Länk till Vklass

Så här tycker våra studerande

 

En bild på studerande som studerar till elkraftsingenjör

"Jag vill bidra till en bättre miljö och samhälle"

Hasan Haji, Elkraftsingenjör

Jag har tidigare studerat till elektriker och har alltid haft en dröm om att bli ingenjör. Efter studierna till elektriker funderade jag på vad jag ville plugga vidare till och läste om elkraftsingenjörsutbildningen och kände att den passade mig.

Framtiden ser ljus ut, yrkesrollen är bred och det finns olika vägar att gå för dig som vill arbeta inom elbranschen och den erbjuder stora utvecklingsmöjligheter.

Första studieåret var jobbigt men om man kämpar så klarar man sig. Hela utbildningen hittills har varit intressant men elkraftsystem, ellära och elkonstruktion har varit bäst. De kurserna har man stor använding för i verkligheten.

Jag vill jobba som elkraftsingenjör och vara med att utveckla eneribranschen och få bidra till en bättre miljö och samhälle. Utbildningen ger dig chans att visa vem du är och vilka ideér du har!

 

En bild på studerande som studerar till lönekonsult

"Yrkesrollen känns spännande och varierande"

Maria Eriksson, Lönekonsult

Jag har jobbat i en ICA butik och gjort allt från kassan till att de sista åren jobba med personalfrågor, scheman och löpande bokföring. När jag bestämde mig för att vidareutbilda mig valde jag den här utbildningen baserat på mitt intresse för ekonomi och personalfrågor. Jag valde Västerås yrkeshögskola för att jag hade hört att det är en bra väg in i arbetslivet när man byter yrkesbana.

Nu när jag går utbildningen känns det verkligen som att möjligheten till jobb efter utbildningen är stor, vilket känns roligt. Yrkesrollen känns spännande och varierande.

Det mest intressanta hittills har varit att på djupet få lära sig hur löner är uppbyggda, vilket leder till att du förstår hur lönesystemen räknar när man arbetar i systemen. Det har också varit roligt att träffa alla nya människor. Jag upplever också att man är väldigt nära de som jobbar med och på skolan, det känns genuint och man vill hjälpa varandra.

Mitt tips till dig som funderar på att söka till samma utbildning som mig, sök, sök, sök tveka inte!

Efter utbildningen vill jag självklart jobba med lön, jag kan tänka mig att fördjupa mig inom systemsidan. När jag har fått några års erfarenhet skulle jag gärna lära ut och hålla utbildning inom lön.

Bild på en studerande som studerar till lönekonsult

"Jag ser fram emot att komma ut i arbetslivet"

Simona Hristova, Lönekonsult

Jag har tidigare jobbat inom olika branscher som restaurang, vården och detaljhandeln. Jag gillar lagar, regler och matte och jag upplevde att utbildningens innehåll hade en bra blandning av allt och lät intressant.

Jag har nu läst den första terminen och än så länge har vi lärt oss en hel del om lönehantering. Det kommer något nytt med varje kurs och man får genom det en fördjupad kunskap som man kan tillämpa när man gör löner.

Mitt tips till dig som i framtiden ska börja studera på Västerås yrkeshögskola är att vara öppen mot dina föreläsare om dina förväntningar på deras kurser och vad du behöver för att lära dig. Enligt min erfarenhet så ger det föreläsaren bättre förutsättningar att anpassa undervisningen efter de behov som finns.

Rollen som lönekonsult innebär ansvar, noggrannhet och struktur vilket passar mig. Jag ser fram emot att komma ut i arbetslivet så snart som möjligt efter avslutad utbildning.

Bild på en studerande som studerar till systemingenjör

"Du måste inte vara teknisk för att bli bra på teknik"

Harald Born, Systemingenjör spårfordon

Jag har aldrig varit särskilt teknisk av mig men är väldigt fascinerad av teknik. Jag sökte till utbildningen då jag hade fått uppfattningen om att det var en bred utbildning inom teknik, något jag nu har fått bekräftat. Tåg är i fokus men vi får stor förståelse för teknik och el i stort, som jag alltid kommer ha nytta av.

Det känns som ett mångsidigt yrke och det verkar finnas något för allas intresse inom tågvärlden som man kan jobba med. Det roligast hittills på utbildningen har helt klart varit våra genomgångar där man inser att det är så mycket teknik och komponenter som ska fungera för att ett tåg ska rulla. Folk som säger att det är ett mirakel att flyplan är i luften har i så fall aldrig sett vad som krävs för att ett tåg ska fungera.

Var inte rädd för att söka något tekniskt bara för du inte känner dig teknisk. Många tror att man är en dålig klättrare för att man är höjdrädd men det kan ju vara precis tvärt om. Har man respekt för höjden så vill man lära sig och förstå bättre och vara säker när man är högt uppe och blir därför en bättre klättrare. Detsamma gäller det tekniska har jag märkt, man behöver inte tro att man måste vara teknisk från början för att sen bli bra på teknik.

Jag är i början på min utbildning och har inte riktigt hittat vad jag vill inrikta mig på än. Med alla studiebesök och gästföreläsare från tågbranschen så växer hela tiden nya idéer fram på vad jag vill göra.

En bild på studerande som studerar till lönekonsult

"Vi lär oss otroligt mycket på kort tid"

Marie Wallin Eriksson, Lönekonsult

Jag har de senaste 12 åren arbetet inom ICA koncernen med administration och kundsupport, där väcktes mitt intresse för lönearbete och HR-frågor. När min tidigare arbetssituation förändrades så valde jag att söka till denna utbildning.

Jag valde Västerås yrkeshögskola då jag fått till mig fina vitsord från tidigare studerande samt att studieformen innebär att man får ta ett stort eget ansvar över sina studier. Denna form av studier med mycket eget ansvar och planerande är nytt för mig. Jag tycker verkligen om upplägget. Vi lär oss otroligt mycket på kort tid ooch vi får många möjligheter till repetition.

Jag tycker att yrkesrollen känns rolig, den är sturkturerad och det finns ramar att hålla sig inom men det blir ändå inte fyrkantigt. Dessutom lockar lönekonsult mig just för att jag har lång erfarenhet av att arbeta som konsult och det tilltalar mig. Rollen kräver att man behöver vara uppdaterad och flexibel då det är mycket lagar, avtal och regler att ta hänsyn till i lönearbetet, arbetet blir inte slentrian.

Tveka inte att söka till den här utbildningen även om du tvivlar på din kapacitet eller för att din ålder är för hög eller liknande. Mitt tips till dig som ska börja studera är att lära sig din egen studieteknik, det kommer att underlätta lärandet för dig. Jag rekommenderar verkligen denna utbildning till alla, oavsett ålder.

I framtiden ser jag mig själv i en roll hos ett större lönekonsultbolag som bereder externa kunders löner. Utöver det öppnas många olika dörrar, jag skulle kunna tänka mig att starta eget företag eller jobba med systemutveckling inom löneyrket.

Bild på två studerande som studerar till Elkraftsingenjör

"Har man viljan så finns möjligheterna"

Nadia Österholm och Emelie Strand, Elkraftsingenjör

Vi båda valde att vidareutbilda oss på grund av arbetsskador som förhindrade en fortsatt karriär inom tidigare yrken. En viktig sak som avgjorde att vi sökte till utbildningen var den stora efterfrågan på arbetskraft inom branschen samt möjligheten till en mängd olika jobb, allt från konstruktion till service och underhåll.

Under första året var Lärande i arbete den kurs som var mest intressant och lärorik. Hittills har alla kurser innehållit intressanta ämnen och alla studiebesök hos branschen har varit mycket uppskattade. Under andra året fastnade vi båda för AutoCAD som är en del av kursen Elkonstruktion med CAD, det var en rolig kurs.

Våra tips till dig som funderar på att söka samma utbildning som oss är att ta vara på all tid. Delta på alla föreläsningar och använd tiden däremellan för egenstudier. Var aktiv på föreläsningarna och anteckna, har du svårt för något så försök att skriva ner allt steg för steg så att du kan gå tillbaka och gå igenom det igen. Fokusera på slutmålet, det är så värt det. Har man viljan så finns möjligheterna.

Nadia,

Jag är väldigt intresserad av förnybar energi så efter utbildningen skulle jag vilja arbeta med något som har med förnybar energi att göra.

Emelie,

Jag vill jobba med konstruktion för ett elnätsbolag alternativt för något konsultbolag.

Bild på Linda som studerar till socialpedagog

"Ny karriär - ett val jag inte ångrat"

Linda Carlsson, Socialpedagog inriktning KBT

Jag jobbade som tandsköterska i många år och ville göra något annat. Jag brinner för att jobba med människor men ville jobba mer med att stötta och hjälpa människor i olika livssituationer.

En bekant tipsade mig om socialpedagogutbildningen på Västerås yrkeshögskola. Jag sökte utbildningen och kom in, ett val som jag inte har ångrat.

Under det första året så var kursen i kognitiv beteendeterapi (KBT) den mest intressanta. KBT-tänket är en röd tråd genom hela utbildningen.
Alla våra föreläsare är aktiva inom branschen vilket ger oss aktuell kompetens och ett nätverk som vi kommer ha nytta av i vårt framtida yrkesliv.

Om du brinner för att kunna förändra personers livssituationer, kunna hjälpa och stötta männinskor då är socialpedagog rätt utbildning för dig. Jag hoppas att kunna jobba inom familjebehandling efter avslutat utbildning och där få en möjlighet att hjälpa och stötta familjer och individer som kanske saknar verktyg för att få vardagen att gå ihop.

En bild på studerande som studerar till lönekonsult

"Utbildningen är toppen och vi har riktigt kul tillsammans på skolan"

Mattias Sjödahl, Lönekonsult

Viljan att utvecklas och studera har växt hos mig i många år och i mitt senaste arbete var jag i daglig kontakt med lönekonsulter som gjort mig mer och mer intresserad och nyfiken på yrket. Jag har vänner som utbildats på skolan med goda resultat och i vintras bestämde jag mig för att göra en ansökan.

Jag valde en yrkeshögskoleutbildning för att vara startklar för arbete direkt efter examen. Det är representanter från branschen som designat utbildningens innehåll utefter vad för kompetenser som krävs när man kommer ut i arbetslivet, det gör att man har de bästa förutsättningarna. 

Den gemensamma nämnaren i mitt arbetsliv har varit kundservice, förvalta, vårda och utveckla relationer och samarbeten. Ju mer jag lär mig på utbildningen desto mer känner jag att jag valt rätt. Det är otroligt hur komplex en lön kan vara och hur olika lagar och avtal gör att förutsättningarna för lönearbetet hela tiden ändras. Yrkesrollen passar mig perfekt, framför allt tycker jag det är kul att arbeta med siffror, lagar, avtal och kundservice.

Utbildningen är toppen och vi har riktigt kul tillsammans på skolan. Gällande framtiden får tiden utvisa om jag ska arbeta som lönekonsult för flera olika kundföretag eller som lönespecialist/administratör anställd på ett företag, båda inriktnngarna lockar.

En bild på studerande som studerar till elkraftsingenjör

"Jag vill jobba med elkonstruktion"

Samuel Jansson, Elkraftsingenjör

Tidigare har jag studerat på ABB industrigymnasium i Västerås. Där läste jag teknikprogrammet med inriktning produktionsteknik. Jag påbörjade min utbildning på Västerås yrkeshögskola hösten efter gymnasiet. Jag valde utbildningen eftersom det finns stort behov av kunniga elkraftsingenjörer.

Jag har alltid varit teknikintresserad och vill nu lära mig saker som jag kommer använda i mitt kommande arbetsliv. Jag blev rekommenderad den här utbildningen av studie-och yrkesvägledaren på min förra skola.

Första året var vi på många studiebesök i ställverk och olika kraftverk. Det var väldigt bra för mig att se det vi läser om i verkliga livet, det fick mig att koppla ihop det teoretiska och praktiska. Andra året har Elkonstruktion med CAD varit det mest intressanta kursen för mig. Jag har tidigare kunskaper i CAD-program och fick nu ett sätt att använda något jag tycker är kul och se hur man kan använda det i arbetslivet.

Mitt tips till dig som vill börja studera på samma utbildning som mig är att repetera gymnasiematten innan utbildningen börjar. Efter avslutad utbildning vill jag jobba med elkonstruktion. Jag gillar att skapa saker så det skulle passa mig bra.