Välkommen till den kommunala förskolan
Förskolan är det första steget i barnets utbildning. Utbildningen ska lägga grunden till ett livslångt lärande, och omfattar barnets hela vistelse där både lek, skapande, omsorg och lärande ingår. Här får barnen utvecklas på bästa sätt utifrån sina förmågor, i en rolig, trygg och utvecklande miljö.
2023-11-28
Vår förskola ingår i Västerås stads förskoleverksamhet tillsammans med andra förskolor runt om i staden. Vi har en gemensam pedagogisk inriktning som fungerar som ett stöd för att utveckla varje enskild förskola utifrån gemensamma ställningstaganden.
Västerås stads värdegrund är ”Alltid bästa möjliga möte”. Inom förskolan har vi ett levande värdegrundsarbete där målet är att alla ska lyckas och att alla barn ska få tillgång till bästa möjliga lärande.
Vill du veta mer om oss och våra arbetssätt? Vill du komma och hälsa på?
Då är du varmt välkommen att kontakta oss. Du hittar våra kontaktuppgifter på sidan Kontakt.
Varmt välkommen till oss!
Guldäppeljuryns Särskilda Pris 2023
Vi är glada att berätta att Fredrik Söderlund, utvecklare inom Västerås stads förskolor, har tilldelats pris för långvariga, betydelsefulla insatser för främjande av lärande med stöd av it och medier. Priset delas ut av stiftelsen Yngve Lindbergs Minne med partners.
2023-10-26
Fredrik Söderlund arbetar som utvecklare inom Västerås stads förskolor med fokus på hur digitaliseringen kan vara ett tillägg för undervisningen. Fredrik är en av fyra framstående inspiratörer-debattörer-utvecklare av förskola och skola för barn i yngre åldrar som mottagit årets utmärkelse Guldäppeljuryns Särskilda Pris 2023. Idag, den 26 oktober, fick han ta emot priset som delas ut av stiftelsen Yngve Lindbergs Minne med partners.
- Givetvis ger det en energiboost när sitt arbete uppmärksammas, inte minst när det är en nationell utmärkelse och förskolan åter sätter Västerås på kartan! Just kring hur vi arbetar med digitaliseringsfrågor och hur vi har gjort det över lång tid gör att vi fortfarande ligger i framkant. En långsiktighet där vi är många som ska känna sig delaktiga i denna utmärkelse, säger Fredrik.
Berätta lite om ditt uppdrag i förskolan. Vad är det roligaste i ditt arbete?
- Jag arbetar sedan 10 år som utvecklare för digitaliseringen i Västerås Stads förskolor. Uppdraget innefattar främst inspiration och kompetensutveckling för våra pedagoger. Jag har en bakgrund som förskollärare och specialpedagog.
- Det roligaste med mitt uppdrag är just att jag har möjligheten att arbeta så nära verksamheten, både med den täta kontakten med lärcoacher och rektorer. Att få möjlighet att, till exempel i mina lärgrupper ute på förskolorna, få vara med och påverka hur vi tänker kring våra digitala verktyg, att skapa ett tydligt varför. De digitala verktygen kan vara en accelerator för undervisning och det är en skyldighet sett till vår läroplan att ge våra barn en grundläggande adekvat digital kompetens, fortsätter Fredrik.
Guldäpplejuryns Särskilda Pris delas ut av stiftelsen Yngve Lindbergs Minne med partners. Priset delas ut till en eller flera personer, oftast utanför lärarkåren, som har uträttat långvariga, betydelsefulla insatser för främjande av lärande med stöd av it och medier. I år har juryn valt att rikta ljuset mot förskolan. Fredrik är en av fyra framstående inspiratörer-debattörer-utvecklare av förskola och skola för barn i yngre åldrar som mottagit årets utmärkelse Guldäppeljuryns Särskilda Pris 2023.
Juryns motivering:
"Fredrik är sedan tio år tillbaka central utvecklare för Västerås förskolor. Med en bakgrund som förskollärare har han under många år arbetat med förskolans lärspridare, personalens delande och kunskapsutveckling. Fredrik bidrar till att sätta förskolans arbete och digitalisering på kartan i hela landet. Han är en efterfrågad föreläsare och inspiratör som knyter ihop läroplanen och förskolans undervisning och praktik med digitala arbetssätt. Fredrik gör professionens erfarenheter synliga och deras röster hörda."
Läs mer om priset på diu.se
Skola för hållbar utveckling
Vi är glada och stolta att kunna berätta att Håkantorps förskola tilldelats Skolverkets utmärkelse för framgångsrikt arbete med lärande för hållbar utveckling.
2023-10-20
Skola för hållbar utveckling handlar om att integrera frågeställningar runt miljö, sociala och ekonomiska frågor i undervisningen. Det handlar också om att göra barn och ungdomar delaktiga i lärprocessen och att rusta dem för framtiden. Utmärkelsen delas ut av Skolverket till förskolor och skolor som arbetar på ett framgångsrikt sätt med hållbar utveckling.
På Håkantorps förskola arbetar vi aktivt med hållbar utveckling både i förhållningssätt, miljö och material. Hela förskolan har som fokusområde att arbeta med lärmiljöer ur ett hållbarhetstänk. Alla pedagoger är delaktiga och får kompetensutveckling i form av utbildningar, workshops och handledning. Genom arbetet får barnen ta del av förändrade lärmiljöer, nya typer av material och möjlighet att lära nya förhållningssätt.
Barnen involveras också genom förskolans nya Barnråd tillsammans med rektorn. Där får representanter från barngrupperna ta med sig frågor, förslag, kritik, önskemål och synpunkter för att förbättra och utveckla sådana frågor som barnen tycker är viktiga. På så sätt görs barnen delaktiga på alla nivåer och får inflytande över sin vardag och utbildning både på individ-, grupp- och organisationsnivå.
- Jag är oerhört stolt över alla pedagoger som arbetat hårt för att förändra och förbättra förskolans arbetssätt och förhållningssätt mot en mer hållbar förskola med barnet i fokus, säger Karin Fraser Norgren, rektor på Håkantorps förskola.
Håkantorps förskola är först ut i Västerås att tilldelas utmärkelsen. Utmärkelsen delas ut av Skolverket till förskolor och skolor som arbetar på ett framgångsrikt sätt med hållbar utveckling. För att få utmärkelsen krävs att verksamheten uppfyller ett antal kriterier och lämnar in en ansökan. De verksamheter som uppvisar kontinuitet i detta arbete med tydlig koppling till styrdokumenten uppfyller också kraven för att få utmärkelsen Skola för hållbar utveckling.
Utmärkelsen gäller i tre år och kan förlängas om via en förnyad ansökan av hur verksamheten har arbetat med hållbar utveckling.
Nytt IT-system för förskolan från den 27 mars 2023
Som vårdnadshavare med barn i förskolan använder du appen IST Home Skola för att hantera ditt barns vistelseschema, anmäla frånvaro och ha dialog med förskolan.
2023-03-23
De kommunala förskolorna och fritidshemmen har bytt till nytt IT-system. Det nya IT-systemet heter IST Home Skola.
Du som vårdnadshavare med barn i förskolan använder appen IST Home Skola för att:
Det är enkelt att komma igång och använda IST Home Skola, allt du behöver göra är att ladda hem appen till din iPhone eller Android-telefon och lägga in dina kontaktuppgifter och ditt barns vistelseschema.
För tillgång till förskolans matsedel använder du appen Skolmaten. I appen ser du veckans och kommande veckors menyer. Du kan också se två veckor bakåt. Ladda ner Skolmaten från AppStore och Google Play och välj den förskola du vill följa.
Läs mer om hur du laddar ner och kommer igång med IST Home Skola och Skolmaten på vasteras.se
Här är nomineringarna inom förskola 2022
Varje år delar Västerås stads pedagogiska nämnder ut pris till skickliga pedagoger inom förskola och skola. Bland årets nomineringar inom området förskola hittar vi flera avdelningar, hela förskolor och enskilda medarbetare från våra kommunala förskolor. Tack till alla som har nominerat! Vinnarna utses torsdagen den 8 december.
2022-11-11
Nominerade kommunala förskolor och medarbetare till pedagogiska priset som delas ut av förskolenämnden:
Nominerade inom kommunal förskola till skolledarpriset:
Torsdag den 8 december klockan 11 offentliggörs vinnarna i stadshuset.
På vasteras.se kan du läsa mer om priserna och alla som är nominerade.
Nominerade till Pedagogiska priset och Skolledarpriset 2022 - Västerås (vasteras.se)
Pedagogiska priset och Skolledarpriset - Västerås (vasteras.se)