Länk till mer information om IST Home

Så här tycker våra studerande

 

"Framtid i en spännande bransch"

Asmir, Systemtekniker spårfordon

"Många länder satsar stort inom branschen"

Asmir hade arbetat inom försäljning i 20 år när han kände att han ville sadla om och göra något annat. Eftersom han alltid haft ett stort intresse för teknik och dessutom hade läst Fordonsprogrammet på gymnasiet föll valet ganska snart på utbildningen ”Systemtekniker spårfordon”.

”Jag ville utbilda mig inom något som kändes säkert inför framtiden, och inom den här branschen är framtiden säkrad på alla möjliga sätt. Många länder satsar stort inom branschen just nu och framöver tack vare mål inom hållbarhet, miljö, ekonomi med mera.”

Asmir berättar att utbildningen överträffade alla hans förväntningar.

”När jag sökte till programmet tänkte jag att jag får en bra basutbildning, men under kursernas gång insåg jag hur otroligt många möjligheter som utbildningen ger och vilken bredd på yrken det finns om du är tekniskt utbildad inom spårfordon.”

”Sedan min examen från Västerås yrkeshögskola har jag jobbat på Stadler som renoverar X2000-tåg. Tågen som byggdes på 90-talet rivs nu ut helt så att bara skalet är kvar, och sedan bygger vi upp dem på nytt både invändigt och utvändigt. Min roll är att säkerställa kvalitet i projektet, och när produktionen är klara med vissa delprojekt kontrollerar jag att allt överensstämmer med vad kunden vill ha och enligt kontrakt."

Avslutningsvis skickar Asmir med två tips till dig som är intresserad av att läsa Systemtekniker spårfordon:

"Ha ett öppet sinne när du går utbildningen, det finns så många fler möjligheter inom yrket än man först tror. Det är en stor fördel om du är tekniskt intresserad, du kommer att hänga med lättare på föreläsningarna och tycka att det är riktigt roligt."

"Många olika vägar vidare och många jobb att söka"

Läs recensioner om skolan och programmen från tidigare studerande

Vi är så stolta över de fina ord som våra tidigare studerande har gett oss. Här är några som ni kan läsa om.

Efter 20 år som lärare var jag i behov av något nytt. Jag hittade denna utbildning som gav en väldigt bra grund att stå på för att landa ett väldigt roligt jobb. Man har många olika vägar vidare och många jobb att söka. Det viktiga är att du har motivationen och är aktiv under studietiden och då du söker LIA-platser och när du i slutändan till sist söker jobb. Har du motivationen så är denna utbildning superbra!

Daniel, Elkraftsingenjör

Utbildningen i Elkraftteknik rekommenderas till dig som vill utgöra en viktig kugge i samhället. Efter utbildningen har man stora möjligheter att inrikta sig mot de område man finner intressant.

Marcus, Elkraftsingenjör

Tack för en mycket lärorik och givande utbildning med enormt kunniga och erfarna föreläsare. Västerås Yrkeshögskola har fantastisk personal och utbildningsledaren är oerhört lyhörd, engagerad och lösningsfokuserad, vilket skapar bästa möjliga förutsättningar för oss som studerar.

Anna J, Socialpedagog med inriktning KBT

I alla delar av utbildningen bemöts eleven av professionell, personlig och stöttande personal och föreläsare/utbildare. Yrkeskunskap och en ständig relevans till arbetsmarknaden gör att vi studerande känner oss trygga och utvecklas.

Lenita, Socialpedagog med inriktning KBT

Tack Västerås Yrkeshögskola för två helt fantastiska år! Detta är helt klart en skolan och utbildning med personal som förtjänar att hyllas. Med sina oerhört engagerade och pålästa föreläsare så har utbildningen en väldigt hög kvalité. Utbildningsledaren är otroligt stöttande, hjälpsam och engagerad och går alltid den där extra milen för att de studerande ska nå sina mål - vilket i sin tur sätter guldkant på hela denna utbildning.

Kim och Maria, Socialpedagog med inriktning KBT

Världens bästa skola enligt mig, haft två fantastiska år med underbara föreläsare och klasskompisar. Personalen på Västerås yrkeshögskola är stöttande, peppande och så hjälpsamma.

Josefine, Socialpedagog med inriktning KBT

Kan varmt rekommendera Västerås yrkeshögskola, där jag från första start känt mig välkommen och omhändertagen. De är fantastiskt personal på skolan, grymma föreläsare och en perfekt mix av det bästa!

Jenny, Socialpedagog med inriktning KBT

"Vi är alla beroende av el"

Malin Bergmark, Elkraftsingenjör

"Givande och rolig utbildning!"

"Jag har testat en hel del olika yrken, de flesta yrkena har varit med människor, bland annat på förskola, men har även jobbat en sväng inom industrin. Jag ville sedan byta spår, och sökte utbildningen Elkraftsingenjör. Det är en bred utbildning inom området och det är en ljus framtid. Vi är alla beroende av el och man har en chans att vara med och påverka.

Första året tyckte jag att de olika CAD-kurserna var mycket intressanta, och även elinstallationer i byggnader. Andra året kändes det roligt att komma ut i verkligheten på LIA 1 och LIA2 och få se och göra saker praktiskt, mycket givande och roligt!

Det jag tycker bäst om med yrkesrollen är att den är bred. Jag har fastnat för konstruktörsjobb eller liknande, så det är det jag skulle vilja göra efter utbildningen. Tips till dig som söker till utbildningen är att gå på lektionerna och lyssna, anteckna och plugga även utöver lektionerna. Hjälps åt i klassen eller med några klasskamrater, att ta sig igenom utbildningen tillsammans gör det både lättare och roligare. Men framförallt våga ta chansen och sök!"

"Yrkesrollen är fri"

Susanne Lundmark, Elkraftsingenjör

"Utveckla något som ligger i tiden och som alla är beroende av."

"Jag ska kort beskriva vad jag har gjort tidigare, jag har gjort allt möjligt. Jag är utbildad inom och har jobbat som yrkesförare, hästskötare, ridlärare, undersköterska rättspsyk, arrestantvakt. Samt även outbildad inom restaurang, hotell, däckmontör, verkstadsgolvet, lärare inom transport. Utomlands har jag även jobbat som aupair och frisörlärling mm.

Jag hamnade i lite av ett vägskäl i livet och min pojkvän tyckte att jag skulle göra något som kunde ge mig och mina barn bättre förutsättningar. Och med det tipsade han om mig om elkraftingenjörsutbildning. Och jag nappade såklart! Hur svårt kan det va’ liksom?!

Det första utbildningsåret öppnade ögonen för elkraftbranschens bredd, mycket inspirerande för en rastlös person som jag.

Andra året med sina två LIA- perioder, fick jag mer blodad tand för att komma ut på site och handgripligen jobba med högspänningskablar, anslutningar, skarvar, men även en fantastisk inblick över allt från planeringsstadiet till färdigställande av projekt.

Yrkesrollen, oavsett om jag jobbar som beredare eller som montör är fritt, man får vara med att utveckla något som ligger i tiden och som alla är beroende av, men även vikten av att tänka hållbart i allt detta.

Jag är på det klara att med att jag vill ut och jobba praktiskt, till exempel som mätkonsult för SVK eller montör/distributionselektriker - för att sedan ha en god grund och insikt för hur saker ser ut och fungerar i fält, när jag går in på kontoret för till exempel yrkesrollen beredare/projektör… eller varför inte som projektledare!

Mitt tips till dig som funderar på att gå en utbildning är: Bara sök…! Branschen har plats för alla som är det minsta intresserad av teknik, planering, miljö och hållbarhet! SÖK!"

"Alltid varit intresserad av att arbeta med människor"

Maria Wågemar, Socialpedagog med inriktning KBT

"Jag har alltid varit intresserad av att arbeta med människor och när jag hittade till socialpedagogutbildningen hade den allt jag efterfrågade."

"Under större delen av mitt liv har jag jobbat inom sälj, först på systembolaget och sedan inom hotell. När pandemin startade och min bransch gick på knäna började tankar på att väcka den gamla drömmen om att vidareutbilda mig till liv. Jag har alltid varit intresserad av att arbeta med människor och när jag hittade till socialpedagogutbildningen hade den allt jag efterfrågade. Skolan låg nära, utbildningen var lite kortare, 2 år men kändes proppad med högst relevanta kurser och intyg i arbetsmodeller som marknaden efterfrågar kompetens i.

Skolan har inneburit mycket teori och stor del praktik också, men den största delen är ändå den personliga resan du gör, när det är du själv som kommer vara ditt viktigaste verktyg som socialpedagog. Det var varit lite som att vara sin egen terapeut och börja ifrågasätta allt. Som tur är har vi i klassen skrattat mer än vi gråtit även om det också förekommit.

Jag ser fram emot att kunna vara en viktig del i andra människors förändringsresa, stor som liten. Allra mest brinner jag för att arbeta för barns trygghet och välmående. Det lutar åt att börja inom skolans värld alternativt inom familjerådgivning.

Till de som funderar på att gå utbildningen säger jag bara: Vad du än vill jobba med i framtiden är de kunskaper du får här värdefulla och användbara på något sätt eftersom du förmodligen kommer arbeta i ett arbetslag, som kollega eller chef. Så KBK!

Det är heller inget problem att vara gravid och få barn under utbildningen vill jag tillägga, tack vare hängivna handledare som engagerat sig otroligt mycket för att möjliggöra och underlätta min fortsatta skolgång så har det gått fantastiskt smidigt och jag kan ta examen i sommar. Man kan göra en massa saker om man har personer runt sig som stöttar. Det har Västerås yrkeshögskola!"

Systemtekniker spårfordon studerandes berättelse

"Jätteintressanta kurser"

Bukuru Matenga, Systemingenjör spårfordon

"Jag valde att vidareutbilda mig vid Västerås yrkeshögskola, utbildningen Systemingenjör spårfordon för att kunna arbeta med felsökning och underhåll av spårbundna fordon samt utveckla min kompetens inom el."

"Jag har tidigare läst Fordons- och transportprogrammet på Edströmska gymnasiet i Västerås. Jag valde där inriktning mot lastbil och mobila maskiner, lastbilsmekaniker. Efter studenten jobbade jag som lastbils- och bussmekaniker. Jag valde att vidareutbilda mig vid Västerås yrkeshögskola, utbildningen Systemingenjör spårfordon för att kunna arbeta med felsökning och underhåll av spårbundna fordon samt utveckla min kompetens inom el. Mekaniska system, elektriska system och praktisk ellära har varit jätteintressanta kurser under det första året. Det jag tycker bäst om under mitt andra år har varit underhållsteknik samt LIA1 och LIA2. De ämnen jag nämnt ovan har gett mig färdigheter och förmågor som leder till att jag kan klara mig i arbetslivet utan problem. Det bästa med yrkesrollen är säkerheten och kommunikation kommer i första rummet samt att man har möjlighet att jobba med andra arbetsuppgifter som exempelvis växlar med mera. Efter utbildningen vill jag jobba som tågtekniker på depå och jag ser fram emot att få anställning efter att min LIA2 är avklarad.

Mina tips till andra sökande är ha tålamod, vara intresserad, veta själv vad du vill uppnå, ha respekt för el, vara datakunnig då felsökning kräver datakunskap. Du ska vara stresstålig, vara bra på att kommunicera samt bra på att samarbeta."

En bild på studerande som studerar till elkraftsingenjör

"Tveka inte - gå utbildningen!"

Adelina Granklint, Bagare och konditor

Adelina har gått utbildningen Bagare och konditor hos oss på Västerås yrkeshögskola

Adelina gick Restaurang och livsmedelsprogrammet på gymnasiet, och tog studenten 2020. Efter ett par i yrket, där hon bland annat jobbade på Mäster Jacobs, sökte hon till Bagare och konditor med målet att få ett gesällbrev.

”Har du ett gesällbrev i branschen så visar det att du har bra kunskaper och färdigheter inom olika delar av yrket” berättar Adelina.

Under utbildningen fick Adelina lära sig både hantverket och dess olika tekniker, trender och kreativa idéer men också viktiga delar som ekonomi, ledarskap och företagande.

”Utbildningen var bred och en gav mig en bra grund att stå på inom branschen. Exempelvis kunskaper som sugar paste, glace och olika produktionstekniker är något som jag har användning för idag!"

Idag har Adelina just börjat en ny tjänst vid Fabian Flinks Brödbod i Enköping där hon är konditor. ”Det här är ett kul jobb och en bransch som jag kommer kunna jobba länge i”.

Som tips till andra som vill studera till Bagare och konditor så säger hon: ”Om du drömmer att få ett gesällbrev så ska du inte tveka utan GÅ utbildningen! Du får massor med kunskap om allt från bullar, wienerbröd, trender, ekonomi och mycket mer. Det är helt enkelt en bra utbildning”.

Bild på en studerande som studerar till lönekonsult

"Jag ser fram emot att komma ut i arbetslivet"

Simona Hristova, Lönekonsult

"Jag har tidigare jobbat inom olika branscher som restaurang, vården och detaljhandeln. Jag gillar lagar, regler och matte och jag upplevde att utbildningens innehåll hade en bra blandning av allt och lät intressant."

"Jag har nu läst den första terminen och än så länge har vi lärt oss en hel del om lönehantering. Det kommer något nytt med varje kurs och man får genom det en fördjupad kunskap som man kan tillämpa när man gör löner.

Mitt tips till dig som i framtiden ska börja studera på Västerås yrkeshögskola är att vara öppen mot dina föreläsare om dina förväntningar på deras kurser och vad du behöver för att lära dig. Enligt min erfarenhet så ger det föreläsaren bättre förutsättningar att anpassa undervisningen efter de behov som finns.

Rollen som lönekonsult innebär ansvar, noggrannhet och struktur vilket passar mig. Jag ser fram emot att komma ut i arbetslivet så snart som möjligt efter avslutad utbildning."

Bild på en studerande som studerar till systemingenjör

"Du måste inte vara teknisk för att bli bra på teknik"

Harald Born, Systemingenjör spårfordon

"Jag har aldrig varit särskilt teknisk av mig men är väldigt fascinerad av teknik. Jag sökte till utbildningen då jag hade fått uppfattningen om att det var en bred utbildning inom teknik, något jag nu har fått bekräftat. Tåg är i fokus men vi får stor förståelse för teknik och el i stort, som jag alltid kommer ha nytta av."

"Det känns som ett mångsidigt yrke och det verkar finnas något för allas intresse inom tågvärlden som man kan jobba med. Det roligast hittills på utbildningen har helt klart varit våra genomgångar där man inser att det är så mycket teknik och komponenter som ska fungera för att ett tåg ska rulla. Folk som säger att det är ett mirakel att flyplan är i luften har i så fall aldrig sett vad som krävs för att ett tåg ska fungera.

Var inte rädd för att söka något tekniskt bara för du inte känner dig teknisk. Många tror att man är en dålig klättrare för att man är höjdrädd men det kan ju vara precis tvärt om. Har man respekt för höjden så vill man lära sig och förstå bättre och vara säker när man är högt uppe och blir därför en bättre klättrare. Detsamma gäller det tekniska har jag märkt, man behöver inte tro att man måste vara teknisk från början för att sen bli bra på teknik.

Jag är i början på min utbildning och har inte riktigt hittat vad jag vill inrikta mig på än. Med alla studiebesök och gästföreläsare från tågbranschen så växer hela tiden nya idéer fram på vad jag vill göra."

En bild på studerande som studerar till lönekonsult

"Vi lär oss otroligt mycket på kort tid"

Marie Wallin Eriksson, Lönekonsult

"Jag har de senaste 12 åren arbetet inom ICA-koncernen med administration och kundsupport, där väcktes mitt intresse för lönearbete och HR-frågor. När min tidigare arbetssituation förändrades så valde jag att söka till denna utbildning."

"Jag valde Västerås yrkeshögskola då jag fått till mig fina vitsord från tidigare studerande samt att studieformen innebär att man får ta ett stort eget ansvar över sina studier. Denna form av studier med mycket eget ansvar och planerande är nytt för mig. Jag tycker verkligen om upplägget. Vi lär oss otroligt mycket på kort tid ooch vi får många möjligheter till repetition.

Jag tycker att yrkesrollen känns rolig, den är sturkturerad och det finns ramar att hålla sig inom men det blir ändå inte fyrkantigt. Dessutom lockar lönekonsult mig just för att jag har lång erfarenhet av att arbeta som konsult och det tilltalar mig. Rollen kräver att man behöver vara uppdaterad och flexibel då det är mycket lagar, avtal och regler att ta hänsyn till i lönearbetet, arbetet blir inte slentrian.

Tveka inte att söka till den här utbildningen även om du tvivlar på din kapacitet eller för att din ålder är för hög eller liknande. Mitt tips till dig som ska börja studera är att lära sig din egen studieteknik, det kommer att underlätta lärandet för dig. Jag rekommenderar verkligen denna utbildning till alla, oavsett ålder.

I framtiden ser jag mig själv i en roll hos ett större lönekonsultbolag som bereder externa kunders löner. Utöver det öppnas många olika dörrar, jag skulle kunna tänka mig att starta eget företag eller jobba med systemutveckling inom löneyrket."

Bild på två studerande som studerar till Elkraftsingenjör

"Har man viljan så finns möjligheterna"

Nadia Österholm och Emelie Strand, Elkraftsingenjör

"Vi båda valde att vidareutbilda oss på grund av arbetsskador som förhindrade en fortsatt karriär inom tidigare yrken. En viktig sak som avgjorde att vi sökte till utbildningen var den stora efterfrågan på arbetskraft inom branschen samt möjligheten till en mängd olika jobb, allt från konstruktion till service och underhåll."

"Under första året var Lärande i arbete den kurs som var mest intressant och lärorik. Hittills har alla kurser innehållit intressanta ämnen och alla studiebesök hos branschen har varit mycket uppskattade. Under andra året fastnade vi båda för AutoCAD som är en del av kursen Elkonstruktion med CAD, det var en rolig kurs.

Våra tips till dig som funderar på att söka samma utbildning som oss är att ta vara på all tid. Delta på alla föreläsningar och använd tiden däremellan för egenstudier. Var aktiv på föreläsningarna och anteckna, har du svårt för något så försök att skriva ner allt steg för steg så att du kan gå tillbaka och gå igenom det igen. Fokusera på slutmålet, det är så värt det. Har man viljan så finns möjligheterna."

Nadia: "Jag är väldigt intresserad av förnybar energi så efter utbildningen skulle jag vilja arbeta med något som har med förnybar energi att göra."

Emelie: "Jag vill jobba med konstruktion för ett elnätsbolag alternativt för något konsultbolag."

Bild på Linda som studerar till socialpedagog

"Ny karriär - ett val jag inte ångrat"

Linda Carlsson, Socialpedagog inriktning KBT

"Jag jobbade som tandsköterska i många år och ville göra något annat. Jag brinner för att jobba med människor men ville jobba mer med att stötta och hjälpa människor i olika livssituationer."

"En bekant tipsade mig om socialpedagogutbildningen på Västerås yrkeshögskola. Jag sökte utbildningen och kom in, ett val som jag inte har ångrat.

Under det första året så var kursen i kognitiv beteendeterapi (KBT) den mest intressanta. KBT-tänket är en röd tråd genom hela utbildningen.
Alla våra föreläsare är aktiva inom branschen vilket ger oss aktuell kompetens och ett nätverk som vi kommer ha nytta av i vårt framtida yrkesliv.

Om du brinner för att kunna förändra personers livssituationer, kunna hjälpa och stötta männinskor då är socialpedagog rätt utbildning för dig. Jag hoppas att kunna jobba inom familjebehandling efter avslutat utbildning och där få en möjlighet att hjälpa och stötta familjer och individer som kanske saknar verktyg för att få vardagen att gå ihop."

En bild på studerande som studerar till lönekonsult

"Utbildningen är toppen och vi har riktigt kul tillsammans på skolan"

Mattias Sjödahl, Lönekonsult

"Viljan att utvecklas och studera har växt hos mig i många år och i mitt senaste arbete var jag i daglig kontakt med lönekonsulter som gjort mig mer och mer intresserad och nyfiken på yrket. Jag har vänner som utbildats på skolan med goda resultat och i vintras bestämde jag mig för att göra en ansökan."

"Jag valde en yrkeshögskoleutbildning för att vara startklar för arbete direkt efter examen. Det är representanter från branschen som designat utbildningens innehåll utefter vad för kompetenser som krävs när man kommer ut i arbetslivet, det gör att man har de bästa förutsättningarna.

Den gemensamma nämnaren i mitt arbetsliv har varit kundservice, förvalta, vårda och utveckla relationer och samarbeten. Ju mer jag lär mig på utbildningen desto mer känner jag att jag valt rätt. Det är otroligt hur komplex en lön kan vara och hur olika lagar och avtal gör att förutsättningarna för lönearbetet hela tiden ändras. Yrkesrollen passar mig perfekt, framför allt tycker jag det är kul att arbeta med siffror, lagar, avtal och kundservice.

Utbildningen är toppen och vi har riktigt kul tillsammans på skolan. Gällande framtiden får tiden utvisa om jag ska arbeta som lönekonsult för flera olika kundföretag eller som lönespecialist/administratör anställd på ett företag, båda inriktnngarna lockar."

En bild på studerande som studerar till elkraftsingenjör

"Jag vill jobba med elkonstruktion"

Samuel Jansson, Elkraftsingenjör

"Tidigare har jag studerat på ABB industrigymnasium i Västerås. Där läste jag teknikprogrammet med inriktning produktionsteknik. Jag påbörjade min utbildning på Västerås yrkeshögskola hösten efter gymnasiet. Jag valde utbildningen eftersom det finns stort behov av kunniga elkraftsingenjörer."

"Jag har alltid varit teknikintresserad och vill nu lära mig saker som jag kommer använda i mitt kommande arbetsliv. Jag blev rekommenderad den här utbildningen av studie-och yrkesvägledaren på min förra skola.

Första året var vi på många studiebesök i ställverk och olika kraftverk. Det var väldigt bra för mig att se det vi läser om i verkliga livet, det fick mig att koppla ihop det teoretiska och praktiska. Andra året har Elkonstruktion med CAD varit det mest intressanta kursen för mig. Jag har tidigare kunskaper i CAD-program och fick nu ett sätt att använda något jag tycker är kul och se hur man kan använda det i arbetslivet.

Mitt tips till dig som vill börja studera på samma utbildning som mig är att repetera gymnasiematten innan utbildningen börjar. Efter avslutad utbildning vill jag jobba med elkonstruktion. Jag gillar att skapa saker så det skulle passa mig bra."