Restaurang- och livsmedelsprogrammet

Är du intresserad av mat, dryck, bakning och människor? Då är det här programmet rätt för dig. Här får du kunskap och erfarenhet för att arbeta som kock, servitör, bartender eller bagare.

Restaurang- och livsmedelsprogrammet är ett yrkesförberedande program, där du även får grundläggande högskolebehörighet så att du kan studera vidare på högskolan. Hos oss får du lära dig tillverkning från grunden - från hur du använder olika råvaror fram till färdiga maträtter, drycker och bakverk. Du får utveckla din kreativitet, initiativförmåga och servicekänsla. Första året provar du på olika inriktningar. Därefter väljer du din specialitet; bageri och konditori eller kök och servering.

Restaurang- och livsmedelsprogrammet på Tranellska

På Tranellska får du jobba varierat med en stor del praktiskt arbete i vår egen restaurang och i vårt bageri. Vi jobbar i team, det gör att du lär dig delaktighet och ansvar, egenskaper som är viktiga i våra branscher. Hos oss får du utveckla din kreativitet, initiativförmåga och servicekänsla. Under ditt tredje år kan du dessutom få möjlighet att göra praktik utomlands. Vi har ljusa, trevliga lokaler, som är specialbyggda för just restaurang- och bageriutbildningar. Våra kök- och bagerilokaler är välutrustade med moderna maskiner, där du får träna praktiskt redan från årskurs 1.

Branschrekommenderad utbildning

Branschen väntar på dig! Efterfrågan i branschen är stor efter utbildade kockar, servitörer, bagare och konditorer. Branschrepresentanter är dessutom delaktiga i utbildningen och ser till att du får de kunskaper som efterfrågas.

Arbetsplatsförlagt lärande, APL

Under utbildningstiden får du vara minst 15 veckor ute på en arbetsplats. Vi har ett gott samarbete med olika företag både bagerier och restauranger i hela Västmanland, det ger dig både erfarenheter och stora chanser till jobb. Du kan även få möjlighet att genomföra din APL utomlands, då vi samarbetar med restaurang- och bageriskolor i Europa.

Efter utbildningen

Utbildningen ger dig förutsättningar att arbeta i hela världen som kock, servitör, bagare eller konditor.

Kontakt

Studie- och yrkesvägledare

Anna Quist

Poängplaner

På programmet läser du 2500 poäng. Vissa ämnen läser du specifikt för inriktningen.

Gymnasiegemensamma ämnen

Engelska, nivå 1

100

Engelska, nivå 2

100

Historia, nivå 1a1

50

Idrott och hälsa, nivå 1

100

Matematik, nivå 1a

100

Naturkunskap, nivå 1a1

50

Religionskunskap, nivå 1

50

Samhällskunskap, nivå 1a1

50

Svenska / svenska som andraspråk, nivå 1

100

Svenska / svenska som andraspråk, nivå 2

100

Svenska / svenska som andraspråk, nivå 3

100

Programgemensamma ämnen

Livsmedels- och näringskunskap, nivå 1

100

Måltid och bransch, nivå 1

200

Måltid och bransch, nivå 2

100

Övrigt

Individuellt val

200

Gymnasiearbete

100

Inriktningsämnen

Bageri, nivå 1

100

Choklad och konfektyr

100

Konditori, nivå 1

100

Programfördjupning
Bageri, nivå 2200
Bageri, nivå 2200
Bageri, nivå 4100
Konditori, nivå 2200
Konditori, nivå 3200
Konditori, nivå 4100

Inriktningsämnen
Mat och dryck i kombination, nivå 1100
Matlagning, nivå 1100
Servering, nivå 1100
Programfördjupning
Barteknik och ansvarsfull alkoholhantering, nivå 1100
Entreprenörskap, nivå 1100
Mat och dryck i kombination, nivå 2100
Matlagning, nivå 2100
Matlagning, nivå 3200
Matlagning, nivå 4200
Matlagning, nivå 5200
Servering, nivå 2100
Servering, nivå 3200
Servering, nivå 4200
Servering, nivå 5200