Länk till Vklass

Välkommen till Västerås yrkeshögskola!

Här får du yrkeshögskoleutbildningar av hög kvalitet och som ger dig den kompetens som arbetsgivare efterfrågar. 9 av 10 studerande hos oss får jobb efter avslutad examen.

Ansökan är öppen!

Våra utbildningar leder till jobb

Är du intresserad av en kort utbildning där 9 av 10 får jobb efter avslutad utbildning? Gemensamt för våra olika utbildningar är att kompetensbehovet är stort i alla deras branscher. Den 25 januari öppnades ansökan till alla utbildningar, hoppas att vi får se dig här på skolan!

2023-01-10

Du kan ansöka till följande utbildningar:

 • Bagare och konditor
 • Distributionselektriker
 • Elkraftsingenjör
 • Flygtekniker B1.1
 • Lönekonsult
 • Relä och kontrollanläggningar i elkraftsystem - kort kurs på halvtid
 • Trafiklärare
 • Systemtekniker spårfordon
 • Socialpedagog med inriktning KBT (ansökan stängd)

Utbildningarna är mellan 1,5 år till 2 år, och vi har även kortare kurs kring Relä- och kontrollanläggningar i elkraftsystem.

Information om våra utbildningar

Information om ansökan

Stor chans till jobb efter utbildningen

Andelen i jobb efter examen från yrkeshögskolan har återhämtat sig efter pandemin och är återigen över 90 procent visar nya siffror på SCB. "Det finns en stor kompetensbrist i samhället och det är glädjande att individer som satsar på utbildning får jobb efter examen", säger Myndigheten för yrkeshögskolans generaldirektör Thomas Persson.

Hela artikeln finns att läsa på myndigheten för yrkeshögskolan

Lite mer än hälften av de som har en anställning året efter examen jobbar hos en arbetsgivare där de också genomförde en LIA-kurs (lärande i arbete).

Läs mer om oss

På webben ska du hitta all information du behöver.
Du kan även bläddra i vår interaktiva pdf-broschyr och läsa mer om oss

Nordens största mässa för hållbara järnvägstransporter

Västerås yrkeshögskola är på plats

Alina Rocabado och Tony Noren från Västerås yrkeshögskola deltar på Nordens största mässa för hållbara järnvägstransporter - Train & Rail 25-27 april 2023, Stockholmsmässan. Vi ser fram emot flera givande samtal om hur vi stärker järnvägens kompetensförsörjning tillsammans. #systemteknikerspårfordon #VYH #västeråsyrkeshögskola #MYH #trainrail #järnvägscollege

2023-04-25

Besök av Myndigheten för yrkeshögskolan

Hur kan vi locka fler till utbildningar och jobb inom energi och teknik?

I mars fick vi besök av Myndigheten för yrkeshögskolans generaldirektör Thomas Persson, där han bland annat träffade representanter från ett tiotal företag inom energi- och järnvägsbranschen. Det blev ett konstruktivt samtal om kompetensförsörjning och yrkeshögskolans framtid. Den stora frågan för företagen och utbildningsanordnaren var hur vi lockar fler till yrkeshögskolans tekniska utbildningar. Idag går det 1,7 behöriga sökande per utbildningsplats, att jämföra med 2,0 behöriga sökande per utbildningsplats för yrkeshögskolan totalt. #utbildning #yrkeshögskola #kompetensbrist #rekrytering

2023-04-03

Här skriver du brödtexten för nyheten. Denna text kommer att vara utfällningsbar i nyhetslistningen.

Glöm inte att välja in en bild till nyheten också, som visas i den tomma vita ytan. Det gör du genom att högerklicka på nyheten i trädstrukturen till vänster, och välja "Egenskaper -> Metadata". Där går du in i bildarkivet.

Integration på rull

Våra studerande praktiserade sina kunskaper

Ett samarbete är inlett med Västerås yrkeshögskolas trafiklärarstuderande och Köpings kommun

2023-02-17

Köpings kommun har ett pågående projekt som kallas ”Integration på rull”, som är ett projekt vars syfte bland annat är att underlätta för nyanlända i KAK-kommunerna att ta körkort och därigenom öka deras möjligheter att närma sig etablering på arbetsmarknaden. Tillsammans med vår Trafiklärarutbildning genomfördes två heldagar på plats i Västerås, 31/1 och 2/2 2023. Dagarna bjöd på gedigen teoriutbildning för Köpings kommuns elever med undervisning och handledning av Västerås yrkeshögskolas egna studerande vid Trafiklärarutbildningen. Dagarna var väl anpassade till såväl form som innehåll, och de blivande trafiklärarna gjorde ett mycket gott arbete med eleverna från Köping. Pedagogiskt, kunnigt och med elevernas behov i centrum var det sammantaget en väldigt fin och bra insats av yrkeshögskolestudenterna. Metoderna varierades på ett bra sätt, och innehöll genomgångar, delar av körkortsteorins grunder, trafikmärken, regler och väldigt mycket mer, i kombination med elevdiskussioner, digital frågesport om trafik och inte minst samtal i små och stora grupper. Ett av många uppskattade inslag var de individuella, coachande samtalen som varje elev från Köping fick möjlighet till med yrkeshögskolestudenterna som coacher, i flera fall på hemspråk. Eleverna från KAK upplevde ett riktigt lyft och återvände till Köping med massor av inspiration, driv att arbeta vidare med teorin och inte minst stärkta i sina egna roller som blivande körkortsinnehavare. De studerande vid Västerås yrkeshögskola uppskattade att de fick öva på sina hittills förvärvade kunskaper och stortrivdes med att få vara pedagoger på riktigt i klassrummet.

Vi tackar Köpings kommun och ser fram emot fortsatt samarbete!

#trafiklärare #vyh #köpingskommun #västeråsstad #västeråsyrkeshögskola #MYH #yrkeshögskola #trafikskola #nykarrär #samarbete #integrationpårull

En lyckad branschträff

Den 9 februari bjöd Västerås yrkeshögskola in till branschträff för Elkraftsingenjör och Systemtekniker spårfordon

Det kom många besökare för att ta reda på mer om våra spännande tekniska utbildningar

2023-02-10

Systemtekniker spårfordon leder bland annat till arbete som systemtekniker, depåtekniker, tågtekniker, service- och underhållstekniker samt reparatör. Utbildningen riktar sig till dig som har ett stort tekniskt intresse och är nyfiken på att lära dig nya och utmanade kunskaper om spårbundna fordon som tåg, spårvagn och tunnelbana.

Medverkande företag från branschen var SJ, Alstom, Green Cargo, Stadler Rail, Järnvägsklustret och Twindej samt studeranderepresentanter från utbildningen.

Elkraftsingenjör leder till arbeten som beredare, elkonstruktör, projektör, driftingenjör mm. Utbildningen riktar sig till dig som vill arbeta med allt från planering, konstruktion och beredning av elnät och elkraftsanläggningar såväl som driftsättning, service och underhåll.

Medverkande företag under branschdagen var Sweco, ABB, Modis, Netcontrol, Prevas, Nektab, Hitachi och våra studeranderepresentanter från utbildningen.

Sveriges Radio P4 Västmanland gjorde ett reportage från branschträffen. Lyssna här

Stort tack till alla företag, studeranderepresentanter och besökare!

Bakelsevinnare

Grattis till vinnaren!

Våra studerande har deltagit i baktävling

Vi kan nu stolt meddela att studerande Kaden Stenholm vid Västerås yrkeshögskola är vinnare av Rudbeckianskas jubileumsbakelsetävling!

2023-02-01

I år är det 400 år sedan Sveriges första gymnasium bildades, det som idag är Rudbeckianska gymnasiet. Det ska firas!
Först ut i firandet var att ta fram en ny bakelse. De tävlande läser samtliga bageri- och konditoriutbildning på antingen Tranellska gymnasiet och vuxenutbildning eller på Västerås yrkeshögskola. De har tagit fram ett recept på en bakelse där de själva har fått välja råvaror och val av metoder. En gedigen jury valde ut finalisterna. Fyra av fem finalister går på Västerås yrkeshögskola.
I finalen bakade finalisterna 12 bakelser från sitt recept som bedömdes av juryn.
Vi kan nu stolt meddela att studerande Kaden Stenholm vid Västerås yrkeshögskola är vinnare av Rudbeckianskas jubileumsbakelsetävling!
Stort grattis Kaden!

Nu finns en ny sida om FAQ

Svar på de vanligaste frågorna

På vår nya sida om FAQ har vi samlat vanliga frågor vi får in via mejl och samtal och skrivit ett svar på det. Kika gärna in på sidan. Du hittar den uppe i huvudmenyn.

2022-09-30

Självklart är du välkommen att även kontakta oss vid frågor och funderingar

Kontaktuppgifter till Västerås yrkeshögskola

Ett givande studiebesök

Tack till Linjemontage!

Våra studerande till Elkraftsingenjör hade ett mycket givande besök hos Linjemontage AB förra veckan. Vid besöket fick de studerande se lokalerna och träffa sju olika yrkesroller inom företaget. De studerande fick bland annat kunskap om hur en projektledare, mekanisk konstruktör samt elektrisk konstruktör arbetar och hur det gick till på verkstadsmontaget. De fick även veta en del om idrifttagning och reläskydd. De studerande är mycket nöjda med besöket.

2022-09-30

Studiebesök hos Green Cargo

Systemtekniker spårfordon

Vi har besökt Green Cargo i Eskilstuna där vi fick en presentation av företaget och rundvisning i lokalerna. Vi fick en mycket lärorik genomgång av olika vagnar och fordon. Ett studiebesök som var mycket uppskattat av våra studerande. Tack till Green Cargo!

2022-10-28

Green Cargo tåg

Systemtekniker spårfordon

Studiebesök hos SJ

Under hösten har klassen Systemtekniker spårfordon gjort ett studiebesök vid SJ:s depå i Sjöhagen, Västerås. Ett mycket givande besök där de blivande systemteknikerna togs emot av Robert Sköld, produktionsledare vid SJ i Västerås. Klassen fick se hur man gör tåget spänningslöst för det ska vara säkert att gå upp på fordonet, de fick se förarhytten och vara under fordonet så att de på nära håll kunde studera bromsar och traktionsmotorer. Slutligen en guidning utomhus på bangården där alla gavs möjlighet att prova att växla. En lyckad förmiddag där de studerande i klass SYS22 upplevde att de fick en bra bild av hur det är att arbeta vid en depåverkstad. Alla var väldigt nöjda med besöket. Tack SJ!

2022-10-06

 • Du är här:
 • Västerås Yrkeshögskola