Länk till mer information om IST Home

Nyhetsarkiv

Drömfabriken

I Skultuna bygger vi en invånararena

Drömfabriken kommer att vara till för alla invånare - men på barn och ungas villkor.

2024-03-21

Nu gör vi den största satsningen i Skultuna på många år! Den nya invånararenan som ska heta Drömfabriken.

Drömfabriken kommer bland annat att bestå av en ny Persboskola för årskurs 4-9, nytt bibliotek och ny fritidsgård. Invånararenan blir en mötesplats för invånare efter skoltid.

Vissa av Persboskolans lokaler har rivits för att göra plats för den nya byggnaden. När de nya lokalerna står färdiga är de moderna och anpassade till en digitaliserad värld. Vi planerar för att bygget ska vara klart 2026. Även utemiljön kommer att bli ny och till för alla.

Här kan du läsa mer:

drömfabriken.se

IST Home Skola

Nytt IT-system för förskolan från den 27 mars 2023

Som vårdnadshavare med barn i förskolan använder du appen IST Home Skola för att hantera ditt barns vistelseschema, anmäla frånvaro och ha dialog med förskolan.

2023-03-24

De kommunala förskolorna och fritidshemmen byter till nytt IT-system den 27 mars. Det nya IT-systemet heter IST Home Skola.

Det här gör du i IST Home Skola

Du som vårdnadshavare med barn i förskolan använder appen IST Home Skola för att:

  • lägga in ditt barns vistelsetid (schema för när ditt barn är på förskolan)
  • anmäla frånvaro
  • lämna information om vem som lämnar och hämtar barnet
  • ha dialog med förskolan

Det är enkelt att komma igång och använda IST Home Skola, allt du behöver göra är att ladda hem appen till din iPhone eller Android-telefon och lägga in dina kontaktuppgifter och ditt barns vistelseschema.

Matsedel via appen Skolmaten

För tillgång till förskolans matsedel använder du appen Skolmaten. I appen ser du veckans och kommande veckors menyer. Du kan också se två veckor bakåt. Ladda ner Skolmaten från AppStore och Google Play och välj den förskola du vill följa.

Så kommer du igång med IST Home Skola och Skolmaten

Läs mer om hur du laddar ner och kommer igång med IST Home Skola och Skolmaten på vasteras.se

IST Home - Västerås (vasteras.se)

Starten på det livslånga lärandet

Välkommen till den kommunala förskolan

Förskolan är det första steget i barnets utbildning. Utbildningen ska lägga grunden till ett livslångt lärande, och omfattar barnets hela vistelse där både lek, skapande, omsorg och lärande ingår. Här får barnen utvecklas på bästa sätt utifrån sina förmågor, i en rolig, trygg och utvecklande miljö.

2022-12-08

Vår förskola ingår i Västerås stads förskoleverksamhet tillsammans med andra förskolor runt om i staden. Vi har en gemensam pedagogisk inriktning som fungerar som ett stöd för att utveckla varje enskild förskola utifrån gemensamma ställningstaganden. 

Västerås stads värdegrund är ”Alltid bästa möjliga möte”. Inom förskolan har vi ett levande värdegrundsarbete där målet är att alla ska lyckas och att alla barn ska få tillgång till bästa möjliga lärande.

Vill du veta mer om oss och våra arbetssätt? Vill du komma och hälsa på?

Då är du varmt välkommen att kontakta oss. Du hittar våra kontaktuppgifter på sidan Kontakt.

Varmt välkommen till oss!

Illustration av en dator med en enkätundersökning på skärmen

Hjälp oss att bli bättre!

-enkät om webben

Just nu håller vi på med en enkätundersökning för att få veta vad du tycker om vår webbplats. Undersökningen tar bara någon minut att besvara. Resultatet kommer att vara till stor hjälp för oss i vårt framtida arbete med webbplatsen. Tack för att du hjälper oss att bli bättre!

2021-12-16

Vår webbplats innehåller information om våra arbetssätt, hur du gör för att söka plats och hur det är att arbeta hos oss. Det är viktigt för oss att veta om webbplatsen fungerar bra för dig som använder den. Kanske saknar du någon information eller har tips på förbättringar? Delta i så fall gärna i vår undersökning så kan vi göra webbplatsen ännu bättre!

Här springer en glad Elvira

Barnkonventionen

- en självklar del av vårt arbete

Vi arbetar utifrån barnets bästa i fokus. Barnkonventionens fyra grundprinciper är: att alla barn har samma rättigheter, att barnets bästa alltid ska komma först, att varje barn har rätt att överleva och utvecklas och varje barn har rätt att uttrycka sin åsikt. Dessa fyra artiklar bildar en grund i utbildningen och undervisningen på förskolan.

2021-11-16

Sedan 1990 har barnkonventionen varit juridiskt bindande i Sverige, men det är alltså först nu som den har blivit svensk lag. I Skultuna och Västerås har vi jobbat med barnkonventionen länge, men nu har vi en ännu tydligare anledning att jobba aktivt med frågan – både med barn och med vuxna.

Barnkonventionen består av 54 artiklar som beskriver barns rättigheter, men det är fyra av dem som på sätt och vis sammanfattar alla de andra.

  • Artikel 2, Alla barn har samma rättigheter och lika värde.
  • Artikel 3, Barnets bästa ska beaktas vid alla beslut som rör barn.
  • Artikel 6, Alla barn har rätt till liv och utveckling.
  • Artikel 12, Alla barn har rätt att uttrycka sin mening och få den respekterad.

Du hittar hela Barnkonventionen på UNICEFs webbplats.

Naturlig del i arbetet med barnen

Barnkonventionen är en naturlig del av arbetet på förskolan. Det står till exempel i förskolans läroplan att utbildningen ska utgå från barnets bästa, att barnen har rätt till delaktighet och inflytande och att de ska få kännedom om sina rättigheter.

Vi jobbar med barnkonventionen på många olika sätt. Det kan till exempel handla om att vi läser böcker och sedan diskurerar hur man är en bra kompis, eller att vi gör olika övningar för att träna demokrati och att lyssna på varandra. Barnkonventionen är en naturlig del i lekar, i samtal och på väggar. För oss är det viktigt att barnen får ta del av barnkonventionen i både teori och praktik, för att de ska få en djupare förståelse för sina rättigheter.

Prioriterad fråga i verksamheten

För att kunna jobba på det här sättet krävs det förstås att vi vuxna också får en djupare förståelse för vad lagen innebär. Därför är barnkonventionen en prioriterad fråga i vår verksamhetsplan, där det bland annat står att alla medarbetare ska ta del av olika typer av kompetensutveckling.

Varje år gör vi också en plan mot diskriminering och kränkande behandling. Hör gärna av dig till oss om du är intresserad av att läsa den.

Vill du veta mer om hur vi jobbar för barnens bästa?

Hör av dig till oss så berättar vi mer.