Länk till mer information om IST Home
Information om utbildningen Bageri och konditor på Västerås yrkeshögskola

Bagare och konditor

Stor efterfrågan av kompetens inom branschen.

Vill du fördjupa och utveckla ditt kreativa hantverk inom bageri och konditori? På Västerås yrkeshögskola får du öva på dina färdigheter i fokus ur ett ekologiskt och hållbart perspektiv. Du får även möjlighet att göra gesällprov och göra delar av din praktik utomlands. Vi har öppet hus 20 februari om du vill besöka oss på Tranellska, Sjöhagsvägen 4.

För dig som vill vidareutveckla dig inom bageri och konditori

Den här utbildningen riktar sig främst till dig som har läst restaurang- och livsmedelsprogrammet på gymnasie- eller vuxenutbildning, eller för dig som har arbetslivserfarenhet som bagare eller konditor. Här får du vidareutveckla dina kunskaper inom bageri och konditori.

Under utbildningen får du utveckla din kreativa förmåga genom att baka både traditionella bakverk och prova nya trender och tekniker. Hantverket är i fokus och du tränar på laminerade degar, surdegsbröd, kaffebröd, tårtor, bakelser, desserter och glass.

Utbildningen har ett fokus ur ett ekologiskt och hållbart perspektiv. Du kommer att få kunskaper om ekologiska jordbrukssystem, olika kulturspannmål och användningsområden inom olika tekniker för hantverksbageri.Här finns även möjlighet att göra gesällprovet för Sveriges Bagare och Konditorer och också att göra en del av din praktik utomlands.

Praktiska och teoretiska kunskaper

Du varvar praktiska kunskaper med teoretiska. Under utbildningen får du utveckla din kreativa förmåga genom att baka både traditionella bakverk och prova nya trender och tekniker. Hantverket är i fokus och du tränar på laminerade degar, surdegsbröd, kaffebröd, tårtor, bakelser, desserter och glass samt hur du startar och driver ett företag.

Under 13 veckor har du lärande i arbete (LIA) vilket innebär att du har praktik på en arbetsplats. Det ger dig en chans att öva dina kunskaper i verklig miljö, få arbetslivserfarenhet och knyta kontakter inför framtiden. Våra studerande ges möjlighet att göra LIA utomlands inom projektet Erasmus+.

Vi samarbetar med välkända aktörer inom branschen

Våra samarbetspartners i utbildningen är: Sveriges bagare och konditorer, Bread and Sweets, Bageri April, Artisan Bread, Brynolf Bagare, Tranellska gymnasiet.

Efter examen

Efter examen kan du arbeta som bagare, konditor, restaurangkonditor med mera. Din framtida arbetsplats kan till exempel vara på ett traditionellt bageri eller konditori. Det kan även vara inom hotell, restaurang eller stenugnsbageri. Eller så väljer du att öppna eget företag!

Bagarstuderande med plåt

Färdiga bakverk på plåtar

Kort om utbildningen

  • Längd på utbildningen: 46 v
  • Poäng: 230 YHP
  • Studieort: Västerås
  • Studieform: Platsbunden
  • Studietakt: Heltid
  • Ansök senast 30 april
  • Start 4 augusti
  • Antal veckor på LIA:13
  • Antal platser: 20
  • CSN-berättigad

Ansökan är öppen

Ansökan stänger 30 april. Sista datum för komplettering 13 juni. Antagningsbesked skickas 27 juni.

Utbildningsstart: 4 augusti 2025.

Du gör ansökan till våra utbildningar på webbsidan YH-antagning.se. För att göra ansökan behöver du först registrera ett konto där eller logga in på ett befintligt konto. Du kan påbörja din ansökan för att sedan spara den och fortsätta vid ett senare tillfälle.

Sök här till Bagare och konditor

Terminstider CSN:
2025-08-04--2025-12-26 (105 YHP)
2025-12-29--2026-06-19 (125 YHP)

Dessa kompetenser får du från Västerås yrkeshögskola

Efter utbildningen kan du självständigt

  • ta ansvar för, och genomföra, branschrelaterade lönsamhetsbedömningar på produkter
  • organisera, leda och styra små och medelstora hantverksbaserade bageri- och/eller konditoriföretag
  • skapa och utveckla nya produkter och metoder inom klassiska och moderna tekniker inom bageri och konditori
  • förbättra produktionsprocessen utifrån respekt för råvaran och med beaktande av hållbarhetsperspektivet
  • tillämpa hela produktionsprocessen för hantverksmässigt matbröd, från produktidé till produktionsmässighet avseende framställning och logistik med lyhördhet för både tradition och moderna trender
  • tillämpa hela produktionsprocessen för konditori- och pâtisseriprodukter från produktidé till produktionsmässighet avseende framställning med lyhördhet för både tradition och moderna trender
  • kvalitetsbedöma produkter och göra ekonomiska felanalyser, samt förstå orsakssamband i produktionen
  • ansvara för och arbeta med arbetsuppgifter specifika för bageri och konditori
  • ta ansvar för att utvärdera vald arbetsmetod och vid behov förändra den för att nå ett bättre resultat
  • ta ansvar för, och arbeta med, arbetsuppgifter specifika för bageri och konditori, samt ansvara för att utvärdera vald arbetsmetod och vid behov förändra den för att nå ett bättre resultat
  • framställa bageri- och konditoriprodukter som motsvarar kundernas önskemål avseende smak, näringsinnehåll och hållbarhet under iakttagande av hygienföreskrifter, miljökrav och med bästa ekonomiska utfall kunna avlägga Sveriges Bagare & Konditorers gesällprov
  • kunna avlägga Sveriges Bagare & Konditorers gesällprov


Kurser

Antal veckor

Poäng YH

Ekonomi och företagande

4

20

Organisation och ledarskap

2

10

Kreativt hantverk -
Bageri och konditori

6

30

Produktionsteknik - Bageriprodukter

4

20

Produktionsteknik - Hantverksbageri

4

20

Produktionsteknik - Konditoriprodukter och Pâtisserie

8

40

Lärande i arbete 1

6

30

Lärande i arbete 2

7

35

Examensarbete - gesällförberedelse

5

25

Summa

46

230


Grundläggande behörighet
Gymnasieexamen eller motsvarande

Särskild behörighet
Följande gymnasiekurser med minst betyg E/G/3:
Bageri 3/Bageri B (alternativt Bageri nivå 3 enligt GY25)
Konditori 3/Konditori B (alternativt Konditori nivå 3 enligt GY25)
Hygien/Livsmedelshygien (alternativt Måltid och bransch nivå 1 enligt GY25)

Utbildningen bygger på kunskaper som du har fått på Restaurang- och livsmedelsprogrammet med inriktning bageri på gymnasiet. Förkunskaperna i de kurser som krävs för behörighet är därför nödvändiga för att den studerande ska kunna tillgodogöra sig utbildningen. Kursen Hygien ger förkunskaper om hygienens betydelse för hantering av livsmedel, färdigheter i att följa system för kontroll av livsmedelshygien och utföra egenkontroll. Kursen Bageri 3 ger förkunskaper om tillverkning av bröd och bakverk, metoder och utrusning, råvaror och prissättning, hygien och märkning, samt ergonomi och säkerhet. Kursen Konditori 3 ger förkunskaper om tillverkning av konditoriprodukter, metoder och utrusning, råvaror och prissättning, hygien och märkning, samt ergonomi och säkerhet.

Om du inte har de betyg som krävs för att bli behörig, men ändå har kunskaper som motsvarar behörighetskraven, kan du ansöka till utbildningen genom att få din reella kompetens prövad, läs mer här: Reell kompetens

Urval
Antagningsprov till utbildningen Bagare och konditor tillämpas.

Antal platser: 20


 

Vill du veta mer? Kontakta mig

Foto Alina enhetschef

Linda Åkerman Kolmodin, utbildningsledare

linda.kolmodin.willby@vasteras.se

021-39 98 05

Mejl till vår yrkeslärare: martina.alm@vasteras.se