Länk till mer information om IST Home

Så här tycker vårdnadshavarna

Starten på det livslånga lärandet

Kanske är det dags för ditt barn att börja förskola för första gången, eller också ta nästa steg i sitt livslånga lärande. Oavsett om ditt barn är ny i förskolan eller ej, så hoppas vi få vara med på resan. Västerås stad skolverksamheter erbjuder ditt barn en god lärandemiljö från förskola till gymnasium. Hos oss hittar ni en verksamhet med kunnig personal där barnens trygghet, trivsel och utveckling är i fokus. Läs vidare här nedan för att se vad andra vårdnadshavare tycker om vår verksamhet.

"Varför vi valde just Triton..."

Vårdnadshavare Christin och Mattias Willén

Tritons förskola har flera familjer som varit med från det att vi öppnade dörrarna i januari 2018. Det har hänt mycket på vägen och förskolan har landat i en trygg struktur som ger varje enskilt barn chans till att få vara sitt bästa jag. Varje dag.   Här nedan går det att läsa en av familjernas upplevelse av tiden på Triton.

Syskonen Elsa, Ivar och Olle har alla gått på Tritons förskola sedan starten. Elsa gick vidare till skolan efter en termin på förskolan, men Ivar och Olle går fortfarande på Triton. Familjen valde specifikt Tritons förskola utifrån möjligheten att få vara med i starten av en ny förskola.


- Vår föreställning är att pedagoger som söker sig till nystartade förskolor har ett driv och brinner för pedagogiskt utvecklingsarbete, vilket visade sig stämma! Personalen har från dag ett varit superengagerade och arbetat aktivt för att få varje barn att känna sig betydelsefullt.


Allt som görs på förskolan känns noga genomtänkt och det finns ett syfte med alla aktiviteter. Det finns en tydlig struktur som åskådliggörs för barnen med hjälp av tydliga bildstöd med bland annat foton på ansvarig pedagog och bilder på dagens aktiviteter. Det skapar en stor trygghet och ger också ett gemensamt fokus där alla barn får en förståelse för vad som ska hända.


- Något som är betydelsefullt för oss är att alla avdelningar arbetar med TAKK, (Tecken som alternativ och kompletterande kommunikation) för att stärka språkutvecklingen. På Havet får barnen tillsammans med pedagogerna välja sina egna persontecken och på så sätt skapa en identitet som är tydligt förknippad med barnets intresse. Tecken används genomgående i verksamheten, dels för att underlätta förståelsen men också för att ge barnen möjligheten att uttrycka sig på annat sätt med bara med tal. Och barnen tycker det är så kul att lära sig nya tecken, berättar familjen.


Personalen på förskolan har också en fantastisk förmåga att uppmärksamma barnens intressen och spinna vidare på detta, hela tiden med barnens initiativ som ledstjärna. Allt som görs i projektform leds av barnen, med pedagogernas engagamang och kreativitet som följeslagare. De utmanar barnen på lagom nivå och hittar ingångar och aktiviteter för att utveckla färdigheter hos barnen som lär sig så mycket av att själva få vara medbestämmande i aktiviteten.


- Ivar och Olle går just nu på Havet som är samlingsnamnet på äldrebarnsavdelningarna Korallen och Vågen. Men vi upplever att alla barn har en relation till alla pedagoger oavsett avdelning. Även rektor Siv är ett välkänt ansikte för barnen på förskolan!


Familjen avslutar med att berätta att de är supernöjda med Tritons förskola:

- Vi skulle utan tvekan rekommendera förskolan till andra familjer!

Förskoleenkäten

En gång om året skickar Västerås stad ut en enkät för att ta reda på vad barn och vårdnadshavare tycker om förskolan i Västerås. Resultatet använder vi för att utveckla vår verksamhet. Om du är intresserad av att veta vad vårdnadshavarna tycker om just vår förskola kan du läsa mer i enkätresultaten som finns på Förskola - Västerås (vasteras.se).