Välkommen till Skogsgårdens förskola!

Skogsgårdens förskola ligger centralt i Skultuna som är en serviceort ca 1,5 mil norr om Västerås. Förskolan ligger nära bussförbindelser och har gångavstånd till både skogen, grönområden, lekparker, idrottsplatser och bibliotek. Våra inomhus och utomhus miljöer är kreativa och inspirerande, här kan barnen släppa loss sin fantasi och kreativitet.

Förskolan byggdes på 1970-talet men har renoverats och byggts ut, lokalerna är idag moderna och i mycket gott skick. Skogsgården består av fem hemvister. Pedagogerna på förskolan är uppdelade i två större arbetslag, ett för de yngre barnen och ett för de äldre barnen.

Vi arbetar i mindre undervisningsgrupper för att skapa nära relationer. Vi undervisar genom lek och omsorg utifrån barnens intressen och mognad. Vi har ett övergirpande tema och utgår sedan från olika målområden som blir långa och korta projekt. Miljöerna och materialet på förskolan är i ständig utveckling och förändring. Detta för att kunna utmana och anpassas till den aktuella barngruppens behov och förutsättningar samt för att möjliggöra arbetet med olika spännande projekt.

Vår utbildning och undervisning bygger på trygghet, sampsel, lek och utveckling. Vårt positiva förhållningssätt och tron på att alla barn är kompetenta ska alltid genomsyra vår utbildning och undervisning.

Våra hemvister

Våra två hemvister Smörblomman och Blåklockan bildar arbetslaget Smörklockan

• Smörblomman och Blåklockan
    Här går barn i åldrarna 1-3 år tillsammans med 6 pedagoger

Våra tre hemvister Gullvivan, Vitsippan och Tussilago bildar arbetslaget Tuvivorna

• Gullvivan, Vitsippan och Tussilagon
    Här går barn i åldrarna 3-6 år tillsammans med 10 pedagoger

Vårt kök

Vi har ett tillagningskök med egen kock och restaurangbiträde. De lagar maten från grunden varje dag och strävar efter att råvarorna ska vara ekologiska och närodlade. Alla måltider äter vi i vår matsal. Barnen och pedagogerna samverkar med köket på olika sätt så att barnen får kännedom och kunskap om råvaror och mat som helhet. För oss är det viktigt att ta hänsyn till de olika årstiderna och när tillfälle ges gör vi tillsammans måltiden till en fest.

Samarbete med närliggande förskola

I Skultuna kommundelsförvaltning finns det fyra förskolor. Vi har en gemensam digital ateljé samt en analog ateljé som våra undervisningsgrupper besöker kontinuerligt under terminen. Vi har gemensamma kompetensutvecklingsdagar, pedagogiska caféer och kvalitetsgruppsmöten.

I Skultuna arbetar alla våra olika verksamheter nära varandra, vi har goda relationer och nära till beslut. Våra förskolor har en positiv samverkan med kommundelens skolor, både rektorer och pedagoger träffas kontinuerligt i olika sammanhang.

Övningsförskola

Vi samverkar med Mälardalens högskola (MDH) och tar emot lärarstudenter därifrån. Att vara övningsförskola känns mycket positivt och viktigt för oss, vi får då hela tiden vara en del i all ny forskning. Lärarstudenterna berikar vår utbildning och undervisning genom både sin närvaro och alla de uppgifter de arbetar med under studietiden.