Länk till Vklass

Välkommen till Västerås yrkeshögskola!

Här får du yrkeshögskoleutbildningar av hög kvalitet och som ger dig den kompetens som arbetsgivare efterfrågar. 9 av 10 studerande hos oss får jobb efter avslutad examen.

Bakelsevinnare

Grattis till vinnaren!

Våra studerande har deltagit i baktävling

Vi kan nu stolt meddela att studerande Kaden Stenholm vid Västerås yrkeshögskola är vinnare av Rudbeckianskas jubileumsbakelsetävling!

2023-02-01

I år är det 400 år sedan Sveriges första gymnasium bildades, det som idag är Rudbeckianska gymnasiet. Det ska firas!
Först ut i firandet var att ta fram en ny bakelse. De tävlande läser samtliga bageri- och konditoriutbildning på antingen Tranellska gymnasiet och vuxenutbildning eller på Västerås yrkeshögskola. De har tagit fram ett recept på en bakelse där de själva har fått välja råvaror och val av metoder. En gedigen jury valde ut finalisterna. Fyra av fem finalister går på Västerås yrkeshögskola.
I finalen bakade finalisterna 12 bakelser från sitt recept som bedömdes av juryn.
Vi kan nu stolt meddela att studerande Kaden Stenholm vid Västerås yrkeshögskola är vinnare av Rudbeckianskas jubileumsbakelsetävling!
Stort grattis Kaden!

Ansökan är öppen!

Våra utbildningar leder till jobb

Är du intresserad av en kort utbildning där 9 av 10 får jobb efter avslutad utbildning? Gemensamt för våra olika utbildningar är att kompetensbehovet är stort i alla deras branscher. Den 25 januari öppnades ansökan till alla utbildningar, hoppas att vi får se dig här på skolan!

2023-01-10

Du kan ansöka till följande utbildningar:

 • Bagare och konditor
 • Distributionselektriker
 • Elkraftsingenjör
 • Flygtekniker B1.1
 • Lönekonsult
 • Relä och kontrollanläggningar i elkraftsystem - kort kurs på halvtid
 • Socialpedagog med inriktning KBT
 • Systemtekniker spårfordon
 • Trafiklärare

Utbildningarna är mellan 1,5 år till 2 år, och vi har även kortare kurs kring Relä- och kontrollanläggningar i elkraftsystem.

Information om våra utbildningar

Information om ansökan

Stor chans till jobb efter utbildningen

Andelen i jobb efter examen från yrkeshögskolan har återhämtat sig efter pandemin och är återigen över 90 procent visar nya siffror på SCB. "Det finns en stor kompetensbrist i samhället och det är glädjande att individer som satsar på utbildning får jobb efter examen", säger Myndigheten för yrkeshögskolans generaldirektör Thomas Persson.

Hela artikeln finns att läsa på myndigheten för yrkeshögskolan

Lite mer än hälften av de som har en anställning året efter examen jobbar hos en arbetsgivare där de också genomförde en LIA-kurs (lärande i arbete).

Läs mer om oss

På webben ska du hitta all information du behöver.
Du kan även bläddra i vår interaktiva pdf-broschyr och läsa mer om oss

Öppet hus för Bagare och konditor

Onsdag 8 februari, 15.00-18.00

Välkommen på öppet hus! Här får du information om yrkeshögskoleutbildningen Bagare och konditor. Du kan ställa frågor till våra utbildningsledare, yrkeslärare och studerande. Adress: Tranellska gymnasiet, Sjöhagsvägen 4, 721 32 Västerås

2022-10-28

Vad händer under öppet hus

Under öppet hus får du träffa våra studerande, våra medarbetare, representant från Sveriges bagare och konditorer, och representanter från två populära bageri och konditorier i Västerås.

Ta möjligheten att ställa frågor, se lokalerna och få information om utbildningen Bagare och konditor.

Våra lokaler på Tranellska

Den här utbildningen är förlagd på Tranellska där det även finns gymnasium och vuxenutbildning inom bageri och konditori. Tranellska har två byggnader på olika adresser. Det öppna huset kommer vara på Sjöhagsvägen 4, Västerås.

Information om utbildningen

Den här utbildningen riktar sig främst till dig som har läst restaurang- och
livsmedelsprogrammet på gymnasie- eller vuxenutbildning, eller
för dig som har arbetslivserfarenhet som bagare eller konditor.

Mer information om utbildningen Bagare och konditor finns på vår webb

VYHtårta

Branschdag för Elkraftsingenjör och Systemtekniker spårfordon

Torsdag 9 februari kl 16-18

Välkommen till vår branschdag! Du får information om utbildningarna och vilka yrken de leder till. Ställ frågor till våra utbildningsledare och studerande, samt till medverkande företag - de kan vara din nästa arbetsgivare! De här utbildningarna ger dig stora chanser till jobb. Adress: Karlsgatan 9 A, 722 14 VÄSTERÅS

2022-10-28

Branschträff

Systemtekniker Spårfordon och Elkraftsingenjör

Kom och besök oss på Västerås Yrkeshögskola för att få reda på mer om våra spännande tekniska utbildningar som vi har att erbjuda.

Systemtekniker Spårfordon en utbildning som bland annat leder till arbeten som systemtekniker, depåtekniker, tågtekniker, service- och underhållstekniker samt reparatör mm

Utbildningen riktar sig till dig som har ett stort tekniskt intresse och är nyfiken på att lära dig nya och utmanade kunskaper om spårbundna fordon som tåg, spårvagn och tunnelbana.

Inbjudna företag från branschen är, SJ, Alstom, Stadler Rail, Green Cargo, Järnvägsklustret samt Twindej och studeranderepresentanter från utbildningen.

Elkraftsingenjör en utbildning som bland annat leder till arbeten som beredare, el konstruktör, projektör, driftingenjör mm.

Utbildningen riktar sig till dig som vill arbetar med allt från planering, konstruktion och beredning av elnät och elkraftsanläggningar såväl som driftsättning, service och underhåll.

Elproduktionen är en av de viktigaste funktionerna i det moderna samhället och svenska energiföretag står inför ett omfattande förändringsarbete.

Inbjudna företag är, Netcontrol AB, Vattenfall Services Nordic AB, Vattenfall Eldistribution, Mälarenergi Elnät AB, Hitachi - Powergrids, ABB, Engineering4U, Modis Sweden AB, Prevas, Linxon, Sweco, NEKTAB och studeranderepresentanter från utbildningen.

När: torsdag den 9 februari

Var: Västerås Yrkeshögskola, Karlsgatan 9A

Tid: Klockan 16 – 18

Uppdaterad information, se Västerås Yrkeshögskola - Västerås stad (vasteras.se)

Du kommer också att träffa utbildningsledarna Christer Öhman och Tony Norén

christer.ohman@vasteras.se - Elkraftsingenjör

tony.noren@vasteras.se - Systemtekniker spårfordon

Välkommen till Öppet hus!

Onsdag 22 mars klockan 17.00-19.00

Välkommen till oss på öppet hus i våra huvudlokaler i Skrapan. Här hittar du information om alla våra utbildningar. Känn in lokalerna och träffa både studerande och utbildningsledare. Adress: Karlsgatan 9 A, 722 14 Västerås

2022-10-28

Under öppet hus får du bland annat:

 • Träffa våra utbildningsledare och studerande.
 • Ta del av information om utbildningarna,kursinnehåll och vilka yrken utbildningarna leder till
 • Upptäck vilka möjligheter du har till att knyta kontakter för framtiden under din utbildning genom LIA (lärande i arbete) och skolans samarbete med olika företag.
 • Se våra ljusa och trevliga lokaler
 • Passa på att ställ frågor!

Vill du veta mer om oss?

Se våra olika utbildningar

Läs om vad våra studerande tycker om utbildningarna

Läs gärna mer om oss i vår broschyr (interaktiv pdf)

Nu finns en ny sida om FAQ

Svar på de vanligaste frågorna

På vår nya sida om FAQ har vi samlat vanliga frågor vi får in via mejl och samtal och skrivit ett svar på det. Kika gärna in på sidan. Du hittar den uppe i huvudmenyn.

2022-09-30

Självklart är du välkommen att även kontakta oss vid frågor och funderingar

Kontaktuppgifter till Västerås yrkeshögskola

Ett givande studiebesök

Tack till Linjemontage!

Våra studerande till Elkraftsingenjör hade ett mycket givande besök hos Linjemontage AB förra veckan. Vid besöket fick de studerande se lokalerna och träffa sju olika yrkesroller inom företaget. De studerande fick bland annat kunskap om hur en projektledare, mekanisk konstruktör samt elektrisk konstruktör arbetar och hur det gick till på verkstadsmontaget. De fick även veta en del om idrifttagning och reläskydd. De studerande är mycket nöjda med besöket.

2022-09-30

Studiebesök hos Green Cargo

Systemtekniker spårfordon

Vi har besökt Green Cargo i Eskilstuna där vi fick en presentation av företaget och rundvisning i lokalerna. Vi fick en mycket lärorik genomgång av olika vagnar och fordon. Ett studiebesök som var mycket uppskattat av våra studerande. Tack till Green Cargo!

2022-10-28

Green Cargo tåg

Systemtekniker spårfordon

Studiebesök hos SJ

Under hösten har klassen Systemtekniker spårfordon gjort ett studiebesök vid SJ:s depå i Sjöhagen, Västerås. Ett mycket givande besök där de blivande systemteknikerna togs emot av Robert Sköld, produktionsledare vid SJ i Västerås. Klassen fick se hur man gör tåget spänningslöst för det ska vara säkert att gå upp på fordonet, de fick se förarhytten och vara under fordonet så att de på nära håll kunde studera bromsar och traktionsmotorer. Slutligen en guidning utomhus på bangården där alla gavs möjlighet att prova att växla. En lyckad förmiddag där de studerande i klass SYS22 upplevde att de fick en bra bild av hur det är att arbeta vid en depåverkstad. Alla var väldigt nöjda med besöket. Tack SJ!

2022-10-06

 • Du är här:
 • Västerås Yrkeshögskola