Länk till mer information om IST Home

YH Bageri/Konditori

Adelina Granklint, går spetsutbildning YH

Adelina Granklint är en före detta elev som tog studenten från Tranellska bageri och konditoriprogrammet år 2020. Nu är hon tillbaka på skolan och läser på vår spetsutbildning inom bageri/konditori på YH.

Berätta om dig själv, vem är du och vad går du för utbildning?

Jag har länge velat gå på Yrkeshögskolan och vidareutbilda mig och hade planer på att gå direkt till YH i Kristianstad men jag ville jobba ett tag efter studenten. Sen fick jag tips om att utbildningen skulle starta i Västerås. Då kände jag att det var nära, jag kände till skolan och lärarna - så jag sökte!

Min tanke är att jag genom den här utbildningen kommer få större möjlighet att få jobb och även vilja arbeta mer med kreativt konditori och då är utbildningen jag går en stor fördel. Utbildningen är väldigt tuff men man får lära sig mycket och utmana mig själv! Man får möjlighet att ta ett gesälllbrev vilket verkligen är en bra erfarenhet inför framtiden.

Nu arbetar jag extra på Bageri April och jag tror det beror mycket på att dom vet att jag går YH-utbildningen.

Vilken är det roligaste bakverket du vet?

Jag tycker det är kul att göra moussetårtor eftersom det är utmanande, det finns många konsistener och smaker.

Även surdeg är kul för man måste ha en bra surdeg, underhålla den och snitta den så att det blir ett fint mönster.

Vad vill du ge för tips till eleverna som går på Tranellska nu?

Mitt tips är att ta åt er så mycket information som möjligt och ha kul. Tänk på att det här är en utbildning som leder till jobb efteråt. Utmana er själva och visa lärarna att ni kan mer än ni tror. Jag fick till exempel jobb för att lärarna var mina referenser.