Länk till mer information om IST Home

Bageri April

Kim Lund , konditor

Kim Lund är en före detta elev som arbetat på bland annat Vete-Katten och Taverna Brillo. Hon har även varit med i bagarlandslaget och vann Årets Bagare 2016. Nu är hon tillbaka i Västerås och har den egna verksamheten Bageri April. Hon gick ut från Tranellska 2012 och är nu tillbaka i samarbete med skolan då hon sitter i ledningsgruppen för Yrkeshögskolan (YH) och hon har även kurser för eleverna i till exempel skådebröd.

Berätta om dig själv, vem är du och vad arbetar du med?

Kim heter jag, jag är 30 år, snart tvåbarnsmamma och till våren är det tre år sedan jag tillsammans med min man Pär startade Bageri April. Tidigare i min karriär har jag arbetat främst som konditor på bla Vete-katten och Taverna Brillo men även som kock och restaurangkonditor på Frank här i stan.

Förutom att jobba så har jag tävlat många år i bagarlandslaget där jag vunnit två nordiska mästerskap, jag har coachat juniorbagarlandslaget till VM-guld och dessutom har jag individuellt tävlat och tagit hem titeln årets bagare 2016, 23 år gammal.

Som person är jag ambitiös och driven, både fyrkantig och kreativ. Jag är realistisk men jag gillar att utmana gränserna och lägger gärna inte i bromsen om jag inte måste. Jag är en person som inte tycker att man måste välja utan finns drivet så löser sig det mesta. Som bagare och konditor brinner jag för hantverket och för karma. Möjligheten att påverka branschen positivt både arbetsmiljömässigt och med vilka råvaror och tekniker vi använder är det som driver mig.

Vad säljer ni mest av på bageriet?

Eftersom vi ligger mitt i centrum så är det oundvikligt att just fika är en stor del av vardagen hos oss. Gissningsvis är det bullarna som säljer mest men även mackor och kaffe.

Vad vill du ge för tips till eleverna som går på Tranellska nu?

Jag vill verkligen tipsa om att njuta av det faktum att du har möjligheten att jobba med något så roligt som att baka och laga mat. Det är absolut tungt i början innan man hittar sin plats, när man fortfarande har kunskapsglapp eller inte håller samma tempo som kollegorna. Det är ett serviceyrke och det innebär varierande arbetstider och ofta stress. Det är mycket information som är viktigt att ha koll på men då gäller det att vara ödmjuk och våga jobba för att utvecklas, ingen är färdiglärd direkt efter skolan.

Var inte rädd att ta i, jobb är jobbigt men det är också kul och det blir bara roligare med tiden. Jag tänker ofta vilken tur jag har som får rulla bullar en stor del av min arbetsdag och jag får betalt för det, så många tråkigare grejer det finns att göra.