både bagerier och restauranger i hela Västmanland, det ger dig både erfarenheter och stora chanser till jobb. Du kan även få möjlighet att genomföra din APL utomlands, då vi samarbetar med restaurang- och bageriskolor i Europa.

Utbildningen ger dig förutsättningar att arbeta i hela världen som kock, servitör, bagare eller konditor.