Länk till mer information om IST Home

"Väldigt bred utbildning med många olika möjligheter"

Renas Zangana, Elkraftsingenjör

"Världen har hamnat i en klimatförändring. Jag vill kunna vara med och bidra, förändra framtiden."

"Innan jag sökte till VYH testade jag många olika yrken. Som längst jobbade jag 10 år inom logistik och transportbranschen.

Jag har alltid velat utbilda mig men jag har inte varit säker på vad. Under åren har jag upptäckt vad mitt intresse är och började söka på utbildningar inom el. En annan anledning till att jag valde den här utbildningen är att världen har hamnat i en klimatförändring. Jag vill kunna vara med och bidra, förändra framtiden. Eftersom jag har stort intresse för det så vet jag också att utbildningen kommer ge mig möjligheter till att växa i kunskap och roll.

Jag tycker att det hittills har varit en givande och intressant utbildning. Det började med grundläggande kurser inom ellära, matematik, elektronik och elmaskiner och har nu under andra terminen börjat gå över mer mot de elkraftinriktade kurserna som elanläggningsteknik, installation och drift.

Det här är en väldigt bred utbildning med många olika möjligheter. Man kan jobba med allt från planering, projektering och beredning till driftunderhåll, men även olika typer av konstruktion. Som jag har upplevt det så finns det ett stort behov av elkraftsingenjörer i framtiden.

Vad jag vill göra efter utbildningen är just nu svårt att säga då elkraft är ett otroligt brett och intressant område. Om jag skulle välja idag så skulle jag förmodligen söka mig mot drift av elanläggningar eller något mot generering av energi, men det skiftar fort. Jag upptäcker ständigt något nytt intressant inom området.

Tips till dig som funderar på att söka till Elkraftingenjörutbildningen är först och främst - ni behövs. Utbildningen är väldigt intressant och mycket givande. Däremot så är det väldigt utvecklande för en själv som person och man blir även väldigt van att arbeta i grupp, vilket kan vara en fördel när man går ut i arbetslivet."