Inom Västerås stad Skolverksamheter har vi en gemensam pedagogisk idé. Den är en kompass som visar vägen och hjälper oss att lyckas med vårt uppdrag. Den grundar sig på en övertygelse om att alla elever vill och kan lära sig.
Alla elever har lika olika förutsättningar, drömmar, mål och ambitioner om sina liv och sin framtid. De kommer till skolan med en förväntan om att bli sedda, stöttade och utmanade. Därför tar vi hänsyn till deras olika behov och ger stöd och stimulans för att de ska kunna utvecklas så långt som möjligt.
Vårt mål är att utveckla elevernas kunskap, kompetens och självförtroende i en trygg miljö.
För att kunna utveckla en kvalitativt god undervisning följer vi den senaste forskningen. Det innebär att:
För att undervisningen ska utvecklas till att bli bättre och bättre lär vi av varandra. Inom och mellan skolor. I det arbetet spelar våra förstelärare en viktig roll.
När hem och skola samarbetar skapar vi goda förutsättningar för elevernas lärande. Tillsammans kan vi hjälpa eleverna att lyckas.
Vi erbjuder utbildning från förskola till gymnasiet. Det betyder att vi kan knyta ihop skolåren för våra elever. Vi gör det genom trygga övergångar mellan skolåren. Det leder till en röd tråd i elevernas lärande.
Nyfikna – Nyskapande – Nybyggeskolan. Vi ger dig en skolgång som leder till att du utvecklas så långt som möjligt, såväl kunskapsmässigt som socialt. Vårt mål är att du ska komma vidare i utbildningssystemet på det gymnasieprogram som du önskar.
Vårt arbetssätt kännetecknas av små undervisningsgrupper som skapar goda förutsättningar för individanpassad undervisning. I de flesta ämnen består grupperna av högst 20 st elever. Vi har en stor andel behöriga lärare som undervisar enligt de nationella styrdokumenten. Undervisningen leds av lärare som arbetar för att lektionerna ska bli omväxlande och stimulera lärandet.
Sedan höstterminen 2016 arbetar vi med sammanhållen lektionstid. Det innebär att du till exempel kan ha lektionspass på 180 minuter i svenska, 200 minuter i SO och 110 minuter i engelska.
Detta arbetssätt har bland annat medfört att det är lugnare på skolan då det inte är lika många "start och stopp" av lektioner som tidigare gjort att det varit en del spring från och till elevskåpen och i korridorerna. Många lärare upplever fördelar med arbetssättet genom att de hinner hjälpa fler elever under de längre lektionerna och att det blir mer varierad undervisning.
VLT (Västmanlands Läns tidning) intervjuade rektor Kerstin Lif i november 2016. Den intervjun kan du läsa genom att klicka på länken här nedan.
Längre lektioner ger lugn och ro på Nybyggeskolan
I september 2016 var P4 Västmanland på Nybyggeskolan och intervjuade rektor Kerstin Lif och två av våra elever i åk 9 om arbetssättet med sammanhållen lektionstid. Du kan lyssna på inslaget genom att klicka på länken nedan.