Länk till mer information om IST Home

Välkommen till Västerås yrkeshögskola!

Hos oss får du yrkeshögskoleutbildningar av hög kvalitet och som ger dig den kompetens som arbetsgivare efterfrågar. 9 av 10 studerande hos oss får jobb efter avslutad examen.

Systemförvaltare för lönekonsulter

Öppet för sen anmälan till och med 8 december

Jobbar du inom lön och vill vidareutveckla dig? Kursen ger dig kunskap att effektivisera arbetet inom löneberedning och automatisera lönehantering. Kursstart 11 december.

2023-10-26

Den här kursen riktar sig till dig som arbetar med löneberedning och vill fördjupa dina kunskaper i hur digitalisering och automatisering bidrar till att utveckla och effektivisera lönearbetets olika processer. Du behöver ha god kännedom och praktisk erfarenhet av branschen för att gå kursen.

Här får du lära dig hur HR och personaladministration skiljer sig åt inom olika verksamheter och arbetsområden. Du lär dig att förstå systemförvaltarens yrkesroll och vad god systemförståelse innebär. Du utvecklar olika metoder och strategier för pedagogisk rådgivning och konsultation inom systemförvaltning, samt presentera material och resultat på ett effektivt sätt.

Kursen har ett flexibelt upplägg där du har möjlighet att kombinera utbildning och arbete. Den ges på halvfart och den största delen av utbildningen sker på distans, men med platsträffar cirka var tredje vecka i våra lokaler på Västerås yrkeshögskola. Kursen varvas med föreläsningar och självstudier.

Studieform: Distans, 50%.

Utbildningen startar den 11 december 2023, slutdatum 19 maj 2024. Lov vecka 52-1. ANSÖK HÄR

Antal poäng: 55 YHP

Relä och kontrollanläggningar i elkraftsystem

Kort kurs på distans - öppet för sen anmälan

Är du nyfiken på att utveckla dina kunskaper inom relä och kontrollanläggningar och arbetar i branschen idag?

2023-09-27

Sök till vår korta kurs inom området - Relä och kontrollanläggningar i elkraftsystem.

Du gör ansökan på YH-antagning.se För att göra ansökan behöver du först registrera ett konto eller logga in på ett befintligt konto.

Ansökningslänk

Studietakt 50%, till största delen distansutbildning. Kursstart 15 januari.

Utbildningen är framtagen tillsammans med näringslivet och utgår från arbetsmarknaders behov. Läs mer om kursen här

Våra samarbetspartners i utbildningen är: Netcontrol AB, Vattenfall Services Nordic AB, Vattenfall Eldistribution, Mälarenergi Elnät AB, Hitachi - Powergrids, ABB Kraftservice, Engineering4U, Modis Sweden AB, Prevas, Vinnergi, Sweco.

Ansökan är öppen!

Våra utbildningar leder till jobb

Är du intresserad av en kort utbildning där 9 av 10 får jobb efter avslutad utbildning? Gemensamt för våra olika utbildningar är att kompetensbehovet är stort i alla deras branscher.

2023-09-22

Öppet för sen anmälan till Systemförvaltare för lönekonsulter, läs mer och ansök här

Öppet för sen anmälan till Relä och kontrollanläggningar i elkraftsystem, läs mer och ansök här

I januari 2024 öppnar ansökningsperioden för våra övriga program.

Information om våra utbildningar

Information om ansökan

Stor chans till jobb efter utbildningen

Andelen i jobb efter examen från yrkeshögskolan har återhämtat sig efter pandemin och är återigen över 90 procent visar nya siffror på SCB. "Det finns en stor kompetensbrist i samhället och det är glädjande att individer som satsar på utbildning får jobb efter examen", säger Myndigheten för yrkeshögskolans generaldirektör Thomas Persson.

Hela artikeln finns att läsa på myndigheten för yrkeshögskolan

Lite mer än hälften av de som har en anställning året efter examen jobbar hos en arbetsgivare där de också genomförde en LIA-kurs (lärande i arbete).

Läs mer om oss

På webben ska du hitta all information du behöver.
Du kan även bläddra i vår interaktiva pdf-broschyr och läsa mer om oss

Öppet hus Bagare och konditor

Den 21 februari klockan 16-18

Lokal: Tranellska, Sjöhagsvägen 4

2023-10-23

Vad händer under öppet hus?

Du får en rundvandring i våra fina anpassade lokaler, du ges möjlighet att träffa personal, studerande och representanter från branschen.

Du som besökare på öppet hus ges möjlighet att få mer information om utbildningen och det är ett perfekt tillfälle att ställa frågor. Visste du att våra studerande får möjlighet att göra LIA utomlands inom projektet Erasmus+?

Branschträff tekniska utbildningar

Den 22 februari klockan 16-18

Missa inte 2024 års upplaga av vår mycket uppskattade branschträff

2023-09-27

Västerås yrkeshögskola bjuder in till branschträff för våra tekniska utbildningar

Datum: Torsdag 22 februari klockan 16-18
Lokal: Foajén hotel Plaza (Skrapan)

Branschträffen 2023 var mycket uppskattad och välbesökt.

Besök oss och få information om våra spännande tekniska utbildningar och vilka yrken de leder till. Träffen är till för dig funderar på att börja plugga och som vill veta mer om hur det går till att studera på en yrkeshögskola, vad LIA (praktik) innebär, du får också veta behörighetskraven och hur du skickar in din ansökan.

Medverkande på branschträffen är utbildningsledare och studerande från Västerås yrkeshögskola. Dessutom medverkar representanter från företag som är med i utbildningarnas ledningsgrupper. Du ges alltså möjlighet att ställa frågor direkt till arbetslivet om yrkesrollerna och företagens behov av arbetskraft. Upptäck dina möjligheter att knyta kontakter för framtiden genom LIA och skolans samarbete med olika företag. De här utbildningarna ger dig stora chanser till jobb.

Våra tekniska utbildningar:

Systemtekniker spårfordon - leder bland annat till arbeten som systemtekniker, depåtekniker, tågtekniker, service- och underhållstekniker samt reparatör mm

Utbildningen riktar sig till dig som har ett stort tekniskt intresse och är nyfiken på att lära dig nya och utmanade kunskaper om spårbundna fordon som tåg, spårvagn och tunnelbana.

Medverkande företag från branschen är Vinnergi, NEKTAB, Hitachi Energy - vi uppdaterar med fler företag senare.

Distributionselektriker - leder till yrken som distributionselektriker, driftmontör elkraft, ellinjemontör, masttekniker

I yrkesrollen arbetar du med såväl byggnation som reparation och underhåll av de elnät som försörjer samhället med elektricitet. Uppdraget innebär att se till att elektriciteten som alstras vid kraftverken når fram till sina kunder. Distributionsnätet finns i samhällen, längs vägarna och ute i skog och mark vilket gör att arbetet innebär mycket omväxling och fysiskt arbete utomhus.

Medverkande företag - information kommer snart

Elkraftsingenjör - leder bland annat till arbeten som beredare, el konstruktör, projektör, driftingenjör mm

Utbildningen riktar sig till dig som vill arbetar med allt från planering, konstruktion och beredning av elnät och elkraftsanläggningar såväl som driftsättning, service och underhåll.

Elproduktionen är en av de viktigaste funktionerna i det moderna samhället och svenska energiföretag står inför ett omfattande förändringsarbete.

Medverkande företag - information kommer snart

Relä och kontrollanläggningar i Elkraftsystem

Utbildningen riktar sig till personer som arbetar inom branschen och som behöver öka sin kompetens för att kunna tillgodose branschens behov av personal som kan arbeta med nutida och framtida utmaningar i att kunna säkerställa en tillförlitlig och stabil energiförsörjning.

Medverkande företag - information kommer snart

Välkommen hälsar

christer.ohman@vasteras.se Elkraftsingenjör och Relä och kontrollanläggningar i Elkraftsystem

tony.noren@vasteras.se Systemtekniker spårfordon och Distributionselektriker

Hitta till hotel Plaza, Kopparbergsvägen 10

Öppet hus

Missa inte vårens öppet hus

20 mars klockan 15-18

2023-09-27

Vi håller öppet hus för alla våra utbildningar den 20 mars klockan 15-18.

Du får träffa våra utbildningsledare och studerande, och kan passa på att ställa frågor om allt du vill ha svar på, till exempel vilka program och kurser vi erbjuder och vilka yrken de leder till, vad en yrkeshögskoleutbildning egentligen är och hur det går till att studera på yrkeshögskolan, vad LIA (praktik) innebär, hur vi samarbetar med arbetslivet, och hur du ansöker.

Upptäck dina möjligheter att knyta kontakter för framtiden genom LIA och skolans samarbete med olika företag!

Öppet hus 2023 var välbesökt och uppskattat, så missa inte chansen att delta 2024.

Vi återkommer senare med lokal - håll utkik här på hemsidan.

Framtidsspaning

Vi är länken mellan företag och framtidens arbetskraft

Vår uppgift är att skapa högaktuella utbildningar som matchar arbetsmarknadens kompetens- och rekryteringsbehov. För att lyckas med uppgiften har vår utvecklare trendspanat.

2023-11-10

Västerås yrkeshögskola är länken mellan företag och framtidens arbetskraft och vår uppgift är att följa med i samhällsutvecklingen. Vi har nära kontakt med arbetslivet för att skapa relevanta program och kurser. Vår utvecklare spanar lokalt, regionalt samt nationellt och internationellt och kommer i kontakt med företag som vill bli våra samarbetspartner. En del av företagen är med och utformar utbildningarna, medan andra engagerar sig i ledningsgrupperna, föreläser hos oss och erbjuder praktikplatser. När vår utvecklare tillsammans med näringslivet har arbetat fram ett utbildningskoncept ansöker vi till Myndigheten för yrkeshögskolan (MYH) om att få starta utbildningarna. MYH bedömer hur hög arbetslivsanknytningen är, och om utbildningen håller hög kvalitet och kan leda till en kvalificerad yrkesroll.

Jobben som kommer att behövas framöver inom välfärdsteknologi och logistik som vi har ansökt om att få starta 2024 är:

Förändringsledare Hälso- och välfärdsteknik
Logistisk samordning

Tidigare spaningar ledde till de här utbildningarna:

Systemförvaltning för lönekonsulter
Distributionselektriker
Relä och kontrollanläggningar i elkraftsystem

Bakelsevinnare

Grattis till Kaden Stenholm!

Vinnaren av bakelsetävling studerar hos oss

Vi kan nu stolt meddela att studerande Kaden Stenholm vid Västerås yrkeshögskola är vinnare av Rudbeckianskas jubileumsbakelsetävling!

2023-02-01

När Rudbeckianska gymnasiet fyller 400 år har en ny bakelse tagits fram. De som tävlade läser samtliga bageri- och konditoriutbildning på antingen Tranellska gymnasiet, vuxenutbildning eller på Västerås yrkeshögskola.

Fyra av fem finalister går på Västerås yrkeshögskola. De tävlande har tagit fram ett recept på en bakelse där de själva har fått välja råvaror och val av metoder. En gedigen jury valde ut finalisterna. I finalen bakade finalisterna 12 bakelser från sitt recept som bedömdes av juryn.

Vinsten gick till en studerande vid Västerås yrkeshögskola.

Stort grattis Kaden!

Mässa för hållbara järnvägstransporter

Västerås yrkeshögskola var på plats

Nordens största mässa för hållbara järnvägstransporter - Train & Rail ägde rum den 25-27 april 2023, Stockholmsmässan

2023-04-25

Alina Rocabado och Tony Noren från Västerås yrkeshögskola deltog på Nordens största mässa för hållbara järnvägstransporter - Train & Rail.

"Vi hade flera givande samtal om hur vi stärker järnvägens kompetensförsörjning tillsammans" säger Tony Norén, utbildningsledare för yrkeshögskoleutbildningen Systemtekniker spårfordon.

Utbildningen där alla får plats

Ta del av inslaget om oss av Sveriges Radio P4 Västmanland

2023-08-16

Länk till P4

Det är ovanligt många sökande till Västerås yrkeshögskola i höst. Trots hundratals reserver till vissa utbildningar, finns platser kvar till vår utbildning Distributionselektriker. Lyssna på radioinslaget.

Ett givande studiebesök

Tack till Linjemontage!

Våra studerande till Elkraftsingenjör hade ett mycket givande besök hos Linjemontage AB förra veckan. Vid besöket fick de studerande se lokalerna och träffa sju olika yrkesroller inom företaget. De studerande fick bland annat kunskap om hur en projektledare, mekanisk konstruktör samt elektrisk konstruktör arbetar och hur det gick till på verkstadsmontaget. De fick även veta en del om idrifttagning och reläskydd. De studerande är mycket nöjda med besöket.

2022-09-30

Studiebesök hos Green Cargo

Systemtekniker spårfordon

Ett lärorikt besök

2022-10-28

Vi har besökt Green Cargo i Eskilstuna där vi fick en presentation av företaget och rundvisning i lokalerna. Vi fick en mycket lärorik genomgång av olika vagnar och fordon. Ett studiebesök som var mycket uppskattat av våra studerande.

Tack till Green Cargo!

Green Cargo tåg

Studiebesök hos SJ

Systemtekniker spårfordon

Ett spänningslöst besök

2022-10-06

Under hösten har klassen Systemtekniker spårfordon gjort ett studiebesök vid SJ:s depå i Sjöhagen, Västerås.
Ett mycket givande besök där de blivande systemteknikerna togs emot av Robert Sköld, produktionsledare vid SJ i Västerås.
Klassen fick se hur tåget görs spänningslöst för det ska vara säkert att gå upp på fordonet, de fick se förarhytten och vara under fordonet så att de på nära håll kunde studera bromsar och traktionsmotorer. Slutligen fick klassen en guidning utomhus på bangården där alla gavs möjlighet att prova att växla.
En lyckad förmiddag där de studerande i klass SYS22 upplevde att de fick en bra bild av hur det är att arbeta vid en depåverkstad.
Alla var väldigt nöjda med besöket. Tack SJ!

  • Du är här:
  • Västerås Yrkeshögskola