Länk till mer information om IST Home
Information om restaurang- och livsmedelsprogrammet

Restaurang- och livsmedelsprogrammet

Hela världen som arbetsplats!

Är du intresserad av mat,dryck, bakning och människor? Då är det här programmet rätt för dig. Här får du kunskap och erfarenhet för att arbeta som kock, servitör, bartender eller bagare.

Yrkesförberedande program med stora möjligheter inför framtiden

Restaurang- och livsmedelsprogrammet är ett yrkesförberedande program, du får även grundläggande högskolebehörighet så att du kan studera vidare på högskolan. Efter utbildningen kan du också läsa vidare på yrkeshögskola eller andra kvalificerade yrkesutbildningar inom restaurang och bageri.

Programmet erbjuder också programinriktat val för dig som saknar betyg i matematik eller engelska. Prata med din studie- och yrkesvägledare för att få mer information om hur du söker det.

Hos oss får du lära dig tillverkning från grunden - från hur du använder olika råvaror fram till färdiga maträtter, drycker och bakverk. Du får utveckla din kreativitet, initiativförmåga och servicekänsla. Första året provar du på olika inriktningar. Därefter väljer du din specialitet; bageri och konditori eller kök och servering.

Branschrekommenderad utbildning

Branschen väntar på dig! Efterfrågan i branschen är stor efter utbildade kockar, servitörer, bagare och konditorer. Branschrepresentanter är dessutom delaktiga i utbildningen och ser till att du får de kunskaper som efterfrågas.

Ladda ner vårt programblad här. Pdf, 1.3 MB.

Nyhet - hösten 2023

Från hösten 2023 ska kurser för grundläggande högskolebehörighet ingå i programstrukturen för alla yrkesprogram.

På Tranellska får du jobba varierat med en stor del praktiskt arbete i vår egen restaurang och i vårt bageri. Vi jobbar i team, det gör att du lär dig delaktighet och ansvar, egenskaper som är viktiga i våra branscher. Hos oss får du utveckla din kreativitet, initiativförmåga och servicekänsla. Under ditt tredje år kan du dessutom få möjlighet att göra praktik utomlands. Vi har ljusa, trevliga lokaler, som är specialbyggda för just restaurang- och bageriutbildningar. Våra kök- och bagerilokaler är välutrustade med moderna maskiner, där du får träna praktiskt redan från årskurs 1.

Efterfrågan på kreativ och kunnig personal ökar inom bageri- och konditoribranschen. Här får du kunskap för att kunna jobba som bagare och konditor. Du lär dig baka goda matbröd/kaffebröd och kakor som du sedan säljer i vår butik. Du kan även få delta i SM (skolmästerskap) och visa upp dina kunskaper.

Inom denna inriktning får du kunskap om det kalla och varma köket, servering och service. Utifrån bra råvaror planerar och komponerar du menyer som tillagas och serveras i vår restaurang. Du fördjupar kunskaper inom mat-och dryckeskombination samt barteknik. Du bör vara flexibel och stresstålig. Våra proffsiga lärare lär dig allt från grunderna till sina bästa specialknep och du gör praktik hos våra välmeriterade samarbetspartners.


Ämnen du läser på restaurang- och livsmedelsprogrammet


Gymnasiegemensamma ämnen

Poäng

Engelska, nivå 1

100

Engelska, nivå 2*

100

Historia, nivå 1a1

50

Idrott och hälsa, nivå 1

100

Matematik, nivå 1a

100

Naturkunskap, nivå 1a1

50

Religionskunskap, nivå 1

50

Samhällskunskap, nivå 1a1

50

Svenska 1/Svenska som andraspråk, nivå 1

100

Svenska 2/Svenska som andraspråk, nivå 2*

100

Svenska 3/Svenska som andraspråk, nivå 3*

100

Kurser med * kan väljas bort



Programgemensamma ämnen


Livsmedels- och näringskunskap, nivå 1

100

Måltid och bransch, nivå 1

200

Måltid och bransch, nivå 2

100


Inriktning Bageri och konditori


Bageri, nivå 1

100

Choklad och konfektyr, nivå 1

100

Konditori, nivå 1

100

Programfördjupning bageri och konditori


Bageri, nivå 2

200

Bageri, nivå 3

200

Bageri, nivå 4

100

Konditori, nivå 2

200

Konditori, nivå 3

200

Konditori, nivå 4

100


Inriktning Kök och servering


Mat och dryck i kombination, nivå 1

100

Matlagning, nivå 1

100

Servering, nivå 1

100

Programfördjupning kök och servering

 

Barteknik och ansvarsfull alkoholhantering, nivå 1

100

Entreprenörskap, nivå 1

100

Mat och dryck i kombination, nivå 2

100

Matlagning, nivå 2

100

Matlagning, nivå 3

200

Matlagning, nivå 4

200

Matlagning, nivå 5

100

Servering, nivå 2

100

Servering, nivå 3

200

Servering, nivå 4

200

Servering, nivå 5

100


Övrigt gemensamt


Individuellt val

200

Gymnasiearbete

100



Om grundläggande högskolebehörighet
Yrkesprogrammen ger nu grundläggande behörighet till högskola och universitet, därför har antalet poäng på yrkesprogrammen utökats från 2500 till 2700–2800 poäng. Du kan fortfarande välja att läsa 2500 poäng. Du får då examen på ett yrkesprogram med grundläggande högskolebehörighet eller med yrkesfördjupningar. Det är ett val som du kommer att få göra under din gymnasietid och få mer information om.

Poängplaner för dig som går i årskurs 2 och 3

Poängplanerna för dig som går i årskurs 2 och 3 ser annorlunda ut då ni läser kurser enligt läroplanen GY11. Är du intresserad av att byta till det här programmet och veta vilka kurser som du då kommer att läsa är du välkommen att ta kontakt med vår studie- och yrkesvägledare.

Under utbildningstiden får du vara minst 15 veckor ute på en arbetsplats. Vi har ett gott samarbete med olika företag både bagerier och restauranger i hela Västmanland, det ger dig både erfarenheter och stora chanser till jobb. Du kan även få möjlighet att genomföra din APL utomlands, då vi samarbetar med restaurang- och bageriskolor i Europa.

Utbildningen ger dig förutsättningar att arbeta i hela världen som kock, servitör, bagare eller konditor.