Länk till mer information om IST Home

Vad händer efter Tranellska?

Här kan du läsa om elever som gått på Tranellska och vad som hände sen.

Ving

Nora Pepponen, guide

Nora började med att utbilda sig inom restaurang och livsmedels hos oss på Tranellska. Idag har hon bytt bana inom branschen och arbetar som reseledare för Ving. Läs intervjun med henne nedan där hon bland annat svarar på frågor kring det bästa med att arbeta utomlands, hennes favoritutflykt på Cypern samt hennes tips till eleverna på Tranellska.

2023-10-26

Vem är du?

Mitt namn är Nora, jag är 22 år och arbetar som reseledare för Ving. Jag gick restaurang och livsmedelsprogrammet på gymnasiet. Jag är utbildad kock och servitris. Jag kom in i den här branschen då jag fick jobb på ett av Vings hotell på Cypern som servitris. Så då började jag arbeta kvällar och nätter i showbaren med två andra svenska tjejer. Efter det växte det ett intresse för att resa och fortsätta arbeta utomlands.

Hur länge har du arbetat utomlands och vad är det bästa/sämsta med det?

Jag har jobbat utomlands i två och ett halvt år. Just nu är jag Teneriffa. Det bästa med att arbeta utomlands är att se något nytt varje dag. Möta människor och lära sig nya språk. Även de skandinaviska språken. Det sämsta med att jobba utomlands är att sakna sin familj, men man får såklart semester ibland och kan åka hem och träffa dem!

Vad är den vanligaste frågan du får som reseledare?

Den vanligaste frågan jag får är: Finns det plats på utflykten? och När kommer bussen för hemresa?

Vad föredrar du av pool/hav?

Jag föredrar poolen men det finns inget bättre än solnedgången på stranden.

Vad har du för favoriträtt i det grekiska köket?

Meze är såklart en favorit, det är en blandning av allt gott i en rätt - som grekiska tapas.

Favoritutflykt på Teneriffa?

Då vill jag tipsa om Teide, den tredje största vulkanen i världen!

Vilket är ditt tips till eleverna på Tranellska?

Mitt tips till eleverna på Tranellska är att njuta av tiden i skolan. Det går väldigt fort och man får vänner för livet. Glöm inte att man kan bli vad man vill även om man aldrig hade tänkt sig att det går!

Frank

Saharat Puttasut, kock

Saharat arbetar som kock på restaurangen Frank. Läs intervjun nedan om vad han tycker är bäst med jobbet, varför Frank är speciellt och vad han själv föredrar av förrätt eller dessert.

2023-10-26

Berätta om dig själv och var du arbetar nu?

Jag heter Saharat, är 20 år och jobbar på restaurangen Frank. Jag har arbetat här i ungefär ett år som kock.

Vad är det bästa med ditt jobb?

Det bästa med att vara kock är nog att man alltid lär sig nya saker och nya tekniker. Man får vara med och använda sina idéer till nya rätter. Sen tycker jag om den där lilla stressen man kan få under service.

Vad skulle du säga gör Frank speciellt?

Jag skulle nog säga vi har ett helt annat koncept gentemot de flesta andra restaurangerna. På Frank får gästerna välja på kött/fisk eller vegetariskt och sedan bestämmer vi helt menyn. Det är rätt speciellt!

Om du måste välja - förrätt eller dessert?

Jag skulle välja förrätt för att det är just denna rätt som startar kvällen.

Slutligen, Vad vill du ge för tips till Tranellskas elever?

Mitt tips är att alltid våga ställa frågor och ta för dig. Oavsett vad du tänkt att jobba med - ha skoj! Sen försök att inte bli allt för stressad av stressen som man kan känna ibland.

Bageri April

Kim Lund , konditor

Kim Lund är en före detta elev som arbetat på bland annat Vete-Katten och Taverna Brillo. Hon har även varit med i bagarlandslaget och vann Årets Bagare 2016. Nu är hon tillbaka i Västerås och har den egna verksamheten Bageri April. Hon gick ut från Tranellska 2012 och är nu tillbaka i samarbete med skolan då hon sitter i ledningsgruppen för Yrkeshögskolan (YH) och hon har även kurser för eleverna i till exempel skådebröd.

2023-10-26

Berätta om dig själv, vem är du och vad arbetar du med?

Kim heter jag, jag är 30 år, snart tvåbarnsmamma och till våren är det tre år sedan jag tillsammans med min man Pär startade Bageri April. Tidigare i min karriär har jag arbetat främst som konditor på bla Vete-katten och Taverna Brillo men även som kock och restaurangkonditor på Frank här i stan.

Förutom att jobba så har jag tävlat många år i bagarlandslaget där jag vunnit två nordiska mästerskap, jag har coachat juniorbagarlandslaget till VM-guld och dessutom har jag individuellt tävlat och tagit hem titeln årets bagare 2016, 23 år gammal.

Som person är jag ambitiös och driven, både fyrkantig och kreativ. Jag är realistisk men jag gillar att utmana gränserna och lägger gärna inte i bromsen om jag inte måste. Jag är en person som inte tycker att man måste välja utan finns drivet så löser sig det mesta. Som bagare och konditor brinner jag för hantverket och för karma. Möjligheten att påverka branschen positivt både arbetsmiljömässigt och med vilka råvaror och tekniker vi använder är det som driver mig.

Vad säljer ni mest av på bageriet?

Eftersom vi ligger mitt i centrum så är det oundvikligt att just fika är en stor del av vardagen hos oss. Gissningsvis är det bullarna som säljer mest men även mackor och kaffe.

Vad vill du ge för tips till eleverna som går på Tranellska nu?

Jag vill verkligen tipsa om att njuta av det faktum att du har möjligheten att jobba med något så roligt som att baka och laga mat. Det är absolut tungt i början innan man hittar sin plats, när man fortfarande har kunskapsglapp eller inte håller samma tempo som kollegorna. Det är ett serviceyrke och det innebär varierande arbetstider och ofta stress. Det är mycket information som är viktigt att ha koll på men då gäller det att vara ödmjuk och våga jobba för att utvecklas, ingen är färdiglärd direkt efter skolan.

Var inte rädd att ta i, jobb är jobbigt men det är också kul och det blir bara roligare med tiden. Jag tänker ofta vilken tur jag har som får rulla bullar en stor del av min arbetsdag och jag får betalt för det, så många tråkigare grejer det finns att göra.

YH Bageri/Konditori

Adelina Granklint, går spetsutbildning YH

Adelina Granklint är en före detta elev som tog studenten från Tranellska bageri och konditoriprogrammet år 2020. Nu är hon tillbaka på skolan och läser på vår spetsutbildning inom bageri/konditori på YH.

2023-10-26

Berätta om dig själv, vem är du och vad går du för utbildning?

Jag har länge velat gå på Yrkeshögskolan och vidareutbilda mig och hade planer på att gå direkt till YH i Kristianstad men jag ville jobba ett tag efter studenten. Sen fick jag tips om att utbildningen skulle starta i Västerås. Då kände jag att det var nära, jag kände till skolan och lärarna - så jag sökte!

Min tanke är att jag genom den här utbildningen kommer få större möjlighet att få jobb och även vilja arbeta mer med kreativt konditori och då är utbildningen jag går en stor fördel. Utbildningen är väldigt tuff men man får lära sig mycket och utmana mig själv! Man får möjlighet att ta ett gesälllbrev vilket verkligen är en bra erfarenhet inför framtiden.

Nu arbetar jag extra på Bageri April och jag tror det beror mycket på att dom vet att jag går YH-utbildningen.

Vilken är det roligaste bakverket du vet?

Jag tycker det är kul att göra moussetårtor eftersom det är utmanande, det finns många konsistener och smaker.

Även surdeg är kul för man måste ha en bra surdeg, underhålla den och snitta den så att det blir ett fint mönster.

Vad vill du ge för tips till eleverna som går på Tranellska nu?

Mitt tips är att ta åt er så mycket information som möjligt och ha kul. Tänk på att det här är en utbildning som leder till jobb efteråt. Utmana er själva och visa lärarna att ni kan mer än ni tror. Jag fick till exempel jobb för att lärarna var mina referenser.

Mr Mango

Josefin Jackson, egen företagare

Läs intervjun nedan kring hur idéen med Mr Mango kom till, vilken som är restaurangens mest populära rätt och vad hon ger Tranellskas elever för tips.

2023-10-26

Hur fick ni idéen till Mr Mango?

Efter över 20 gemensamma år i branschen, bestämde sig vännerna och kollegorna att äntligen starta eget! En foodtruck med en helt unik touch, i form utav MANGO! Snacket startade redan år 2012, men drömmen blev verklighet under början på 2019. Ett halvår senare fick vi ett erbjudande vi inte kunde tack nej till. En fast lokal på Sigurdsgatan 25. Där öppnade vi vår lunchlucka. Mr Mango har även haft en filial på Slakteriet men har nu avvecklat den och satsar för fullt på foodtrucken och Sigurdsgatan. Oavsett hur det går för oss så är jag stolt över att vi vågade. Att slippa bli gammal och undra ”tänk om”. Har du en idé som du tror på - satsa på den!

Vilken är er mest populära rätt?

Vår mest populära rätt skulle jag nog säga är våran vegan taco! Som kom till utav en ren slump då vi hade slut på falafel. Alla som testar den - älskar den! Även inbitna köttätare.

Vad vill du ge för tips till eleverna som går på Tranellska nu?

Via våra praktikplatser fick vi extrajobb efter första dagen. Att hitta en praktikplats och visa sig duktig och villig att lära sig är superviktigt. Utan det hade vi inte fått alla års erfarenhet i så ung ålder.

Foto Pia Norlander

The Steam Hotel

Billy Larsson, bartender

En elev som tidigare har gått på Tranellska och som nu arbetar på The Steam Hotel är Billy Larsson. Han fick jobbet efter praktik i skolan. Läs intervjun nedan kring hur det kändes när han kom till Steam, vilken som är barens populäraste drink och vad han ger Tranellskas elever för tips.    

2023-10-26

Berätta om dig själv och var du arbetar nu?

Mitt namn är Billy, jag är 20 år gammal och arbetar heltid som bartender på The Steam Hotel i Västerås. Jag fick jobb på Steam via min praktik i skolan. Jag arbetade två år i serveringen men beslutade mig sedan för att kliva in i baren på heltid.

Under min skoltid hade jag flera praktikplatser men ingen kändes så bra som Steam gjorde. När jag i årskurs 3 på Tranellska fick en praktikplats på Steam så kändes det klockrent och jag stortrivdes från dag ett, det gör jag än idag. Kollegorna känns som min andra familj!

På hotellet har vi sju stycken barer och alla har egna specialiteer och teman. Exempelvis baren på våning tre har bara gin, baren på våning arton har enbart asiatiskt. Alla barer har en egen signaturdrink.

Vilken är er mest populära drink?

Jag jobbar främst i orangeribaren och där har vi en signaturdrink som heter Strawberry Valley. Den består av jordgubbssockerlag, citroncordial och Hallands fläder som vi har influerat med jordgubbar. Sedan toppas drinken med vispad kokosgrädde.

Vad vill du ge för tips till eleverna som går på Tranellska nu?

Mitt tips till eleverna som går nu eller kommer att börja på Tranellska är att alltid försöka tänka positivt. Ibland kan det vara svårt men man måste alltid försöka. Jag skulle också vilja tipsa om att satsa på skolan och ha godkänt i alla ämnen. Många av er kommer kanske inte vilja arbeta med detta livet ut och då kan det vara skönt att inte behöva läsa om varenda kurs för att byta bransch.

Hermanas

Sofia Tiger, kock

Läs intervjun nedan med Sofia Tiger som har 15 års erfarenhet inom Västerås restaurangbransch, vilken som är restaurangens mest populära rätt och vad hon ger Tranellskas elever för tips inför framtiden.

2023-10-26

Berätta om dig själv Sofia?

Jag heter Sofia Tiger och jag jobbar som kock på restaurang Hermanas, och har jobbat där i snart 5 år. Vår absoluta populäraste rätt är våran egen mixtallrik som heter Hermanas Platas. Lite av varje från hela menyn.

Jag har 15 års erfarenhet inom yrket och har tidigare jobbat på ett flertal restauranger i Västerås citykärna.
Jag var med och öppnade Vinoteket och jobbade då som kökschef. Min främsta uppgift då var att ta fram min egenkomponerade meny av smårätter med ett passande koncept till både miljö och ett stort utbud av olika vinsorter från olika länder. Det som jag tyckte var roligast var pizzadelen! Då kickade kreativiteten in!

Vad är viktigt för dig på jobbet?

Jag har alltid strävat efter det mest potentiella arbetet för mig, där min kunskap och arbetsförmåga passat in på bästa sätt.
Personligen tycker jag att det är viktigt att prova sig fram, att upptäcka nya kunskaper och lärdomar, men även det som kanske inte riktigt kändes helt rätt.
Men man ska aldrig ge upp om sig själv, sin framtid eller om kunskapen som du besitter. Det kan alltid utvecklas till något du inte hade en aning om innan. Till exempel när jag vann ett matlagningsprogram på tv! Det trodde jag väl inte på studentdagen efter 3 år på restaurangutbildningen på Tranellska.

Vad vill du ge för tips till Tranellskas elever?

Se till att ta vara på alla praktikplatser, inga frågor är dumma frågor, fråga hur och varför! Smaka, smaka, smaka!

Lycka till!Essence

Fredric Lust, commis chef

Fredric gick på restaurang och livsmedelsprogrammet, nu är han commis chef på Västerås nu mest omtalade restaurang Essence. Restaurangen har blivit mycket omtalad och fått utmärkelser i media.

2023-10-26

Berätta om dig själv, var du jobbar nu och ditt jobb som commis chef?

Jag heter Fredric, är 19 år och jobbar på restaurangen Essence i Västerås. Min arbetsroll innebär att jag jobbar under kökschefen. Mina huvudsakliga arbetsuppgifter är att tillaga och lägga upp maten som serveras. Där de också ingår en massa förberedelser på dagtid innan gästerna kommer.

Vad är roligast med ditt jobb?

Det roligaste med att jobba som kock och framförallt på mitt nuvarande jobb är att utveckla och alltid leta efter nya lösningar och nya tekniker som kan användas i skapandet av maträtter.

Jag älskar gastronomin i matlagning och strävar alltid efter att bli bättre på allt inom den kategorin.

Vilken är er mest populära rätt?

På Essence är det våran kända Steak Tartar eller råbiff som det heter på svenska som tar förstaplatsen bland gästerna.

Vi har två gånger fått en utmärkelse av tidningen Dagens Industri att våran Steak Tartar är den bästa i Sverige.

Vad vill du ge för tips till eleverna som går på Tranellska nu?

Mitt tips till dig som går gymnasiet är en väldigt enkel sak, vill du så kan du. Ingen vet vad den säkert kommer jobba med i framtiden men om man sätter mål och lägger mer tid för att kunna nå sina mål så kommer man även nå dem. Finns viljan så finns det inga hinder, gällande mat så sätter bara fantasin gränserna på vad du kan skapa.

Hotel Plaza

Isabell Hägerström, receptionist

En elev som tidigare har gått på Tranellska är Isabell Hägerström. Nu arbetar hon på Plaza Hotel i Västerås. Läs intervjun nedan om vad som är den vanligaste frågan, konstigaste frågan samt hennes tips till elever på skolan.

2023-10-26

Berätta om dig själv och var du arbetar nu?

Jag heter Isabell, är 19 år och jobbar i receptionen på Hotel Plaza i Västerås. Jag började jobba här i somras.

Vilken är den vanligaste frågan som man får som receptionist?

Den vanligaste frågan är nog om hur man betalar i parkeringshuset.

Vilken är den konstigaste frågan du fått?

Man får ganska många konstiga frågor men en fråga jag fick var om jag ville gifta mig med en gäst.

Vad vill du ge för tips till eleverna som går på Tranellska nu?

Jag skulle vilja tipsa eleverna om att satsa på sin APL då ni skapar bra kontakter genom praktiken.


Breads and sweets by Jennie

Jennie, konditor

Jennie arbetar som konditor och har startat Breads and sweets by Jennie. Läs intervjun nedan om vad hon är extra stolt över, vilket bakverk som säljer mest samt vad hon ger Tranellskas elever för tips.

2023-10-26

 

Berätta om dig själv och var du arbetar nu?

Jennie heter jag, startade Breads and sweets här i Västerås för cirka två och ett halvt år sedan. Tidigare har jag bland annat jobbat som Chefskonditor på Gateau i Stockholm i måga år. Jag har hunnit med många roliga uppdrag, nomineringar, kurser och utbildningar. Tre saker jag är extra stolt över är:

  • Daniel och Victorias bröllopstårta år 2010.
  • Varit med och gjort Nobeldesserten.
  • Vann årets konditor år 2007.

Jag sitter numera i juryn för bland annat årets konditor, vilket är superkul!

Du vann Årets APL-handledare inom Västerås Stad, berätta mer om det?

Fantastiskt kul att ha blivit uppmärksammad som en bra praktikplats. Vi är väldigt måna om att eleverna ska få prova på det mesta hos oss och verkligen lära sig saker.

Vilket är ert mest sålda bakverk?

Tittar man på statistiken över hela året så är det kanelbullen och vinnarbakelsen från årets konditor som ligger i topp. Semlan ligger också väldigt bra till trots att det är en säsongsprodukt.

Vad vill du ge för tips till eleverna som går på Tranellska nu?

Ta vara på din utbildning och APL, visa framfötterna, lyssna och fråga så mycket du kan. Det är er vi anställer i framtiden.