Länk till Vklass
Bild på en studerande som studerar till systemingenjör

"Du måste inte vara teknisk för att bli bra på teknik"

Harald Born, Systemingenjör spårfordon

Jag har aldrig varit särskilt teknisk av mig men är väldigt fascinerad av teknik. Jag sökte till utbildningen då jag hade fått uppfattningen om att det var en bred utbildning inom teknik, något jag nu har fått bekräftat. Tåg är i fokus men vi får stor förståelse för teknik och el i stort, som jag alltid kommer ha nytta av.

Det känns som ett mångsidigt yrke och det verkar finnas något för allas intresse inom tågvärlden som man kan jobba med. Det roligast hittills på utbildningen har helt klart varit våra genomgångar där man inser att det är så mycket teknik och komponenter som ska fungera för att ett tåg ska rulla. Folk som säger att det är ett mirakel att flyplan är i luften har i så fall aldrig sett vad som krävs för att ett tåg ska fungera.

Var inte rädd för att söka något tekniskt bara för du inte känner dig teknisk. Många tror att man är en dålig klättrare för att man är höjdrädd men det kan ju vara precis tvärt om. Har man respekt för höjden så vill man lära sig och förstå bättre och vara säker när man är högt uppe och blir därför en bättre klättrare. Detsamma gäller det tekniska har jag märkt, man behöver inte tro att man måste vara teknisk från början för att sen bli bra på teknik.

Jag är i början på min utbildning och har inte riktigt hittat vad jag vill inrikta mig på än. Med alla studiebesök och gästföreläsare från tågbranschen så växer hela tiden nya idéer fram på vad jag vill göra.