Länk till Vklass

Vad händer efter Tranellska?

Här kan du läsa om elever som gått på Tranellska och vad som hände sen.

YH Bageri/Konditori

Adelina Granklint, går spetsutbildning YH

Adelina Granklint är en före detta elev som tog studenten från Tranellska bageri och konditoriprogrammet år 2020. Nu är hon tillbaka på skolan och läser på vår spetsutbildning inom bageri/konditori på YH.

2023-01-12

Berätta om dig själv, vem är du och vad går du för utbildning?

Jag har länge velat gå på Yrkeshögskolan och vidareutbilda mig och hade planer på att gå direkt till YH i Kristianstad men jag ville jobba ett tag efter studenten. Sen fick jag tips om att utbildningen skulle starta i Västerås. Då kände jag att det var nära, jag kände till skolan och lärarna - så jag sökte!

Min tanke är att jag genom den här utbildningen kommer få större möjlighet att få jobb och även vilja arbeta mer med kreativt konditori och då är utbildningen jag går en stor fördel. Utbildningen är väldigt tuff men man får lära sig mycket och utmana mig själv! Man får möjlighet att ta ett gesälllbrev vilket verkligen är en bra erfarenhet inför framtiden.

Nu arbetar jag extra på Bageri April och jag tror det beror mycket på att dom vet att jag går YH-utbildningen.

Vilken är det roligaste bakverket du vet?

Jag tycker det är kul att göra moussetårtor eftersom det är utmanande, det finns många konsistener och smaker.

Även surdeg är kul för man måste ha en bra surdeg, underhålla den och snitta den så att det blir ett fint mönster.

Vad vill du ge för tips till eleverna som går på Tranellska nu?

Mitt tips är att ta åt er så mycket information som möjligt och ha kul. Tänk på att det här är en utbildning som leder till jobb efteråt. Utmana er själva och visa lärarna att ni kan mer än ni tror. Jag fick till exempel jobb för att lärarna var mina referenser.

Hermanas

En elev som tidigare har gått på Tranellska och nu arbetar som kock är Sofia Tiger.

Läs intervjun nedan med Sofia Tiger som har 15 års erfarenhet inom Västerås restaurangbransch, vilken som är restaurangens mest populära rätt och vad hon ger Tranellskas elever för tips inför framtiden.

2022-12-01

Berätta om dig själv Sofia?

Jag heter Sofia Tiger och jag jobbar som kock på restaurang Hermanas, och har jobbat där i snart 5 år. Vår absoluta populäraste rätt är våran egen mixtallrik som heter Hermanas Platas. Lite av varje från hela menyn.

Jag har 15 års erfarenhet inom yrket och har tidigare jobbat på ett flertal restauranger i Västerås citykärna.
Jag var med och öppnade Vinoteket och jobbade då som kökschef. Min främsta uppgift då var att ta fram min egenkomponerade meny av smårätter med ett passande koncept till både miljö och ett stort utbud av olika vinsorter från olika länder. Det som jag tyckte var roligast var pizzadelen! Då kickade kreativiteten in!

Vad är viktigt för dig på jobbet?

Jag har alltid strävat efter det mest potentiella arbetet för mig, där min kunskap och arbetsförmåga passat in på bästa sätt.
Personligen tycker jag att det är viktigt att prova sig fram, att upptäcka nya kunskaper och lärdomar, men även det som kanske inte riktigt kändes helt rätt.
Men man ska aldrig ge upp om sig själv, sin framtid eller om kunskapen som du besitter. Det kan alltid utvecklas till något du inte hade en aning om innan. Till exempel när jag vann ett matlagningsprogram på tv! Det trodde jag väl inte på studentdagen efter 3 år på restaurangutbildningen på Tranellska.

Vad vill du ge för tips till Tranellskas elever?

Se till att ta vara på alla praktikplatser, inga frågor är dumma frågor, fråga hur och varför! Smaka, smaka, smaka!

Lycka till!Hotel Plaza

Isabell Hägerström, Receptionist

En elev som tidigare har gått på Tranellska är Isabell Hägerström. Nu arbetar hon på Plaza Hotel i Västerås. Läs intervjun nedan om vad som är den vanligaste frågan, konstigaste frågan samt hennes tips till elever på skolan.

2022-10-27

Berätta om dig själv och var du arbetar nu?

Jag heter Isabell, är 19 år och jobbar i receptionen på Hotel Plaza i Västerås. Jag började jobba här i somras.

Vilken är den vanligaste frågan som man får som receptionist?

Den vanligaste frågan är nog om hur man betalar i parkeringshuset.

Vilken är den konstigaste frågan du fått?

Man får ganska många konstiga frågor men en fråga jag fick var om jag ville gifta mig med en gäst.

Vad vill du ge för tips till eleverna som går på Tranellska nu?

Jag skulle vilja tipsa eleverna om att satsa på sin APL då ni skapar bra kontakter genom praktiken.


Mr Mango

En elev som tidigare har gått på Tranellska och startat eget är Josefin Jackson.

Läs intervjun nedan kring hur idéen med Mr Mango kom till, vilken som är restaurangens mest populära rätt och vad hon ger Tranellskas elever för tips.

2022-10-06

Hur fick ni idéen till Mr Mango?

Efter över 20 gemensamma år i branschen, bestämde sig vännerna och kollegorna att äntligen starta eget! En foodtruck med en helt unik touch, i form utav MANGO! Snacket startade redan år 2012, men drömmen blev verklighet under början på 2019. Ett halvår senare fick vi ett erbjudande vi inte kunde tack nej till. En fast lokal på Sigurdsgatan 25. Där öppnade vi vår lunchlucka. Mr Mango har även haft en filial på Slakteriet men har nu avvecklat den och satsar för fullt på foodtrucken och Sigurdsgatan. Oavsett hur det går för oss så är jag stolt över att vi vågade. Att slippa bli gammal och undra ”tänk om”. Har du en idé som du tror på - satsa på den!

Vilken är er mest populära rätt?

Vår mest populära rätt skulle jag nog säga är våran vegan taco! Som kom till utav en ren slump då vi hade slut på falafel. Alla som testar den - älskar den! Även inbitna köttätare.

Vad vill du ge för tips till eleverna som går på Tranellska nu?

Via våra praktikplatser fick vi extrajobb efter första dagen. Att hitta en praktikplats och visa sig duktig och villig att lära sig är superviktigt. Utan det hade vi inte fått alla års erfarenhet i så ung ålder.

Foto Pia Norlander

The Steam Hotel

Billy Larsson, bartender på Steam Hotel

En elev som tidigare har gått på Tranellska och som nu arbetar på The Steam Hotel är Billy Larsson. Han fick jobbet efter praktik i skolan. Läs intervjun nedan kring hur det kändes när han kom till Steam, vilken som är barens populäraste drink och vad han ger Tranellskas elever för tips.    

2022-10-05

Berätta om dig själv och var du arbetar nu?

Mitt namn är Billy, jag är 20 år gammal och arbetar heltid som bartender på The Steam Hotel i Västerås. Jag fick jobb på Steam via min praktik i skolan. Jag arbetade två år i serveringen men beslutade mig sedan för att kliva in i baren på heltid.

Under min skoltid hade jag flera praktikplatser men ingen kändes så bra som Steam gjorde. När jag i årskurs 3 på Tranellska fick en praktikplats på Steam så kändes det klockrent och jag stortrivdes från dag ett, det gör jag än idag. Kollegorna känns som min andra familj!

På hotellet har vi sju stycken barer och alla har egna specialiteer och teman. Exempelvis baren på våning tre har bara gin, baren på våning arton har enbart asiatiskt. Alla barer har en egen signaturdrink.

Vilken är er mest populära drink?

Jag jobbar främst i orangeribaren och där har vi en signaturdrink som heter Strawberry Valley. Den består av jordgubbssockerlag, citroncordial och Hallands fläder som vi har influerat med jordgubbar. Sedan toppas drinken med vispad kokosgrädde.

Vad vill du ge för tips till eleverna som går på Tranellska nu?

Mitt tips till eleverna som går nu eller kommer att börja på Tranellska är att alltid försöka tänka positivt. Ibland kan det vara svårt men man måste alltid försöka. Jag skulle också vilja tipsa om att satsa på skolan och ha godkänt i alla ämnen. Många av er kommer kanske inte vilja arbeta med detta livet ut och då kan det vara skönt att inte behöva läsa om varenda kurs för att byta bransch.