Länk till mer information om IST Home

Nyhetsarkiv

Relä och kontrollanläggningar i elkraftsystem

Kort kurs på distans - ansökan är öppen

Är du nyfiken på att utveckla dina kunskaper inom relä och kontrollanläggningar och arbetar i branschen idag?

2023-09-27

Sök till vår korta kurs inom området - Relä och kontrollanläggningar i elkraftsystem.

Ansök här senast 19 november. Sista datum för komplettering är 22 november.

Kursstart: 15 januari 2024. Antagningsbesked skickas den 29 november.

Studietakt 50%, till största delen distansutbildning.

Utbildningen är framtagen tillsammans med näringslivet och utgår från arbetsmarknaders behov. Läs mer om kursen här

Våra samarbetspartners i utbildningen är: Netcontrol AB, Vattenfall Services Nordic AB, Vattenfall Eldistribution, Mälarenergi Elnät AB, Hitachi - Powergrids, ABB Kraftservice, Engineering4U, Modis Sweden AB, Prevas, Vinnergi, Sweco.

Öppet hus

Missa inte vårens öppet hus

20 mars klockan 15-18

2023-09-27

Vi håller öppet hus för alla våra utbildningar den 20 mars klockan 15-18.

Du får träffa våra utbildningsledare och studerande, och kan passa på att ställa frågor om allt du vill ha svar på, till exempel vilka program och kurser vi erbjuder och vilka yrken de leder till, vad en yrkeshögskoleutbildning egentligen är och hur det går till att studera på yrkeshögskolan, vad LIA (praktik) innebär, hur vi samarbetar med arbetslivet, och hur du ansöker.

Upptäck dina möjligheter att knyta kontakter för framtiden genom LIA och skolans samarbete med olika företag!

Öppet hus 2023 var välbesökt och uppskattat, så missa inte chansen att delta 2024.

Vi återkommer senare med lokal - håll utkik här på hemsidan.

Branschträff tekniska utbildningar

Den 22 februari klockan 16-18

Missa inte 2024 års upplaga av vår mycket uppskattade branschträff

2023-09-27

Västerås yrkeshögskola bjuder in till branschträff för våra tekniska utbildningar

Branschträffen 2023 var mycket uppskattad och välbesökt.

Besök oss och få information om våra spännande tekniska utbildningar. Träffen är till för dig funderar på att börja plugga och som vill veta mer om hur det går till att studera på en yrkeshögskola, vad LIA (praktik) innebär, du får också veta behörighetskraven och hur du skickar in din ansökan.

Medverkande på branschträffen är utbildningsledare och studerande från Västerås yrkeshögskola. Dessutom medverkar representanter från företag som är med i utbildningarnas ledningsgrupper. Du ges alltså möjlighet att ställa frågor direkt till arbetslivet om yrkesrollerna och företagens behov av arbetskraft. Upptäck dina möjligheter att knyta kontakter för framtiden genom LIA och skolans samarbete med olika företag!

Våra tekniska utbildningar:

Systemtekniker spårfordon - leder bland annat till arbeten som systemtekniker, depåtekniker, tågtekniker, service- och underhållstekniker samt reparatör mm

Utbildningen riktar sig till dig som har ett stort tekniskt intresse och är nyfiken på att lära dig nya och utmanade kunskaper om spårbundna fordon som tåg, spårvagn och tunnelbana.

Medverkande företag från branschen är - information kommer snart

Distributionselektriker - leder till yrken som distributionselektriker, driftmontör elkraft, ellinjemontör, masttekniker

I yrkesrollen arbetar du med såväl byggnation som reparation och underhåll av de elnät som försörjer samhället med elektricitet. Uppdraget innebär att se till att elektriciteten som alstras vid kraftverken når fram till sina kunder. Distributionsnätet finns i samhällen, längs vägarna och ute i skog och mark vilket gör att arbetet innebär mycket omväxling och fysiskt arbete utomhus.

Medverkande företag - information kommer snart

Elkraftsingenjör - leder bland annat till arbeten som beredare, el konstruktör, projektör, driftingenjör mm

Utbildningen riktar sig till dig som vill arbetar med allt från planering, konstruktion och beredning av elnät och elkraftsanläggningar såväl som driftsättning, service och underhåll.

Elproduktionen är en av de viktigaste funktionerna i det moderna samhället och svenska energiföretag står inför ett omfattande förändringsarbete.

Medverkande företag - information kommer snart

Relä och kontrollanläggningar i Elkraftsystem

Utbildningen riktar sig till personer som arbetar inom branschen och som behöver öka sin kompetens för att kunna tillgodose branschens behov av personal som kan arbeta med nutida och framtida utmaningar i att kunna säkerställa en tillförlitlig och stabil energiförsörjning.

Medverkande företag - information kommer snart

När: Torsdag 22 februari klockan 16-18

Var: Västerås yrkeshögskola, Karlsgatan 9A

Välkommen hälsar

christer.ohman@vasteras.se Elkraftsingenjör och Relä och kontrollanläggningar i Elkraftsystem

tony.noren@vasteras.se Systemtekniker spårfordon och Distributionselektriker

Ansökan är öppen!

Våra utbildningar leder till jobb

Är du intresserad av en kort utbildning där 9 av 10 får jobb efter avslutad utbildning? Gemensamt för våra olika utbildningar är att kompetensbehovet är stort i alla deras branscher.

2023-09-22

Vi har öppet för ansökan till vår nya utbildning Systemförvaltning för lönekonsulter som startar 11 december, läs mer och ansök här

Vi har öppat för ansökan till Relä och kontrollanläggningar i Elkraftsystem som startar 15 januari, läs mer och ansök här

I januari 2024 öppnar ansökningsperioden för våra övriga program.

Information om våra utbildningar

Information om ansökan

Stor chans till jobb efter utbildningen

Andelen i jobb efter examen från yrkeshögskolan har återhämtat sig efter pandemin och är återigen över 90 procent visar nya siffror på SCB. "Det finns en stor kompetensbrist i samhället och det är glädjande att individer som satsar på utbildning får jobb efter examen", säger Myndigheten för yrkeshögskolans generaldirektör Thomas Persson.

Hela artikeln finns att läsa på myndigheten för yrkeshögskolan

Lite mer än hälften av de som har en anställning året efter examen jobbar hos en arbetsgivare där de också genomförde en LIA-kurs (lärande i arbete).

Läs mer om oss

På webben ska du hitta all information du behöver.
Du kan även bläddra i vår interaktiva pdf-broschyr och läsa mer om oss

Öppet hus Bagare och konditor

Den 21 februari klockan 16-18 på Tranellska, Sjöhagsvägen 4

2023-09-15

Vad händer under öppet hus?

Du får en rundvandring i våra fina anpassade lokaler, du ges möjlighet att träffa personal, studerande och representanter från branschen.

Du som besökare på öppet hus ges möjlighet att få mer information om utbildningen och det är ett perfekt tillfälle att ställa frågor. Visste du att våra studerande får möjlighet att göra LIA utomlands inom projektet Erasmus+?

Ansökan öppen till vår nya utbildning

Systemförvaltning för lönekonsulter

Kort kurs för dig med arbetslivserfarenhet av att ha arbetat som lönekonsult, löneadministratör, lönehandläggare eller motsvarande under minst tre år

2023-08-24

Utbildningen har ett flexibelt upplägg för att möjliggöra för dig som studerande att kombinera utbildning med yrkesarbete. Den ges på halvfart och bedrivs i huvudsak på distans delar av dagar tillsammans med utbildare varvat med självstudier, men med fåtal fysiska träffar för praktiska moment.

Studieform: Distans, 50%.

Ansökan öppen till den 15 oktober. Utbildningen startar 11 december.

Länk till ansökan

Utbildningen där alla får plats

Ta del av inslaget om oss av Sveriges Radio P4 Västmanland

2023-08-16

Länk till P4

Det är ovanligt många sökande till Västerås yrkeshögskola i höst. Trots hundratals reserver till vissa utbildningar, finns platser kvar till vår utbildning Distributionselektriker. Lyssna på radioinslaget.

Sommar 2023

Vi har semester från 10 juli

Till dig som står som reserv vill vi informera att reservantagningen kommer att ske automatiskt under sommaren, du kan följa din plats genom att logga in på ditt konto på yh-antagning.se. Vi kan inte svara på frågor kring hur möjligheten att komma in på utbildningen ser ut. Du som är antagen till en utbildning får ett välkomstbrev på YH-antagning.se med all information du behöver inför utbildningsstart. Vi önskar er alla en trevlig sommar! Vi ses i augusti...

2023-06-28

Nordens största mässa för hållbara järnvägstransporter

Västerås yrkeshögskola är på plats

Alina Rocabado och Tony Noren från Västerås yrkeshögskola deltar på Nordens största mässa för hållbara järnvägstransporter - Train & Rail 25-27 april 2023, Stockholmsmässan. Vi ser fram emot flera givande samtal om hur vi stärker järnvägens kompetensförsörjning tillsammans. #systemteknikerspårfordon #VYH #västeråsyrkeshögskola #MYH #trainrail #järnvägscollege

2023-04-25

Besök av Myndigheten för yrkeshögskolan

Hur kan vi locka fler till utbildningar och jobb inom energi och teknik?

I mars fick vi besök av Myndigheten för yrkeshögskolans generaldirektör Thomas Persson, där han bland annat träffade representanter från ett tiotal företag inom energi- och järnvägsbranschen. Det blev ett konstruktivt samtal om kompetensförsörjning och yrkeshögskolans framtid. Den stora frågan för företagen och utbildningsanordnaren var hur vi lockar fler till yrkeshögskolans tekniska utbildningar. Idag går det 1,7 behöriga sökande per utbildningsplats, att jämföra med 2,0 behöriga sökande per utbildningsplats för yrkeshögskolan totalt. #utbildning #yrkeshögskola #kompetensbrist #rekrytering

2023-04-03

Här skriver du brödtexten för nyheten. Denna text kommer att vara utfällningsbar i nyhetslistningen.

Glöm inte att välja in en bild till nyheten också, som visas i den tomma vita ytan. Det gör du genom att högerklicka på nyheten i trädstrukturen till vänster, och välja "Egenskaper -> Metadata". Där går du in i bildarkivet.

Digitalt öppet hus

Tack till alla besökare på öppet hus!

Om du missade tillfället är du välkommen på digitalt öppet hus. Länk till mötet hittar du i nyheten.

2023-03-22

Missade du vårt öppna hus har du en ny chans tisdagen den 11 april kl 16-17. Då bjuder vi in till ett digitalt öppet hus. Du har då möjlighet att ställa frågor till utbildningsledarna för respektive utbildning.

Länk till den digitala träffen:

Join Zoom Meeting
https://us02web.zoom.us/j/6186040293?pwd=ZE5qeTNnOTNLK3JWaHUzbWRrL3VNUT09 

Meeting ID: 618 604 0293
Passcode: 030482

(länken fungerar den 11 april)

Tack alla besökare!

Vi har haft öppet hus som var mycket populärt, med många besökare.

2023-03-08

Våra besökare kom från Västerås, Köping, Sala, Eskilstuna, Strängnäs, Uppsala och Örebro.

Besökarna träffade våra utbildningsledare och studerande som berättade om yrkeshögskoleprogrammen. Besökarna fick ta del av information om utbildningarna, kursinnehåll och vilka yrken utbildningarna leder till. Vi berättade vilka möjligheter våra studerande har att knyta kontakter för framtiden under utbildningen genom LIA (lärande i arbete) och skolans samarbete med olika företag.

Tack till våra studerande som hjälpte till att svara på besökarnas frågor!

Vill du veta mer om oss?

Se våra olika utbildningar

Läs om vad våra studerande tycker om utbildningarna

Läs gärna mer om oss i vår broschyr (interaktiv pdf)

Foto 2 öppet hus 2023

Integration på rull

Våra studerande praktiserade sina kunskaper

Ett samarbete är inlett med Västerås yrkeshögskolas trafiklärarstuderande och Köpings kommun

2023-02-17

Köpings kommun har ett pågående projekt som kallas ”Integration på rull”, som är ett projekt vars syfte bland annat är att underlätta för nyanlända i KAK-kommunerna att ta körkort och därigenom öka deras möjligheter att närma sig etablering på arbetsmarknaden. Tillsammans med vår Trafiklärarutbildning genomfördes två heldagar på plats i Västerås, 31/1 och 2/2 2023. Dagarna bjöd på gedigen teoriutbildning för Köpings kommuns elever med undervisning och handledning av Västerås yrkeshögskolas egna studerande vid Trafiklärarutbildningen. Dagarna var väl anpassade till såväl form som innehåll, och de blivande trafiklärarna gjorde ett mycket gott arbete med eleverna från Köping. Pedagogiskt, kunnigt och med elevernas behov i centrum var det sammantaget en väldigt fin och bra insats av yrkeshögskolestudenterna. Metoderna varierades på ett bra sätt, och innehöll genomgångar, delar av körkortsteorins grunder, trafikmärken, regler och väldigt mycket mer, i kombination med elevdiskussioner, digital frågesport om trafik och inte minst samtal i små och stora grupper. Ett av många uppskattade inslag var de individuella, coachande samtalen som varje elev från Köping fick möjlighet till med yrkeshögskolestudenterna som coacher, i flera fall på hemspråk. Eleverna från KAK upplevde ett riktigt lyft och återvände till Köping med massor av inspiration, driv att arbeta vidare med teorin och inte minst stärkta i sina egna roller som blivande körkortsinnehavare. De studerande vid Västerås yrkeshögskola uppskattade att de fick öva på sina hittills förvärvade kunskaper och stortrivdes med att få vara pedagoger på riktigt i klassrummet.

Vi tackar Köpings kommun och ser fram emot fortsatt samarbete!

#trafiklärare #vyh #köpingskommun #västeråsstad #västeråsyrkeshögskola #MYH #yrkeshögskola #trafikskola #nykarrär #samarbete #integrationpårull

Vi ställer ut på Rekryteringsdagarna

Kom och prata utbildning med oss

Onsdag 22 februari kl 11-14 och kl 16-19. Plats: Hotel Plaza, Kopparbergsvägen 10, 722 13 Västerås. Västerås yrkeshögskola deltar under Rekryteringsdagarna, som är en rekryteringsmässa för studenter, arbetssökande eller för den som funderar på att börja studera. Träffa våra utbildningsledare och ta del av information om programmen, kursinnehåll, vilka yrken studier hos oss leder till, vilka möjligheter som finns till att knyta kontakter för framtiden under din studietid hos oss genom LIA (Lärande i arbete) och få reda på mer om vårt samarbete med olika företag.

2023-02-16

En lyckad branschträff

Den 9 februari bjöd Västerås yrkeshögskola in till branschträff för Elkraftsingenjör och Systemtekniker spårfordon

Det kom många besökare för att ta reda på mer om våra spännande tekniska utbildningar

2023-02-10

Systemtekniker spårfordon leder bland annat till arbete som systemtekniker, depåtekniker, tågtekniker, service- och underhållstekniker samt reparatör. Utbildningen riktar sig till dig som har ett stort tekniskt intresse och är nyfiken på att lära dig nya och utmanade kunskaper om spårbundna fordon som tåg, spårvagn och tunnelbana.

Medverkande företag från branschen var SJ, Alstom, Green Cargo, Stadler Rail, Järnvägsklustret och Twindej samt studeranderepresentanter från utbildningen.

Elkraftsingenjör leder till arbeten som beredare, elkonstruktör, projektör, driftingenjör mm. Utbildningen riktar sig till dig som vill arbeta med allt från planering, konstruktion och beredning av elnät och elkraftsanläggningar såväl som driftsättning, service och underhåll.

Medverkande företag under branschdagen var Sweco, ABB, Modis, Netcontrol, Prevas, Nektab, Hitachi och våra studeranderepresentanter från utbildningen.

Sveriges Radio P4 Västmanland gjorde ett reportage från branschträffen. Lyssna här

Stort tack till alla företag, studeranderepresentanter och besökare!

Öppet hus för Bagare och konditor

Onsdag 8 februari, 15.00-18.00

Välkommen på öppet hus! Här får du information om yrkeshögskoleutbildningen Bagare och konditor. Du kan ställa frågor till våra utbildningsledare, yrkeslärare och studerande. Adress: Tranellska gymnasiet, Sjöhagsvägen 4, 721 32 Västerås

2023-02-09

Vad händer under öppet hus

Under öppet hus får du träffa våra studerande, våra medarbetare, representant från Sveriges bagare och konditorer, och representanter från två populära bageri och konditorier i Västerås.

Ta möjligheten att ställa frågor, se lokalerna och få information om utbildningen Bagare och konditor.

Våra lokaler på Tranellska

Den här utbildningen är förlagd på Tranellska där det även finns gymnasium och vuxenutbildning inom bageri och konditori. Tranellska har två byggnader på olika adresser. Det öppna huset kommer vara på Sjöhagsvägen 4, Västerås.

Information om utbildningen

Den här utbildningen riktar sig främst till dig som har läst restaurang- och
livsmedelsprogrammet på gymnasie- eller vuxenutbildning, eller
för dig som har arbetslivserfarenhet som bagare eller konditor.

Mer information om utbildningen Bagare och konditor finns på vår webb

VYHtårta
Bakelsevinnare

Grattis till Kaden Stenholm!

Vinnaren av bakelsetävling studerar hos oss

Vi kan nu stolt meddela att studerande Kaden Stenholm vid Västerås yrkeshögskola är vinnare av Rudbeckianskas jubileumsbakelsetävling!

2023-02-01

När Rudbeckianska gymnasiet fyller 400 år har en ny bakelse tagits fram. De som tävlade läser samtliga bageri- och konditoriutbildning på antingen Tranellska gymnasiet, vuxenutbildning eller på Västerås yrkeshögskola.

Fyra av fem finalister går på Västerås yrkeshögskola. De tävlande har tagit fram ett recept på en bakelse där de själva har fått välja råvaror och val av metoder. En gedigen jury valde ut finalisterna. I finalen bakade finalisterna 12 bakelser från sitt recept som bedömdes av juryn.

Vinsten gick till en studerande vid Västerås yrkeshögskola.

Stort grattis Kaden!

Studiebesök hos Green Cargo

Systemtekniker spårfordon

Vi har besökt Green Cargo i Eskilstuna där vi fick en presentation av företaget och rundvisning i lokalerna. Vi fick en mycket lärorik genomgång av olika vagnar och fordon. Ett studiebesök som var mycket uppskattat av våra studerande. Tack till Green Cargo!

2022-10-28

Green Cargo tåg

Branschdag för Elkraftsingenjör och Systemtekniker spårfordon

Torsdag 9 februari kl 16-18

Välkommen till vår branschdag! Du får information om utbildningarna och vilka yrken de leder till. Ställ frågor till våra utbildningsledare och studerande, samt till medverkande företag - de kan vara din nästa arbetsgivare! De här utbildningarna ger dig stora chanser till jobb. Adress: Karlsgatan 9 A, 722 14 VÄSTERÅS

2022-10-28

Branschträff

Systemtekniker Spårfordon och Elkraftsingenjör

Kom och besök oss på Västerås Yrkeshögskola för att få reda på mer om våra spännande tekniska utbildningar som vi har att erbjuda.

Systemtekniker Spårfordon en utbildning som bland annat leder till arbeten som systemtekniker, depåtekniker, tågtekniker, service- och underhållstekniker samt reparatör mm

Utbildningen riktar sig till dig som har ett stort tekniskt intresse och är nyfiken på att lära dig nya och utmanade kunskaper om spårbundna fordon som tåg, spårvagn och tunnelbana.

Inbjudna företag från branschen är, SJ, Alstom, Stadler Rail, Green Cargo, Järnvägsklustret samt Twindej och studeranderepresentanter från utbildningen.

Elkraftsingenjör en utbildning som bland annat leder till arbeten som beredare, el konstruktör, projektör, driftingenjör mm.

Utbildningen riktar sig till dig som vill arbetar med allt från planering, konstruktion och beredning av elnät och elkraftsanläggningar såväl som driftsättning, service och underhåll.

Elproduktionen är en av de viktigaste funktionerna i det moderna samhället och svenska energiföretag står inför ett omfattande förändringsarbete.

Inbjudna företag är, Netcontrol AB, Vattenfall Services Nordic AB, Vattenfall Eldistribution, Mälarenergi Elnät AB, Hitachi - Powergrids, ABB, Engineering4U, Modis Sweden AB, Prevas, Linxon, Sweco, NEKTAB och studeranderepresentanter från utbildningen.

När: torsdag den 9 februari

Var: Västerås Yrkeshögskola, Karlsgatan 9A

Tid: Klockan 16 – 18

Uppdaterad information, se Västerås Yrkeshögskola - Västerås stad (vasteras.se)

Du kommer också att träffa utbildningsledarna Christer Öhman och Tony Norén

christer.ohman@vasteras.se - Elkraftsingenjör

tony.noren@vasteras.se - Systemtekniker spårfordon

Systemtekniker spårfordon

Studiebesök hos SJ

Under hösten har klassen Systemtekniker spårfordon gjort ett studiebesök vid SJ:s depå i Sjöhagen, Västerås. Ett mycket givande besök där de blivande systemteknikerna togs emot av Robert Sköld, produktionsledare vid SJ i Västerås. Klassen fick se hur tåget görs spänningslöst för det ska vara säkert att gå upp på fordonet, de fick se förarhytten och vara under fordonet så att de på nära håll kunde studera bromsar och traktionsmotorer. Slutligen fick klassen en guidning utomhus på bangården där alla gavs möjlighet att prova att växla. En lyckad förmiddag där de studerande i klass SYS22 upplevde att de fick en bra bild av hur det är att arbeta vid en depåverkstad. Alla var väldigt nöjda med besöket. Tack SJ!

2022-10-06

Nu finns en ny sida om FAQ

Svar på de vanligaste frågorna

På vår nya sida om FAQ har vi samlat vanliga frågor vi får in via mejl och samtal och skrivit ett svar på det. Kika gärna in på sidan. Du hittar den uppe i huvudmenyn.

2022-09-30

Självklart är du välkommen att även kontakta oss vid frågor och funderingar

Kontaktuppgifter till Västerås yrkeshögskola

Ett givande studiebesök

Tack till Linjemontage!

Våra studerande till Elkraftsingenjör hade ett mycket givande besök hos Linjemontage AB förra veckan. Vid besöket fick de studerande se lokalerna och träffa sju olika yrkesroller inom företaget. De studerande fick bland annat kunskap om hur en projektledare, mekanisk konstruktör samt elektrisk konstruktör arbetar och hur det gick till på verkstadsmontaget. De fick även veta en del om idrifttagning och reläskydd. De studerande är mycket nöjda med besöket.

2022-09-30

Framtidsspaning

Vi är länken mellan företag och framtidens arbetskraft

Vår uppgift är att skapa högaktuella utbildningar som matchar arbetsmarknadens kompetens- och rekryteringsbehov. För att lyckas med uppgiften har vår utvecklare trendspanat.

2022-09-23

Västerås yrkeshögskola är länken mellan företag och framtidens arbetskraft och vår uppgift är att följa med i samhällsutvecklingen. Vi har nära kontakt med arbetslivet för att skapa relevanta program och kurser. Vår utvecklare spanar lokalt, regionalt samt nationellt och internationellt och kommer i kontakt med företag som vill bli våra samarbetspartners. En del av företagen är med och utformar utbildningarna, medan andra engagerar sig i ledningsgrupperna, föreläser hos oss och erbjuder praktikplatser. När vår utvecklare tillsammans med näringslivet har arbetat fram ett utbildningskoncept ansöker vi till Myndigheten för yrkeshögskolan (MYH) om att få starta utbildningarna. MYH bedömer hur hög arbetslivsanknytningen är, och om utbildningen håller hög kvalitet och kan leda till en kvalificerad yrkesroll.

Här är jobben som kommer att behövas framöver inom el, handel och välfärdsteknologi och som vi har ansökt om att få starta 2023.

Tidigare års spaningar ledde till de här utbildningarna som du kan ansöka till

Distributionselektriker, platsbunden utbildning, heltidsstudier:

”Säkerställande av elförsörjning är en av de viktigaste välfärdsfrågorna i framtiden och det pågår en intensiv upprustning av elnäten på grund av eftersatt underhåll med ständiga störningar i eltillförseln. Detta gör att efterfrågan och behovet av specifik kompetens i form av Distributionselektriker förväntas bli ännu större än vad den redan är idag de kommande åren.

I yrkesrollen arbetar du med såväl byggnation som reparation och underhåll av de elnät som försörjer samhället med elektricitet. Uppdraget innebär att se till att elektriciteten som alstras vid kraftverken når fram till sina kunder. Distributionsnätet finns i samhällen, längs vägarna och ute i skog och mark vilket gör att arbetet innebär mycket omväxling och fysiskt arbete utomhus.”

Internationell handel, distansutbildning, heltidsstudier:

”Den ökade globaliseringen och internationaliseringen i kombination med ökande näthandel bidrar till fortsatt ökad tillväxt för många företag i Sverige och världen. En förändrad omvärld, ökade spänningar i världen och behovet av klimatvänliga och effektiva transporter innebär att regelverk kring internationell handel blir allt mer komplexa.

I rollen som sakkunnig inom internationella handelsfrågor är du spindeln i nätet som ser till att leveranser kommer fram på effektivast sätt. Du har bra överblick av hela det logistiska flödet, ser till att avtal efterföljs utifrån internationella regler och villkor, bevakar att handelsfrågor beaktas i hela logistikkedjan och är en god problemlösare. I yrket har du mycket kundkontakt internationellt, samordnar olika intressen och analyserar och förutser hur förändrade lägen i världen påverkar möjligheten till säkra och kvalitativa leveranser och transporter.”

Förändringsledare Hälso- och välfärdsteknik, distansutbildning, studietakt 50%:

”Behovet av att implementera välfärdsteknologi i vård och omsorg för att förbättra måendet hos brukare samt klara det nuvarande och framtida kompetensbehovet är högaktuellt. Efterfrågan av yrkesroller som Förändringsledare inom Hälso- och välfärdsteknik ökar snabbt inom branschen utifrån utvecklingen av ny teknik, samtidigt som det sker en demografisk utveckling med allt fler äldre personer i Sverige.

Som Förändringsledare inom Hälso- och välfärdsteknik har du specialiserade kunskaper i att leda och stödja implementeringen av välfärdsteknologi i organisationer inom områdena hälsa, vård och omsorg. Utbildningen leder till en ny yrkesroll som det finns en stor efterfrågan av. Du kommer att ha en central roll i verksamheten där du initierar, ansvarar, planerar och följer upp olika satsningar för effektivt användande av dagens och morgondagens välfärdsteknik.”

Från Ansökan till Antagning

Så här går processen till

Ansökningsdatum, betygskopior, merithandlingar, anställningsbevis, behörighetskrav - listan är lång. Vi vet att det är mycket att hålla reda på. Därför vill vi reda ut ett par frågetecken som kan dyka upp under ansökningsprocessens gång.

2022-09-22

Från ansökan till antagning - frågor och svar:

Ansökningsdatum, betygskopior, merithandlingar, anställningsbevis, behörighetskrav - listan är lång. Vi vet att det är mycket att hålla reda på. Här reder vi ut ett par frågetecken som kan dyka upp under ansökningsprocessens gång.

När jag har hittat min drömutbildning…

…då är det dags att skicka in din ansökan! Gå in på den utbildning du vill söka till och klicka på ”Ansök till utbildningen”. Klicka på ansökningslänken. Du länkas YH-antagning.se där du gör din ansökan och laddar upp betyg och andra dokument. De flesta av våra utbildningar är sökbara perioden januari-maj.

Jag har påbörjat min ansökan men måste göra klart senare…

… det går alldeles utmärkt! Du kan nämligen påbörja din ansökan för att sedan spara den och fortsätta vid ett senare tillfälle. Ta den tid du behöver.

Hur får jag tag i mina gamla betyg?

Har du ett slutbetyg från gymnasiet utfärdat 1999 eller senare finns det en möjlighet att detta finns i betygsdatabasen, förutsatt att din skola var ansluten när du gick ut. När du gör en ansökan på antagning.se förs då dit slutbetyg över automatiskt till antagningen och du behöver därför inte skicka in det på egen hand. Detsamma gäller om du har gått ut från det senare skolsystemet och har fått en gymnasieexamen. Länk till antagning.se Om dina betyg inte finns på antagning.se och om du har tappat bort dina betyg kan du höra av dig till den skola där du studerade för att få en giltig kopia på betyget. Om skolan inte har kvar dina betyg ska du vända dig till Stadsarkivet i den kommun där du gick i skolan. Viktigt att det är bra skärpa och att betyg, ditt fullständiga namn och personnummer finns med på samma sida.

Jag har utländska betyg

Du som har utländska betyg behöver få dina betyg översatta och bedömda av Universitets- och Högskolerådet (UHR). Detta för att vi ska kunna behandla din ansökan korrekt. Det kan ta upp till tre månader att få betygen översatta, så var ute i god tid.

När du har fått en bedömning från UHR laddar du upp underlagen i din ansökan på yh-antagning.se. Läs om hur du översätter dina betyg.

Läs mer på Universitets- och högskolerådets hemsida.

Jag har missat att skicka in ett dokument...

… då kan du komplettera senare. I samband med din ansökan laddar du upp dina betyg och andra dokument, så som till exempel arbetsgivarintyg. Så länge inte sista datum för komplettering passerats så kan du ladda upp dina dokument.

Att ansöka via reell kompetens betyder...

Om du som söker saknar betyg för att uppnå kraven på grundläggande behörighet och/eller särskild behörighet, men anser dig ha rätt kompetens som motsvarar den formella behörigheten kan du i stället ansöka till utbildningen genom att få din reella kompetens prövad. Reell kompetens innebär att du genom arbetslivserfarenhet, föreningsliv, utlandsvistelse, tidigare studier eller på andra sätt har inhämtat kompetens som motsvarar behörighetskraven.

För att få din ansökan bedömd när du ansöker till en utbildning via reell kompetens måste du skicka in följande dokumentation med din ansökan:

  • Kompetenskartläggning med bilagor (ladda ner formulär här)
  • Tjänstgöringsintyg (läs om tjänstgöringsintyg nedan)
  • CV och personligt brev
  • Betyg från eventuella tidigare studier/kurser
  • Intyg från eventuellt föreningsliv eller andra aktiviteter.

Skolan gör sedan en bedömning om vi anser att du har de kunskaper som krävs för att uppfylla de behörighetskrav vi ställer. Vi kan komma att kontakta dig för en djupare bedömning och eventuella behörighetsgivande prover.

Vissa utbildningar har…

…urvalsprov eller behörighetstester och då kontaktar vi dig via antagningssystemet och ger dig all information du behöver.

Ett par månader innan start…

…skickar vi antagningsbesked. Om du inte blir antagen men är behörig till utbildningen hamnar du på reservplats. Ditt reservplatsnummer hittar du genom att logga in på ditt konto på yh-antagning.se.

Om du blir antagen…

…ska du tacka ja eller nej till din plats. Väljer du att tacka ja kommer det några veckor innan utbildningsstart ett mejl till din inkorg. Det är vårt välkomstmejl med information om allt du kan tänkas behöva veta inför starten av din utbildning.

Vill du reda ut fler frågetecken?

Har du frågor om behörighet eller ansökan är du alltid välkommen att kontakta oss via vyh@vasteras.se Handlar det om utbildningsspecifika frågor kan du i stället vända dig till utbildningsledaren för respektive utbildning. Du hittar kontaktuppgifterna här på hemsidan.

Välkommen till yrkeshögskolan som gör dig eftertraktad på arbetsmarknaden.

Relä och kontrollanläggningar i elkraftsystem

Kort kurs, distans

Är du nyfiken på att utveckla dina kunskaper inom relä och kontrollanläggningar i elkraftsystem och jobbar i branschen idag?

2022-09-14

Sök till vår korta utbildning inom området - Relä och kontrollanläggningar i elkraftsystem.

Ansök här senast 19 november. Sista datum för komplettering är 22 november.

Kursstart: 15 januari 2024. Antagningsbesked skickas den 29 november.

Studietakt 50%, till största delen distansutbildning.

Utbildningen är framtagen tillsammans med näringslivet och utgår från arbetsmarknaders behov. LÄS MER HÄR

Våra samarbetspartners i utbildningen är: Netcontrol AB, Vattenfall Services Nordic AB, Vattenfall Eldistribution, Mälarenergi Elnät AB, Hitachi - Powergrids, ABB Kraftservice, Engineering4U, Modis Sweden AB, Prevas, Vinnergi, Sweco.

En lyckad träff med spårfordonsbranschen

Den 6 april bjöd Västerås yrkeshögskola in till en branschträff för Systemtekniker spårfodon

2022-04-07

På plats fanns representanter från Alstom, Stadler, SJ, Twindej och Västerås yrkeshögskola.

Där gavs det möjlighet för nuvarande studerande samt eventuella framtida studerande och branschen att träffas och utbyta kontakter och erfarenheter.

Det blev en lyckad eftermiddag med många bra möten.

Tack till alla deltagare!

Relä och kontrollanläggningar i elkraftsystem

Kort utbildning med kursstart 5 december 2022

Är du nyfiken på att utveckla dina kunskaper inom relä och kontrollanläggningar i elkraftsystem och jobbar i branschen idag?

2022-02-18

Sök till vår korta utbildning inom området. Relä och kontrollanläggningar i elkraftsystem har kursstart 5 december 2022. Ansökningslänk 

Sista ansökningsdag 7 november, komplettera senast 11 november. Antagningsbesked skickas 15 november.

Studietakt 50%, till största delen distansutbildning.

Utbildningen är framtagen tillsammans med näringslivet och utgår från arbetsmarknaders behov. LÄS MER HÄR

Öppet för sen anmälan!

Ansök till Bagare och konditor

Information om länk till ansökan, ansökningsperiod och startdatum hittar du längre ned i nyheten

2022-01-12

Vi erbjuder dessa utbildningar med start augusti 2022:

Bagare och konditor Öppet för sen anmälan till 2022-06-22. Utbildningen startar den 3 augusti 2022. Länk till ansökan

Relä och kontrollanläggningar i elkraftsystem Ansökan är öppen. Ansök här Utbildningsstart 5 september 2022.

Ansökan är stängd till övriga program:

Socialpedagog med inriktning KBT Utbildningen startar 15 augusti.

Flygtekniker B1.1 Utbildningen startar 15 augusti 2022.

Elkraftsingenjör Utbildningen startar 22 augusti 2022.

Systemtekniker spårfordon Utbildningen startar 22 augusti 2022.

Trafiklärare Utbildningen startar 15 augusti 2022.

Är du nyfiken och vill veta mer om våra utbildningar? Läs mer om respektive utbildning klicka här

Relä- och kontrollanläggningar i Elkraftsystem

Kort utbildning, halvtid, distans (träffar på plats kvällstid förekommer)

Mer information hur du ansöker till vår korta utbildning som startar våren 2022 samt hösten 2022 ser du längre ned i den här nyheten.

2021-06-30

För att vara behörig sökande till vår korta utbildning krävs minst ett års erfarenhet av arbete inom kraftindustrin eller motsvarande.

Kursstart 25 april 2022. Ansökan öppnar 24 januari. Sista ansökningsdag 31 mars. Komplettera senast 7 april. Ansök HÄR 

Kursstart 5 september 2022.

Utbildningen är på distans med en del träffar på plats. 50% studietakt.

Utbildningen bygger på förståelse för beräkningar som ligger till grund för de funktioner och dimensioneringar som krävs för skydd och styrning av kraftsystemet. Utbildningen riktar sig till personer som arbetar inom branschen och som behöver öka sin kompetens för att kunna tillgodose branschens behov av personal som kan arbeta med nutida och framtida utmaningar i att kunna säkerställa en tillförlitlig och stabil energiförsörjning. För att kunna tillgodoräkna dig utbildningen krävs en god kännedom om branschen och praktisk erfarenhet av hur den fungerar.