Länk till mer information om IST Home

Fakta

Välkommen till Skogsgårdens förskola!

Skogsgårdens förskola ligger centralt i Skultuna som är en serviceort ca 1,5 mil norr om Västerås. Förskolan ligger nära bussförbindelser och har gångavstånd till både skogen, grönområden, lekparker, idrottsplatser och bibliotek. Våra inomhus- och utomhusmiljöer är kreativa och inspirerande, här kan barnen släppa loss sin fantasi och kreativitet.

Förskolan byggdes på 1970-talet men har renoverats och byggts ut, lokalerna är idag moderna och i mycket gott skick. Skogsgårdens pedagoger är uppdelade i två större arbetslag, ett för de yngre barnen och ett för de äldre barnen.

Vi arbetar i mindre undervisningsgrupper för att skapa nära relationer. Vi undervisar genom lek och omsorg utifrån barnens intressen och mognad.

Vi har ett övergirpande utvecklingsområden och utgår sedan från olika fokuslområden som blir långa och korta projekt. Miljöerna och materialet på förskolan är i ständig utveckling och förändring. Detta för att kunna utmana och anpassas till den aktuella barngruppens behov och förutsättningar samt för att möjliggöra arbetet med olika spännande projekt.

Vår utbildning och undervisning bygger på trygghet, samspel, lek och utveckling. Vårt positiva förhållningssätt och tron på att alla barn är kompetenta ska alltid genomsyra vår utbildning och undervisning.

Våra undervisningsgrupper

Smörklockans arbetslag har tre undervisningsgrupper:

  • Smörblomman och Blåklockan
    Här går barn i åldrarna 1-3 år tillsammans med 5 pedagoger

Tuvivans arbetslag har 4 undervisningsgrupper:

  • Gullvivan, Vitsippan och Tussilagon
    Här går barn i åldrarna 3-6 år tillsammans med 7 pedagoger

Vårt kök

Vi har ett tillagningskök med egen kock och restaurangbiträde. De lagar maten från grunden varje dag och strävar efter att råvarorna ska vara ekologiska och närodlade. Alla måltider äter vi i vår matsal. Barnen och pedagogerna samverkar med köket på olika sätt så att barnen får kännedom och kunskap om råvaror och mat som helhet. För oss är det viktigt att ta hänsyn till de olika årstiderna och när tillfälle ges gör vi tillsammans måltiden till en fest.

Samarbete med närliggande förskola

I Skultuna kommundelsförvaltning finns det fyra förskolor. Vi har gemensamma kompetensutvecklingsdagar, pedagogiska caféer, ledningsgrupper och kvalitetsgruppsmöten.

I Skultuna arbetar alla våra olika verksamheter nära varandra, vi har goda relationer och nära till beslut. Våra förskolor ingår i Skultuna Utbildningsenhet tillsammans med kommundelens övriga skolor. Vi har en positiv samverkan, både rektorer och pedagoger träffas kontinuerligt i olika sammanhang.

Övningsförskola

Vi samverkar med Mälardalens förskola (MDH) och tar emot lärarstudenter därifrån. Att vara övningsförskola känns mycket positivt och viktigt för oss, vi får nu hela tiden vara en del i all ny forskning. Lärarstudenterna berikar vår utbildning och undervisning genom både sin närvaro och alla de uppgifter de arbetar med under studietiden.