Länk till mer information om IST Home

Nyhetsarkiv

Alma fick årets honnörspremie

Pettersbergsskolans elev Alma Forsell, klass 9 A, har 2024 fått honnörspremien ur fonden Fru Margit Zetterlunds minne.

Här på Pettersbergsskolan är vi mycket glada och stolta över att vår elev Alma Forsell tilldelats årets honnörspremie på 3200 kronor.

2024-06-14

Fondens stadgar säger att premien ska ges till en enda elev i grundskolans högstadium. ”Denna elev skall ha ådagalagt synnerliga goda personliga egenskaper, antingen genom uppnådda studieresultat i religionskunskap, historia eller svenska, genom insatser i kamratlivet eller genom annan för honom själv eller skolan hedrande gärning.”

Motiveringen till att Barn- och utbildningsnämnden valt just Alma är den här:

Alma har gått på skolan sedan årskurs 7 och många har förundrats över hennes utveckling, inre styrka och strävan mot att alltid göra sitt bästa. I religion, historia och svenska visar hon exemplariska resultat, inte bara när det gäller faktakunskaper utan även förmågan till intressanta och nyanserade reflektioner och resonemang. Alma kan i sina texter sätta ord på känslor och stämningar på ett kreativt och moget sätt.

I årskurs 8 skrev Alma ett tal på temat Kärlek och Demokrati, som handlade om allas rätt att själva få välja hur de vill leva sina liv. Talet berörde både elever och personal till tårar, dels för innehållet, dels för att hon vågade prata om detta viktiga ämne inför publik med engagemang och övertygelse. Elever som Alma behövs i landets alla skolor, någon som vågar stå upp och tro på det rätta och samtidigt vara ödmjuk och förstående till att vi kan tycka olika.

Det fantastiska med Alma är att hon gör allt rätt men lite i det tysta, eftersom hon inte behöver den ständiga bekräftelsen av andra för att fortsätta. Hon gör det för att hon är sådan som person, jordnära och sann mot sig själv och alla runt om henne. Tryggheten hon sprider bara genom sin närvaro är så viktig för många andra elever. Att de vet att hon inte dömer, att de vet att hon kommer reagera och agera om hon behöver – det är så betydelsefullt.

Ett stort grattis till Alma!

Sommarlov!

Vi önskar alla en trevlig sommar!

Nu är det sommarlov! Vi önskar alla en trevlig sommar och välkomna tillbaka till hösten.

2024-06-14

Vi önskar gamla och nya elever välkomna till höstterminen 2024. Om du har några frågor om skolstarten är du välkommen att kontakta oss. Du hittar våra kontaktuppgifter på sidan Kontakt.

Information om aktuella datum för läsåret 2024-2025


Glad sommar!

Har du sökt plats för ditt barn på vår skola?

Alla nya elever får ett välkomstbrev i maj med mer information inför skolstarten i augusti.

2024-02-08

Under våren var det dags att önska skola för dig som har barn som ska börja i förskoleklass eller årskurs 7 hösten 2024. Besked om vilken skola ditt barn fått plats på skickas ut i början av april i grundskolans e-tjänst.

Under maj kommer alla nya elever kommer att få ett välkomstbrev från skolan.

Om du har några frågor eller funderingar är du välkommen att ringa eller mejla Kontaktcenter.

Varmt välkomna till oss hälsar vi alla nya elever!

Kontaktcenter
E-postadress: kontaktcenter@vasteras.se
Telefon: 021- 39 00 00, knappval 2
Öppettder: Vardagar klockan 08.00-16.30

Grundskolans e-tjänst

Höstterminen 2023

Ny app för information och frånvaroanmälan

Höstterminen pågår mellan 16 augusti till och med 21 december 2023. Information från skolan hittar du i appen IST Home Skola. I appen gör du också frånvaroanmälan för ditt barn. Läs mer i nyheten.

2023-08-17

Så kommer du igång med IST Home Skola

Som vårdnadshavare med barn i kommunal skola använder du, från och med höstterminen 2023, appen IST Home Skola för att anmäla frånvaro, se schema, följa skolgången och ha dialog med skolan. Appen ersätter det tidigare systemet Vklass.


Ladda ner appen och glöm inte att se över dina kontaktuppgifter i appen så att skolan har rätt telefonnummer och e-post till dig. Läs mer på vasteras.se om hur du gör för att komma igång, eller vill veta mer om IST Home Skola.

IST Home - Västerås (vasteras.se)

Är du nyfiken på hur vi arbetar på skolan?

Om du är intresserad av vår skola och vill veta mer om vårt arbetssätt är du välkommen att kontakta oss. Du hittar våra kontaktuppgifter på sidan Kontakt.


IST Home Skola

Nytt IT-system för grundskolan från 9 augusti 2023

Som vårdnadshavare med barn i grundskolan använder du appen IST Home Skola för att anmäla frånvaro, se schema, följa skolgången och ha dialog med skolan.

2023-06-28

De kommunala grundskolorna byter till nytt IT-system den 9 augusti. Det nya IT-systemet heter IST Home Skola.

Det här gör du i IST Home Skola

Du som vårdnadshavare med barn i grundskolan använder appen IST Home Skola för att:

  • anmäla frånvaro
  • se schema
  • följa skolgången
  • ha dialog med skolan.

Det är enkelt att komma igång och använda IST Home Skola. Allt du behöver göra är att ladda hem appen till din iPhone eller Android-telefon.

Så kommer du igång med IST Home Skola

Läs mer om hur du laddar ner och kommer igång med IST Home Skola på vasteras.se

IST Home - Västerås (vasteras.se)

Bild på förstoringsglas

Information om att önska skola

Folder på väg- information om att önska skola inför nästa höst!

Vecka 47 skickar vi en folder som beskriver vilka kommunala skolor som går att söka inför hösten 2023. Vi skickar foldern till dig som har ett barn som behöver söka plats på en ny skola inför hösten 2023 . Om du vill söka plats på någon av våra kommunala skolor behöver vi ha din ansökan senast den 7 februari 2023. Du ansöker om plats i e-tjänsten för grundskola mellan 10 januari 2023 och 7 februari 2023.

2022-11-17

I folder från Västerås stad Skolverksamheter kan du läsa om hur vi arbetar och om principen relativ närhet. Du söker plats på en kommunal skola för ditt barn i e-tjänsten för grundskola.

Välkommen med din ansökan senast den 7 februari 2023!

E-tjänst för grundskola

Information om att söka skola på Västerås stads webbplats

Pettersbergsskolan har ett skolbiliotek i världsklass!

Pettersbergsskolans skolbibliotek har utsetts till ett ”skolbibliotek i världsklass 2021” av fackförbundet DIK.

Skolbiblioteket på Pettersbergsskolan är en självklar del av det pedagogiska arbetet. Nu är vi stolta över att vårt skolbilbiotek även utsetts till ett skolbibliotek i världsklass!

2021-06-07

Utmärkelsen som delas ut av fackförbundet DIK uppmärksammar skolbibliotek som uppfyller kriterier som speglar regeringens skolbiblioteksutredning som presenterades våren 2021. Det innebär att Pettersbergsskolans skolbibliotek och skolbibliotekarie:

  • är en tydlig del av skolans pedagogiska vision.
  • samverkar med skolledning och övrig pedagogisk personal kring elevernas lärande.
  • erbjuder stöd till enskilda och grupper i deras lärprocesser.
  • har överblick över lärresurser och ger stöd till lärare och elever i deras litteratur- och medieanvändning.
  • stärker elevernas läs- och kommunikationsförmåga i en vidgad textvärld.
  • är en effektiv inspiratör för att öka läsfärdigheten hos eleverna


- För mig är det en dålig dag när jag inte träffar eleverna och det händer sällan att jag sitter ensam med bara böcker, vilket många kanske tror. Vi har prioriterat skolbiblioteket under en lång tid och det känns därför så klart bra att det ger resultat. Skolbiblioteket är en självklar del av det pedagogiska arbetet och vi anpassar verksamheten efter de behov som finns på skolan, berättar skolbiblioktekarie Ellinor Mark.


Vi på Pettersbergsskolan är glada och stolta över utmärkelsen!