Länk till Vklass

Nyhetsarkiv

15 juni öppnar gymnasieskolornas lokaler igen

Välkomna tillbaka till hösten!

Den 29 maj gav regeringen beskedet att skolorna får öppna upp sina lokaler igen från och med mitten av juni. Det är ett efterlängtat besked från oss i skolan.  

VISA MER

Det innebär att vi återgår till ordinarie undervisning i höst och vi önskar elever varmt välkomna tillbaka till skolan. Det gäller både våra befintliga elever och ni som ska börja hos oss.

Du som ska gå sommarskola kommer att få mer information om vad som gäller för det under vecka 23.

Nu när vi återgår till normal verksamhet i höst råder fortfarande sunt förnuft, stor försiktighet och eget ansvar att stanna hemma vid minsta tecken på sjukdom.

Anledning till beslutet, enligt Folkhälsomyndigheten, är bland annat att undersökningar visar att barn och unga upp till 19 år i mindre utsträckning drabbas av coronaviruset. Det visar också att personal som har jobbat i grundskola och förskola inte har haft ökad sjuklighet. Därför bedöms smittspridningen som väldigt liten i skolan. Regeringen betonade att läget fortfarande är allvarligt och om läget förvärras kan det återgå till distansundervisning.

Alla ni elever har kämpat på oerhört bra under våren. Ni har gjort ett fantastiskt jobb och har klarat omställningen till distansundervisningen på ett fantastiskt sätt.

Hälsningar
Alla lärare, rektorer och verksamhetschef på Västerås stads gymnasieskolor.

Elever från teknikprogrammet sitter i en tekniksal

Beslut om flytt av teknikprogrammet

Hösten 2021 flyttas teknikprogrammet till Rudbeckianska gymnasiet

Båda våra skolor har stora fördelar som du kommer få ta del av om du börjar på teknikprogrammet i höst. Beslutet innebär att om du börjar på teknikprogrammet läser du första året på Wijkmanska och de övriga två åren på Rudbeckianska. Det här kommer bli riktigt bra och vi kommer göra flytten så smidig som möjligt för dig som elev.

VISA MER

Många fördelar för dig som elev

Wijkmanska är skolan med stark teknikanknytning och Rudbeckianska är skolan med lång erfarenhet av naturvetenskap. Det ger dig ett större urval av kurser att välja mellan och din behörighet kan bli ännu bredare.

På Rudbeckianska finns ett stort utbud av labbsalar inom kemi och fysik. De praktiska och tekniska lokaler som idag används av teknikprogrammet kommer vi att behålla, till exempel robotlokalen på Finnslätten. Som ett extra plus får du äta lunch i den helt nybyggda skolrestaurangen som står klar till hösten 2021 på Rudbeckianska. Redan nu i höst får elever på teknikprogrammet delta i Rudbeckianskas tävlingar inom naturvetenskap, till exempel vetenskapsolympiaden. När du sedan börjar på skolan finns det en hel rad fina traditioner att ta del av, liksom föreningar, aktiviteter och Skol-if.

Teknikföretagen behöver din kompetens

Vår ambition är att flytten ska vara så smidig som möjligt med flera lärare från Wijkmanska som följer med och klasser som är kvar i samma form. Vi vill också behålla det goda och nära samarbetet med näringslivet som finns genom Teknikcollege. Därför känns det bra att företagen också står bakom förändringen, allt från stora ABB till mindre företag som är specialister och i många fall världsledande inom sitt område. Teknikbranschen är viktig för oss och vi är viktiga för den. Det finns ett stort behov av kompetens inom naturvetenskap och teknik. Genom att lyfta teknikprogrammet stärker vi också Västerås som teknikstad. Genom Teknikcollege får du kompetensen som företagen efterfrågar och möjligheter att knyta viktiga kontakter redan under gymnasietiden.

Kontakta oss om du har frågor

Beslutet om flytten fattades den 29 april av Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden. Nu är det omvalsperiod fram till 7 maj. Det är viktigt för oss att du vet om vad som händer. Du eller dina föräldrar får gärna höra av er till oss om ni har frågor och funderingar kring detta. Du kan också kontakta Rudbeckianskas rektor för frågor.

Kontaktuppgifter till vår rektor

Läs mer om teknikprogrammet

Läs mer om Rudbeckianska och hitta kontaktuppgifter på deras webbplats

Omval görs på gymnasieantagningen.se

Chatta kring detta med Teknikprogrammets rektor 29 april

Den 29:e april, mellan kl. 17-19 kommer rektorn på Wijkmanska gymnasiet där teknikprogrammet ligger idag finnas tillgänglig på chatt. Där kan du ställa frågor kring detta beslut och vad det innebär. Skicka mejl till mikael.blom@vasteras.se där ni uppger om ni tänker använda dator (pc, Mac) eller mobil (android, iphone) så får ni instruktioner hur ni ansluter till det digitala mötet. Självklart kan du ställa frågor utanför denna tid till oss eller till Rudbeckianska, antingen på webben eller på sociala medier.


Prova på dagar

Prova-på-dagar

Välkommen till en dag hos oss

Vill du komma och prova på att vara en elev hos oss under en dag? Då får du träffa våra lärare, se våra lokaler och känna stämningen.

VISA MER

Du som går i årskurs 9 är välkommen på prova-på-dagar där du besöker ett program under en dag. Vid dessa tillfällen får du möjlighet att känna av lite hur det är att gå på Wijkmanska och det program du valt att besöka.

Låter det intressant ? Kontakta studie- och yrkesvägledare Kjersti.rognlien-saari@vasteras.se Telefon 021-39 91 36