Välkommen till Wijkmanska gymnasiet

På Wijkmanska får du teknikutbildningar av hög kvalitet. Teknikprogrammet erbjuder fyra inriktningar som alla förbereder för vidare studier på universitet eller högskola. Från elprogrammet väljer du att antingen arbeta som elektriker eller inom automation. Industritekniska programmet förbereder dig att arbeta inom plåt- och svetsteknik eller skärande bearbetning som CNC operatör.

Vilket val ska jag välja - bild med fötter och frågetecken ritade på asfalten

Snart dags för omval

Omvalsperiod mellan 22 april och 7 maj.

Under omvalsperioden har du möjlighet göra om ditt gymnasieval. Vilket program du än väljer så är det helt upp till dig. Visst kan föräldrar, syskon och vänner ge dig tips och råd, men i slutändan är det ju ändå din framtid som det gäller.

VISA MER

Gymnasievalet är ett viktigt och svårt val, men inte ett livsavgörande. Tänk på att gymnasievalet inte helt och hållet avgör vad du kommer att syssla med senare i livet. Snarare är det så att det lägger en grund för dig att stå på, när du efter gymnasiet tar nästa steg i ditt liv.

Snart öppnar gymnasievalet igen

Nu öppnar snart omvalsperioden på gymnasieantagningen och då har du möjlighet att ändra ditt val. Omvalsperioden är mellan den 22 april till den 7 maj.

På Västerås stads webbplats kan du ta reda på hur ansökan går till och när du får ditt antagningsbesked.

Läs, lyssna och lista om du är osäker

Om du känner dig lite vilsen inför ditt gymnasieval så kommer här fyra steg som kan hjälpa dig på vägen att hitta rätt:

1. Läs om de program som finns, även om de som du kanske inte är särskilt intresserad av. Om du är bra påläst så har du bättre förutsättningar att välja rätt program för dig.

2. Lyssna på vad vänner och familj har för tankar om gymnasieprogrammen. Känner du någon som redan går på skolan och programmet - prata med den om dina funderingar. Prata med en studievägledare och lyssna på vad de har för tips och råd. Kom bara ihåg att det i slutändan är du som ska välja det program som passar dig bäst.

3. Håll utkik efter olika digitala aktiviteter inför omvalet. Om det finns annonseras det på skolans webb. Kanske kan du chatta med någon lärare, rektor eller elev på skolan då.
  4. Listor kan hjälpa dig att välja rätt. Att skriva ner dina tankar och åsikter – och sedan läsa dem – kan göra att du kan se saker och ting ur ett annat perspektiv. Ju noggrannare du skriver dina lister ju större chans har du att hitta programmet för dig.
    • Vad kan jag tänka mig att jobba med i framtiden
    • Vilka program kan jag tänka mig att välja?
    • Vilka för- och nackdelar har de programmen?
    • Vad tycker jag är kul i skolan?
    • Vad är jag bra på?
    • Vad tycker jag är kul att göra?

Högskoleförberedande och yrkesprogram

Programmen som är högskoleförberedande är till för dig som vet att du vill studera vidare efter gymnasiet. De ger dig goda förutsättningar och erfarenheter som du bär med dig till studier på till exempel högskola eller universitet.

Yrkesprogram ger dig goda chanser att få jobb efter utbildningen. Du kan också välja att lägga till de ämnen som krävs för att få grundläggande behörighet till att studera vidare efter gymnasiet. Yrkesprogrammen kan alltså ge dig stora valmöjligheter efter studenten.

Meritvärde – vad är det och hur viktigt är det

Meritvärde är summan av dina betyg från högstadiet, omräknade i poäng. De avgör om du kan komma in på de program du valt – ju bättre betyg desto bättre chans har du. Det antalet poäng som krävs för att komma in på ett program kan ändras mycket från år till år, beroende på hur många klasser och sökande som finns. Så tänk inte allt för mycket om hur ditt meritvärde står sig mot förra årets intagningar.

Om…

…det inte blivit som du tänkt dig, och du upptäcker att det program som du kom in på inte passar dig, så kan du ha möjlighet att byta till ett annat program. Ju tidigare du kommer på detta, ju bättre chans har du. Du ges bara möjlighet till att byta till ett program som har lediga platser.

… du inte har de godkända betyg som behövs för att gå ett gymnasieprogram erbjuds du att få gå en så kallat introduktionsprogram. Där får du stöd att ta dig vidare mot framtida studier eller arbete.

• Wijkmanska