Behörighet
Grundläggande behörighet
Gymnasieexamen eller motsvarande
Särskild behörighet
Följande gymnasiekurser med minst betyg E/G/3:
• Bageri 2/Bageri A Konditori 2/Konditori A
• Bageri 3/Bageri B Konditori 3/Konditori B
• Hygien/Livsmedelshygien
Utbildningen bygger på kunskaper som förvärvats på Restaurang- och livsmedelsprogrammet med inriktning bageri på gymnasiet. Förkunskaperna i de kurser som krävs för behörighet är därför nödvändiga för att den studerande ska kunna tillgodogöra sig utbildningen. Kursen Hygien ger förkunskaper om hygienens betydelse för hantering av livsmedel, färdigheter i att följa system för kontroll av livsmedelshygien och utföra egenkontroll. Kurserna Bageri 2 och 3 ger förkunskaper om tillverkning av bröd och bakverk, metoder och utrusning, råvaror och prissättning, hygien och märkning, samt ergonomi och säkerhet. Kurserna Konditori 2 och 3 ger förkunskaper om tillverkning av konditoriprodukter, metoder och utrusning, råvaror och prissättning, hygien och märkning, samt ergonomi och säkerhet.
Reell kompetens
Om du som söker saknar betyg för att uppnå kraven på grundläggande behörighet och/eller särskild behörighet, men anser dig ha rätt kompetens som motsvarar den formella behörigheten kan du i stället ansöka till utbildningen genom att få din reella kompetens prövad. Reell kompetens innebär att du genom arbetslivserfarenhet, föreningsliv, utlandsvistelse, tidigare studier eller på andra sätt har inhämtat kompetens som motsvarar behörighetskraven.
För att få din ansökan bedömd när du ansöker till en utbildning via reell kompetens måste du skicka in följande dokumentation med din ansökan:
- Kompetenskartläggning med bilagor (ladda ner formulär här
Word, 586 kB.) - Tjänstgöringsintyg (läs om tjänstgöringsintyg nedan)
- CV och personligt brev
- Betyg från eventuella tidigare studier/kurser
- Intyg från eventuellt föreningsliv eller andra aktiviteter.
Skolan gör sedan en bedömning om vi anser att du har de kunskaper som krävs för att uppfylla de behörighetskrav vi ställer. Vi kan komma att kontakta dig för en djupare bedömning och eventuella behörighetsgivande prover.
Tjänstgöringsintyg
Om du vill ansöka på reell kompetens, eller om arbetslivserfarenhet är ett av behörighetskraven, behöver du ladda upp tjänstgöringsintyg tillsammans med din ansökan. I tjänstgöringsintyget som du begär ut från din arbetsgivare ska följande framgå:
- Vilken period du arbetat (start- och slutdatum eller pågående)
- Tjänstgöringsgrad (angivet i procent eller antal timmar)
- Yrkestitel (inklusive beskrivning av arbetsuppgifter)
- Intyget ska vara undertecknat av din arbetsgivare
Tänk på att ett anställningsbevis inte räcker för att styrka din arbetslivserfarenhet.
Betyg
Ladda upp dina betygsdokument från din gymnasieskola, folkhögskola eller kommunala vuxenutbildning. Vi behöver en kopia på originalhandlingen som visar ditt namn, personnummer och samtliga gymnasiekurser.
Hur får jag fram mina betyg?
Du kan kontakta skolan du läste på, inhämta en betygskopia från stadsarkivet eller via den kommun du läste din gymnasieutbildning. Om du har dina betyg på antagning.se kan du ta en skärmdump och ladda upp. Viktigt att det är bra skärpa och att betyg, ditt fullständiga namn och personnummer finns med på samma sida.
Utländska betyg
Du som har utländska betyg behöver få dina betyg översatta och bedömda av Universitets- och Högskolerådet (UHR). Detta för att vi ska kunna behandla din ansökan korrekt. Det kan ta upp till tre månader att få betygen översatta, så var ute i god tid.
När du har fått en bedömning från UHR laddar du upp underlagen i din ansökan på yh-antagning.se. Läs om hur du översätter dina betyg: Läs mer på Universitets- och högskolerådets hemsida.
OBS! Namnge gärna dina dokument/filer baserat på innehållet. Tex: ”Gymnasiebetyg” eller ”Matematik 2B”
Ladda upp dina filer/dokument som pdf-format.
Urval
Antagningsprov till utbildningen Bagare och konditor tillämpas.
Antal platser: 20