Länk till mer information om IST Home

Välkommen till Emausskolan!

Emausskolan är en grundskola med verksamhet från förskoleklass till årskurs 6. Skolan erbjuder tvåspråkig grundskoleverksamhet från förskoleklass till årskurs 3 i sverigefinska klassen. Skolan är belägen i vackra omgivningar med närhet till Ringvallens idrottsplats och Västerås kulturutbud. Skolan har ett eget fritidshem.

Har du sökt plats för ditt barn på vår skola?

Alla nya elever får ett välkomstbrev i maj med mer information inför skolstarten i augusti.

2024-02-08

Under våren var det dags att önska skola för dig som har barn som ska börja i förskoleklass hösten 2024. Besked om vilken skola ditt barn fått plats på skickas ut i början av april i grundskolans e-tjänst.

Under maj kommer alla nya elever kommer att få ett välkomstbrev från skolan.

Om du har några frågor eller funderingar är du välkommen att ringa eller mejla Kontaktcenter.

Varmt välkomna till oss hälsar vi alla nya elever!

Kontaktcenter
E-postadress: kontaktcenter@vasteras.se
Telefon: 021- 39 00 00, knappval 2
Öppettder: Vardagar klockan 08.00-16.30

Grundskolans e-tjänst

Vi firar Sverigefinnarnas dag!

Den 23 februari firar vi Sverigefinnarnas dag

Den 23 februari firar vi Sverigefinnarnas dag genom att prata om dagen och läsa om Karl-Axel Gottlund.

2024-02-20

Den 23 februari firar vi både Polarbibblo och Sverigefinnarnas dag.

Den finska versionen av Polarbibblo.se släpps officiellt den 24 februari och är kopplad till Sverigefinnarnas dag. Vår klass har varit med och utvecklat innehållet och vi har fått ett firarkit.

Sverigefinnarnas dag firar vi med att prata om dagen och läsa om Karl-Axel Gottlund.

Om Sverigefinnarnas dag 24 februari

Dagen har firats sedan 2011 och Svenska Akademien beslutade 2012 att den 24 februari ska anges som Sverigefinnarnas dag i Akademialmanackan. Beslutet grundar sig bland annat på att sverigefinnar utgör den största nationella minoriteten i Sverige. Antalet personer med finsk bakgrund i Sverige beräknas för närvarande till över 700 000 personer.

Att den 24 februari valts för att synliggöra den sverigefinska minoritetens historia, språk och kultur som en del av det svenska kulturarvet beror på att det är folklivsforskaren Carl Axel Gottlunds födelsedag. Han levde mellan åren 1796 och 1875 och var finländsk folklorist och författare

Västerås tillhör sedan 2010 det finska förvaltningsområdet. Det innebär att Västerås stad bland annat erbjuder tvåspråkig grundskola.

På Emausskolan erbjuder vi tvåspråkig grundskoleverksamhet från förskoleklass till årskurs 3. Undervisningen sker på svenska och på finska.

• Emausskolan