Länk till Vklass

Välkommen till Västerås yrkeshögskola!

Västerås yrkeshögskola skräddarsyr yrkeshögskoleutbildningar av hög kvalitet där du som studerande får den kompetens som arbetsgivare efterfrågar. Det leder till att 9 av 10 får jobb efter avslutad examen.

Illustration av en dator med en enkätundersökning på skärmen

Hjälp oss att bli bättre!

-enkät om webben

Just nu håller vi på med en enkätundersökning för att få veta vad du tycker om vår webbplats. Undersökningen tar bara någon minut att besvara. Resultatet kommer att vara till stor hjälp för oss i vårt framtida arbete med webbplatsen. Tack för att du hjälper oss att bli bättre!

2021-12-16

Vår webbplats innehåller information om våra arbetssätt, hur du gör för att söka plats och hur det är att arbeta hos oss. Det är viktigt för oss att veta om webbplatsen fungerar bra för dig som använder den. Kanske saknar du någon information eller har tips på förbättringar? Delta i så fall gärna i vår undersökning så kan vi göra webbplatsen ännu bättre!

Studerande och föreläsare i klassrum

Beviljade utbildningar

Nya utbildningsstarter hösten 2022

Under hösten 2022 startar följande utbildningar: Flygtekniker B1.1, Trafiklärare, Elkraftsingenjör, Systemtekniker spårfordon, Socialpedagog med inriktning KBT samt vår nya utbildning Bagare och konditor. Ansökan öppnar 8 februari 2022. Vi kommer under år 2022 att ha ytterligare starter av utbildningen Relä och kontrollanläggningar i Elkraftsystem.

2022-01-12

Information om ansökningsperiod och sista dag för komplettering klicka HÄR

Västerås yrkeshögskolas utbildningar

Vi erbjuder flera utbildningar 2022

Information om ansökningsperioder hittar du längre ned i nyheten

2022-01-12

Ny ansökningsomgång till våra utbildningar öppnar den 8 februari 2022. Ansökningslänkar hittar du HÄR

Vi erbjuder dessa utbildningar med start augusti 2022:

Bagare och konditor

Socialpedagog med inriktning KBT Sista ansökningsdatum 2022-04-11. Sista dag för komplettering 2022-04-20. Utbildningen startar 15 augusti.

Flygtekniker B1.1

Elkraftsingenjör Sista ansökningsdatum 2022-05-27. Sista dag för komplettering 2022-06-13.

Systemtekniker spårfordon Sista ansökningsdatum 2022-05-27. Sista dag för komplettering 2022-06-13.

Trafiklärare Sista ansökningsdatum 2022-05-27. Sista dag för komplettering 2022-06-13.

Är du nyfiken och vill veta mer om våra utbildningar? Läs mer om respektive utbildning klicka här

Relä- och kontrollanläggningar i Elkraftsystem

Kort utbildning, halvtid, distans (träffar på plats kvällstid förekommer)

Mer information hur du ansöker till vår korta utbildning som startar våren 2022 samt hösten 2022 ser du längre ned i den här nyheten.

2021-06-30

För att vara behörig sökande till vår korta utbildning krävs minst ett års erfarenhet av arbete inom kraftindustrin eller motsvarande.

Kursstart 25 april 2022. Ansökan öppnar 24 januari. Sista ansökningsdag 31 mars. Komplettera senast 7 april. Ansök HÄR 

Kursstart 5 september 2022.

Utbildningen är på distans med en del träffar på plats. 50% studietakt.

Utbildningen bygger på förståelse för beräkningar som ligger till grund för de funktioner och dimensioneringar som krävs för skydd och styrning av kraftsystemet. Utbildningen riktar sig till personer som arbetar inom branschen och som behöver öka sin kompetens för att kunna tillgodose branschens behov av personal som kan arbeta med nutida och framtida utmaningar i att kunna säkerställa en tillförlitlig och stabil energiförsörjning. För att kunna tillgodoräkna dig utbildningen krävs en god kännedom om branschen och praktisk erfarenhet av hur den fungerar.

Bild på två studerande som studerar till Elkraftsingenjör

"Har man viljan så finns möjligheterna"

Nadia Österholm och Emelie Strand, Elkraftsingenjör

Vi båda valde att vidareutbilda oss på grund av arbetsskador som förhindrade en fortsatt karriär inom tidigare yrken. En viktig sak som avgjorde att vi sökte till utbildningen var den stora efterfrågan på arbetskraft inom branschen samt möjligheten till en mängd olika jobb, allt från konstruktion till service och underhåll.

2021-06-30

Under första året var Lärande i arbete den kurs som var mest intressant och lärorik. Hittills har alla kurser innehållit intressanta ämnen och alla studiebesök hos branschen har varit mycket uppskattade. Under andra året fastnade vi båda för AutoCAD som är en del av kursen Elkonstruktion med CAD, det var en rolig kurs.

Våra tips till dig som funderar på att söka samma utbildning som oss är att ta vara på all tid. Delta på alla föreläsningar och använd tiden däremellan för egenstudier. Var aktiv på föreläsningarna och anteckna, har du svårt för något så försök att skriva ner allt steg för steg så att du kan gå tillbaka och gå igenom det igen. Fokusera på slutmålet, det är så värt det. Har man viljan så finns möjligheterna.

Nadia,

Jag är väldigt intresserad av förnybar energi så efter utbildningen skulle jag vilja arbeta med något som har med förnybar energi att göra.

Emelie,

Jag vill jobba med konstruktion för ett elnätsbolag alternativt för något konsultbolag.

En bild på studerande som studerar till elkraftsingenjör

"Jag vill bidra till en bättre miljö och samhälle"

Hasan Haji, Elkraftsingenjör

Jag har tidigare studerat till elektriker och har alltid haft en dröm om att bli ingenjör. Efter studierna till elektriker funderade jag på vad jag ville plugga vidare till och läste om elkraftsingenjörsutbildningen och kände att den passade mig.

2021-06-30

Framtiden ser ljus ut, yrkesrollen är bred och det finns olika vägar att gå för dig som vill arbeta inom elbranschen och den erbjuder stora utvecklingsmöjligheter.

Första studieåret var jobbigt men om man kämpar så klarar man sig. Hela utbildningen hittills har varit intressant men elkraftsystem, ellära och elkonstruktion har varit bäst. De kurserna har man stor använding för i verkligheten.

Jag vill jobba som elkraftsingenjör och vara med att utveckla eneribranschen och få bidra till en bättre miljö och samhälle. Utbildningen ger dig chans att visa vem du är och vilka ideér du har!

 

Bild på Linda som studerar till socialpedagog

"Ny karriär - ett val jag inte ångrat"

Linda Carlsson, Socialpedagog inriktning KBT

Jag jobbade som tandsköterska i många år och ville göra något annat. Jag brinner för att jobba med människor men ville jobba mer med att stötta och hjälpa människor i olika livssituationer.

2021-06-30

En bekant tipsade mig om socialpedagogutbildningen på Västerås yrkeshögskola. Jag sökte utbildningen och kom in, ett val som jag inte har ångrat.

Under det första året så var kursen i kognitiv beteendeterapi (KBT) den mest intressanta. KBT-tänket är en röd tråd genom hela utbildningen.
Alla våra föreläsare är aktiva inom branschen vilket ger oss aktuell kompetens och ett nätverk som vi kommer ha nytta av i vårt framtida yrkesliv.

Om du brinner för att kunna förändra personers livssituationer, kunna hjälpa och stötta männinskor då är socialpedagog rätt utbildning för dig. Jag hoppas att kunna jobba inom familjebehandling efter avslutat utbildning och där få en möjlighet att hjälpa och stötta familjer och individer som kanske saknar verktyg för att få vardagen att gå ihop.

En bild på studerande som studerar till elkraftsingenjör

"Jag vill jobba med elkonstruktion"

Samuel Jansson, Elkraftsingenjör

Tidigare har jag studerat på ABB industrigymnasium i Västerås. Där läste jag teknikprogrammet med inriktning produktionsteknik. Jag påbörjade min utbildning på Västerås yrkeshögskola hösten efter gymnasiet. Jag valde utbildningen eftersom det finns stort behov av kunniga elkraftsingenjörer.

2021-06-30

Jag har alltid varit teknikintresserad och vill nu lära mig saker som jag kommer använda i mitt kommande arbetsliv. Jag blev rekommenderad den här utbildningen av studie-och yrkesvägledaren på min förra skola.

Första året var vi på många studiebesök i ställverk och olika kraftverk. Det var väldigt bra för mig att se det vi läser om i verkliga livet, det fick mig att koppla ihop det teoretiska och praktiska. Andra året har Elkonstruktion med CAD varit det mest intressanta kursen för mig. Jag har tidigare kunskaper i CAD-program och fick nu ett sätt att använda något jag tycker är kul och se hur man kan använda det i arbetslivet.

Mitt tips till dig som vill börja studera på samma utbildning som mig är att repetera gymnasiematten innan utbildningen börjar. Efter avslutad utbildning vill jag jobba med elkonstruktion. Jag gillar att skapa saker så det skulle passa mig bra.

En bild på studerande som studerar till lönekonsult

"Utbildningen är toppen och vi har riktigt kul tillsammans på skolan"

Mattias Sjödahl, Lönekonsult

Viljan att utvecklas och studera har växt hos mig i många år och i mitt senaste arbete var jag i daglig kontakt med lönekonsulter som gjort mig mer och mer intresserad och nyfiken på yrket. Jag har vänner som utbildats på skolan med goda resultat och i vintras bestämde jag mig för att göra en ansökan.

2021-06-30

Jag valde en yrkeshögskoleutbildning för att vara startklar för arbete direkt efter examen. Det är representanter från branschen som designat utbildningens innehåll utefter vad för kompetenser som krävs när man kommer ut i arbetslivet, det gör att man har de bästa förutsättningarna. 

Den gemensamma nämnaren i mitt arbetsliv har varit kundservice, förvalta, vårda och utveckla relationer och samarbeten. Ju mer jag lär mig på utbildningen desto mer känner jag att jag valt rätt. Det är otroligt hur komplex en lön kan vara och hur olika lagar och avtal gör att förutsättningarna för lönearbetet hela tiden ändras. Yrkesrollen passar mig perfekt, framför allt tycker jag det är kul att arbeta med siffror, lagar, avtal och kundservice.

Utbildningen är toppen och vi har riktigt kul tillsammans på skolan. Gällande framtiden får tiden utvisa om jag ska arbeta som lönekonsult för flera olika kundföretag eller som lönespecialist/administratör anställd på ett företag, båda inriktnngarna lockar.

  • Du är här:
  • Västerås Yrkeshögskola