Länk till mer information om IST Home

Välkommen till Västerås yrkeshögskola!

Här får du yrkeshögskoleutbildningar av hög kvalitet och som ger dig den kompetens som arbetsgivare efterfrågar. 9 av 10 studerande hos oss får jobb efter avslutad examen.

Ansökan öppen till vår nya utbildning

Systemförvaltning för lönekonsulter

Kort kurs för dig med arbetslivserfarenhet av att ha arbetat som lönekonsult, löneadministratör, lönehandläggare eller motsvarande under minst tre år

2023-08-24

Utbildningen har ett flexibelt upplägg för att möjliggöra för dig som studerande att kombinera utbildning med yrkesarbete. Den ges på halvfart och bedrivs i huvudsak på distans delar av dagar tillsammans med utbildare varvat med självstudier, men med fåtal fysiska träffar för praktiska moment.

Studieform: Distans, 50%.

Ansökan öppen till den 15 oktober. Utbildningen startar 11 december.

Länk till ansökan

Öppet hus Bagare och konditor

Den 21 februari kl 16-18 på Tranellska, Sjöhagsvägen 4

Läs mer:

2023-09-15

Vad händer under öppet hus?

Du får en rundvandring i våra fina anpassade lokaler, du ges möjlighet att träffa personal, studerande och representanter från branschen.

Du som besökare på öppet hus ges möjlighet att få mer information om utbildningen och det är ett perfekt tillfälle att ställa frågor. Visste du att våra studerande får möjlighet att göra LIA utomlands inom projektet Erasmus+?

Ansökan är öppen!

Våra utbildningar leder till jobb

Är du intresserad av en kort utbildning där 9 av 10 får jobb efter avslutad utbildning? Gemensamt för våra olika utbildningar är att kompetensbehovet är stort i alla deras branscher.

2023-09-22

Vi har öppet för ansökan till vår nya utbildning Systemförvaltning för lönekonsulter som startar 11 december, läs mer och ansök här

Vi har öppat för ansökan till Relä och kontrollanläggningar i Elkraftsystem som startar 15 januari, läs mer och ansök här

I januari 2024 öppnar ansökningsperioden för våra övriga program.

Information om våra utbildningar

Information om ansökan

Stor chans till jobb efter utbildningen

Andelen i jobb efter examen från yrkeshögskolan har återhämtat sig efter pandemin och är återigen över 90 procent visar nya siffror på SCB. "Det finns en stor kompetensbrist i samhället och det är glädjande att individer som satsar på utbildning får jobb efter examen", säger Myndigheten för yrkeshögskolans generaldirektör Thomas Persson.

Hela artikeln finns att läsa på myndigheten för yrkeshögskolan

Lite mer än hälften av de som har en anställning året efter examen jobbar hos en arbetsgivare där de också genomförde en LIA-kurs (lärande i arbete).

Läs mer om oss

På webben ska du hitta all information du behöver.
Du kan även bläddra i vår interaktiva pdf-broschyr och läsa mer om oss

Utbildningen där alla får plats

Ta del av inslaget om oss av Sveriges Radio P4 Västmanland

2023-08-16

Länk till P4

Det är ovanligt många sökande till Västerås yrkeshögskola i höst. Trots hundratals reserver till vissa utbildningar, finns platser kvar till vår utbildning Distributionselektriker. Lyssna på radioinslaget.

Nordens största mässa för hållbara järnvägstransporter

Västerås yrkeshögskola är på plats

Alina Rocabado och Tony Noren från Västerås yrkeshögskola deltar på Nordens största mässa för hållbara järnvägstransporter - Train & Rail 25-27 april 2023, Stockholmsmässan. Vi ser fram emot flera givande samtal om hur vi stärker järnvägens kompetensförsörjning tillsammans. #systemteknikerspårfordon #VYH #västeråsyrkeshögskola #MYH #trainrail #järnvägscollege

2023-04-25

Besök av Myndigheten för yrkeshögskolan

Hur kan vi locka fler till utbildningar och jobb inom energi och teknik?

I mars fick vi besök av Myndigheten för yrkeshögskolans generaldirektör Thomas Persson, där han bland annat träffade representanter från ett tiotal företag inom energi- och järnvägsbranschen. Det blev ett konstruktivt samtal om kompetensförsörjning och yrkeshögskolans framtid. Den stora frågan för företagen och utbildningsanordnaren var hur vi lockar fler till yrkeshögskolans tekniska utbildningar. Idag går det 1,7 behöriga sökande per utbildningsplats, att jämföra med 2,0 behöriga sökande per utbildningsplats för yrkeshögskolan totalt. #utbildning #yrkeshögskola #kompetensbrist #rekrytering

2023-04-03

Här skriver du brödtexten för nyheten. Denna text kommer att vara utfällningsbar i nyhetslistningen.

Glöm inte att välja in en bild till nyheten också, som visas i den tomma vita ytan. Det gör du genom att högerklicka på nyheten i trädstrukturen till vänster, och välja "Egenskaper -> Metadata". Där går du in i bildarkivet.

Bakelsevinnare

Grattis till vinnaren!

Våra studerande har deltagit i baktävling

Vi kan nu stolt meddela att studerande Kaden Stenholm vid Västerås yrkeshögskola är vinnare av Rudbeckianskas jubileumsbakelsetävling!

2023-02-01

I år är det 400 år sedan Sveriges första gymnasium bildades, det som idag är Rudbeckianska gymnasiet. Det ska firas!
Först ut i firandet var att ta fram en ny bakelse. De tävlande läser samtliga bageri- och konditoriutbildning på antingen Tranellska gymnasiet och vuxenutbildning eller på Västerås yrkeshögskola. De har tagit fram ett recept på en bakelse där de själva har fått välja råvaror och val av metoder. En gedigen jury valde ut finalisterna. Fyra av fem finalister går på Västerås yrkeshögskola.
I finalen bakade finalisterna 12 bakelser från sitt recept som bedömdes av juryn.
Vi kan nu stolt meddela att studerande Kaden Stenholm vid Västerås yrkeshögskola är vinnare av Rudbeckianskas jubileumsbakelsetävling!
Stort grattis Kaden!

Nu finns en ny sida om FAQ

Svar på de vanligaste frågorna

På vår nya sida om FAQ har vi samlat vanliga frågor vi får in via mejl och samtal och skrivit ett svar på det. Kika gärna in på sidan. Du hittar den uppe i huvudmenyn.

2022-09-30

Självklart är du välkommen att även kontakta oss vid frågor och funderingar

Kontaktuppgifter till Västerås yrkeshögskola

Ett givande studiebesök

Tack till Linjemontage!

Våra studerande till Elkraftsingenjör hade ett mycket givande besök hos Linjemontage AB förra veckan. Vid besöket fick de studerande se lokalerna och träffa sju olika yrkesroller inom företaget. De studerande fick bland annat kunskap om hur en projektledare, mekanisk konstruktör samt elektrisk konstruktör arbetar och hur det gick till på verkstadsmontaget. De fick även veta en del om idrifttagning och reläskydd. De studerande är mycket nöjda med besöket.

2022-09-30

Studiebesök hos Green Cargo

Systemtekniker spårfordon

Vi har besökt Green Cargo i Eskilstuna där vi fick en presentation av företaget och rundvisning i lokalerna. Vi fick en mycket lärorik genomgång av olika vagnar och fordon. Ett studiebesök som var mycket uppskattat av våra studerande. Tack till Green Cargo!

2022-10-28

Green Cargo tåg

Systemtekniker spårfordon

Studiebesök hos SJ

Under hösten har klassen Systemtekniker spårfordon gjort ett studiebesök vid SJ:s depå i Sjöhagen, Västerås. Ett mycket givande besök där de blivande systemteknikerna togs emot av Robert Sköld, produktionsledare vid SJ i Västerås. Klassen fick se hur man gör tåget spänningslöst för det ska vara säkert att gå upp på fordonet, de fick se förarhytten och vara under fordonet så att de på nära håll kunde studera bromsar och traktionsmotorer. Slutligen en guidning utomhus på bangården där alla gavs möjlighet att prova att växla. En lyckad förmiddag där de studerande i klass SYS22 upplevde att de fick en bra bild av hur det är att arbeta vid en depåverkstad. Alla var väldigt nöjda med besöket. Tack SJ!

2022-10-06

  • Du är här:
  • Västerås Yrkeshögskola