Länk till mer information om IST Home

Essence

Fredric Lust, commis chef

Fredric gick på restaurang och livsmedelsprogrammet, nu är han commis chef på Västerås nu mest omtalade restaurang Essence. Restaurangen har blivit mycket omtalad och fått utmärkelser i media.

Berätta om dig själv, var du jobbar nu och ditt jobb som commis chef?

Jag heter Fredric, är 19 år och jobbar på restaurangen Essence i Västerås. Min arbetsroll innebär att jag jobbar under kökschefen. Mina huvudsakliga arbetsuppgifter är att tillaga och lägga upp maten som serveras. Där de också ingår en massa förberedelser på dagtid innan gästerna kommer.

Vad är roligast med ditt jobb?

Det roligaste med att jobba som kock och framförallt på mitt nuvarande jobb är att utveckla och alltid leta efter nya lösningar och nya tekniker som kan användas i skapandet av maträtter.

Jag älskar gastronomin i matlagning och strävar alltid efter att bli bättre på allt inom den kategorin.

Vilken är er mest populära rätt?

På Essence är det våran kända Steak Tartar eller råbiff som det heter på svenska som tar förstaplatsen bland gästerna.

Vi har två gånger fått en utmärkelse av tidningen Dagens Industri att våran Steak Tartar är den bästa i Sverige.

Vad vill du ge för tips till eleverna som går på Tranellska nu?

Mitt tips till dig som går gymnasiet är en väldigt enkel sak, vill du så kan du. Ingen vet vad den säkert kommer jobba med i framtiden men om man sätter mål och lägger mer tid för att kunna nå sina mål så kommer man även nå dem. Finns viljan så finns det inga hinder, gällande mat så sätter bara fantasin gränserna på vad du kan skapa.