Länk till Vklass

Ansök hit


Bild litet klassrum

Information om ansökan till utbildningarna:

Kort utbildning, ansökningslänk: Relä- och kontrollanläggningar i ElkraftsystemSista ansökningsdag 7 november. Sista dag för komplettering 11 november. Antagningsbesked skickas 15 november. Kursstart 5 december. Halvtidsstudier. Distansstudier. Vissa träffar sker på plats, exempelvis studiebesök.

Nästa ansökningsomgång till våra utbildningar sker preliminärt från och med 25 januari 2023.

För programmet Lönekonsult har vi inte någon ny start planerad. I januari 2023 får vi beslut om eventullt nya utbildningsstarter för Lönekonsult.

Information om våra utbildningar samt behörighetskrav hittar du HÄR

Läs mer om våra nyheter här

Från ansökan till antagning - frågor och svar:

Ansökningsdatum, betygskopior, merithandlingar, anställningsbevis, behörighetskrav - listan är lång. Vi vet att det är mycket att hålla reda på. Här reder vi ut ett par frågetecken som kan dyka upp under ansökningsprocessens gång.

När jag har hittat min drömutbildning…

…då är det dags att skicka in din ansökan! Gå in på den utbildning du vill söka till och klicka på ”Ansök till utbildningen”. Klicka på ansökningslänken. Du länkas YH-antagning.se där du gör din ansökan och laddar upp betyg och andra dokument. De flesta av våra utbildningar är sökbara perioden januari-maj.

Jag har påbörjat min ansökan men måste göra klart senare…

… det går alldeles utmärkt! Du kan nämligen påbörja din ansökan för att sedan spara den och fortsätta vid ett senare tillfälle. Ta den tid du behöver.

Hur får jag tag i mina gamla betyg...

... Har du ett slutbetyg från gymnasiet utfärdat 1999 eller senare finns det en möjlighet att detta finns i betygsdatabasen, förutsatt att din skola var ansluten när du gick ut. När du gör en ansökan på antagning.se förs då dit slutbetyg över automatiskt till antagningen och du behöver därför inte skicka in det på egen hand. Detsamma gäller om du har gått ut från det senare skolsystemet och har fått en gymnasieexamen. Länk till antagning.se Om dina betyg inte finns på antagning.se och om du har tappat bort dina betyg kan du höra av dig till den skola där du studerade för att få en giltig kopia på betyget. Om skolan inte har kvar dina betyg ska du vända dig till Stadsarkivet i den kommun där du gick i skolan. Har du gått på en landstingsskola ska du vända dig till landstingets arkiv.

Jag har utländska betyg...

... Om du har en utländsk gymnasieutbildning ska du ta hjälp av Universitets- och högskolerådet (UHR) för att få reda på vad din utbildning motsvarar i Sverige. För att få rätt bedömning av dina betyg ska du ansöka om ett utlåtande från UHR, som du skickar med i din ansökan till oss. Kom ihåg att ansöka i god tid då handläggningstiden kan vara lång. Du ansöker om utlåtande via Universitets- och högskolerådets hemsida.

Läs mer på Universitets- och högskolerådets hemsida.

Jag har missat att skicka in ett dokument…

… då kan du komplettera senare. I samband med din ansökan laddar du upp dina betyg och andra dokument, så som till exempel arbetsgivarintyg. Så länge inte sista datum för komplettering passerats så kan du ladda upp dina dokument.

Vissa utbildningar har…

…urvalsprov eller behörighetstester och då kontaktar vi dig via antagningssystemet och ger dig all information du behöver.

Ett par månader innan start…

…skickar vi antagningsbesked. Om du inte blir antagen men är behörig till utbildningen hamnar du på reservplats. Ditt reservplatsnummer hittar du genom att logga in på ditt konto på yh-antagning.se.

Om du blir antagen…

…ska du tacka ja eller nej till din plats. Väljer du att tacka ja kommer det några veckor innan utbildningsstart ett mejl till din inkorg. Det är vårt välkomstmejl med information om allt du kan tänkas behöva veta inför starten av din utbildning.

Vill du reda ut fler frågetecken…

…om behörighet eller ansökan är du alltid välkommen att kontakta oss via vyh@vasters.se Handlar det om utbildningsspecifika frågor kan du i stället vända dig till utbildningsledaren för respektive utbildning. Du hittar kontaktuppgifterna här på hemsidan.

Välkommen till yrkeshögskolan som gör dig eftertraktad på arbetsmarknaden.